Uddannelses forløb: Aftenskolelærer i syning

Bliv aftenskolelærer i syning

Uddannelsesforløbet Aftenskolelærer i Syning er et forløb, der sætter dig i stand til at undervise i syning af hverdagsbeklædning til kvinder (kjoler, bukser, bluser, nederdele). Forløbet er bygget op omkring en høj faglighed inden for syteknikker, mønsterkonstruktion, tilretning, materialer og stil.

I tillæg til det syfaglige, vil der være et formidlings aspekt i de fleste moduler, således at du får berøring med at undervise og udarbejde undervisningsmateriale. Når du er færdig med alle 8 moduler er du klædt godt på til at undervise i syning på aftenskole niveau.

 

Uddannelsen er for dig, der…

 • Gerne vil undervise i syning i aftenskolen.
 • Allerede underviser i syning, men gerne vil have endnu mere viden om for eksempel materialer, symaskiner, stil og det at undervise i syning.
 • Drømmer om at starte et syhold i eget regi. Måske er du allerede selvstændig, og vil gerne tilføje sykurser til det, du laver. Måske vil du gerne undervise i syning ved siden af dit almindelige arbejde.
 • Har et arbejde, hvor det vil tilføje værdi, at du kan undervise i syning. Måske arbejder du med unge eller ældre, der vil have glæde af at være kreative som en del af deres dagligdag. Hvis du for eksempel arbejder på et bosted, et plejehjem eller kommer hjem til udsatte grupper, vil det i mange tilfælde kunne berige disse mennesker, at du kan lære dem at være kreative og sy tøj til sig selv og ting til deres bolig.
 • Gerne vil være bedre til at hjælpe andre med forskellige udfordringer i forbindelse med syning af tøj.

Uddannelsesforløbet tager dig hele vejen rundt om syteknikker, mønsterkonstruktion, arbejde med købemønstre, uddybende kendskab til metervarer, uddybende kendskab til forskellige symaskiner og viden om tilretning, stil og kropstyper.

Uddannelsesforløbet kræver ikke forudgående erfaring med at undervise. Det forventes at du har en smule erfaring med at sy tøj, for eksempel til dig selv, dine børn eller andre, men en forudgående uddannelse indenfor syning er ikke nødvendig.

Du kan enten tage hele uddannelsesforløbet og blive certificeret aftenskolelærer i syning. Det anbefales, hvis du kun har erfaring med at sy til dig selv, og ikke tidligere har taget en uddannelse indenfor syning. Alternativt kan du vælge enkelte moduler, hvis du allerede fungerer som sylærer, men gerne vil opdateres på fx metervarer, avancerede syteknikker eller et andet af modulerne.

Læs beskrivelserne af de enkelte moduler herunder, før du beslutter dig for om du vil tage hele uddannelsesforløbet eller blot nogle enkelte moduler.

Det eneste modul, der ikke kan tages særskilt, er det sidste certificerende modul, da det bygger på de foregående moduler.

 

 

Uddannelsen består af…

Uddannelsesforløbet består af 8 moduler á hver 20 timer. Hvert modul har et hovedfokus, og der arbejdes både teoretisk og praktisk på alle moduler. Du lærer en masse konkrete teknikker indenfor syning og mønsterkonstruktion, og du får en større baggrundsviden indenfor de forskellige områder, uddannelsesforløbet berører. Du lærer at sy, tilrette og konstruere. Men du lærer også at håndtere forskellige symaskiner, metervarer og arbejde med stil og kropstyper.

Et af målene med uddannelsesforløbet er, at du kan vejlede dine kommende kursister i at sy det tøj, de bliver mest glade for at have i deres garderobe. Du skal altså ikke bare undervise i syning. Du skal også rådgive og vejlede dine kursister til at træffe de rigtige valg, så de får valgt mønstre, der klæder dem og får syet tøjet i metervarer, der passer til deres stil og deres liv.

Din fornemmeste opgave som aftenskolelærer i syning bliver at se skønheden i de kvinder, der går på dit syhold, og hjælpe dem til at få det bedste frem i sig selv ved at sy det tøj, der klæder dem bedst. Det bliver du klædt på til at kunne i dette undervisningsforløb.

Undervisningsforløbet er bygget op, så du kommer igennem de forskellige elementer i en logisk rækkefølge. Flere af modulerne hænger sammen på den måde, at der vil være en større opgave, der strækker sig over flere moduler. På den måde får du en større forståelse for sammenhængen af uddannelsesforløbets elementer

Ligesom det tager tid, mange forsøg og fejl at lære et håndværk som syning, gør det samme sig gældende for kunsten at undervise. Du skal derfor ikke forvente, at du efter uddannelsen vil være en fejlfri underviser fra første dag. Men uddannelsen vil give dig værktøjer, der sætter dig i stand til at planlægge og reflektere over din egen undervisning. Det er altså en læreproces, som starter på uddannelsesforløbet og som fortsætter, når du selv kommer ud og undervise i praksis.

 

Modul 1: Syteknik

På modul 1 arbejder vi med grundlæggende syteknikker.

Du starter opbygningen af din egen mappe med syprøver og syvejledninger på de vigtigste syteknikker. Det er syteknikker, du skal kunne undervise i, fordi syning er umuligt uden at kunne mestre disse teknikker. Det er blandt andet en helt almindelig stikning med hæftning, syning af forskellige hjørner, kurvede sømme, lynlås og lignende.

Du bruger sikkert allerede flere af de syteknikker, der arbejdes med på modulet, men det gør det på ingen måde overflødigt. Du vil nemlig få input til hvordan du selv kan undervise i de grundlæggende syteknikker og bruge syprøverne i din egen fremtidige undervisning. Det er afgørende for dine kursister, at de lærer disse teknikker tidligt, for at de kan få mest mulig succes med deres syning og derfor er det vigtigt, at du ikke blot kan, men mestrer disse teknikker.

Modulet berører også presseteknikker og andre detaljer, der sikrer flotte sømme og smukt forarbejdet tøj.

Udover syteknikkerne får du en grundig introduktion til hele uddannelsen, og bliver introduceret til den teoretiske baggrund for uddannelsesforløbet.

Medbring: Detaljeret liste fremsendes inden kursusstart.
Materialeudgifter: Følger senere.
Underviser: Signe Eriksen og Josephine Maria Mahler Boelsmand

 

Modul 2: Tilretning og købemønstre

På modul 2 arbejder vi med købemønstre og tilretning af tøjets pasform.

Købemønstre kan være meget forskellige, og du lærer at afkode dem og finde de linjer og markeringer du skal bruge, for at kunne vejlede dine kursister i deres arbejde med mønstrene. Vi kommer også ind på stofforbrug, og du lærer både at regne ud, hvor meget stof der skal bruges, hvor det er muligt at gå på kompromis med stoffet og hvor det ikke er.

Du lærer håndgribelige versioner af de mest almindelige tilretninger, som er lette at få gode resultater med, selvom man ikke er rutineret i at tilrette.

Du lærer at arbejde med prøvemodeller og du kommer til at opleve hvorfor det er vigtigt at tage prøvemodeller og god pasform alvorligt. Du får en grundlæggende viden om, hvordan tøjet bliver så behageligt at have på som muligt, som du kan give videre til dine kommende kursister.

En stor del af tilretning og god pasform i tøjet, hænger sammen med kropstyper, som du får en let introduktion til. I modul 7 lærer du endnu mere om kropstyper, men vi starter altså lige så stille her i modul 2.

Medbring: Detaljeret liste fremsendes inden kursusstart.
Materialeudgifter: Følger senere.
Underviser: Signe Eriksen.

 

Modul 3: Mønsterkonstruktion.

På modul 3 arbejder vi med grundlæggende mønsterkonstruktion.

Du lærer at konstruere forskellige populære og klædelige snit ud fra et grundmønster. Arbejdet foregår i kvart størrelsesskala, og du får en mappe med dig hjem med de konstruktioner, du har arbejdet med på modulet. Den kan du vende tilbage til i dit arbejde som underviser, og bruge som et opslagsværk.

Du kommer til at arbejde videre med dit tilrettede købemønster fra modul 2, som du nu skal lave en designændring i. På den måde får du brugt nogle af de teknikker, du har lært i arbejdet med konstruktion i kvart størrelse, i et praktisk projekt. Når du skal undervise kursister, vil det ofte være købemønstre, der ændres i designet, du kommer til at arbejde med. Derfor bliver du klædt på til netop dette aspekt af mønsterkonstruktionen.

Du kommer også til at arbejde med forskellen mellem strikket og vævet stof i forhold til konstruktion af mønstre til forskellige typer materialer.

Medbring: Detaljeret liste fremsendes inden kursusstart.
Materialeudgifter: Følger senere.
Underviser: Følger senere.

 

Modul 4: Metervarer og stofvalg

På modul 4 arbejder vi med metervarer og stofvalg.

Metervarer, stoftyper og stofvalg har stor betydning for udtrykket i det færdige tøj. For at kunne vejlede dine kursister bedst muligt, skal du have et grundlæggende kendskab til metervarer og stoftyper.

Det får du i modul 4, hvor du lærer om forskellige materialer, vævninger og strikkemetoder. Undervisningen er praktisk baseret, så du får din teoretiske viden serveret i relation til hvad stoffet egner sig til med henblik på syning af tøj.

Du får en god grundlæggende baggrundsviden om det stof, der er tilgængeligt i stofbutikkerne. Du bliver ikke uddannet til at undervise i nørdet materialelære, men til at vejlede dine kursister i stofvalg ud fra de symønstre og designs, de vil sy.

Modulet berører også bæredygtighed i forhold til tekstiler. Du får ligeledes praktisk erfaring med at arbejde med stoffet på forskellige måder, blandt andet ved at drapere og ved at sy forskellige stykker tøj, der understreger stoffets vigtighed for designet.

Du lærer hvilke syteknikker og redskaber der gør arbejdet med de forskellige metervarer nemmere at håndtere.

Medbring: Detaljeret liste fremsendes inden kursusstart.
Materialeudgifter: Følger senere.
Underviser: Signe Eriksen

 

Modul 5: Syteknikker – avancerede syteknikker

På modul 5 arbejder vi med avancerede syteknikker.

Modulet bygger ovenpå de syteknikker, du blev undervist i på modul 1, og tilføjer et ekstra lag til din syning. De grundlæggende syteknikker kommer du langt med, men de klarer ikke det hele. Derfor skal du i dette modul arbejde med mere komplicerede teknikker som for eksempel paspolerede lommer, knaphuller og håndsyet lynlås. Du bliver præsenteret for syteknikker fra skrædderiet og lærer de små tricks, der løfter det færdige udtryk af tøjet en tak opad.

Udover selve syteknikkerne, som du sætter ind i din mappe fra modul 1, kommer du i dette modul til at arbejde med at lave dit eget undervisningsmateriale. Du skal inddrage syteknikker fra dette modul i dit store projekt, som du kommer til at arbejde videre med her på modul 5.

Medbring Detaljeret liste fremsendes inden kursusstart.
Materialeudgifter: Følger senere.
Underviser: Sabine Petri

 

Modul 6: Symaskiner og overlockere

På modul 6 arbejder vi med kendskab til forskellige symaskiner, overlockere og dæksømsmaskiner.

En af de ting, mange kursister forventer af en sylærer, er at man kan hjælpe dem med deres symaskine. Derfor bruger vi i dette forløb et helt modul på at introducere dig grundigt til hvordan både en symaskine, en overlocker og en dæksøms-/coverseam maskine er bygget op, hvordan de virker og hvordan du kan vejlede og hjælpe kursister, uanset hvilken maskine, de syr på.

Du kommer til at prøve kræfter med symaskiner fra forskellige producenter, lærer hvordan du finder og retter fejlen, når en maskine ikke syr korrekt, og får en grundlæggende viden om symaskinenåle og sytråd.

Du kommer også til at stifte bekendtskab med de forskellige trykfødder, der følger med til maskinerne.

Dette modul giver dig en tryghed omkring arbejdet med forskellige symaskiner og overlockere, som du vil få megen glæde af, når du senere skal undervise kursister på forskellige niveauer.

Du skal ikke nødvendigvis undervise i de ting, du lærer på dette modul. Men du skal selv kende til den viden, du får her, for at kunne hjælpe dine kursister med at sy smukke sømme på lige præcis deres maskiner.

 

Medbring: Detaljeret liste fremsendes inden kursusstart.
Materialeudgifter: Følger senere.
Underviser: Anette Bonavent.

 

Modul 7:  Stil, design og kropstype

På modul 7 arbejder vi med kropstyper, design og stil.

Hvor vi i modul 2 fokuserede på kropstyper i forhold til tøjets pasform ser vi her på, hvilke snit der klæder de forskellige kropstyper. Det handler primært om design og stil, og om hvordan du får det bedste frem i dine kursister, ved at vejlede dem til at træffe gode valg omkring snit og design.

Du lærer, hvordan man fremhæver de gode ting ved kroppen og nedtoner de ting, man ikke er så glad for. Vi arbejder både med mønsterkonstruktion i form af snit, der kan forbedre klædeligheden af et design, men også med stofvalg, prints og farver, der har indflydelse på designet og stilen.

I løbet af dette modul får du opbygget en database med info omkring hvilke snit, der klæder de fleste, og du får nogle genveje til at få det bedste frem i dine kursister.

På modulet afsættes der desuden tid til at arbejde med dit store projekt.

Medbring: Detaljeret liste fremsendes inden kursusstart.
Materialeudgifter: Følger senere.
Underviser: Følger senere.

 

Modul 8: Undervisning

På modul 8 arbejder vi med at undervise i syning.

På det sidste modul kobler vi teori med praktisk, så du ved hvad du skal gøre, når du står i undervisningslokalet med dit (måske første) syhold.

Du får en mere dybdegående teoretisk tilgang til det at undervise i syning, og får koblet de ting, du har arbejdet med i de foregående 7 moduler, sammen.

Modul 8 er også certificerings modulet, hvor vi afrunder forløbet og du får udleveret dit certificeringsbevis ved modulets afslutning.

Medbring: Detaljeret liste fremsendes inden kursusstart.
Materialeudgifter: Ingen.
Underviser: Signe Eriksen og Josephine Maria Mahler Boelsmand.

 

Når du er færdig med uddannelsesforløbet, kan du:

 • Undervise i syning i aftenskolen.
 • Udvikle dit eget undervisningsmateriale indenfor syning og mønsterkonstruktion.
 • Inddrage syning i dit arbejde, hvis du fx arbejder på et bosted, en produktionsskole, efterskole eller lignende, hvor der er syværksted og mulighed for at lave undervisningsforløb med syning.
 • Starte syhold i eget regi.
 • Gå endnu mere i dybden med de emner, du allerede underviser i.
 • Tilføje nye emner til din eksisterende undervisning.
 • Hjælpe andre, der gerne vil være bedre til at sy tøj.
 • Sy tøj til dig selv og andre.

 

Uddannelsen er IKKE…

Vi kan ikke garantere, at du får et job inden for undervisning i syning, når du har taget uddannelsesforløbet. Det er i høj grad op til dig selv at overbevise din arbejdsgiver eller en kommende arbejdsgiver om, at dine nye kompetencer sætter dig i stand til at undervise i syning, og vise din leder hvorfor det er relevant, at du underviser i syning.

Du vil ikke med dette forløb være uddannet til at undervise på designskoler eller andre højere læreanstalter.

 

Sådan foregår det…

Uddannelsesforløbet er opdelt i 8 moduler (weekendkurser) á 20 timer. Modulerne gennemføres så vidt muligt i kronologisk rækkefølge, da flere af modulerne er en fortsættelse af det foregående. Forud for nogle moduler skal du være forberedt på hjemmearbejde, hvis du vil opnå fuldt udbytte af undervisningen.

Hele uddannelsesforløbet strækker sig over 1½ år med et nyt modul ca. Hver 2. Måned.

Der startes et nyt modul 1 op en gang om året, så vidt muligt i februar. Vælger du at tage hele uddannelsesforløbet kan du starte på første hold i februar 2018 og forvente at være færdig i maj 2019, såfremt du har deltaget i alle 8 moduler.

Er du forhindret i at deltage i nogle af modulerne, kan du vente til det pågældende modul udbydes igen, og fortsætte dit forløb derfra. Der vil så gå mere end 1½ år, før du kan afslutte dit uddannelsesforløb.

Ønsker du ikke at følge hele uddannelsesforløbet, men er blot interesseret i enkelte af modulerne, kan du tilmelde dig de moduler, såfremt der er plads. Du kan dog ikke blive certificeret aftenskolelærer i syning, hvis du ikke har deltaget i hele forløbet.

Modul 1 og 2 kan du opnå merit for, hvis du enten har gennemført en uddannelse inden for fx design, tekstilformidling, konstruktion eller lignende, hvor du kan fremvise de syprøver, der arbejdes med i modul 1 og kan fremvise dokumentation for at du har lært at arbejde med tilretning og købemønstre, fx ved at vise tøj du har syet og tilrettet til dig selv eller andre.

Du kan også opnå merit for modul 1 og 2, hvis du har gennemført online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy fra Skaberlyst, og kan fremvise de syteknikker, der gennemgås på modul 1 og tøj, du har tilrettet og syet til dig selv.

Vi anbefaler dog at tage alle moduler, hvis du vil certificeres aftenskolelærer i syning.

Du kan tilmelde dig et modul ad gangen eller flere moduler på samme tid. Betaling sker inden det pågældende modul starter. Tilmelding og betaling foregår til FORA via hjemmesiden www.fagkursus.dk.

Uddannelsesforløbet slutter af med et certificerings modul. Hvis du har gennemført alle moduler og løst alle opgaver, kan du deltage i certificerings modulet, og blive certificeret aftenskolelærer i syning.

Uddannelsesforløbet kræver ikke forudgående erfaring med at undervise. Det forventes at du har en smule erfaring med at sy evt. til dig selv eller dine børn, men en forudgående uddannelse indenfor syning er ikke nødvendig.

 

Praktisk info:

TID:
Se de enkelte moduler. (LINK til hjemmeside hvor alle moduler er med dato og tilmelding)

Undervisningen ligger altid i en weekend, hvor der undervises:

Fredag kl. 18-21
Lørdag kl. 8.30-18
Søndag kl. 8.30-16.

I de 20 timer er indregnet pauser, som aftales med underviseren på hvert modul.

STED:
Undervisningen foregår på Kulturmaskinen i Odense på alle moduler. Adressen er: Farvergården 7, 5000 Odence C.

MAD:
Du skal selv medbringe frokost, som kan opbevares i køleskab i det lille tekøkken, der er i lokalet. Eller du kan gå ud i byen og købe frokost. FORA står for kaffe, te og snacks i løbet af dagen.
OVERNATNING:
Du står selv for overnatning i forbindelse med de moduler, du deltager i. Du vil få tilsendt en liste over overnatningsmuligheder i Odense efter tilmelding. Denne liste kan også altid findes på FORAs hjemmeside.