Alt det ingen har fortalt dig om bluser, der falder bagud

Kender du den der fornemmelse, hvor du hele tiden har lyst til at trække din bluse eller kjole fremad?

De fleste kvinder, der bruger bluser og kjoler, har oplevet i mindst et stykke tøj, at det falder bagud i løbet af dagen. Uanset hvor mange gange, du retter på tøjet og trækker det frem på plads, så havner det igen et sted hvor det mildest talt er ubehageligt at have på.

Det er der en helt særlig grund til.

Og en løsning der er virkelig nem, hvis du får den implementeret tidligt nok i processen.

Især i en bluse som den på billedet, hvor der er en høj, ret tæt krave syet i halsen, er det et problem hvis blusen falder bagud i løbet af dagen. Man får ganske enkelt fornemmelsen af at blive kvalt i sit tøj, og det er ikke meningen. I det her blogindlæg afslører vi hvad det skyldes, at nogle bluser og kjoler falder bagud. Du lærer hvordan du kan spotte om det er det, der sker i dine bluser og kjoler. Og vi har naturligvis også en løsning klar til dig. Når du får implementeret løsningen i dit eget tøj, kan du uden problemer sy bluser og kjoler, som bliver siddende hvor de skal og føles behagelige hele dagen. Med eller uden kraver.

 

sweatshirt flagermusærmer skaberlyst

 

Få styr på balancen i dit tøj

Problemet er størst i bluser og kjoler, der går højt op i halsen. Det er fx bådhalse, tætte runde halse og designs med kraver hvor der ikke er en åbning midt for, du kan knappe op for at give plads til halsen. I den type designs er problemet tydeligt, fordi stoffet rammer kroppen foran på halsen når blusen falder bagud. Det føles meget ubehageligt for de fleste.

Men det kan også være et problem i bluser og kjoler med større udringninger i halsen. Så slipper du godt nok for kvælningsfornemmelser, men det kan stadig være irriterende at have tøjet på. Fornemmelsen af hele tiden at skulle trække tøjet frem på plads er forstyrrende, omend måske mest på et ubevist plan.

Dit tøj skal passe til din krop og føles behageligt at have på. Hvis det ikke føles behageligt, så passer det ganske enkelt ikke til kroppen. Det er ikke meningen, du skal rette på dit tøj gentagne gange i løbet af en dag.

Det, der er galt, hvis dine bluser og kjoler falder bagud, er at de er ude af balance.

Bluser og kjoler hviler på skuldrene og nakken, men hvis ikke formen i symønsteret passer med din krop, kan stoffet ikke finde sig til rette. Det flytter sig, indtil det finder et sted, hvor det kan hvile. Og hvis din krop er i vejen, danner stoffet blot en fold og smyger sig udenom. Når forstykket skaber en fold og smyger sig udenom din hals, for at komme til at hvile på skuldrene, skaber det kvælningsfornemmelserne og trangen til at trække tøjet fremad.

Du kan heldigvis gøre noget ved det og få tøjet til at være bedre i balence. Når det lykkes, så vil dine bluser og kjoler blive siddende hvor de skal hele dagen, og stoffet vil falde smukt ned fra dine skuldre.

Balancen er et samspil mellem forstykket og bagstykket, der hvor de mødes på toppen af skuldrene. Symønsteret skal være konstrueret på en måde, der lader stoffet smyge sig omkring skulderens rundinger, uden at halsen kommer i vejen for det. Især højden af hhv. forstykket og bagstykket har indflydelse på balancen. Hvis den højde ikke matcher det, din krop har behov for, så vil tøjet ikke føles nær så behageligt at have på som hvis det havde været i balance.

 

sweatshirt flagermusærmer skaberlyst

Sådan tjekker du balancen i dine bluser og kjoler

Du kan selv tjekke om balancen er et problem i dine bluser og kjoler.

Er det et stort problem, kan du tydeligt mærke hvordan tøjet falder bagud. Men du kan også altid kigge på skuldersømmen. Hvis den sidder længere tilbage end din skulder, så kan balancen være et problem. Placer tøjet, så skulderen sidder hvor den skal, og bevæg dig lidt rundt. Hvis helt almindelige bevægelser får tøjet til at falde bagud, har du med stor sandsynlighed glæde af at tilrette balancen i tøjet.

Inden du går i gang med at tilrette, så tjek at der er plads nok til halsen og at bagstykket ikke går for højt op i nakken. En alt for tæt halsudskæring kan nemlig låse stoffet, så det ikke kan falde ned på plads. Hvis det er tilfældet kan du ikke helt vurdere balancen. Sørg generelt altid for at tøjet er stort nok til at hænge frit fra kroppen, før du tjekker balancen og finpudser pasformen i det hele taget. Selv figursyede og tætsiddende modeller har brug for lidt plads mellem kroppen og stoffet for at du kan bevæge dig og for at stoffet kan falde som det skal. Pladsen mellem kroppen og stoffet kaldes rørlig vidde, og det kan du blive meget klogere på i dette tema fra Synoter Studio.

Sweatshirten på billederne her er konstrueret i en løs pasform med flagermusærmer, så her er den rørlige vidde ikke et problem – der er masser af plads i modellen. Til gengæld kan det faktisk synliggøre problemer med balancen endnu mere, fordi det ekstra stof i vidden vejer mere, og kan være med til at tynge blusen bagud, hvis balancen ikke er på plads. Derfor vil du typisk opleve problemet med at tøjet kvæler dig i løstsiddende modeller som store skjorter, oversize sweatshirts og sommerkjoler.

 

sweatshirt flagermusærmer skaberlyst

 

Du kan selv rette balancen i dit symønster

Du kan selv rette balancen i dine symønstre. Ofte kan du endda rette balancen i tøj, der er syet færdigt. Men er der mange detaljer i halsudskæringen, kan det være en udfordring. Du er nemlig nødt til at have skuldersømmene sprættet helt op, så du kan arbejde med dem hver for sig.

I færdigt tøj har du ofte mulighed for at lave forstykket kortere, så det kan holde bagstykket oppe på plads. Hvor meget kortere, du skal lave det, kommer an på, hvor meget din bluse (eller kjole) falder bagud. Tjek det ved at folde stoffet lige foran skuldersømmen og sætte knappenåle i. Når du har fundet frem til det antal centimeter, du skal have fjernet fra forstykket for at blusen bliver siddende på plads, kan du sy skuldersømmen igen og klippe af. Eller tage den vovede metode og klippe af først, men så skal du være stensikker på at du har målt rigtigt. Bliver forstykket for kort skaber du bare nogle andre problemer, og dem kan du ikke rette, hvis du har klippet sømrummet i skuldersømmen af.

I tøj der er syet færdigt, kan der være designdetaljer der forhindrer dig i at korte forstykket helt så meget af, som du egentlig har behov for. Men lidt har også ret, og du vil kunne mærke en forbedret pasform i tøjet selv hvis balancen ikke kommer helt på plads.

Når du retter balancen ved at lave forstykket kortere, så er det sansynligt at du også skal rette halsudskæringen. Er halsudskæringen i forvejen tæt på kroppen, som fx i sweatshirten med kraven på billederne her, så skal du formentlig udringe halsen midt for også. Ellers får du kun løst problemet halvt. Tøjet vil godt nok ikke længere falde bagud, men hvis tilretningen gør pladsen til halsen mindre, vil du stadig have fornemmelsen af at blive kvalt – du kan bare ikke længere trække tøjet fremad for at undgå det.

 

sweatshirt flagermusærmer skaberlyst

 

 

I videoen herunder kan du se, hvordan en bluse der er ude af balance falder bagud. Og hvordan det rigtige forhold mellem højden på for- og bagstykket løser problemet.

Hvis videoen ikke vises her på siden, kan du se den på vores Youtube kanal HER.

 

 

 

 

Undgå problemer med balancen i dine symønstre – for altid!

Når du syr selv har du de bedste forudsætninger for at undgå de her problemer med balancen i dit tøj.

En af metoderne er at tilrette en prøvemodel, før du klippe det rigtige stof. Vi anbefaler at du gør det til en vane altid at sy en prøvemodel af et nyt design. Især hvis det er et købemønster, du ikke kender godt på forhånd. Hvis balancen er et problem i mønsteret, så finder du ud af det allerede i din prøvemodel. Og du kan rette det, før du får syet en færdig bluse med fine detaljer, du ikke har lyst til at sprætte op igen.

Laver du dine symønstre selv fra bunden, så er balancen noget af det, du tjekker og retter i dine grundmønstre. Når den er på plads, kan du lave alle de symønstre, du vil, uden at det nogensinde bliver et problem at tøjet falder bagud. Så kan du i stedet fokusere på flotte detaljer og på designlinjer, der klæder dig. Det er meget sjovere at bruge energi på designet og syningen, når du ved at tøjet kommer til at føles behageligt at have på.

Balancen er en af de helt store problemer med pasformen i tøj. Den er afhængig af vores kropsform, vores holdning og vores bevægelser, og det er meget individuelt hvordan vores skuldre og ryg er formet, og hvordan vores kroppe dermed understøtter stoffet. Netop derfor er tilretning altid en central del af vores undervisning hos Skaberlyst. For hvad nytter det at du kan sy en masse smukt tøj med komplicerede detaljer, hvis du ikke kan holde ud at have det på? Det er simpelthen for tosset ikke at bruge lidt krudt på tilretningen i en prøvemodel. Selvom det tager lidt ekstra tid før du kommer i gang med de rigtige syprojekter, så er den tid givet godt ud, når du efterfølgende kan sy alle de bluser og kjoler du vil, vel vidende at de kommer til at være behagelige at have på hele dagen. Den ekstra tid skal du kun bruge i starten. Senere i din syrejse kan du skyde alle genvejene og lynhurtigt lave symønstre til nye modeller, som du kan sy på ingen tid, fordi dit forarbejde er i orden.

 

sweatshirt flagermusærmer skaberlyst

 

Her kan du få mere hjælp til at rette balancen i dine symønstre

I videoen længere oppe kan du se hvordan du identificerer problemer med balancen i dine bluser og kjoler.
Vi har lavet en længere version af videoen, hvor du også kan se hvordan du retter det i dine symønstre.

Sweatshirten på billederne har flagermusærmer og er konstrueret ud fra onlinekurset 12 Bluser Og Kjoler Til Levende Stof. I kurset kan du se, hvordan du på mønsteret bygger højdeforskellen på for- og bagstykke ind fra starten, så du sikrer dig en god balance i alle dine symønstre med flagermusærmer. Det er en øvelse, du kun skal lave en enkelt gang, nemlig i dit grundmønster med flagermusærmer, som du bliver guidet til at lave i kurset. Derfra bliver tilretningen automatisk kopieret med over i nye symønstre, når du følger vejledningerne fra kurset.

Men teknikken kan også være god i bluser og kjoler med almindelige isatte ærmer. De modeller kan også være ude af balance, og der et det helt samme princip du skal have fat i for at rette balancen. I vores online medlemsklub Synoter Studio har medlemmer adgang til et voksende bibliotek med tilretningsteknikker, og der kan du se de hvordan du retter balancen både i modeller med flagermusærmer og i almindelige symøsntre med isatte ærmer.

Har du en bluse eller kjole med isatte ærmer, der muligvis er ude af balance, er det bedst at teste uden ærmerne. Ærmerne kan nemlig også forårsage problemer, og de kan gøre billedet mere mudret, når du forsøger at bestemme hvilke tilretninger, du har brug for. Når du syr selv, så få først styr på pasformen i kroppen, før ærmerne er syet i. Er der mange tilretninger, kan det være en fordel at lave ærmer til modellen fra bunden, så de passer til ærmegabene. Hvordan du gør det kan du lære i dette tema fra Synoter Studio.

 

Du kan lære at lave symønster til sweatshirten på billederne i onlinekurset 12 Bluser Og Kjoler Til Levende Stof. Få adgang til kurset her:

12 Bluser Og Kjoler Til Levende Stof

 

 

Vil du lære mere om mønsterkonstruktion og tilretning kan du nørde med os i vores medlemsklub Synoter Studio, som du kan læse om her:

Synoter

 

 

sweatshirt flagermusærmer skaberlyst

 

Stofinfo: Stoffet er en sildebensstrik i hør/polyamid fra vores egen stofbutik The Fabric Lounge. 
Mønsterinfo: Mønsteret er lavet ud fra onlinekurset 12 Bluser Og Kjoler Til Levende Stof
Foto: Billeder er taget af Malene Nelting.

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap