Sådan vælger du stof til dit sy projekt

I fredags var det fordi jeg endnu engang var blevet inviteret til at være med i TV2 Fri’s program Frihuset. Programmet bliver sendt live fredag formiddag.

Min søde mor havde taget en fridag, og kørte mig hele vejen til Sjælland. Det betød at jeg kunne have giner med. De fylder lige rigeligt hvis man skal med toget, men jeg ville rigtig gerne have dem med, så jeg kunne vise noget tøj.

Når  nu det var muligt denne gang, syntes jeg det var oplagt at snakke om stof og hvordan man vælger, hvad man skal sy i. Så det var det, Cecilie Hother og jeg brugte lige omkring 20 minutter på.

 

"Hobby hjørnet" i Frihuset efter jeg har invaderet det med symaskine, stof og giner.
“Hobby hjørnet” i Frihuset efter jeg har invaderet det med symaskine, stof og giner. Tekruset blev flyttet inden kameraerne blev tændt.

Det var super hyggeligt, og Cecilie forelskede sig naturligvis i de flotte, men meget levende, silkestoffer, jeg havde taget med. Det er nu ikke dem, jeg anbefaler, man starter ud med. Mine anbefalinger i hovedpunkter er de her:

* Vælg stof efter hvad du kan lide at røre ved. Hvis du vælger noget, der fx. kradser, så sørg for at designet egner sig til at have noget indenunder, så du ikke bliver vanvittig efter 10 minutter i dit nye tøj.

* Vælg stof der ikke er for levende, hvis du er begynder. De fleste kjole- og buksestoffer er gode. Der må gerne være stræk i, bare stoffet ikke er så let, at det blæser ned fra bordet hvis du åbner vinduet på klem.

* Sy med syteknikker, der egner sig til stoffet.

* Har du bestemt dig for at prøve noget nyt (hvilket jeg synes du skal, når du har de basale teknikker på plads), så test teknikkerne i en stofrest inden du syr. Ja, det er en pæn måde at sige “lav syprøver!” Og ja, mange synes det er kedeligt, men det er ikke nær så kedeligt som at sprætte op eller smide dyrt stof i skraldespanden.

Det er også en rigtig god ide at tænke over, hvilket udtryk du gerne vil have i tøjet. Der er nemlig stor forskel på om stof er blødt og falder ned og ind til kroppen, eller om det er mere stift og strutter af sig selv.

Og det er her, ginerne kommer ind i billedet. For den bedste måde at se forskellen i stift og blødt stof, er ved at sammenligne tøj. Så jeg havde syet 2 sæt til lejligheden – fuldstændig ens, bortset fra stofvalget. Og det er tydeligt at se forskel på udtrykket:

Sættet til højre er syet i stift stof og sættet til venstre er syet i blødt stof.
Sættet til højre er syet i stift stof og sættet til venstre er syet i blødt stof.

 

Forskellige stoftyper falder helt forskelligt omkring kroppen. Det kræver lidt rutine at kunne se på forhånd, hvordan det kommer til at falde, men som hovedregel kan du regne med at bløde stoffer, der “springer” ud igen, efter du har krøllet dem sammen i hånden, vil falde mere og stive stoffer, der næsten bliver stående i folderne efter du har krøllet det sammen i hånden, vil strutte mere og holde faconen næsten af sig selv.

Der er ikke noget, der er bedre end noget andet. Det kommer helt an på, hvilket udtryk, du gerne vil have i dit tøj.

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap