Graduering – Sådan laver du dit mønster større (eller mindre)

NB! Dette er ikke en guide til graduering fra bunden. Det er en guide til at lave ekstra størrelser på et eksisterende symønster, der allerede er gradueret.

Har du nogensinde lavet et mønster større? Eller mindre?

Hvis du har, er du så sikker på, at den metode du har brugt til at lave dit mønster større, har været den rigtige?

Altså den, der giver den bedste pasform?

Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, hvordan man laver et mønster større, hvis man vil bevare den pasform, mønsteret er designet med.

Når man arbejder med købemønstre, og ikke med et personligt tilpasset grundmønster, så kan man nemt komme ud for, at det mønster, man gerne vil bruge, ikke findes i den størrelse, man skal bruge det i.

Den gode nyhed er, at der findes en teknik til netop at lave et mønster større. Faktisk er det den samme teknik, man også bruger til at lave et mønster mindre.

 

Graduering - Sådan laver du et mønster større

 

 

Graduering – kunsten at lave et mønster større

Teknikken er graduering.

Helt kort, så er graduering den fremgangsmåde man bruger, når man laver forskellige størrelser på et mønster.

I industrien (både med færdigt tøj og med snitmønstre) designer man sit mønster i én størrelse. Typisk den midterste af de størrelser, man producerer. For de fleste tøjmærkers vedkommende er det str. M eller 38.

Man tilretter og finjusterer i den størrelse, og når man så har et færdigt mønster, der er som man vil have det, så skal man til at lave alle de andre størrelser.

Og guess what!

Man starter ikke forfra med tilretninger i hver enkel størrelse. Det ville simpelthen tage alt for lang tid, og prisen på tøjet og mønstrene ville blive svimlende høje.

I stedet graduerer man sit mønster større og mindre efter et fastlagt regelsæt.

Helt konkret går det ud på, at man flytter de enkelte punkter i mønsteret efter nogle regler, der siger noget om hvor meget punktet flytter sig på x-aksen og y-aksen ud fra et mini-koordinatsystem, hvis retning er bestemt af primært midt for eller midt bag linjen.

Det er noget af det mest komplicerede indenfor tilskæring, og min graduerings lærer på Teko sagde engang til mig at “enten har man kun graduering i hovedet, eller også har man det slet ikke”. Det er altså ikke i kategorien “almen viden” – ikke engang når man har taget en uddannelse indenfor tilskæring. Så hvis du lige skal læse guiden her og se videoen et par gange for at kunne udføre teknikken selv, så er det altså helt normalt!

 

Graduering - Sådan laver du et mønster større

 

Den nemme vej til at lave et mønster større

Jeg har ingen ambitioner om at lære dig at graduere fra bunden her i et enkelt blogindlæg.

MEN.

Jeg vil rigtig gerne lære dig et trick til at lave dit yndlings mønster større eller mindre. Et trick, der er baseret på graduerings reglerne.

Det er ikke en skudsikker løsning til alle mønstre, men langt hen ad vejen vil du få en bedre pasform ved at forstørre dit mønster efter denne teknik, end hvis du sådan lidt i fri hånd går i gang med at lægge tilfældige mængder vidde til i de forskellige sømme.

Det vigtigste at forstå i forhold til graduering er, at det ikke er linjerne (sømmene) du flytter.

Det er punkterne imellem linjerne.

Altså alle de hjørner, der er i mønsteret.

Og hvert punkt skal flyttes både vandret og lodret i forhold til midt for/midt bag.

 

Sådan laver du dit mønster større (eller mindre) – trin for trin

Du får opskriften på at lave et mønster større i en nem lille 5-trins guide. Og så er der naturligvis også en video med. Se den så mange gange du har brug for, og brug en blyant når du tegner på dit mønster ark, så du kan viske ud  når du kommer til at sætte nogle forkerte punkter eller tegne nogle ikke helt perfekte linjer.

Graduering - Sådan laver du et mønster større

 

Lav dit mønster større – Trin 1

Vælg et punkt du vil starte med.

Forbind alle de størrelser, der er på mønster arket, ved at tegne en linje igennem det samme punkt på alle størrelserne. I gode mønstre kan du lægge en lineal på punktet i den mindste og den største størrelse, og så vil alle de andre punkter ligge på præcis den samme linje. I mindre nøjagtige mønstre vil der være lidt forskel på punkterne – vælg en mellemting, og tegn linjen op.

Forlæng linjen enten udad, hvis du skal have lavet dit mønster større, eller indad, hvis du skal have lavet det mindre.

 

Lav dit mønster større – Trin 2

Mål hvor langt der er mellem punkterne på den linje, du har tegnet. Der skulle gerne være det samme, men igen er nogle mønstre ikke helt præcise (og det kan skyldes printet), så find et gennemsnit.

 

Lav dit mønster større – Trin 3

Afsæt det samme mål, der er mellem alle de andre størrelser i det punkt, du arbejder med, ud ad den linje, du har forlænget.

Hvis der fx. er 17mm mellem punkterne, så afsætter du et nyt punkt 17mm længere ude af din linje. Det er den næste størrelse, der skal gå dertil. Har du brug for at forstørre mønsteret med 2 størrelser, så afsætter du målet 2 gange ud ad linjen.

Det er VIGTIGT at være NØJAGTIG. Så når der er 17mm mellem punkterne, så er det ikke hverken 1,5cm eller 2cm. Så er det PRÆCIS 17 mm. Og det er her det bliver lidt besværligt, hvis mønsteret ikke er nøjagtigt i forvejen. Så måske må du gå lidt på kompromis, selvom det ikke er ideelt.

 

Lav dit mønster større – Trin 4

Fortsæt med de andre punkter rundt i mønsteret. Alle punkter skal flyttes efter samme princip, men den afstand, de skal flyttes, vil variere fra punkt til punkt.

 

Lav dit mønster større – Trin 5

Forbind til sidst de nye punkter, så du får tegnet dine sømlinjer op i den størrelse, du skal bruge. Kig på hvordan linjerne er i det oprindelige mønster, og få tegnet nye linjer, der ligner dem. Linjerne skal have samme kurver og fade ind og ud til de forskellige punkter på nogenlunde samme måde. Det skal se ud som om, din nye størrelse er en naturlig del af mønster arket, og lige så godt kunne have været der fra starten.

 

 

Se hvordan du laver sit mønster større med graduering i denne uges fredags video:

 

 

Det er vigtigt at understrege, at dette er en meget forsimplet version af graduering! 

Men det er en super teknik til hobby brug, hvor du syr til dig selv eller en person, du kan tilrette tøjet på efterfølgende.

Ligesom med alt andet tøj du syr, så kommer du ikke udenom at skulle tilrette i stoffet, når du får syet tøjet op. Start med at ri de vigtige sømme sammen, og prøv tøjet. På den måde kan du få tilrettet pasformen mere personligt, og få et bedre resultat med dit tøj. Men det er egentlig en anden historie, som vi tager en anden dag.

 

God fornøjelse med at lave dit mønster større eller mindre, alt efter hvad du har behov for.

Og hey – den her teknik gælder i øvrigt både til børnetøj og voksentøj.

 

Læs også:

22 thoughts on “Graduering – Sådan laver du dit mønster større (eller mindre)

  1. Lilli says:

    Hej Signe super god forklaring….men jeg har et ,ja faktisk to små problemer jeg slådser med. Så kan metoden bruges ,hvis man, som jeg er str 38 foroven og str 40 forneden .Foreksempel i et jakkemønster? Og hvad så når str 38 foroven er med lille buste, hvordan retter jeg så op på mønsteret , så den færdige jakke ikke ‘drypper’ i front? Hmm måske for meget at spørge om , men jeg har syet i ca. 30 år til mig selv og børn ( er 53 år) og er stadig bidt af nål og tråd. Det er bare lidt irriterende at bøvle med ovennævnte hver gang, hvis der var en snild metode .Tak for en fantastisk og inspirerede hjemmeside. Læser med spænding dine tips og ideer når nyheds brevet kommer. Held og lykke med babyen 🙂 glæder mig på dine vegne , er selv blevet bedstemor . Hilsen Lilli

    • Signe Eriksen says:

      Hej Lilli

      Graduering bruges til at lave nye størrelser ud fra en bestemt størrelse. Denne metode er smart i hobby syning, hvis man fx. er str. 44 eller 46 men mønsteret kun går til str. 42, eller hvis man er str. 34 og mønsteret kun går ned til str. 36. Eller hvis man syr børnetøj, og mangler den næste størrelse.

      Det lyder som om du i stedet kunne bruge et godt tilrettet grundmønster. Der er mange, der har glæde af at tegne mønsteret af over 2 størrelser, så man følger fx. str. 38 foroven og str. 40 forneden, og så forbinder de 2 størrelser harmonisk, men det vil aldrig blive lige så godt som en rigtig tilretning, hvor man kan tage højde for hvor det er, kroppen er “forskellig”, i stedet for blot at rette til i sidesømmen.

      Når du skriver du har en lille buste, så er mit bedste bud at du skal ind og lave nogle tilretninger midt i mønsteret, så det kommer til at passe præcis til din krop. Det kan man desværre ikke klare med graduering. Jeg er i gang med et online kursus om tilskæring og tilretning, men tør ikke love hvornår det er færdigt. Til efteråret lukker jeg op for personlige tilretnings sessioner igen – det kan også være en mulighed, hvis du vil have et mønster, der passer præcis til dig 🙂

      Kh
      Signe / Skaberlyst

  2. Jane Augustenborg says:

    Hej Signe.

    Kan man gøre mønstrene meget større på den måde? Har en sted far som godt kunne tænke sig samme hættetrøje som jeg har syet til min nevø. Problemet er bare at mønstret kun går til str 128 og han bruger xxxl.

    Mvh Jane.

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Jane

      Det ville jeg nok ikke kaste mig ud i. Der sker nogle ting med gradueringsspring både fra børne- til voksen størrelser og igen fra almindelige voksenstørrelser til store størrelser. Så du må finde et mønster i den rigtige størrelse og justere designet 🙂

      Guiden her kan du bruge til at lave tøjet 3-4 str- større eller mindre. Det er bedst hvis du kun skal bruge 1 eller 2 størrelsers ændring.

      Kh
      Signe / Skaberlyst

  3. Chalotte says:

    Jeg har et mønster jeg skal lave længere. Det er til en på 168 og jeg er 188. Det er en kjole med et mønster der er lavet “forlæng her” linjer på. Mit problem er at forlængstedet er midt i en skrå linje. Skal jeg så følger den skrå linje og derved gøre den meget bredere forneden? Eller tilrette til nederste hjørne så den holder bredden, men bare bliver længere. Til begge dele bliver jeg vel nødt til at rette over forlængstedet for ikke at lave et knæk på den skrå linje. Hjælp

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Chalotte
      Det er lidt svært at give et præcist svar, uden at have set kjoledesignet, men du skal enten have rettet den skrå linje op igen, når du har forlænget mønsteret, eller også skal du finde et andet sted at forlænge mønsteret, hvor det ikke kommer på tværs af en skrå linje. Du må meget gerne uploade et billede inde i Skaberlyst gruppen på Facebook, der er der helt sikkert en masse gode forslag til løsninger – jeg kigger også selv ind i gruppen næsten hver dag, og svarer på spørgsmål.
      Du finder gruppen her: https://www.facebook.com/groups/skaberlyst/

      Kh
      Signe / Skaberlyst

  4. Carina Ebbesen Jessen says:

    Hej Signe.
    Tak for en rigtig god forklaring. Jeg havde ikke troet, at det var så logisk.
    Jeg har et mønster til en kjole kun i str. 6 år. Den vil jeg gerne sy til min datter på 2 år. Hvordan gør jeg sådan et mønster mindre, når jeg ikke har de mellemliggende størrelse?
    I øvrigt vil jeg gerne høre dig, om der er nogle gode bøger om at lave mønstre og om graduering.
    Med venlig hilsen Carina.

    • Liselotte Sode says:

      Hej Signe
      Har egentlig samme spørgsmål som Carina – bare omvendt 🙂 Har et baby mønster str. 50 og vil gerne lave det både til str 56 og str 62. Det er et mønster jeg har tegnet af et færdigt produkt, så jeg har heller ikke de mellemliggende størrelser. Er der nogen logisk/smart måde at øge størrelserne. “bare” nogle babybukser 🙂
      Med venlig hilsen
      Liselotte

      • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

        Hej Liselotte og Carina
        Undskyld jeg ikke har fået svaret på det her tidligere! Den må være smuttet i en travl periode.

        Denne guide kan desværre ikke bruges, hvis man kun har en enkelt størrelse. Der skal man kunne graduere fra bunden, udregne graduerings spring og kende teorien bag. Det er noget mere kompliceret end hvad jeg kan dække i et blogindlæg, og jeg kender desværre ikke til gode bøger på området, som kan købes i boghandlere eller på nettet. Det materiale jeg selv har omkring graduering, er fra mine uddannelser, hvor det er en del af undervisningsmaterialet. Og det er desværre ikke offentligt tilgængeligt.

        Måske kan I finde et mønster, der minder om det I gerne vil have gradueret i designet, og prøve at lure gradueringen af fra det. Det vil så kræve at der er flere størrelser i det mønster, så I kan se hvor meget der er lagt til i de forskellige sømme. Det er bedste mulighed, jeg lige kan se for mig, hvis der ikke skal en hel uddannelse til baggrund 😉
        Kh
        Signe / Skaberlyst

  5. Unni Johansen says:

    Tusen takk. DEet var lærerikt å få innføring i mønsterforstørrelse. Jeg syr til barnebarn, og nu trenger jeg ikke alltid å kjøpe nye mønstre. Især syr jeg samiske lukka hvor det er vanskelig å få mønster og spesielt i riktig størrelse. Og Samekofter både til meg og mine døtre, og vi er ikke alle i samme størrelse.
    takk Fra Unni Norge

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Selv tak, Unni. Jeg kan godt forestille mig at der ikke er mange mønstre at vælge mellem lige på det område. Heldigvis kan man jo selv gøre noget ved det 🙂
      Kh
      Signe / Skaberlyst

  6. Line Stjernholm says:

    Hej
    Jeg har et barnebarn på 7 år, der er en buttet dreng og hans tshirts stumper og han bøvler med for smalle bukser. Hvordan ændrer jeg i mine mønstrer til en bredere form?
    Jeg har kigget på dine gradueringer; men synes ikke det rammer lige det, som jeg har brug for. Jeg har gode mønstre at gå ud fra.
    Med venlig hilsen og på forhånd tak
    Line Stjernholm

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Line
      Børn er heldigvis ikke så vanskelige at ændre pasformer til. Jeg vil tro du vil komme i mål med t-shirten blot ved at forlænge mønsteret i bunden. Bukserne må du prøve dig lidt frem med. Måske er det nok at lægge lidt til i sidesømmene. måske skal du også have lidt ekstra til midt for/midt bag og i indersømmene. Og er det meget, kan det være du skal klippe mønsteret igennem på langs på midten og lægge lidt til der også. Det kræver nok et par testbukser eller 2 før den er helt i mål.
      God fornøjelse med det 🙂
      KH
      Signe / Skaberlyst

  7. Vibeke Beske says:

    Hejsa

    Jeg er kommet til at købe et gammel mønster fra 60erne som kun har en størrelse – dog med sømrum på 2 cm hele vejen rundt. Hvordan graduere man når der kun er en størrelse?

    Bh Vibeke

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Vibeke
      Så skal du graduere fra bunden ud fra udregnede graduerings spring. Det er noget mere kompliceret. Måske kan du “stjæle” gradueringer fra et andet mønster, hvor der er en størrelse, der passer dig. Det vil være en god idé at få hjælp af en uddannet konstruktør, hvis du kender en. Vi kan også arbejde med det på et weekendkursus, hvis du gerne vil have min hjælp til det, men jeg kan ikke lige hurtigt lære dig det i en kort kommentar 😉
      Kh
      Signe / Skaberlyst

  8. Benedikte says:

    Hej

    Det er en super guide til graduering. Men hvordan gør man, når man ligger lige mellem to størrelser? Sætter man så punktet midt mellem de to størrelser?

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Ikke hvis du vil bevare pasformen 😉 Vi bliver ikke mindre med samme forhold over det hele, når vi falder eller stiger en størrelse. Men gid det var så nemt. Så ville graduering være en leg at arbejde med. Desværre er det noget mere kompliceret, især hvis man har et mønster, der er godt gradueret. Er mønsteret ikke ordentligt gennemarbejdet og gradueret, er det ikke altid så vigtigt, hvad du gør ved det. Så er det mere held end forstand, der gør om det lykkes.
      Kh
      Signe / Skaberlyst

  9. Karen says:

    Hejsa. Mon du også kan give et fif i til tilpasning af et købemønster. Er ved at sy dansebukser til min datter i folieret lycra men foran ved skridtet trækker det vandrette linjer ud mod lårene. Jeg har svært ved at greje hvad jeg gør galt. Mon du har gode fif hertil?
    Kh Karen

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Karen
      Der er guides til tilretninger i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy. De gælder uanset om det er købemønstre eller mønstre, man selv har lavet. Du kan se en beskrivelse af kurset her:

      Venlig hilsen
      Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap