Brug opsprætteren, mens du syr

header_levende-stof

Før påske skrev jeg om et mens wear projekt, jeg hjælper Jens, som er designstuderende på Teko, med. Klik her, for at læse mere om projektet. Vi er blandt andet i færd med at sy tyrefægter inspirerede jakker i en blanding af jaquard og velour.

Det er noget af en udfordring, skulle jeg hilse fra skrædderen (mig selv) og sige! De stoffer har hver deres liv, og det kræver en god portion tålmodighed og et par (høj-teknologiske) skræddertricks at tæmme stofferne og få dem til at acceptere en rolig sameksistens.

Men det kan godt lade sig gøre. At tæmme de levende stoffer.

Og de der teknologiske tricks….arhj ok, de er ikke en sk*d teknologiske. Men smarte er de. Og JA, jeg vil gerne dele dem med dig.

Jeg har 2 gode tricks til at sy i de levende stoffer.

De kommer her:

Det ene trick er faktisk noget, rigtig mange syere (selvfølgelig ikke dig) gør i næsten alle deres projekter: Brug rigtig mange nåle, og sæt dem tæt – med 2-3cm mellemrum.

Normalt er det ikke smart at bruge for mange nåle, fordi nålene tager magten fra stoffet. Men når der er tale om levende stoffer, er udfordringen netop at tage magten fra stoffet, så det er dig der har magten, og her er en ordentlig stribe nåle altså guld værd.

Det næste tip er mere mærkeligt. Her skal du nemlig have fat i din opsprætter. Mens du syr!

“Jamen Signe, skal jeg sprætte op og sy på en gang? Det giver da overhovedet ingen mening? Og det kan da heller ikke fysisk lade sig gøre???”

Nej, bare rolig, jeg sidder ikke og skriver på et sukkertrip, der får mig til at miste forstanden.

Du skal bruge din opsprætter – mens du syr. Men ikke som du normalt bruger den. Den skal nemlig ikke sprætte noget som helst op. Til gengæld skal den hjælpe dig med at få stoffet til at ligge helt fladt i sømlinjen, og til at blive på sin plads og flugte med det andet stoflag i kanten.

Hvordan hulan gør man det?

Det er nemmere at vise det end at forklare det. Derfor har jeg optaget denne 4 minutter lange/korte (det er vel en smagssag om den er lang eller kort – pointen er at du lærer noget) video til dig.

Der har også sneget sig et ekstra lille tip ind i videoen. Det har noget at gøre med trådvalg og farver. Kig med, hvis du vil have et ekstra tip, der løfter tøjets finish betydeligt.

Lærte du noget? Fortæl mig om det i en kommentar, og del gerne videoen her med dine sy-venner på facebook eller youtube.

Læs også:

6 thoughts on “Brug opsprætteren, mens du syr

 1. Sanne says:

  Super video – det skal jeg huske, næste gang jeg skal sy i levende stoffer. Og en god idé med opsprætteren – havde jeg slet ikke tænkt på, at den kunne bruges til.

  Mange hilsner fra
  Sanne

 2. Sus says:

  Jeg stemmer i med Sanne. havde slet ikke tænkt i de baner. Havde måske bare accepteret at jeg nok blev gråhåret inden jeg gik børn. – Kanont fif. jeg prøver at gemme dem du laver (som jeg ikke allerede kender og bruger) så når jeg så skal bruge et fif til en given opgave kan jeg tage fiffet frem.

  • Signe Eriksen says:

   Dejligt du også kan bruge tippet, Sus. Og super fedt at du gemmer teknikkerne – du kan altid finde dem igen her på bloggen, men det kræver selvfølgelig at man leder lidt, hvis det er nogle gamle teknikker. Jeg har samlet teknikkerne her fra bloggen (+ lidt ekstra jeg falder over online) på Pinterest. Du er velkommen til at følge mig derinde, det er nogle gange nemmere at danne sig et overblik der. Syteknikkerne kan du finde på: http://pinterest.com/signeeriksen/syteknikker/. Boardet bliver opdateret løbende.

 3. Hanne says:

  Kanon – det vil jeg prøve mig med. Meeeen jeg kunne nu godt tænke mig, at du fik lyst til at begynde ved begyndelsen med fif til at klippe i levende stoffer 🙂

  • Signe Eriksen says:

   Hej Hanne – nå ja, det kan der da være noget om. Det er ikke mig, der har klippet stoffet til projektet. Det stod Jens selv for (designeren), så derfor faldt det mig ikke lige ind. De tips, jeg blogger om, er typisk noget, der opstår i en situation, hvor jeg eller kursister arbejder med tingene. Og det er længe siden, nogen har klippet i levende stoffer mens jeg var i nærheden. Det må være anledning til, at jeg finder nogle af mine fine silker frem, og laver et eller andet levende 😉 Tak for input!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap