Nem guide – sådan laver du mønster til en hel sol nederdel

I den her guide lærer du at lave et mønster til en solnederdel i hel sol.

Nederdelen er inspireret af et billede på Pinterest, jeg forelskede mig i, og fik lyst til at lave min egen version af. En solnederdel er ret enkel både at lave symønster til og at sy. Det mest tidskrævende er at sy en linning i taljen og en lynlås i den ene søm.

Men det behøver heller ikke være avanceret for at være smukt og godt syet. Nemme projekter kan sagtens have masser af wauw-faktor, hvis bare stofvalget og syteknikkerne er rigtige. Og de kan også sagtens være gode, stabile arbejdsheste i hverdagsgarderoben, som den her nederdel med tiden er blevet for mig.

 

 

Alt du skal bruge for at lave et mønster til nederdelen er din taljevidde, længden på nederdelen og en lille formel, som du får herunder. Hvordan du tager mål til nederdelen på en smart måde kan du se i denne guide. 

Symønster til nederdel i hel sol – Sådan gør du:

Trin 1
Mål taljen der hvor du vil have nederdelen til at sidde. Dvs. at hvis du vil have den sænket så er det der hvor du vil have nederdelen til at sidde, du skal måle, og ikke i selve taljen. Min er sænket ca. 3 cm og så er der lavet en høj linning, så nederdelen alligevel sidder i taljen. Jeg anbefaler at du får nederdelen til at sidde i taljen, enten ved at have en bred linning som jeg har i denne model, eller ved at måle din naturlige talje og lade nederdelen sidde der.

 

Trin 2
Regn ud hvilken radius, du skal bruge til at konstruere din nederdel i hel sol, efter denne formel:

(3,14 x 2 x 1/4 taljevidde) :10 = radius.

Er din taljevidde fx 80 cm kommer dit regnestykke til at se sådan her ud:

(3,14 x 2 x 20)  : 10 = 12,6 cm

Du skal i så fald bruge afstanden 12,6 cm som radius, når du laver dit mønster. Det er vigtigt at du får taget taljemålet det rigtige sted, ellers kommer nederdelen ikke til at passe som ønsket. Du skal også bruge taljemålet, når du skal tegne mønsterdelen til linningen.

 

Trin 3
Tegn 2 linjer på mønsterpapiret, der mødes vinkelret i den ene ende.

 

Trin 4
Afmærk din udregnede radius fra vinklen ned ad begge linjer. Afmærk samme afstand et par gange fra vinklen ud på mønsterpapiret mellem linjerne, så du får nogle hjælpepunkter, du kan forbinde til en taljelinje, der er formet som en kvart cirkel mellem de to linjer.

 

Trin 5
Bestem hvor lang nederdelen skal være, og afmærk den afstand fra taljelinjen. Afmærk i første omgang nederdelslængden på de tegnede linjer, som du forlænger til den ønskede længde, hvis du ikke har fået tegnet dem lange nok til at starte med. Afmærk også nederdelslængden nogle gange ind over mønsterpapiret, så du kan forbinde punkterne til en ny kvart-cirkel. Den nye linje bliver bunden af din nederdel og skal hele vejen have samme afstand til taljelinjen.

nederdel i hel sol

 

 

Trin 6
Læg sømrum til den ene af de lange linjer, som er sidesømmen, og marker trådretning og “til fold” langs den anden af de lange linjer. Læg gerne 2 cm sømrum til sidesømmen, 1 cm til taljen og 1 cm til oplægning i bunden.

Jeg har klippet min nederdel til fold midt for og til søm midt bag, så jeg har lynlås og knaplukning i linningen midt bag. Gør du det, skal du huske at lægge sømrum til midt bag, inden du klipper stoffet. Du kan også klippe til fold midt bag og placere lynlåsen i sidesømmen i stedet.

hel sol nederdel

 

Trin 7
Du kan vælge at afslutte din nederdel i taljen på flere forskellige måder. Jeg har valgt en fast linning, men du  kan også vælge en belægning, der ligger inde i nederdelen, eller et skråbånd rundt i kanten. Lad stoffet og designet bestemme, hvad du vælger. Vælger du en fast linning, så kan du enten tegne en mønsterdel til linningen eller blot tegne den ind på stoffet.

Linningen tegnes som et rektangel. Længden er halvdelen af dit taljemål + et overfald til knaplukning. Overfaldet skal være ligeså bredt som den eller de knapper, du vil sy i linningen. Bredden på linningen er din ønskede færdige højde x2.

Har du lynlås midt bag som jeg, klippes linningen til fold midt for (den ene korte ende af mønsterdelen) og har overfald til knaplukning midt bag. Med denne metode får linningen overfald på begge sider af midt bag. Det behøver den ikke have, så du kan klippe det ene overfald af efterfølgende, når du syr linningen i taljen af nederdelen. Når du klipper linningen, skal du have 1 cm sømrum i begge de lange kanter og i den ende med overfaldet.

 

nederdel hel sol

 

Klipper du nederdelen til fold midt bag er åbningen i venstre sidesøm. Derfor skal overfaldet og åbningen i linningen også være her. Du kan enten klippe linningen til fold og lade folden være højre sidesøm, eller du kan klippe linningen i 2 dele, så du har en søm i højre side og et overfald i venstre side. Det kan være en fordel, hvis du forventer at skulle justere størrelsen på nederdelen, da det vil gøre det nemmere. Igen får nederdelen dobbelt overfald, og du kan klippe det ene af når du syr linningen i nederdelen. Klipper du linningen til fold skal du bruge 1 cm sømrum på de kanter, der ikke er til fold. Syr du linningen med en søm i højre side, skal du huske sømrum, i begge ender af linningen.

 

 

Vælg de rigtige syteknikker

Har du ikke mod på at lave mønsteret selv, så er der et mønster til en nederdel i hel sol i bogen Sy Nederdele, hvor du også finder detaljerede trin-for-trin syvejledninger til at sy din nederdel.

Inden du lægger nederdelen op, bør du lade den hænge og “dryppe”. En solnederdel har mange skrå trådretninger, og forskellige metervarer reagerer forskelligt på at blive klippet på skrå. Noget stof vil give sig meget og skal klippes til i længden efter at have hængt et døgns tid. Andet stof giver sig ikke, og det kan du bare lægge op. Men du kan ikke vide hvor meget stoffet giver sig, før det har fået lov at hænge mindst et døgn. Når nederdelen har “dryppet af” tager du den på og får en hjælper til at måle og afmærke længden med kridt på nederdelen. Bagefter kan du klippe det overskydende stof af og lægge nederdelen op.

Herunder kan du se detaljebilleder af min færdige nederdel og nogle af de syteknikker, jeg har valgt. Stoffet er en vaffelvævet bomuld/polyester, som har vist sig at holde farve og form ganske glimrende gennem mange år.

Oplægningen af en nederdel i hel sol kan være vanskelig, men med et smalt skråbånd får du et pænt resultat. Vil du have lidt ekstra liv i din nederdel, og passer det ind i din stil, kan du bruge en kontrastfarve eller et printet skråbånd. Jeg har valgt et sort skråbånd, der passer med stoffets farve.

 

nederdel i hel sol

nederdel i hel sol

 

Jeg har syet skråbåndet i oplægningen fast med en stikning på symaskinen. På grund af stoffets vævning og struktur ser man den næsten ikke fra retsiden. I meget stof giver det fint mening at sy skråbåndet i oplægningen fast på symaskinen, men er dit stof egnet til håndsyning kan du få en helt usynlig kant ved at sy den sidste stikning i hånden med staffersting. Du kan se en guide til den teknik her. 

 

nederdel i hel sol

 

Linningen i en solnederdel kan du vælge at sy fast med en stikning i grøften. Det betyder at der er syet præcis i sømmen, hvor linningen er syet fast til nederdelen, for at fæstne linningens bagside indvendigt i nederdelen. Normalt er det meget tydeligt, hvis man syr lidt ved siden af, fordi syningen så kommer til at kunne ses enten på nederdelen eller på linningen. Men i dette vaflede stof vil det ikke ses ret tydeligt, og det kan jo have sine fordele, hvis man øver sig i en ny teknik. Du kan også sy linningen fast i hånden på indersiden, hvilket jeg har gjort i denne nederdel. Så er du altid på den sikre side og risikerer ikke ufrivilligt synlige sømme på retten.

 

nederdel i hel sol

 

Jeg havde ikke lyst til knaphuller i denne nederdel, men ville gerne have knapper i linningen til at holde den lukket over lynlåsen. Så jeg har syet trådtrenser til at holde knapperne lukkede. Knapperne er stofbetrukne, men ikke i nederdelens stof. Det var nogen jeg havde liggende i gemmerne, som passede ganske glimrende i farven. Og så havde jeg heller ikke helt tid til at lave nogen i nederdelens stof, fordi nederdelen skulle være færdig til en stor fest.

nederdel i hel sol

Trådtrenserne er syet i hånden, og det kan give nogle små uperfektheder, hvis et af stingene ikke arter sig helt som planlagt. Jeg går ind for kvalitet men ikke hysteri, så jeg har ikke tænkt mig at lave den øverste trense om, selvom den har en lille ekstra knude midt på. Trenserne er syet med knaphulssting, og tråden er forstærket med bivoks, så den ikke går i stykker.

nederdel i hel sol

 

Når stoffet ligger til fold for at få et helt forstykke, er der en grænse for, hvor lang ens nederdel kan være. Afhængig af stoffet kan du evt. klippe efter trådretningen på tværs af stoffet, men det har jeg ikke gjort med denne nederdel. Den har i stedet fået den længde, der nu engang var plads til i stoffets bredde, når midt for lå til fold.

Hvis du i stedet laver et helt mønster, kan du klippe i et enkelt stoflag og brede stoffet ud i sin fulde bredde. Det giver flere muligheder for at placere mønsterdelene, så du kan have en længere nederdel, men det kan kræve ekstra stof. Hvor meget ekstra stof, du skal bruge, kommer an på både længden af nederdelen og stoffets bredde, så du må prøve dig lidt frem i hvert enkelt tilfælde.

 

 

Dette indlæg er opdateret i juli 2020 og i januar 2022.

Læs også:

12 thoughts on “Nem guide – sådan laver du mønster til en hel sol nederdel

  1. Lolita Lenore Julius says:

    Tak for en super go’ vejledning.
    Jeg har altid brugt at lave ombuk forneden på mine nederdele, men synes det kunne være sjovt at begynde at lege med kantbånd/skråbånd.
    Hvordan har du syet kantbånd på nederdelen? Har du vejledning til det ?
    Det eneste jeg kan finde er vejledninger, hvor skråbåndet bliver at se på forsiden.
    Hjertekram fra
    Lolita

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Lolita
      Skråbånd er genialt til kanter, især i store nederdele. Jeg har ikke en gratis vejledning liggende på at bruge skråbånd som belægning, som det jo egentlig er, så vidt jeg lige kan se. Men der er en grundig trin-for-trin billedguide i bogen Sy Nederdele, som du kan læse om her<<

      Kh
      Signe / Skaberlyst

  2. Camilla Damkjær says:

    Hej Signe
    Jeg har hørt nogle nævne at en hel sol skal hænge før man lægger den op, er det korrekt?
    Hilsen Camilla

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Camilla

      Det er helt rigtigt, og det gælder faktisk for alle sol nederdelene. De får en hel masse skrå trådretninger, rundt i nederdelen, og de trækker lidt forskelligt i stoffet. Så når nederdelen har hængt et døgns tid, er bunden ikke længere lige, selvom den var det, da man klippede stoffet. Når nederdelen får lov at “dryppe af” inden man lægger den op, så kan man klippe den til, så den er lige igen, uden at skulle sprætte oplægningen op.

      Kh
      Signe / Skaberlyst

  3. Sanne says:

    Hvis du vil have den længere, men slippe for ekstra syninger, kan du lægge den til ford “den forkerte vej”, vil jeg mene – forudsat at stoffet tillader det (men da det alligevel er hele ven rundt, bør det ikke gøre en forskel)

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Sanne
      Så vidt jeg husker, så foldede jeg stoffet på flere forskellige måder, før jeg blev enig med mig selv om, at det ikke gjorde nogen mærkbar forskel. Det kommer an på stofbredden, hvad der kan lade sig gøre.
      Kh
      Signe / Skaberlyst

  4. Kristian Bjørn Jensen says:

    Du har skrevet at det stykke stof ,man vil bruge som linning skal være halvdelen af taljevidden . Det giver ikke mening for mig…. Man bliver vel ikke pludseligt smallere af at have fast linning i tøjet(?)

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Kristian
      Mønsteret skal have halv taljevidde, og så klipper man linningen til fold i dobbelt stoflag. Det er nemmere at styre end en lang linning i enkelt stoflag.
      Men man kan naturligvis også lave mønsteret til linningen i fuld bredde og klippe i enkelt stoflag. Det bestemmer man selv.

      Venlig hilsen
      Signe / Skaberlyst

  5. Louise says:

    Fungerer det hvis man bruger meget tyndt stof? har et dynebetræk jeg vil sy om – men det virker “slasket” i forhold til dit fine stof..?

    • Signe says:

      Hej Louise
      Mønsteret bliver lavet på samme måde, uanset stofvalget. Men stoffet har stor indflydelse på, hvordan det færdige resultat bliver. o mere “slasket” stoffet er, desto mere vil det falde ind mod kroppen. Det er der ikke nødvendigvis noget galt med, og du kan på den måde sy forskellige nederdele efter samme mønster, fordi stoffet får dem til at se forskellige ud.
      Venlig hilsen
      Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap