5 inspirationsvideoer til syteknikker på overlocker

Bruger du din overlocker?

Det gør du nok, hvis du har den. Men bruger du den nok?

Langt de fleste, der har en overlocker, bruger kun 2 eller 3 af de sømme, den kan sy.
Og det er brand ærgerligt.

For ikke alene kan overlockeren sy langt flere sømme. Du kan også kombinere de enkelte sømme på forskellige måder, så du kan sy endnu flere syteknikker med din overlocker, end du lige nu forestiller dig.

Og du kan kombinere overlockerens sømme med sømme syet på din almindelige symaskine. På den måde får du adgang til mange flere forskellige syteknikker, end hvis du kun bruger de 2-3 mest oplagte sømme på din overlocker.

Det kan godt være, der er 2-3 sømme du vender tilbage til igen og igen. Men hvis du ved at de andre også eksisterer, og hvis du bruger dem ind imellem, så får du en nem adgang til at variere udtrykket og designet i dit tøj.

Hvis du vil have fuldt udbytte af din syning, er det en god idé at have kendskab til flere forskellige syteknikker. Både på din symaskine og på din overlocker.

Det er nemlig dine valg af stof, symønstre og syteknikker, der tilsammen udgør designet og udtrykket i det tøj, du syr. Og hvis du for alvor vil have glæde af dine symaskiner, og selv bestemme, hvordan dit tøj skal se ud, så er du nødt til at kende mere end en lille håndfuld sømme og syteknikker .

Det er præcis derfor, vi her hos Skaberlyst udvikler online sykurser.

I online kurserne kan du nemlig fordybe dig i at lære de syteknikker, du skal kunne, for at kunne skabe din egen stil i tøjet. For at kunne vælge syteknikker fra gang til gang efter stoffet og designet, og ikke bare køre på autopilot og sy 20 ens kjoler eller 10 ens t-shirts i forskellige farver eller prints.

Til rigtig mange af de syteknikker, du kan bruge til at variere udtrykket i dit tøj, er din overlocker en fantastisk maskine at have i brug.

Du kan (blandt andet) bruge din overlocker til at:

* Sy sammen i strikket stof.
* Kante sømrum.
* Overlocke rundt om hjørner.
* Sy oplægninger med (mindst) 7 forskellige udtryk.
* Rynke stof, og rynke stoflag til hinanden.
* Sy effektsømme både med og uden sammensyninger (fladlock).
* Sy blonder fast til stoffet, så det er næsten usynligt.
* Sy rullesøm.

Og en del flere ting…

Alle de sømme og syteknikker (og mere til) kan du lære i Skaberlysts online kursus “Syteknikker no. 3 – Overlocker”.

Syteknikker på overlocker

Inspiration til at bruge din overlocker endnu mere

Men online kurset er kun starten på din vej til at få meget mere ud af din overlocker.

Når du kender de teknikker, du lærer i kurset, skal du selv på banen.

Det er nemlig først, når du selv går i gang med at kombinere syteknikker, symønstre og stof på din egen måde, at du for alvor kan få tøjet til at være, som du gerne vil have det.

For at give dig mod til at kaste dig ud i at designe mere på egen hånd, har jeg lavet 5 små inspirationsvideoer. I dem kan du se, hvordan du kombinerer syteknikkerne fra online kurset i syning på overlocker med symønstre fra bogen Sy Nederdele.

Videoerne har første gang været vist på Skaberlysts Facebook side i marts 2017. Men her får du dem samlet, og kan lade dig inspirere til at bruge dit overlocker kursus endnu mere, end du (forhåbentlig) allerede gør.

Det er mit ønske med inspirationsvideoerne at vise dig, hvordan du nemt selv kan skabe et nyt udtryk i dine allerede tilrettede og gennemtestede mønstre. På den måde kan du få helt nye modeller i din garderobe, uden at skulle starte fra bunden hver gang. Simpelthen fordi syteknikkerne alene betyder enormt meget for tøjets udtryk.

I inspirationsvideoerne syr jeg nederdele. Men du kan bruge teknikkerne til at ændre udtryk i både kjoler, bluser, nederdele, bukser og jakker. Du skal bare i gang med at lege med de forskellige teknikker og stoftyper, og finde dit eget udtryk og dine egne kombinationer.

Her får du de 5 videoer:

Syteknikker på overlocker 1 af 5 – Oplægning med blindsting

I den første video kan du se, hvordan overlockerens blindsting søm kan give en fed effekt i bunden af en nederdel. Det er ikke alt stof, der reagerer ens på overlockerens blindsting, men det er sjældent at stingene rent faktisk bliver usynlige. Se i videoen, hvordan du kan udnytte det til en fordel, selvom det umiddelbart lyder som en ulempe.

Den færdige kant i stoffet ser sådan her ud på retten. Sømmen giver en tydelig kant i stoffet, der kan være en fed effekt i oplægninger.

Fordelen ved at sy kanten på denne måde, frem for at have en normal søm, er at blindsting sømmen ikke fylder ret meget på indersiden. Så du får en mere forfinet kant, end hvis det var et stykke, der var klippet af og syet på igen.

Du kan variere bredden af kanten, ved at have en smallere eller bredere oplægning.

Syteknikker på overlocker

Syteknikker på overlocker 2 af 5 – Blonde kant

I denne video kan du se, hvordan din overlocker kan sy en blondekant i bunden af en nederdel, så det faktisk bliver næsten usynligt. Du kan bruge teknikken som jeg gør her, hvor det bliver en fin afslutning på nederdelen. Men du kan også bruge den til at sy blonder ind mellem andet stof, hvis du vil have en blonde-indsats et sted i tøjet.

Du kan sy blonder i kanten af stoffet på flere måder – og du lærer dem naturligvis i online kurset “Syteknikker no. 3 – Overlocker”.

Du kan variere blonden i bunden, så det passer til stoffet. Jeg forelskede mig i det her bånd, som er lidt spindelvævs agtigt.

Syteknikker på overlocker

Den lidt gennemsigtige kant i bunden giver en fin og feminin finish til den ellers lidt tunge sorte nederdel.

Teknikken er oplagt i lige kanter, som der er i bunden af læg nederdelen. Men med smalle blonder og bånd kan du også prøve dig frem med buede kanter.

Syteknikker på overlocker

Syteknikker på overlocker 3 af 5 – Pencil skirt

I bogen Sy Nederdele har vi syet et pencil skirt, der er fint forarbejdet med splittede sømme og foer. Men du kan også sy en mere rå nederdel efter samme mønster, hvor sømmene er kraftige og synlige. Sjovt nok er det denne gang præcis samme søm på overlockeren, du skal have fat i. Se hvad det så er, der gør forskellen, i videoen. (Hint: det er her, vi er ude i forskellige kombinationer af syteknikker).

 

De forskellige kombinationer af syteknikker på overlocker og symaskinen giver forskellige udtryk i de 2 nederdele. Selvom det er de samme typer sømme, der er i spil.

Syteknikker på overlocker

Det samlede sømrum giver en mere grov og synlig søm. Det splittede sømrum giver en næsten usynlig og flad søm.

Syteknikker på overlockerSyteknikker på overlocker

Syteknikker på overlocker 4 af 5 – Sol nederdel

Nogle gange har man for travlt til grundige og gennemarbejdede syteknikker. Og så er det så fint at have et alternativ, som også bliver pænt og passer til designet – men som går væsentlig hurtigere at sy. Sådan noget kan din overlocker også klare. Her med en rullesøm til at kante bunden af en nederdel i hel sol (rundskåret nederdel) lynhurtigt og super fint.

Rullesøm kan du lave i flere variationer, som giver dig forskelligt udtryk og passer til forskelligt stof. Du lærer de forskellige variationer i online kurset “Syteknikker no. 3 – Overlocker”,

Solnederdelen er syet op i halv størrelse, så du kan se det hele af den i videoen. Og her kan du se det fine fald i sol nederdelen, når den er på ginen. Men på grund af den store vidde i bunden, kan du ikke have en bred oplægning. Derfor er rullesømmen en god løsning – den er helt smal, og passer fint til den store vidde i bunden af nederdelen.

Syteknikker på overlocker

Rullesømmen danner en fin  kant i bunden af nederdelen.

Syteknikker på overlocker

Syteknikker på overlocker 5 af 5 – Denim nederdel

I den sidste video leger vi med udtrykket i denim nederdelen fra bogen Sy Nederdele. Den har en helt almindelig oplægning i bogen, men den kan gøres mere rå med en frynsekant i bunden.

Frynsekanten laver du ved at trævle stoffet op. Og for at kunne styre frynserne, skal du sikre dig at stoffet ikke bare kan trævle som det vil. Det gør du med overlockeren, ved at sy en fladlock søm inde på stoffet, før du trævler kanterne.

ALLE overlockere kan sy en fladlock søm. Det kræver intet ekstra udstyr eller særlige funktioner på maskinen. Så den her syteknik kan alle med en overlocker sy.

 

Den rå kant i bunden af nederdelen kan du også bruge i jakker, bukser og kjoler i vævet stof. Det er lidt forskelligt hvordan stoffet trævler, alt efter hvordan det er vævet. Så lav altid en test i en stofrest, så du sikrer dig at en trævlekant nu også er en fed detalje i det stof, du arbejder med.

Syteknikker på overlocker

Du kan variere hvor bredt et stykke, du vil have frynset, ved at sy fladlock sømmen længere inde på stoffet. Det vil også ændre udtrykket i tøjet. Men det tager længere tid at trævle stoffet op, jo bredere en frynsekant, du vælger at lave.

Syteknikker på overlocker

Selvom du ved at kende ganske få syteknikker på overlocker kommer rigtig langt – så kommer du altså ikke hele vejen. Hvis du ikke bliver ved med at lære nyt og prøve nye kombinationer af, får du aldrig det fulde udbytte af din overlocker.

Du behøver naturligvis ikke bruge alle de sømme og variationer af sømme, din overlocker kan sy. Måske synes du nogle af dem er direkte grimme. Så hopper du bare dem over. Eller laver en ny udvikling, hvor du bruger teknikken på din egen måde, og skaber dit eget udtryk. Som er fedt.

Men hvis du slet ikke har adgang til kurset, og de 44 videoer der guider dig igennem  de forskellige indstillinger og syteknikker på overlocker, så har du slet ikke muligheden for at vælge.

Eller fravælge.

Hvordan du bruger din nye viden i din egen garderobe er helt op til dig. Men det er her, du har muligheden for helt reelt selv at bestemme, hvordan dit tøj skal se ud.

De 5 videoer har givet dig inspirationen.

Teknikkerne lærer du at mestre i online kurset.

Du skal ikke have et bestemt mærke eller en bestemt model overlocker, for at kunne følge med i online kurset. Kurset er bygget op, så fokus er på syteknikkerne.

Har du manualen til din overlocker på sidelinjen, kan du se i den hvis der er nogle enkelte ting, der er anderledes på din overlocker.

For eksempel sidder knappen til at stille på stinglængden ikke det samme sted på alle overlockere, men i nogle sømme skal du have en længere stinglængde. I online kurset lærer du, hvornår du skal sætte stinglængden op og hvor meget. Manualen fortæller dig præcis hvor på din maskine, du indstiller stinglængden.

Der er en liste inde i kurset med links til online manualer. Så hvis du mangler en manual, kan du ret sikkert finde den der.

Kom selv i gang med at få det fulde udbytte af din overlocker – få adgang til online kurset her<<

 

Syteknikker på overlocker

Læs også:

2 thoughts on “5 inspirationsvideoer til syteknikker på overlocker

  1. Susanne says:

    Hvor kan man finde det kursus om overlocker du henviser til, hvilke størrelser er de mønster i de nederdel bog
    Mvh
    Susanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap