Bæredygtigt tøj – ansvaret er (også) dit!

Hvis vi kan ændre forbruget kan vi ændre verden”
Sådan sagde Kronprinsesse Mary i sin åbningstale til Copenhagen Fashion Summit 2012 (ifølge www.fashionforum.dk).

Jeg synes det er enormt klogt sagt. Og så synes jeg i øvrigt, det er smukt, at den danske og nordiske modebranche sætter et professionelt og fagligt fokus på bæredygtigt tøj.

Copenhagen Fashion Summit er nemlig et modetopmøde, hvor en masse fagfolk mødes hvert andet år, for at snakke om bæredygtighed i modebranchen.

Bæredygtigt tøj – også forbrugernes ansvar

Men selvom det er utrolig prisværdigt, at branchen har fokus på at forbedre vilkårene for miljøet og de mennesker, der fx dyrker bomuld, farver stof og syr tøj, så er det efter min bedste overbevisning  ikke branchen alene, der har hele ansvaret for at der bliver produceret mere bæredygtigt tøj.

Forretning fungerer kun, hvis der er nogen der vil købe det, man sælger. Så man sælger som regel noget, der er nogen, der vil købe. Derfor er det DIT OG MIT ansvar, som forbrugere, at ville købe mere bæredygtigt tøj. Og bæredygtigt stof, til det tøj, vi selv syr.

Det er vores ansvar, at spørge efter det i butikkerne, så branchen tydeligt mærker, at der er et marked for det. Jo større efterspørgsel – desto hurtigere kommer flere med på den bæredygtige produktion.

Skal man så være øko-freak?

Nej, det mener jeg bestemt ikke man behøver, for at gøre en forskel. Det kan sagtens lade sig gøre at være bevidst uden at være fanatisk. Og jeg mener, at vi alle har et ansvar for at sætte os bare en smule ind i, hvad der er bæredygtigt. For at kunne træffe de rigtige valg, når vi køber tøj, metervarer og tilbehør som tasker og sytråd og hvad man ellers kan finde på at købe. Og for at kunne opføre os lidt mere bæredygtigt, når vi efterfølgende bruger tingene, vasker stof og tøj og til sidst smider det hele væk igen.

Der er en hel masse ”men’er” og forbehold i forhold til bæredygtighed og bæredygtigt tøj, og det bliver hurtigt en jungle. Bl.a. derfor er det så vigtigt, at holde fokus, og insistere på at tøjbranchen bliver både mere bæredygtig og mere gennemsigtig. Og det er vigtigt at gøre en indsats, for selv at blive en mere bevidst og ansvarlig forbruger.

For vores egen skyld, men så sandelig også for planetens og vores medmenneskers skyld.

Jeg håber, du vil være med til at ændre forbruget, så vi kan ændre verden.

 

UPDATE!
Siden jeg skrev dette blogindlæg i 2012 er det blevet nemmere at finde bæredygtigt stof i butikkerne. Der er fx. “Tiltro til tekstiler” (Øko-tex) mærket på rigtig mange metervarer, især jersey og børnestoffer, i de fleste stofbutikker. Det er dog ikke økologisk, men trods alt uden skadelig kemi.

 

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap