Brevkasse: Stofvalg til nederdel i hel sol

I mit store online kursus i syning for begyndere og let øvede, lærer du bl.a. at lave mønster til en nederdel i hel sol. Og at sy den.

Men du lærer kun en enkelt metode – der er naturligvis flere. Den metode, du lærer i online kurset, er baseret på vævet stof, hvor der er en elastik i taljen, gemt inde i en linning. Det er den enkleste metode, og derfor den, jeg har valgt ud til dette begynder kursus. Alle skal kunne være med – også dig, der aldrig har syet før.

Men når man har fanget de grundlæggende elementer i syningen, så kan man hurtigt få lyst til at variere stof og syteknikker på en anden måde. Derfor er der et par kursister, der har spurgt til hvad man gør med mønsteret, hvis man gerne vil sy nederdelen i jersey, og have en ribkant i taljen. Så bliver den nemlig for stor, hvis man følger vejledningen i kurset.

nederdel i hel sol

Forskel på jersey og vævet stof

Grunden til, at man ikke kan bruge samme udregninger til at lave mønster til en nederdel i jersey, som man bruger til en nederdel i vævet stof, er at jersey er elastisk, og det er det vævede stof ikke. Selvom der evt. er elastan i vævet stof, vil det ikke blive lige så elastisk som jersey.

Der er 2 muligheder for at få nederdelen til at passe, når den er syet i vævet stof:

Metode 1.

Lav taljen stor nok, til at den kan komme over hoften (som er større), og sy en elastik i en løbegang eller linning, som der bliver vist i online kurset. Her vil nederdelen kunne komme på, fordi stoffet er bredt nok til at kommer over hoften, som er det bredeste sted på kroppen. Den bliver holdt på plads af elastikken, som strammes til, så det passer med der, man vil have nederdelen til at sidde. Det vil give “rynker” i taljen, hvor stoffet holdes ind af elastikken.

Metode 2.

Er man ked af det rynkede look i taljen, kan man lave mønsteret efter taljemålet. Men så kan man ikke få nederdelen over hofterne, medmindre man har en åbning et sted. Derfor er man nødt til at have en søm og en åbning med lynlås.

 

Og endnu en mulighed, hvis man syr i jersey:

Metode 3.

I jersey vil man ikke sætte en lynlås i , så hvis man vil have nederdelen til at passe tæt i taljen, uden rynkerne fra en elastik, så kan man gøre noget andet. Fordi jersey strækker sig så  meget, kan man klippe nederdelen mindre end kropsmålet. Man kan alligevel få den over hofterne og få den til at sidde fast i taljen, fordi stoffet giver sig og – vigtigst af alt – trækker sig sammen igen. Så stoffet giver sig, når du trækker det op over hofterne, men falder ind på plads, når det kommer op i taljen, og derfor vil nederdelen ikke falde ned, når du bruger den.

 

Du har altså brug for 2 forskellige mønstre, hvis du vil sy nederdelen både i jersey og vævet stof:

** 1 mønster til vævet stof, hvor du tager udgangspunkt i et større mål end taljemålet (evt. hoftemålet), og syr en elastik i taljen ELLER laver en søm, og syr en lynlås i.

** 1 mønster til jersey, hvor du tager udgangspunkt i taljemålet eller endda trækker lidt fra det, og syr en ribkant i taljen.

Se hvordan det virker i videoen her:

 

Om du vælger den ene metode frem for den anden, kommer an på dit stof, og på det design, du gerne vil have. Du skal derfor beslutte dig for, hvordan den færdige nederdel skal se ud, inden du går i gang med at lave dit mønster.

Vil du gerne lære endnu mere om grundlæggende syning, konstruktion og tilretning OG se de 3 videoguides, der lærer dig at lave mønster, klippe og sy en nederdel i hel sol, så kig nærmere på online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy. Du finder online kurset her <<

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Copy link
Powered by Social Snap