Workshop i tilretning af kjolegrundmønster

DKK 1.900,00

På workshop i tilretning af kjolegrundmønster får du tilrettet et grundmønster til kjole og overdele, så det passer til din krop. Grundmønsteret bruger du efterfølgende som udgangspunkt for dine egne designs, så du er sikret en god pasform i de mønstre, du selv laver. Denne workshop er for dig, der gerne vil i gang med at lave dine egne mønstre, og vil have helt styr på pasformen, så du kommer til at bruge det tøj du syr.

Næste ledige workshop:
Efteråret 2017 er udsolgt.
Datoer følger for forår 2018.

Kategori:

Beskrivelse

workshop i tilretning
NÆSTE LEDIGE WORKSHOP: Forår 2018. Dato følger.

På workshop i tilretning af kjolegrundmønster lærer du at tilrette et grundmønster, som du efterfølgende kan bruge som udgangspunkt for at udvikle dine egne designs – alle med en super god pasform.

Et stort ønske for de fleste, der syr tøj til sig selv, er at få en bedre pasform i det tøj, de selv syr, end i det tøj, man kan købe.

Måske er du lidt højere eller lavere end gennemsnittet, og oplever derfor at tøjet generelt er lidt for småt eller lidt for stort. Eller måske er du så meget ved siden af standard størrelserne, at du faktisk ikke kan købe tøj i butikker (Avs! Det er der faktisk en del, der oplever), og er derfor “tvunget” til at sy det meste af dit tøj selv.

Måske vil du bare gerne have lidt mere bevægelighed i tøjet, uden at skulle sy alt i jersey. Eller måske er det noget helt andet, der irriterer dig ved pasformen i dit tøj – købt som syet.

Uanset hvordan din krop har valgt at se ud, så er det muligt at sy tøj med en god pasform. Tøj, der er behageligt at have på hele dagen, og som passer med din personlige stil.

Vejen til godt design og god pasform er faktisk ret enkel:

* Enten køber du et færdigt design i et købemønster, som så hver gang skal tilrettes, så det passer til din krop.

* Eller også får du tilrettet et grundmønster efter kroppen, og udvikler dine designs ud fra det.

Men selvom det er enkelt, er det ikke nødvendigvis nemt. Begge måder at arbejde med mønstre og pasform på kræver både viden og øvelse, for at få det til at gå op i den berømte højere enhed.

Workshop i tilretning af kjolegrundmønster

På workshoppen kommer vi igennem de vigtigste elementer i en god pasform, så du får en god baggrundsviden for hvorfor det er så svært at købe og sy tøj, der sidder godt.

Du får tilrettet et grundmønster, så det passer til lige netop dig. Et grundmønster, du efterfølgende kan bruge som udgangspunkt for at udvikle dine egne designs. Gør du det, behøver du kun tilrette småting i dit tøj.

Det bliver slut med buler af stof på ryggen eller arme, der ikke kan løftes. Du kan også vinke farvel til flade bryster og bagdele – eller det modsatte, hvis det er det, du oplever gang på gang. Pasformen kommer på plads, og herefter er du klar til at lege med linjer og designs.

På workshoppen tilretter vi et kjolegrundmønster, så det kommer til at passe til din figur. Du kan bruge dit grundmønster som udgangspunkt for nye mønstre til kjoler og overdele i vævet stof.

Du kan bruge dit grundmønster til at udvikle mønstre til kjoler, toppe, bluser og skjorter. Og senere kan du videreudvikle dit kjole grundmønster til et jakke grundmønster, så du kan lave mønstre til jakker og frakker med samme gode pasform som dine kjoler og overdele.

workshop i tilretning af kjolegrundmønster

Denne workshop i tilretning af kjolegrundmønster er til dig, der:

* Gerne vil have en bedre pasform i dine kjoler og overdele.

* Drømmer om at lave dine egne mønstre, og vil have et solidt fundament.

* Ikke gider bruge de næste mange år af din sytid på at tilrette pasformer, men hellere vil skyde genvej og få glæde af de 15 års erfaring, der er bygget ind i grundmønstrene fra Skaberlyst.

* Er træt af at bruge timevis på at sy tøj, der alligevel ikke sidder bedre end det, du kan købe. (Eller i værste fald faktisk sidder værre)!

* Har syet noget tid, og har nogenlunde styr på hvordan almindelige købe mønstre fungerer. Du skal have prøvet at sy tøj til dig selv, for at få det optimale ud af denne workshop i tilretning.

Personlige grundmønstre og tilretninger som dem, vi kommer til at lave på workshoppen, er ikke for begyndere. Så har du aldrig syet før, er disse workshops ikke det optimale sted at starte. Begyndere kan med fordel starte med dette online kursus <<.

 

Derfor passer tøjet ikke som det skal

Vidste du, at det tøj og de snitmønstre, du kan købe i butikkerne, er lavet ud fra et system, der er baseret på at lave tøj, der ser godt ud på fotomodeller?

Modeller har typisk det, man kalder H figur (lige og drenget) eller X figur (markeret talje), som betyder at deres skuldre og hofter er lige brede. Sådan cirka i hvert fald. De fleste danske kvinder er A figur, eller det man også kender som pæreform, hvilket betyder at hofterne er markant bredere end skuldrene.

 

De 5 kropstyper, de fleste danske kvinder passer ind i. A figur er topscoreren.
De 5 kropstyper, de fleste danske kvinder passer ind i. A figur er topscoreren.

 

Resultatet er, at der bliver lavet tøj til en krop, kun få kvinder render rundt med i virkeligheden. Og derfor er der mange danske kvinder, der faktisk ikke kan passe det tøj, modebranchen producerer. I bedste fald passer man én størrelse foroven og en anden forneden og har størst problemer med kjoler. I værste fald kan man slet ikke købe tøj i almindelige tøjbutikker.

Langt de fleste symønstre bliver lavet efter de samme systemer, standard målskemaer og teorier som købetøjet. Derfor vil du have stort set de samme problemer i de fleste symønstre, som du har i købetøj.

Hvis du vil undgå de problemer, du lige nu har med pasformen i dit tøj, så er et personligt tilrettet grundmønster den sikre vej. Et tilrettet grundmønster tager nemlig højde for, hvor du adskiller dig fra de udregnede standarder, der bruges i købetøj og standard symønstre.

Sådan får du en god pasform i dit tøj

Hos Skaberlyst har vi gjort op med den traditionelle måde at lave grundmønstre på. Vi har i efteråret 2016 set på alle vores erfaringer med tilretninger og personlig pasform. 15 års arbejde med tøj indenfor både skrædderi og industriel tøj produktion er blevet analyseret og vendt på hovedet, og efter at have undervist i tilretning og mønsterkonstruktion i næsten 5 år, har vi set på grundmønstrene med nye øjne.

Resultatet er blevet et helt nyt kjole grundmønster, der tager højde for rigtig mange af de problemer, der er i traditionelle symønstre. Vi har opdateret grundmønsteret, så det passer til moderne nordiske kvinder. Vi har bygget form og facon ind i mønsteret på en ny måde, som tager højde for at man får maksimal bevægelighed, selvom tøjet er figursyet og tætsiddende.

Det betyder en meget bedre pasform allerede i udgangspunktet, og meget færre tilretninger, inden dit grundmønster sidder som det skal.

Men selvom vi har opdateret og markant forbedret grundmønsteret, så er der stadig brug for tilretninger for at få den helt rigtige personlige pasform. Og det er netop den, vi arbejder med på denne workshop i tilretning af kjolegrundmønster.

Der er ikke ret mange, der ser godt ud i et grundmønster. Hvor langt du er fra at føle dig klar til at gå til fest svinger fra person til person, men du skal ikke blive forskrækket, hvis du synes prøvemodellerne er meget lidt flatterende. Det er de! Men grundmønsteret job er heller ikke at være flatterende. Det skal udelukkende give et billede af, hvordan kroppen ser ud, og hvordan tøjet skal sidde, for at sidde godt. Det er bestemt ikke det samme som at det er et flot design.

Designet skal du først til at arbejde ind i mønsteret bagefter. Det tilrettede grundmønster er dit lærred, som garanterer dig den gode pasform. Det giver dig de bedste muligheder for at bygge det rigtige design ind i dine kjoler og overdele, så du får skabt lige det tøj, du drømmer om. Med god pasform.

Sådan fungerer workshop i tilretning af kjole grundmønster

Du kommer ikke til at sy færdigt tøj på workshoppen. Vi skal nemlig først have helt styr på pasformen, før det giver mening at kaste sig ud i nye designs og lækre metervarer. Og det får vi bedst i staut, som er et stift og irriterende materiale, der afslører selv de mindste fejl og skævheder i både mønster og syning. Derfor er det helt perfekt til tilretning af grundmønstre, hvor vi netop gerne vil finde alle de ting, der skal optimeres.

Inden workshoppen skal du tage dine mål, og sende til mig på mail. Så sørger jeg for at der er en opsyet prøvemodel til dig i din størrelse, når du kommer på workshoppen. Vi starter workshoppen med at tilrette prøvemodeller i standardstørrelser, for at finde de ændringer, du skal have lavet.

Når du har fået tilrettet prøvemodellen tegner vi dine ændringer over på et grundmønster i halv størrelse, som du arbejder efter, når du arbejder med dit grundmønster i fuld størrelse. Du tegner den standardstørrelse, vi har tilrettet på dig, af på nyt mønsterpapir, og arbejder med at få ændringerne ind i dit nye grundmønster.

Når alle ændringer er lavet i mønsteret, syr du en ny prøvemodel i staut, som nu har de ændringer, du har brug for. Det giver os en mulighed for at tjekke at vi er på rette vej. Måske er vi allerede her helt i mål. Måske er der endnu et par finjusteringer, der skal laves.

I løbet af workshoppen skal vi også konstruere ærmer fra bunden. Ofte laver vi tilretninger, der har betydning for ærmegabet, og så passer standardærmet ikke længere til kroppen. Derfor lærer du at lave ærmer fra bunden, så du får et ærme, der passer til dit tilrettede grundmønster.

Til sidst tegner du dit grundmønster rent, og bruger det som udgangspunkt, hver gang du skal lave nye designs. Jeg viser dig på workshoppen, hvordan du helt konkret bruger dit grundmønster til at lave dit nye yndlingstøj, så du kan arbejde videre på egen hånd.

Efter workshoppen får du adgang til et online rum, hvor du bl.a. kan downloade en lille ebog om mønsterkonstruktion. I den kan du lære nogle enkle, men meget effektive, teknikker til at lave de første nye designs ud fra dit grundmønster. Og du kan også finde guides til at lave helt konkrete deisgns på bloggen og i flere af online kurserne fra Skaberlyst, som du kan bruge sammen med dit nye tilrettede grundmønster.

Jeg vil gerne have et grundmønster til nederdel. Er det denne workshop i tilretning, jeg skal på?

Mange tror, at man kan bruge det nederste af kjolen som et grundmønster til nederdel. Det kan man desværre ikke. Kjoler og overdele hviler på kroppen over skuldrene og i nakken, og hænger løsere ned over kroppen. De sidder ikke helt tæt i taljen, for hvis de gjorde, kunne man ikke bevæge sig i tøjet.

Nederdele derimod hviler på kroppen i taljen, og her er de meget tættere end kjoler og overdele, for at de kan blive siddende. Alternativt ville de falde længere ned på hoften i brug, og det vil give en dårligere pasform i nederdelen.

Så hvis du lige nu er mest interesseret i at få lavet et grundmønster til nederdel, så kig nærmere på denne online workshop, hvor du lærer lige netop det.

workshop i tilretning af kjolegrundmønster

Workshop i tilretning – i løbet af dagen får du:

* Viden om forskellige kropstyper og pasformer.

* Viden om, hvad en god pasform er, hvordan du spotter den, og hvad du skal ændre i dine mønstre, for at opnå en god pasform.

* Undervisning i de tilretninger, du har brug for.

* Tilrettet dit eget personlige grundmønster, som du fremover kan bruge som udgangspunkt for nye mønstre, du selv designer.

* En masse ny viden og A-Ha oplevelser omkring tøj og pasformer.

Du vil efter workshoppen vide, hvordan du finder balancen i tøjet, og hvad du skal gøre, for at forbedre den, og dermed forbedre pasformen. Du lærer også hvilken betydning fx. skuldrene har for en god pasform, og hvorfor de er meget vigtigere end fx. hoftemål og topmaver.

Dit grundmønster er et udgangspunkt, du kan bruge igen og igen til at lave symønstre til kjoler og overdele, som uanset designet sidder godt, og ikke har brug for helt så mange tilretninger undervejs som færdige købemønstre har.

Du finder ud af, hvorfor man nogle gange ender med et stykke tøj, der bare bliver værre og være, jo mere man tilretter i stoffet, og hvordan du fremover helt kan undgå at stå i sådan en situation.

citater_stof3

Det får du IKKE på denne workshop i tilretning:

* Du får IKKE undervisning i syteknikker. Det er pasformerne og tilskærings teknikkerne, der er fokus på.

* Du får IKKE undervisning i grundlæggende elementer som trådretning, sømrum, hvordan man tråder en symaskine osv. Hvis du ikke kender til disse ting, skal du starte et andet sted. Fx. med online kurset  Kom Godt I Gang Med At Sy, som du finder ved at klikke her <<

* Du får IKKE færdigsyet tøj med hjem. Vi syr i staut, og jeg klipper højst sandsynligt i alt hvad du syr denne dag, for at få lavet de rigtige tilretninger. Så det er ikke denne dag, du skal sy i din fineste silke. Den får du til gengæld det bedste ud af bagefter, når du laver mønstre efter dit nye grundmønster.

* Du får IKKE et grundmønster til jerseykjoler og tætsiddende t-shirts. Du kommer hjem med et grundmønster til vævet stof. Det kan ændres, så det bliver velegnet til strikstof med rimelig fasthed i stoffet, og uden elastan. Men du kan ikke lave det om til et jerseymønster uden indsnit.

TIL GENGÆLD

Går du hjem fra denne workshop i tilretning en hel del klogere på, hvordan kroppen og mønstrene hænger sammen, og i stand til at lave en bedre (måske perfekt) pasform i dit eget tøj.

Du går hjem med et grundmønster, der passer lige præcis til dig! Du kan bruge det til at lave kjoler, toppe, bluser, skjorter og til at videreudvikle til et grundmønster til jakker og frakker.

Derfor kan jeg lære dig at få en god pasform i dit tøj

De teknikker, jeg underviser i på workshop i tilretning, er en blanding af det bedste fra skrædderiet og industrien.

Mange af teknikkerne har jeg lært gennem min uddannelse og mit virke som skrædder, hvor jeg har arbejdet med det gamle håndværk på mange hundrede forskellige kvindekroppe.

Senere har jeg tilføjet de bedste af de teknikker, man bruger i industrien, hvor jeg har lavet over 1000 tilretninger af tøj, og har set de fleste af de fejl, man typisk risikerer at lave i mønstrene.

Og senest har jeg koblet helt ny erfaring til min viden ved at undervise og tilrette mere end 100 kvinder, med fokus på de ændringer, de fleste skal have lavet i symønstre, for at få en god pasform.

workshop i tilretning af kjolegrundmønster

Jeg bruger også metoden på mig selv, når det er tid til et  nyt grundmønster. Se på billedet her, hvor stor en forskel det gør, at få lavet de rigtige tilretninger. Og nej, jeg trækker ikke maven ind på efter-billedet. Faktisk har jeg syet indsnittene mindre, så der bliver mere plads inde i kjolen.

Hvis du ser på “før” billedet, kan du se folderne på forstykket ned mod maven og poserne af stof på ryggen. Det er væk på “efter” billedet, hvor jeg har lavet de tilretninger, jeg har brug for i dette grundmønster. På workshoppen viser jeg dig hvordan du læser din prøvemodel, for at finde problemerne. Og hvordan du får dem rettet.

 

Signe Eriksen
Signe Eriksen, skrædder og modelkonstruktør, underviser dig på workshop i tilretning af kjolegrundmønster.

Praktisk info:

Forplejning: Der er frugt/kaffe/te/snacks i løbet af dagen og sandwich til frokost.

Mønster til prøvemodel: Der er grundmønstre og prøvemodeller i standardstørrelser på syværkstedet, som vi arbejder ud fra. Du skal tegne grundmønsteret af i din størrelse, og selv sy endnu en prøvemodel i staut, på selve workshoppen.

Antal deltagere: 6

Pris: 1900.-

Tilmelding: Du er sikret en plads på workshop i tilretning, når du har købt den i netshoppen. Det kan du gøre ved at følge linket herunder ud for den dato, der passer dig bedst.

AKTUELLE DATOER

ÅRHUS

Sted: Skaberlyst, Nørrebrogade 18B, 8000 Århus C.

Søndag d. 13/8 2017 kl. 9-17: TILMELD HER<< UDSOLGT

Mandag d. 16/10 2017 kl. 9-17: TILMELD HER<<UDSOLGT

 

KØBENHAVN

Sted: Endnu ikke fastlagt.

Torsdag d. 9/11 2017 kl. 9-17: TILMELD HER<< UDSOLGT

Fredag d. 10/11 2017 kl. 9-17: TILMELD HER<< UDSOLGT

 

For dine penge får du:

* Tilrettet dine prøvemodeller af skrædder & mønsterkonstruktør Signe Eriksen.

* Undervisning i tilskærings teknikker baseret på dine personlige tilretninger.

* Vejledning i at tegne dine ændringer ind på dit mønster.

* Et færdigt og tilrettet grundmønster, du kan bruge som udgangspunkt til fremtidige mønstre allerede når du kommer hjem fra workshoppen.

 

** BONUS: Et års adgang til et virtuelt sylokale kun for Skaberlyst kursister. Her kan du bl.a. finde oplæg fra tidligere kurser og forskellige vejledninger, som ikke er tilgængelige på bloggen.

 

Næste ledige workshop bliver i foråret 2018. Datoer følger.
Vil du på venteliste i tilfælde af afbud til efterårets workshops, så send en mail til signe@skaberlyst.dk.

Tidligere kursister siger om workshop i tilretning:

“Tak for en kanon dag, og hold da op hvor har jeg fået meget viden som jeg bare kan gå lige i gang med at lege med. Fik også et kærligt skub ud i at blive lidt mere modig. Og et godt indblik i hvor brugbart en prøve opsyning er. Mine forventninger til kurset om at få meget mere viden om generelle tilretninger, og komme hjem med et brugbart grundmønster, samt hvordan man ændre designet til fx. prinsessesnit og hvor jeg finder inspiration til andre designs er til fulde blevet indfriet og mere til. Jeg er stadig helt høj og samtidig helt ør i knolden fordi alverdens ideer summer rundt derinde. Nu glæder jeg mig bare til at få tid til at komme i gang med at bruge det hele.”

-Dorthe

 

Jeg har fået mod på at sy til mig selv. Jeg har for mange gange prøvet at sy noget op efter et færdigt mønster og, som så mage andre, oplevet, at tingene ikke passede ordentligt. Efter at have fået lavet mit eget grundmønster og lært lidt om tilpasning, oplever jeg nu, at kunne sy noget der faktisk passer. Og passer det ikke helt, ved jeg nu ofte hvad jeg skal gøre, for at få det til at passe.”

-Lone

 

“Trillion tak for en fantastisk workshop i går. Jeg er helt høj stadig og har brugt min nattesøvn til at bearbejde al den nyttige viden videre. Jeg glæder mig så rigtig meget til at arbejde videre med det nyerhvervede – det bliver en spændende rejse.”

– Hanne

 

“Tusind tak for en meget udbytterig søndag! Jeg er gået i sy kælderen og har meddelt familien at jeg først kommer op når en nederdel er klar….Glæder mig så meget til at få noget som passer 🙂 Vi ses helt sikkert til en anden workshop.”

– Vivi

 

citater_stof4

Anmeldelser

Der er ikke nogle anmeldelser endnu.

Vær den første til at anmelde “Workshop i tilretning af kjolegrundmønster”

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *