Brevkasse Fredag – Sømvalg til jersey

header_overlock

Er du nogen gange i tvivl om, hvilket sømrum og hvilken søm, du skal klippe og sy med i jersey stof?

Det er Dorthe, så derfor har hun skrevet til min brevkasse og spurgt.

 

Så faktisk er der 2 spørgsmål i dagens brevkasse svar. Nemlig:

1. Hvor meget sømrum skal man klippe med i jersey?

2. Hvilken søm, skal man vælge?

 

Sømrummet fremgår altid af dit mønster. Der er forskel på, hvor meget der er (om noget) i de forskellige mønstre. Du kan finde information om sømrummet i mønster arket. Og jeg ville inderligt ønske, at jeg kunne fortælle dig, hvor du skal kigge efter det, men det varierer fra mærke til mærke.  Hvis der ikke er sømrum på mønsteret, så skal du selv lægge det til.

 

Hvor meget sømrum, du skal bruge, kommer an på, hvordan du vælger at sy sømmen.

 

I jersey og strikstof generelt, anbefaler jeg altid at man syr med 4 trådet overlock. Det er der en altovervejende grund til, og det er, at overlocksømmen netop er udviklet for at sy i strikket stof.

Du skal vælge den søm med 4 tråde fordi:

* Den er stærkere end en 3 trådet.

* Den er bredere end en 3 trådet, så du kan have et bredere sømrum, hvilket er nemmere at styre i både klipning og syningen.

 

Syr du med overlock skal du klippe stoffet med 1cm sømrum. Når du syr, skal du skære 2mm af i kanten. Igen er der 2 årsager til det:

1. Det er nemmere at få en pæn og ensartet kant, hvis man bruger kniven på overlockeren til at skære den ren mens man syr.

2. De fleste overlockere har en max sømbredde på 7-8mm, så hvis man ikke skærer lidt af bliver tøjet for stort. I nogle modeller har det ingen betydning (det er trods alt kun 4-6mm pr. søm, og der er forhåbentlig taget højde for stoffets stræk i mønsteret), men i andre modeller og stoffer vil det gøre en forskel for pasformen.

 

Stræksømme på symaskinen.

Har du ikke en overlocker, kan du vælge at sy jersey sammen på symaskinen. Her er 2 sømme, der er udviklet specielt til strækstof. Den ene er en stræksøm, som fungerer lidt som en almindelig stikning, men blot er elastisk pga. den måde, den bliver syet på. Den anden er en overlock lignende søm, der både syr sammen og kanter på samme tid.

På min maskine er stræksømmen ok, mens overlocksømmen ikke er helt god. Den er for ujævn i sømlinjen efter min smag, og sømrummet med den kan kun være 5mm, hvilket jeg synes er for lidt. Det er svært at styre, når man klipper og syr det sammen. Jeg kan godt forestille mig, at der kan være enkelte tilfælde, hvor det kan være en fordel, men lige i skrivende stund kan jeg ikke komme i tanke om noget konkret. Får jeg brug for den en dag, skal jeg naturligvis nok opdatere dig her på bloggen.

Overlocksømmen på symaskinen er ikke det samme som en overlock søm på en overlocker! Den er hverken lige så pæn, lige så fleksibel eller lige så stærk.

Prøv de forskellige sømme af på din egen maskine, og se hvad du synes bedst om. Det varierer lidt fra maskine til maskine hvor gode de er. På nyere maskiner er de generelt bedre, fordi teknologien jo hele tiden udvikler sig.

Se de forskellige sømme i videoen:

 

En fjerde mulighed er at sy med en helt smal zigzag med lange sting. Det er mere fleksibelt end en almindelig stikning, og en god løsning, hvis man enten ikke har stræksømme på sin maskine, eller hvis man ikke har tålmodighed til at bruge dem. De tager nemlig længere tid at sy end en almindelig søm eller en smal zigzag.

 

Jeg håber du kunne bruge svaret her? Hvis du kunne, så tryk “like” på den blå Facebook knap herunder.

Har du selv et spørgsmål om syning eller tilskæring, du gerne vil have et video svar til, så send det til brevkassen på info@skaberlyst.dk.

I januar 2014 udgiver jeg en ebog om overlock. Hvis du vil have direkte besked, når den er klar til download, så tilmeld dig nyhedsbrevet. Det kan du gøre ved at klikke her.

 

 

Læs også:

6 thoughts on “Brevkasse Fredag – Sømvalg til jersey

 1. Anne says:

  Jeg synes, at stræksømmen på en almindelig symaskine strækker stoffet, så sømmen bliver bulet. Hvad er dine erfaringer?

  • Signe Eriksen says:

   Det gør den i hvert fald, hvis man trækker i stoffet når man syr. Men det kan være umådeligt svært at lade være, for det rykker frem og tilbage, og kan være lidt svært at styre. Jeg tænker det kan handle om enten manglende rutine eller måske er trykfodstrykket for stramt, så stoffet ikke rigtig får plads til at bevæge sig i maskinen.

 2. MariaDenmark says:

  Jeg bruger altid tre-trådet overlock (den bredere version) når jeg syr sømme i jersey (hvilket jeg gør rigtig rigtig meget). Den er stærk nok, fleksibel (strækker godt) og den fylder ikke så meget som en 4-tråds.
  Jeg syr med 1 cm sømrum i jersey, og lader overlockeren skære det overflødige af – Jeg har et mærke på min overlocker, der viser hvor 1 cm er. (jeg har målt og tjekket at det passer med nålen til venstre).

  • Signe Eriksen says:

   Det kunne jeg se på nettet i går at man også gør mange steder i USA. Altså syr sammen med 3 tråds. Jeg synes ikke det er stærkt nok, men det kommer nok an på hvad man syr og hvor god ens maskine er. Jeg har bare oplevet flere gange at sømmene bliver trukket for meget fra hinanden, så man kan se tråden, og det synes jeg ikke er pænt. Det har jeg ikke oplevet med 4 trådet, medmindre der er fejl i indstillingerne. Men altså, der er mange metoder, og man bruger jo bare de metoder, man selv synes er bedst – præcis som jeg deler det jeg har de bedste erfaringer med 😉

   Smart med mærket på overlockeren!

 3. Pernille Augustinussen says:

  Jeg er meget erfaren når det kommer til at sy i faste stoffer, men helt ny i strækstoffer. Jeg kan simpelthen ikke få min overlock indstillet til en strækbar søm…. Det er f.eks. et problem ved foden ved syning af leggings. Skal den så ikkle være 3 trådet?

  • Signe Eriksen says:

   Hej Pernille

   Overlocken syr stræksømme som den er, det er ikke noget der skal indstilles. Men jeg tror måske du mener en dæksøm / coverlock søm, hvor man fx. kan sy oplægninger. Er det rigtig forstået? Hvis det er det, du mener, så kan overlocken desværre ikke klare det. Der skal man have en speciel coverlock maskine eller evt. en kombi maskine, der kan stilles frem og tilbage fra overlock til coverlock. Alternativt kan man sy oplægninger i jersey med tvillingenål på symaskinen.

   Jeg håber det giver mening – ellers er du velkommen til at spørge igen 🙂

   Kh
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap