Brevkasse Fredag – Pasform i bukser

header_buks

Pasform i bukser.

Det er hvad Tora spørger til i denne udgave af Brevkasse Fredag.

Oh My!!

Bukser er noget af det absolut sværeste at tilrette.

Ifølge denne artikel står det slemt til med bukse pasformen. Der står bl.a. : “Mere end halvdelen af alle kvinder prøver ti par bukser, inden de køber noget – og ender alligevel ofte med bare at købe det par, der passer ’mindst dårligt’.”

Det siger lidt om, at det også er i industrien, man bøvler rundt med buksepasformer.

Og altså ikke bare dig, den er gal med, hvis du synes det er svært, at få bukserne til at sidde ordentligt.

Nøglen til en god pasform

Nøglen ligger i, om der er plads nok til kroppen.

Når vi syr selv, er vi så heldige, at vi kan tjekke og justere hvert enkelt mønster, så det passer til den krop, der skal bruge bukserne. Så heldige er de ikke i industrien, hvor det samme mønster jo skal passe flere forskellige kroppe.

I industrien bruger man (nogle steder) 2 metoder til at tjekke, at bukserne er ok. (At det så alligevel ikke altid er tilfældet, når produktionen kommer hjem, det er en anden snak).

De 2 metoder kan du også bruge derhjemme.

Den ene metode er at sikre, der er plads nok til kroppen, ved at lægge for- og bagstykke op til hinanden i indersømmen, og måle afstanden mellem midt for og midt bag. Mål ca. 1/3 oppe fra skridtet. Det ser sådan her ud:

Tjek at der er plads til kroppen mellem midt for og midt bag.
Tjek at der er plads til kroppen mellem midt for og midt bag.

 

Den anden metode (som bruges i kombination med den første) er at tjekke kurven på skridtsømmen. Den skal passe til kroppens form. Jo lavere ens bagdel er placeret, desto dybere skal kurven være på bagstykket.

Skridtbuens forløb er essentioelt for pasformen. Der skal være plads til kroppens kurver.
Skridtbuens forløb er essentielt for pasformen. Der skal være plads til kroppens kurver.

 

Se i videoen her, hvordan du bruger de 2 metoder til at tjekke, at der er plads til din krop i dit mønster:

 

Har du spørgsmål til videoen eller andre kommentarer, så giv lyd i kommentarerne. Giver det mening, det her? Og kan du omstille det til streger på dit eget mønster, så du kan få en bedre pasform i dine bukser?

Hvis du kunne bruge svaret, så del det endelig med dine sy-venner på facebook. Der er garanteret andre derude, der ville blive glade for at vide det her omkring deres buksers pasform.

Har du et spørgsmål til brevkassen om tilretning eller syning, så send et til info@skaberlyst.dk.

0 thoughts on “Brevkasse Fredag – Pasform i bukser

 1. Hvis jeg – for at få plads til kroppen – gør skridtbuen dybere, skal det der er fjernet så ikke lægges til et andet sted for at stoffet kan nå rundt om kroppen?

  1. Hej Lydia
   Hvis du gør skridtbuen dybere, så får du netop mere plads. Om kurven så skal rettes yderligere til eller om der skal justeres i sidesømmene, kan du teste dig frem til i en prøvemodel. Det er forskelligt fra krop til krop hvilken kombination af tilretninger og ændringer, der skal til, for at få mønstrene til at sidde godt.
   Kh
   Signe / Skaberlyst

 2. Hej Signe! Jeg leder efter en lille video, hvor du sidder på en stol bevæbnet en eller flere linealer for at vise noget med kropsmål. Jeg mener den handler om buksemål, men har ikke fundet den – endnu. Vil du hjælpe mig med at finde videoen.
  M.v.h.
  Inger

  1. Hej Inger

   Det er den her video – det er bare sidst i videoen 😉
   Kh
   Signe / Skaberlyst

 3. Nu har eg rettet flere tin på mit buksemønster efter 2 opsyninger af prøve, men så viser der sjg nu et nyt problem: Indersømmen på høre bukseben vender fremad i stedet for lodret.
  Hvordan og hvor retter jeg det?

 4. Hej Signe.

  Jeg skal i gang med at sy bukser i tætsiddende jeansmodel. Jeg er i tvivl om hvor tæt mønstermålene og mine kropsmål skal være. der er en meget smal fløjl med noget elastik i jeg bruger.
  Findes der nogle tommelfingerregler for det.
  På forhånd tak for svar 🙂

  1. Hej Hanna
   Hvis der er elastan i stoffet, så det kan strække sig, kan mønsterets mål være ret tæt på dine kropsmål. Jeg vil som udgangspunkt ikke anbefale negativ rørlig vidde (altså at mønsteret er mindre end dine kropsmål) til bukser og jeans i vævet stof. Start med at tage den størrelse, der passer bedst i forhold til målskemaet, og tilret en prøvemodel derfra. Det plejer at være det bedste udgangspunkt. Der er stor forskel på symønstre og stræk i stof, så selvom noget i teorien og på papiret passer sammen, er det ikke sikkert, det fungerer optimalt i virkeligheden. Så prøvemodeller er vejen til sikkerhed og god pasform.

   Venlig hilsen
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *