Advents Kalender 2013 del 2 af 4

strygejern_header

Sørme om ikke der gik endnu en uge, og det blev den 2. søndag i advent.

Vinderen af den første advents kalender gave i år blev Heidi, som har fået sin præmie på mail. Tillykke til Heidi, og TUSIND TAK for den store deltagelse! Der kom så mange fine kommentarer fra jer, og hold da op, hvor har I lært meget i år. Forhåbentlig bliver 2014 mindst lige så lærerigt – jeg vil i hvert fald gøre mit til at undervise jer så meget og så godt jeg overhovedet kan.

I denne uge skal vi tale om noget, der faktisk nok er noget af det tætteste man kan komme på et sy-teknisk tabu.

Nemlig strygning. Og især hvor meget tid, man bruger på den del af sy processen.

Ovre i det store USA siger “man” at man bør bruge 25% af ens sytid ved strygejernet. Så vidt jeg husker, blev der sagt noget nær 50% da jeg tog min skrædderuddannelse, og det var sådan cirka det jeg brugte dengang, hvis man tæller med at stryge vlieseline på jakker og frakker. (Hvis du ikke har prøvet det, kan jeg afsløre at det tager laaaang tid).

 

I dag svinger det noget, hvor meget tid jeg bruger ved strygebrættet, må jeg indrømme. Hvis jeg syr noget, der skal have et skrædder-touch, eller være decideret skræddersyet, så bruger jeg stadig tæt på halvdelen af tiden ved strygejernet med at forme og dampe og presse. Hvis jeg syr en hurtig jerseykjole eller et pencil skirt uden nogen detaljer, så stryger jeg knap så meget undervejs. Jerseykjoler faktisk oftest slet ikke. Indrømmet. Og ja, jeg skammer mig nogen gange over det, for jeg ved godt at det bliver pænere i sidste ende, hvis jeg stryger undervejs.

 

Meeeen, tiden osv. Du kender det garanteret.

 

Konsekvensen af ikke at stryge.

Her i efteråret har jeg samarbejdet med 2 designstuderende om deres BA opgaver. Du kan læse lidt om det HER og HER. De fortalte mig, at de tidligere i forbindelse med en opgave, havde fået syet hos en anden syerske, og hun havde ikke strøget før til sidst. Hun mente det var “sådan man gjorde”. Resultatet havde naturligvis været derefter, og bl.a. en jakke havde været nærmest ubrugelig.

Og der ER altså grænser for, hvor lidt man kan stryge undervejs, hvis man vil have et ordentligt resultat (hvilket man absolut vil, når man syr for andre og oven i købet tager penge for det!)

Så her kommer “frøken skrap” lige på banen.

Man

skal

stryge

undervejs

i

processen,

hvis

man

vil

have

et

professionelt

resultat.

 

Basta!

 

Og nu er det så, det er sandhedens time for dig.

Stryger du dine projekter undervejs, eller venter du til aller sidst?

Og hvordan bliver resultatet? Er du altid super glad for alt du syr, eller tænker du lidt mere strygning ind imellem kunne give et bedre resultat?

Lad mig høre i en kommentar – hvor meget af din sytid bruger du ved strygejernet?

 

Gaven i denne uge skal naturligvis have noget med strygning at gøre. Det jeg selv bruger mest, næst efter mit strygejern og strygebræt (som jeg går ud fra du allerede har) er mit ærmebræt. Så sådan et forærer jeg væk på søndag, når jeg trækker lod blandt alle de kommentarer, der er kommet til dette indlæg senest lørdag d. 14/12 2013 kl. 23.59.

 

Kunne du tænke dig et ærmebræt? Så deltage i ugens advents kalender - måske bliver du den heldige nye ejer af sådan en fidus her.
Kunne du tænke dig et ærmebræt? Så deltage i ugens advents kalender – måske bliver du den heldige nye ejer af sådan en fidus her. Eller ikke lige det her, det er nemlig mit. Men et splinternyt ærmebræt er så godt som på vej til en heldig læser.

Hvis du synes det der med damp og pres og stryg er lidt noget rodet noget, så er der hjælp at hente i min ebog om sømme. Der er et afsnit, incl. videoer, omkring hvad forskellen er på de 3 stryge-teknikker, og hvornår man skal vælge hvad.

Du finder ebogen “Syteknikker #1 – Sømme” hvis du klikker her.

 

Jeg glæder mig til at læse kommentarerne. Del gerne advents kalenderen med andre, fx. på de sociale medier. Jo flere vi er, desto flere historier er der at læse og lære af.

 

Læs også:

17 thoughts on “Advents Kalender 2013 del 2 af 4

 1. Camilla says:

  Hmmmm…. Strygning.
  Et irriterende men nødvendigt onde.
  Jeg må indrømme, at jeg heller ikke stryger ret meget, når jeg laver jerseyprojekter.
  Men derimod ret meget, når jeg f.eks syr i bomuld, applikerer, smocker og hvad ved jeg.
  Så jeg har investeret i et mini “bordstrygebrædt”, som jeg så kan bare lige kan dreje mig rundt til og klare ærterne (med mindre det er fysisk store projekter) uden at skulle rejse mig op og spilde en masse af den kostbare tid. For den har jeg såmænd ikke for meget af med 3 små rollinger i huset.

  Et ærmebrædt er jeg dog – endnu ikke – indehaver af, så det ville være en kærkommen gevinst! 🙂

 2. Helle Quitzau says:

  Jeg stryger altid , også i jersey , når jeg syer indsnit. Det bliver et meget pænere resultat , hvis man presse og stryger undervejs. I almindelig stof , er det 10 gange nemmere , at sy en pynstestikning , hvis sømmen er presset på plads. Når jeg laver lommer , eller skal lægge op , tegner jeg altid sømmerummet op med kridt, derefter presser jeg sømmerummet på plads. Derefter rier jeg det . Jeg må indrømme , jeg elsker at ri , mit arbejde sammen . Synes det er så hyggeligt , at sidde i sofaen om aftenen og ri tingene sammen . Det er jo ingen sag , at sy , hvis man er nøje med klipning , samt presse , hver søm man har syet. Har købt det nye strygejern, fra Bilka , det med dampstation . Der var rabat på det , med mærker. Det er det bedste jeg har gjort. Det eneste jeg ikke har presset , er de skindbukser jeg lige har syet. Men der har jeg jo , limet sømmerummet med dobbeltklæbende tape . Så køb jer et godt strygejern .

 3. Jeannette says:

  Hmmmmmmmm, :-)jeg skal have skæld ud af frøken skrap:-))) jeg har først fornyelig forstået hvorfor det er så vigtig med al det strygning ( jeg hader det)…også det har jeg lært af “Frøken Skrap”:))) jeg bliver da nødt til at vinde det ærmebræt:-))))

 4. Kirsten says:

  Hej Signe. For år tilbage gik jeg på sykursus hos en underviser, der var uddannet skrædder – der var mantraet også konstant, pres, stryg, pres!! Alligevel tror jeg de fleste af os nogle gange springer over, hvor gærdet er lavest, især når vi syer børnetøj. Når jeg syer tøj til mig selv – og ikke ønsker, at det skal se alt for hjemmesyet ud, gør jeg meg meget umagen med presningen.
  Altid inspirerede at læse dine kommentarer. Min 3. Adventsuge skal bruge på at sy julegaver til børnebørnene – prinsessekjole – Fyffe (tøjelefant) og hvad jeg ellers kan nå, så vejret får arte sig som det vil. Rigtig god uge til dig også.

 5. Sofie F. Olsen says:

  Strygning… Rigtig godt indlæg du har her!

  Jeg er hobby-syerske og syr for at tilfredsstille min kreative hjerne, og oplever MEGET ofte at mine børn kommer og “bestiller” tøj fra mig (og min symaskine+overlocker).
  … og egentlig har jeg aldrig tænkt på at strygning (selvfølgelig?) også hørte med til “maskinparken”.
  Men jeg stryger “undervejs” når det er påkrævet (dvs. i sømme der buer, skal have stikninger osv.).
  … og det giver vel nok mig ca. 15% af min sy-tid bag strygejernet (kan godt læse at det nok ikke helt er nok, -men jeg er altså ikke ret god til det… nok fordi jeg ikke har øvet mig nok). Så TAK for sparket, jeg vil hermed indtænke strygning som en del af det at sy, og få et bedre resultat.

  Jule-sy-hilsner fra Sofie

 6. Anja says:

  Åhh sådan et, så det vil jeg mægtig gerne vinde… Er virkelig dårlig til at bruge strygejernet, men vil prøve så meget at oppe mig;-)

 7. Hanne says:

  Uhhh jeg har da et ærmebræt. For måske er der en masse jeg ikke er god til, men jeg går sjældent ned på udstyret. Men mit er gråt og trist og jeg sender det gerne til genbrug måtte jeg vinde et nyt.

  Jeg hører til styre/presse/dampe-amok gruppen. Før gjorde jeg det aldirg, men nu gør jeg det så meget – og jeg indrømmer, at jeg vold-hygger mig med det. Hygger og glæder mig fordi det hjælper mig til et så meget bedre resultat. At jeg så har plads til at have bræt og jern stående fremme, hjælper rigtig meget. Der er kommet et par søm i reolen, hvor ærmebrættet bord (det der grå og triste et, som jeg nu håber bliver udskiftet med et mere fancy et), det er virkelig medvirkende til at det bliver brugt, at det er inde for rækkevidde.

  Nu vil jeg stryge af og komme videre med denne skønne mandag – der er jo kun 6 dage til der er et nyt ærmebræt på vej til mig – dejligt at have noget godt at glæde sig til. …… (jeg har hørt, at man skal tro på det 🙂

  Smuk uge til alle

  🙂 Hanne

 8. Lise Lotte says:

  Ih hvor ville jeg gerne vinde den. Har lige genopdaget syningens glæde, hvilket nok skyldes, at jeg skal være mormor. Og det der med strygning. Uha uha, det har jeg aldrig gjort, men her kan jeg vist lære en hel del. Så det tager jeg til mig.

  Hilsen fra
  Lise Lotte

 9. Freja says:

  Indrømmet… Jeg har først lige lært, hvor godt det er at stryge undervejs. I starten gad jeg slet ikke. Jeg syr i min stue ved mit spisebord, og der er så meget, der skal hives frem og pakkes væk i forvejen, at jeg ikke også gad at hive strygebrættet frem.
  Nu er jeg begyndt at sy mere til andre, og så følte jeg et behov for at gøre det hele ‘rigtigt’, og nøj, det er altså noget, der giver tilfredsstillelse i sidste ende. Nogle gange springer jeg stadig over… Men jeg er blevet bedre til at stryge undervejs. På ære! Og jeg ville ELSKE et ærmebræt!

  KH
  Freja 🙂

 10. Linda J says:

  Min mor elskede at stryge – den lyst har jeg absolut ikke arvet, men med rette udstyr kan jeg måske komme efter det. – Hilsen Linda

 11. Lisbeth says:

  Må indrømme jeg før i tiden ikke strøg ret meget 🙁
  Men – nu stryger jeg heller en gang for meget end en for lidt.
  For det kan jo virkeligt ses på det færdige resultat – så jeg stryger ret meget idag 🙂

 12. Signe says:

  Hej Signe 🙂

  Jeg kombinere strygningen med knibeøvelser 🙂 så får
  Jeg gjort to ting på samme tid. De er begge lidt trælse mens
  Man udfører dem. Men i længden er man rigtig glad for at det er gjort.

  • Signe Eriksen says:

   Haha, det er genialt 😀 En af vores undervisere på skrædderskolen viste os nogle øvelser man kan lave for at stramme ballerne op, mens man stryger. Det havde jeg helt glemt – TAK for reminderen!! Haha, måske jeg skulle komme i gang med de balle øvelser…er der mon noget, der skal stryges vlieseline på??

   Signe / Skaberlyst

 13. Annelene says:

  Strygning undervejs er fantastisk, føle på stoffet og se hvordan sømmene glattes ud, formes og det hele bliver flot. Smukt!!! Jeg ønsker mig brændende en profi dampstation, med strygebræt til, det giver meget bedre resultat og skåner stoffet meget mere.
  Meeeeeen, strygning af tøj….. Føj for en lede, det er bare så kedeligt. Det gør jeg så ikke så tit. Det må jeg lave om på.
  God strøg ….. Annelene

 14. LS says:

  Hej Signe,

  Jeg stryger altid når jeg syr, da det som sagt giver et professional finish, som jeg elsker.
  Nu syr jeg også primært børnetøj, så det tager ikke lang tid at stryge 🙂

 15. Signe Eriksen says:

  Ugens vinder blev Lise Lotte, der får tilsendt et ærmebræt. STORT tillykke!

  Tusind tak for alle jeres input, hvor er det fedt at læse jeres erfaringer med strygning. Som jeg havde regnet med er alle dele af stryge-barometeret i spil – nogen stryger alt og andre slet ikke. Signe, der kombinerer strygning med knibeøvelser, er simpelthen genial! (Og nej, det er ikke mig selv, der har skrevet den kommentar!). TAK for den kommentar Signe, den kunne jeg altså ikke lade være med at smile højt ad 😉

  Stort juleknus til jer alle, og TAK fordi I følger med her på bloggen.

  Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap