Advents Kalender 2013 – del 3 af 4

Vind en broderi saks

Endnu en uge er gået, og det er blevet tid til den 3. låge i advents kalenderen.

 

Sidste uges vinder af et ærmebræt blev Lise Lotte, som blev rigtig glad for at have vundet. Hun lover at begynde at stryge mellem syningerne, og det glæder mit skrædder hjerte noget så fantastisk meget. Det bliver resultatet nemlig meget mere præcist og forfinet af, og min bagtanke med Skaberlyst er netop at forfine alle de ting, I syr derude i stuerne.

 

Når vi nu er ved præcision, så er en af de ting, der er super vigtige at have i sin sykasse, en ultra skarp lille saks. Den skal være skarp helt ud i spidsen, så den kan klippe meget præcist ind i hjørner og spidser. Når den på et tidspunkt bliver sløv i spidsen skal den enten slibes eller skiftes ud.

Der er rigtig mange steder, man har brug for at klippe meget præcist. Fx. når man syr buede sømme, og skal have klippet hak eller trekanter ud i sømrummet. Du kan lære hvordan og hvorfor i ebogen “Syteknikker 1 – Sømme” som du kan læse mere om lige her.

Buede sømme
Klip hak eller trekanter ud af sømrummet, når du syr buede sømme.

Man skal også bruge spidsen af saksen, når man syr rundt i et hjørne, hvor de 2 stoflag vender hver sin vej. Fx. når man syr revers kraver, eller hvis man vover sig ud i at kante noget med tittekanter rundt om et hjørne. Det sidste kan du se en guide til i dette brevkasse svar.

 

Warning!
Hvis man ikke passer godt på, kan en god saks faktisk godt være lidt farlig. Jeg har haft min nyeste lille saks i 3 måneder, og jeg har allerede klippet mig i fingeren 2 gange. Det er en lidt skidt statistik, hvis det fortsætter sådan. Men du er naturligvis ikke lige så uforsigtig som jeg, så du kommer naturligvis ikke til at gøre mig den kunst efter! (Lov mig lige det, ikke? Især hvis du bliver ugens vinder!!)

 

Gaven i denne uge er en lille KAI broderi saks. Sådan en, jeg selv bruger. Den er skarp helt ud i spidsen, hvilket er guld værd, når man arbejder med præcision i sin syning.

KAI broderi saks
En lille skarp saks er guld værd, når man syr.

For at være med i lodtrækningen om saksen skal du skrive i en kommentar til dette indlæg, hvad du har syet, som krævede mest præcision. Det behøver ikke være en saks, du har brugt, men hvor har du skullet holde tungen aller mest lige i munden?

 

For mit eget vedkommende er der 2 jakker, der kæmper lidt om “prisen”. Den ene er en ternet jakke med husar snit og lommeklapper jeg syede for en kunde på skrædderskolen. Det var lidt en udfordring at få ternene til at passe alle de steder, de skulle, og samtidig tage højde for kundens behov til pasformen. Heldigvis var det en taknemmelig uld, jeg syede i, så jeg kunne lang hen ad vejen sy efter ternene og dampe jakken i facon efter pasformen.

Den anden er en “vende frakke” jeg syede for en kunde for nogle år siden. Den blev syet i silke, og blev helt utrolig smuk, men den var sort på den ene side og hvid på den anden, og det var noget af et arbejde at få alle kanter til at være så præcise, at man ikke kunne se den modsatte sides farve, når jakken var på. Så vidt jeg husker, blev løsningen en tittekant hele vejen rundt i kanten, så den kunne fungere som en slags afskærmning mellem de 2 stoffer.

Billederne er fra før digitalkamera og smartphone kom ind i mit liv, så det er papirbilleder, der er scannet ind. Derfor den ringe kvalitet. Men jeg kender dig – du er lige så nysgerrig som jeg, så du vil se hvad jeg snakker om. Ikke sandt?

Skræddersyede jakker
De 2 jakker der har krævet mest præcision af mig. I hvert fald så vidt jeg husker. Man kan lige skimte det hvide på indersiden af frakken, hvis man kigger i ærmet inde i spejlet.

Nu er det din tur – hvilket projekt har krævet aller mest præcision af dig? Og hvorfor?

Skriv dit svar i en kommentar til dette indlæg senest lørdag d. 21/12 2013 kl. 23.59, så er du med i lodtrækningen om en lille broderisaks fra KAI.

 

Læs også:

23 thoughts on “Advents Kalender 2013 – del 3 af 4

 1. Dorthe hansen says:

  Jeg er lige blevet færdi med et sæt brandmandsuniform til mit nørdet barnebarn der lige er blevet 3 år, og er bidt af en gal brandmand, så var det jo nærliggende af jeg skulle sy en i julegave, og med flere forskellige bånd mm ovenpå hinanden, var det absolut med tungen lige i munden, alt skulle passe, selv et lille mærke med navn med mere, er meget stolt af resultat, jeg sender dig et billed efter jul. Glædelig jul til dig og dine.

 2. Judith Langgaard says:

  Det mest præcisionskrævende sy-projekt, jeg har lavet, er denne jakke: http://bylanggaard.blogspot.dk/2011/10/sa-blev-den-frdig.html

  Det tog sin tid at få dækket alle sammensyninger indvendigt, særligt i ærmerne, og jeg pillede op mange gange. Puh, et arbejde. Og jakken har jeg desværre ikke brugt ret meget, da der åbenbart var møl i det ene skab i det lejede hus, som vi boede i. Så pludselig var jakken fyldt med små huller. Øv!!!!! Må sy en ny, når jeg engang får tid!

  Jeg håber at vinde, for den lille spidse saks, som jeg har, er ikke længere ret skarp i spidsen.

  Kh Judith

 3. Kirsten Bladsgaard Jensen says:

  Hej Signe.
  Den Husarfrakke er utrolig flot og smart!
  Jeg har haft mange præcisions projekter i maskinen over årene, men den nederdel jeg netop har syet færdig, er det der fylder mest lige p.t. Jeg skrev til dig om råd til mange små læg, og kløede på med mange omsyninger og sveden løbende ned i panden. Jeg tror aldrig noget projekt har drillet mig så meget, selv oplægning og isyning af skjult lynlås drillede. Din lynlås video kom desværre et par dage for sent 😉
  Resultatet kan ses her:
  https://plus.google.com/+KirstenBladsgaard/posts?utm_source=chrome_ntp_icon&utm_medium=chrome_app&utm_campaign=chrome

 4. Lone Thomsen says:

  ….må være da jeg tegnede og syede balkjole/festkjole til min datter for to år siden.
  Super fin adventsgave -den passer lige hjem til mig(-:

 5. Mathilde says:

  Jeg er stadig meget ny i sy-verdenen, så jeg har ikke slået mig løs med de helt store præcision endnu. Dog har jeg lige syet et babytæppe med grafiske patchwork-trekanter i kontratfarver. Det krævede al min koncentration og præcision, da sømrummet og stikningen skulle være præcise. Tæppet blev rigtig flot og jeg er virkelig stolt af det. Jeg håber modtageren sætter pris på det, når hun får det her til jul 🙂

 6. Lena says:

  Jeg har syet passpolerede lommer. Det kræver en meget spids og temmelig tynd saks for at man kan klippe dypt ind i de 4 hjørner uden at klippe sømmen over. Det lyder måske ikke af så meget med et par lommer, men hvis de ikke er pænt og nøjagtig syet, vent og presset – bliver man aldrig glad for at bruge det tøj de er placeret i.

 7. Hanne says:

  Sådan en lille kaikaks er en skøn ting – fik en i julegave og smiler venligt i tankerne til giverne, når jeg bruger den.

  Jeg syede i slutningen af 80’erne/starten af 90’erne en kjole, en super sej ting i fast stof med en mulliard detaljer – virkelig datidens drøm af en klud. Det skal indskydes, at jeg syede den hos en veninde, da min daværende husbond virkelig hadede, når jeg syede – det skabte støv og der kunne være tabte nåle. Altså lidt af et langtidsprojekt.

  Der var dog et lille aber dabai; Jeg havde ikke ulejliget mig med at checke mine mål – og personlig tilretning var et meget fjernt fremmedord dengang i fortiden. Det væsentlige i at checke mine mål var især, at siden jeg sidst havde syet noget til mig, havde jeg født og lagt mig betragtelig ud. Jeg stak bare fingeren op i luften og ønskede mig en fin størrelse og syede kluden efter den størrelse. Resultatet var fantastisk, og jeg havde virkelig virkelig nurset alle de der små detaljer – og nej, jeg havde end ikke overvejet at prøve den lidt på undervejs.

  Hvad den kvikke læser nok allerede har spottet er, at kjolen jo ingenlunde passede – jeg minede mest af alt om en alt for stramt snørret rullepølse…. men fantastisk var den altså, den der kjole med alle dens detaljer 🙂

 8. Astrid says:

  Det var en reparation af min datters yndlingstrøje. Der måtte jeg holde tungen lige i munden for at få den fin igen.

 9. Anja says:

  Hejsa.
  Jeg holdt tungen lige i munden da jeg applikerede den anden dag. Det var et bambi der skulle på et håndklæde, og jeg havde fået sat den forkerte trykfod på så det var svært at se. Pyh – det gav sved på panden, men resultatet blev godt og jeg har fået fat i en applikationstrykfod med åben tå, så jeg nu kan se, hvad jeg laver 😉
  Glædelig jul.
  Hilsen Anja

 10. June says:

  Efter flere års “fangenskab” er min bernina artista og min ubrugte overlocker kommet frem på mit bord igen men har åbenbart mistet mine syartikler under nogle flytninger så en ny lækker saks vil være fantastisk at vinde så jeg kan komme i gang igen.
  Rigtig glædelig jul og godt nytår til dig og tak for året der gik i dit blog-selskab.

 11. Gudrun says:

  Jeg har efter hånden lavet en del som i min verden kræver præcision , men den største udfordring var nok da jeg lavede en korsage til en brud.

 12. Lotte Hedensted says:

  Det var sidste år, da jeg lavede den flotteste julekalender til mit barnebarn, der var både matematiske udregninger og præcis klip og flot syning med mange detaljer

 13. Frk. Hansen says:

  En skarp saks er nemlig guld værd! -Jeg har lånt min mors men ville da få lidt bedre samvittighed hvis hun snart kunne få den tilbage.. Du ved efter omkring 1½ års tid. 😉
  Jeg har for ikke så længe siden prøvet kræfter med franske knuder… Hold nu op det var svært! Det tog mig 2 timers togtur at lave.. hold nu fast… 5 franske knuder! Der blev pillet mange op så der til sidst var tydelige huller efter forsøgene. Men puden blev færdig og kan ses her:
  http://frkhansendk.blogspot.dk/2013/11/nye-puder.html
  Jeps jeg endte med at køre stilen “småt, men godt” 😉
  Broderi ligger hvis ikke lige til mig!
  Hav en skøn jul
  Jeg krydser fingre 🙂

 14. MariaDenmark says:

  Jeg tror faktisk at det, jeg har syet, der krævede mest præcision, var da jeg syede jeans og skulle have alle pyntestikningerne til at være lige og fine og parallelle. Og på de rigtige steder… Det var før jeg fik maskine med indbygget overtransportør – og jeg kendte ikke så mange tricks endnu – så jeg havde det lige lidt bøvlet der…

 15. Lillian Segerskog says:

  Den vanskeligste opgave jeg har lavet er en bryllupskjole til en bekendt.
  Lavet af silkesatin blonder mellemforet m tynd bomuld og foret m vicosefoer.
  Udover st jeg aldrig har prøvet at sy for fremmede. Lavede jeg grundmønster + derefter kjolemønster. Havde ej heller lavet mønster til nogen.
  Dette var ved at rage livet af mig. Men det lykkedes. Det absolut vanskeligste var at studere i bøger hvordan jeg skulle bygge kjolen op samtidig med at kjolen blev syet. Klippe blonde”blomster” for derefter at sætte dem rundt i kanten af slæb og kjole. Så det så naturligt ud. Men flot blev den.

 16. Annelene says:

  Det var en bluse med lynlås , engelsk krave og manchetter, jeg selv har tegnet mønster til. Stoffet var tyndt, levende og stribet og blev vendt på langs og tværs for at understrege overskæringerne. Alt skulle passe og sidde hvor det skulle. Det tog enormt lang tid og krævede disciplin. Jeg har brugt den en gang, den er bare så fint.

 17. Signe Eriksen says:

  Tusind tak for de mange kommentarer, hvor er det fedt at læse og få et lille indblik i hvad I syr. I er ikke bange for at kaste jer ud på dybt vand, skal jeg lige love for! Husk den gratis brevkasse, hvis der en dag er et specifikt problem, der driller – bare send en mail med spørgsmålet til info@skaberlyst.dk.

  Ugens vinder er Helena, som får tilsendt en fin lille (meget skarp!) broderisaks. Tillykke til Helena 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap