Bliv god til at sy – Interview med en sy-kursist

Opskriften på at blive knaldhamrende dygtig til at sy, er faktisk ret simpel.

Først skal man have noget grundlæggende viden om stof, mønstre, sy teknikker og hvad der hører med. Det kan man fx. lære i dette online kursus.

Så skal man lære nogle flere sy teknikker og noget mere tilskæring.

Og så skal man øve sig.

De sidste 2 trin (lære og øve) kan man så gentage skiftevis så længe man gider at sy, og på den måde hele tiden flytte sig til et højere niveau, hvor man bliver mere og mere glad for det tøj, man syr, undervejs.

 

gylpdetalje

 

Sig hej til Freja – en af mine skønne sy kursister

En af de rigtig gode måder at få et lærings-skub på, er at tage på kursus, enten online eller ude i virkeligheden. Det gør jeg selv flere gange om året indenfor de områder, hvor jeg gerne vil lære noget. Og det er også derfor, jeg holder live kurser, og i det hele taget underviser i at sy. Det at mødes i virkeligheden rykker bare på en helt anden måde end online. Og et sy kursus er et perfekt supplement til online kurser og bøger fra biblioteket eller boghandleren.

Men det kan faktisk godt være lidt svært at beskrive, hvad man som kursist får ud af et kursus, når nu man selv er den, der underviser. Så derfor har jeg fået lov at stille et par af mine kursister en lille håndfuld spørgsmål om, hvordan det er at være med på et af mine kurser. I dag skal du møde Freja, som har været med på et af mine weekendkurser, og skal med igen i december (2014), og høre hvad hun mener om oplevelsen.

 

skulderpude

4 spørgsmål og svar om at sy

Spørgsmål 1: Hvilke forandringer har du oplevet med din syning, efter du var på

kursus hos mig?

Freja svarer: Jeg er generelt blevet meget mere omhyggelig og har fået en bedre forståelse for, hvordan man (relativt let) kan få bedre finish ved tøjet. Mit tøj ser simpelthen uendelig meget mere professionelt ud både udvendig og indvendigt – selvom jeg eksempelvis ikke har en overlocker til at ordne kanter osv. Man kan godt sige, at Signe har været en inspiration til at stille højere krav til mig selv, krav som passer til det niveau, jeg aktuelt er på, men som kan være med til bringe mig til et højere niveau.

Af overordnede færdigheder har jeg særligt lært at tilrette tøjet, så det passer til mig. Jeg har fået en bedre forståelse af, hvordan mønstre er opbygget, og hvilke stadier jeg personligt skal igennem efter en slavisk opsyning af et købemønster for at få tøjet til at passe til mig.

Hertil lærte jeg på kurset en masse små fif og teknikker, som jeg løbende har fået brug for. Lige fra at konstruere et ærme til hvordan man egentlig hæfter en tråd, så det bliver usynligt. Små og store ting, som jeg ikke længere rigtig tænker over, at jeg gør – men som jeg eksempelvis konstant bemærker som sjusk i købetøj.

 

Spørgsmål 2: Hvad kunne du specielt godt lide ved kurset?

Freja svarer: Jeg kan særligt godt lide Signes tilgang til undervisning og hendes temperament. Signe var virkelig god til at tage udgangspunkt i mine ønsker, behov og niveau, hun er imødekommende, og der er en dejlig ro over hendes væremåde. I forlængelse af Signes inspiration til at stille større krav til min syning, er det min oplevelse, at Signe er god til at vurdere, hvilke udfordringer man har behov for og kan overkomme, så man lærer det, der skal til for at blive bedre, uanset hvilket niveau man i forvejen er på.

Signes viden og erfaring skinner igennem, når hun underviser. Det er en gave at få foræret de bedste teknikker fra både skrædderiet og industrien med udgangspunkt i, hvad der fungerer bedst i den enkelte situation. Det er fedt, at der ikke er nogen ‘hellighed’ over hverken det ene eller det andet, men at det simpelthen er det mest velegnede, der er i fokus, snarere end ‘religionen’.

 

Spørgsmål 3: Hvad har du fået ud af at tage et kursus hos mig?

Freja svarer: Efter kurset hos Signe har jeg helt generelt fået mere brugbare produkter ud af min maskine. Jeg har også fået endnu mere lyst til at sy, særligt fordi jeg har fået flere af de færdigheder, der skal til for rent faktisk at skabe det, jeg har i tankerne. Jeg har også fået en skarpere sans for kvalitet, ikke kun i mine egne projekter, men også når jeg skal ud og købe råvarerne ind.

 

Spørgsmål 4: Vil du anbefale sådan et kursus til andre? Og hvis ja – hvorfor?

Freja svarer: Jeg vil anbefale alle, som syr eller ønsker at sy tøj, at tage et kursus hos Signe. Det er sådan en dejlig oplevelse at komme det skridt videre, man ikke troede man kunne eller ikke vidste fandtes. Det er sådan med læring, at der er mange ting, man kan lære ved at læse det i en bog, se en video på nettet eller simpelthen prøve sig frem. Men det er alt sammen ting, man allerede er bevidst om. Der, hvor det virkelig rykker, er, når man lærer alt det, man ikke selv er bevidst om, og det kan man altså kun, når man får kyndig vejledning og evaluering undervejs fra en anden person.

 

jakke

 

Det Freja fortæller med at der ikke er noget helligt omkring at sy, er faktisk en af mine kæpheste. Det er virkelig vigtigt for mig at lære mine kursister hvordan de vælger de teknikker, der passer til stoffet og projektet. Ret ofte ser teknikkerne ens ud på overfladen, men afhængig af materialet og modellen, kan der være en verden til forskel på om man vælger industri metoden eller skrædder metoden. Du kan se en skrædder variant af en industri teknik i videoen her.

 

Video: Sy med skrædder teknikker – priksting i hongkong søm

 


Det er sådan nogle teknikker, jeg blandt andet kan lære dig at sy. Og på et kursus kan jeg også lære dig, hvornår du skal sy hvilke udgaver af de forskellige teknikker. Og ikke mindst hvorfor! Det kan jeg ikke online, for det kommer an på hvilket projekt du sidder med, hvad stof du har valgt, hvad du skal bruge tøjet til og mange andre ting, der alle sammen har indflydelse på, hvilke sy teknikker, der er de rigtige at vælge.

Vil du også gerne på kursus og lære mere om at sy tøj, efter du har læst Freja’s skønne ord? Så se de aktuelle live kurser her.

 

P.S. Billederne i dette indlæg er af en jakke jeg har syet for en designstuderende på Teko.

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap