Brevkasse Fredag: Nem metode til isyning af ærmer i strækstof

Skaberlyst har fået et spørgsmål fra Charlotte, som spørger til, hvordan man syr et ærme fast i strikket stof (strækstof).

Der findes en rigtig god metode til netop det. En genvej, der er snuppet fra industrien, hvor man syr rigtig meget i trikotage, som strikket stof hedder på fagsprog.

Glem (kun for et øjeblik!) alt hvad du har lært om at holde ærmer til, sy rynketråde i eller bruge en hel æske knappenåle til at holde ærmet til ærmegabet.

Og glem (igen: kun for et øjeblik) alt hvad du har lært om at sy ærme og bluse sammen hver for sig og sy ærmet i til sidst.

Det er ikke sådan du gør det nemmest for dig selv, når du syr i jersey og andet strikket stof.

 

3 trin til at sy ærmer i strikket stof

Industriel syning er tilrettelagt, så processen kan deles op i mindre led, så hver syerske syr den samme søm igen og igen. Og sender tøjet videre til den næste i rækken, som syr den næste søm. Det er altså ikke den samme syerske, der syr et helt stykke tøj fra start til slut i industrien.

Ærmesyning i strikket stof deles op i 3 trin. Dem kan du følge hjemme ved din egen symaskine eller overlocker, og få glæde af en af de genveje, industrien har udviklet.

De 3 trin er:

TRIN 1:
Sy skuldersømmene sammen ret mod ret.

jerseyaerme_isat

TRIN 2:

Sy ærmet i ærmegabet ret mod ret.

TRIN 3:

Sy sidesøm/ærmesøm sammen ret mod ret i en arbejdsgang.

jerseyaerme

Voilá, så har du syet et ærme i din t-shirt.

 

Det er vigtigt at du:

… Har et ordentligt mønster, der er beregnet til strækstof, og hvor der er taget højde for det i kuppelhøjden. Jersey ærmer har lavere kuppel end vævede ærmer, fordi selve strækket i stoffet giver en del af pasformen.

… Syr med 4 tråde (dvs. begge nåle) i overlockeren, hvis du syr på overlocker. Ellers er sømmen ikke solid og strækbar nok. Har du ikke en overlocker, så sy med stræksøm på symaskinen og zigzag sømrummet efterfølgende. Har du en god overlock søm på din symaskine kan du også bruge den.

… Ikke strækker ærmegabet, for at få det til at passe til ærmet. Du risikerer at trække det ud af facon. Gør i stedet, som jeg viser dig i videoen, og træk ganske let i ærmegabet mens du samtidig holder ærmet til og drejer det i takt med at du syr.

 

Se det hele lidt mere udførligt i videoen her:

 

Metoden egner sig til jersey eller andre strækstoffer og til meget lavkuplede ærmer i fx. (herre)skjorter.

I almindeligt tilpasset dametøj i vævet stof med almindelig eller høj kuppel på ærmerne anbefaler jeg ikke denne metode. Ærmer i vævet stof har typisk holdning, der skal håndteres. Det kan du gøre på flere måder, men denne metode giver et skudsikkert smukt resultat.

Når du syr i strækstof, bliver dine sømme mest holdbare og strækbare, hvis du syr med en overlocker. Men overlockeren kan meget mere end det. Er du ikke fortrolig med overlockere endnu, kan du blive det i denne ultimative begynderguide til syning med overlocker.

Du må meget gerne dele dine erfaringer med ærmer i strikket stof i en kommentar herunder. Og er der noget i videoen, der ikke er helt forståeligt, så skriv endelig et spørgsmål – så kan vi “snakke” videre i kommentarerne.

Læs også:

7 thoughts on “Brevkasse Fredag: Nem metode til isyning af ærmer i strækstof

 1. Hanne says:

  Et spørgsmål til dit fredagssvar; Hvorfor overlocke med 4 og ikke 3 tråde? Selv plejer jeg i lette stoffer at nøjes med een nål og tre tråde for at minimere sømstørrelsen…?

  • Signe Eriksen says:

   Hej Hanne,

   Godt spørgsmål – jeg ved der er mange, der gør som dig.

   Jeg anbefaler det ikke, fordi det er den venstre nåletråd, der er den stærkeste. Det er den, der svarer til stikningen fra symaskinen, og den der holder sømmen. Hvis man vil have en søm, der fylder lidt mindre, er det den højre nål, der skal fjernes. Men jeg ville nok kun gøre det i helt tynd gennemsigtig jersey, fx. hvis det er “burn out”, som har været moderne et stykke tid.

   Er det bredden af sømmen, du gerne vil have mindre, så kan du indstille det ved at flytte kniven, så man får en smallere stingbredde (der er en knap, man drejer på). Det er lidt forskelligt fra maskine til maskine, hvordan man indstiller stingbredden, men det burde stå i brugsanvisningen. Ellers prøv en tur på google eller youtube, og søg på maskinens modelnr.

   3 trådet overlock, hvor man fjerner venstre nål, er til at kante sømrum i vævet stof. Her er det smart ikke at have “stikningen” fordi den vil bestemme for meget, og der er allerede en stikning til at bestemme i vævet stof, så her skal overlocken bare sørge for at kanterne ikke trævler og ellers “sige” så lidt som muligt.

   Håber det giver mening?

   -Signe/Skaberlyst

 2. Signe says:

  Ej, hvorfor har jeg aldrig tænkt på det, det er jo genialt! Jeg har tit kørt én syning op ved sidesøm og ærmesøm for at gøre (vævede) herreskjorter en tand mindre på en nem og hurtig måde, men har aldrig tænkt over at det da er den smarte måde at stykke jersey sammen på.

  Tusind tak for tippet! Så slipper jeg også for de mangle sømme oveni hinanden under armen, det er jo perfekt!

  I øvrigt, hvis jeg må efterlyse noget, kunne du så ikke give nogle tips til halskanter i jersey (uden at have sådan en dæksømfætter)? Jeg er blevet tilbøjelig til at bukke om og stikke med en tvillingenål, fordi det er så nemt, men jeg gad godt lære at lave en perfekt, fin flad halskant i rib eller modellens stof. Bare en lille en til ønskelisten 🙂

  MVH Signe

 3. Charlotte Sørensen says:

  Hej Signe
  Jeg har lige købt en overlocker – en Bernina 1150 MDA. Det ser jo så let ud på din video. Hvordan skal man stryge sømmen efter syning, hvordan hæfter man en ovelock og bliver man helt fri for at sy med ligesøm (elsatisk trikotsøm på alm. symaskine først)?

  • Signe Eriksen says:

   Hej Charlotte,
   Det er en skøn maskine, jeg håber du bliver lige så glad for den som jeg er. Tricket med overlockede sømme er ikke at stryge dem for hårdt, for så kan man se de laver mærker igennem på retsiden (presse mærker). Der er flere måder at hæfte på, en af dem viser jeg her: http://www.skaberlyst.dk/god-finish-i-overlock-somme/. Og jeg syr aldrig strik sammen på symaskinen. Jeg bruger 4 tråde på overlockeren, når det er jersey og andet strik, og det fungerer som sammensyning og kantning på samme tid. Jeg kan til gengæld godt finde på at bruge stræksømmen på symaskinen til detaljer som oplægninger og pyntestikninger. Jeg foretrækker stræksømmen frem for tvillingenål, fordi det er en mere elastisk søm, der passer bedre til fx. jersey.

   Håber det er svar nok 🙂
   Kh
   Signe / Skaberlyst

 4. gerd says:

  Tusen takk for hjelpen. Dette var veldig nyttig for meg og hjalp meg med å få pene armer på min T-skjorte. Du forklarer så godt og selvfølgelig helt topp med video i tillegg.

  hilsen gerd

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap