Brevkasse Fredag – Halsudskæring med facon

halsudskæring med facon

Dette er 2013’s sidste brevkasse svar, så jeg vil lige benytte lejligheden til at sige tusind tak for alle jeres spørgsmål.

Denne uges spørgsmål handler om, hvad man gør med en halsudskæring med facon. Spørgsmålet kommer fra Helle, som har gang i at sy denne kjole:

halsudskæring i facon
Kjolen er fra Burda, og kan findes her: http://www.burdastyle.com/pattern_store/patterns/princess-sheath-dress-012013

Udfordringen er som sagt halsudskæringen, og Helle spørger til, hvordan hun får den pæn. Problemet er at den “vulker” og virker for stor. Det er et problem man ofte kan opleve i en halsudskæring med facon, hvis man ikke får brugt de rigtige teknikker til fx. buede sømme, som i dette tilfælde.

Desværre har jeg ikke fået et billede af Helles kjole, så hvad der præcis er problemet i dette tilfælde er svært at sige. Men der er en del ting, jeg kan forestille mig kan være galt, og som man bør tjekke, når man arbejder med en halsudskæring med facon i stil med denne.

Vlieseline
For det første skal der stryges vlieseline på belægningen. Hvis der ikke er det, er det meget svært at styre. Det skal være en vlieseline, der passer til stoffet. Du kan se mere om hvordan man vælger vlieseline i dette brevkasse svar.

Sømrum
For det andet, så skal sømrummet klippes ned. Hvis man bevarer et sømrum på 1cm eller mere i en udskæring som denne, så vil det fylde meget mellem de 2 stoflag, og det vil aldrig blive pænt. Klip det ned til ca. 0,5cm, og klip evt. hak i det, så det bliver mere fleksibelt, og kan forme sig efter sømmen.

Spidsen
For det tredje skal du være meget opmærksom på spidsen midt for. På kjolen her er der en søm, hvilket faktisk blot gør det endnu sværere. Hæft sømmen et længere stykke ned end normalt, gerne 2-2,5cm.

For at kunne vende en spids som denne, skal der klippes helt ned i spidsen af den. Altså helt ned til lige før stinget i bunden. Det bliver mere sikkert, hvis du sætter sting længden på symaskinen ned til 1 eller 2 den sidste cm nede i spidsen (1cm før og 1cm efter).

Når sømmen er syet, skal du klippe fra sømrummet ind til spidsen. Hakket skal stoppe lige før stinget i bunden, der udgør spidsen af udskæringen. Når du har klippet dette hak, kan du vende belægningen om på vrangen.

Hvis der er en søm, som i kjolen fra Burda, er det en god idé ikke at klippe præcis i sømmen, men klippe lidt skråt ind til spidsen, så du klipper lige ved siden af sømmen. Skulle du alligevel komme til at klippe i sømmen, gør det ikke helt så meget, hvis du har hæftet lidt længere ned end normalt og husket at sy med helt små sting i selve spidsen. Har du ikke det, kan sømmen meget nemt gå op.

halsudskæring med facon
I spidsen er det vigtigt at klippe helt ned til det sting, der er præcis i spidsen. Det er en god ide at sy med kortere sting før og efter spidsen, hvilket jeg ikke har gjort her.

Skrædder trick
Synes du stadig halsen vulker lidt, kan du bruge et skrædder trick til at stramme belægningen lidt ind. Det virker i lette flagrende stoffer, og knap så meget i stive stoffer. Prøv dig evt. frem i en stofrest, inden du syr i tøjet.

Tricket går ud på, at du syr en række håndsting, der strammer belægningen ind, lidt i samme stil som hvis man holder stoffet til under selve syningen. Stingene minder om kædesting fra broderiet, men hvor man bare strammer dem lidt ekstra, uden naturligvis at overdrive så meget at der kommer synlige læg og folder.

halsudskæring med facon
Et lille skrædder trick til at stramme sømmen ind – sy kædesting i belægningen og stram dem lidt ekstra.

Se i videoen, hvad du bør gøre ved en halsudskæring med facon:

Kan du bruge dette svar? Så del det gerne på sociale medier – der er garanteret andre, der også kan få glæde af et par tricks til at håndtere en halsudskæring med facon.

Læs også:

4 thoughts on “Brevkasse Fredag – Halsudskæring med facon

  1. MariaDenmark says:

    Halløj halløj – og tak for dejlig og lærerig video!
    Jeg tænker, når problemet er, at den vulker (hvilket ODS.dk fortæller mig betyder bølger) – kan det så ikke også skyldes at halsudskæringen er blevet strukket siden klipningen? Og at det er en god idé at staystitche (hvad er det danske ord?) den lige så snart den er blevet klippet… Det har i hvert fald hjulpet mig meget at jeg begyndte at gøre det med kurvede sømme.

    Og glædelig jul:-)

    • Signe Eriksen says:

      Jo, det er helt sikkert en mulighed at halsen er blevet strukket ud af facon inden den er blevet syet. Derfor skal man huske at stryge vlieseline på med det samme man har klippet stoffet, så det ikke bliver trukket ud af facon. En stikning ville jeg nok ikke give det, for den kan trække lidt for meget og være svær at styre. Men vlieseline formbånd ville være en god ide rundt i kanten. Som fx. det her: https://skaberlyst.dk/brevkasse-fredag-hvordan-bruger-man-form-vlies/

      Glædelig jul til dig også, Maria 🙂 Og alle der læser med 😉

      Signe / Skaberlyst

  2. Kirstine utzon says:

    Hej Signe, så dig i frihuset i går og selvom jeg er en garvet syerske (desværre uden skrædderuddannelse – valgte grafisk design!) nyder jeg at se din meget pædagogiske måde at lære fra dig. Jeg er som dig en nørd på mange måder – elsker også brugsvejledninger (helst til symaskiner, men anden teknik er også mit ansvar som mor i husholdningen. De fleste mennesker synes at det er underligt at det er mig og ikke min mand der laver lettere elektroniske reparationer, opsætter computere, indstiller tv’et og hænger billeder op (med skruer og rawlplugs). Min mand er snedker og er en supergo’ én af slagsen, men han har aldrig interesseret sig synderligt for elektronik, med mindre det er snedkerværktøj…!

    Nå, men for at komme til sagen, så sagde du i gårsdagens udsendelse at man ikke må bruge nåle på en overlocker og det er jo rigtigt, men da jeg fik min første overlocker for snart tyve pr siden, var jeg nogle gange i tvivl om det nu passede og måtte ty til enhver håndarbejdslærers mantra, med at man skal ri tingene sammen. Så hvis man ikke er helt stærk endnu i at sy uden nåle (jeg bruger næsten heller aldrig nåle) kan en ri-søm være en stor hjælp. Evt kan man også fjerne kniven, imens man øver sig i overlockerens fortræffeligheder, så skærer man i hvert fald ikke stoffet i stykker.

    Godt nytår – glæder mig til at se hvad du finder på i det nye år 🙂

    Kh ku

    • Signe Eriksen says:

      Hej Kirstine

      Du har helt ret i det med riningen. Det stod faktisk også i mine noter, men hold fast hvor går tiden hurtigt på tv, så fik ikke sagt det. Skal til gengæld nok huske at skrive det i den ebog om overlock, jeg skal i gang med at skrive her i januar.

      Alternativt kan man sætte nogle få nåle i, men huske at sætte dem på langs i stoffet og 2-3cm inde, så de ikke kommer under trykfoden. Men man skal virkelig være forsigtig, så man ikke ødelægger maskinen ved at få nålene under trykfoden eller under kniven.

      Kh
      Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap