Fordelen ved at have et grundmønster til nederdel

Måske har du læst om mine workshops i grundmønster til nederdel, og måske har du tænkt “hmm, gad vide hvad jeg lige skal med sådan et?”

Måske har du oven i købet tænkt, at det var da tosset at bruge tid og penge på, for man kan jo bare tage bunden af kjole grundmønsteret, og bruge det til nederdele.

MEN

Det kan man altså ikke.

I hvert fald ikke, hvis man vil have en god pasform i sine nederdele.

Forudsætningen for en god pasform i grundmønster til nederdel

Det er nemlig sådan, at tøjets pasform i høj grad bestemmes af, hvordan det sidder omkring det, jeg kalder tøjets fundament.

grundmønster til nederdel - hvis tøjet ikke er tilrettet
Problemer som dette kan afhjælpes ved at få tilrettet grundmønsteret.

I kjoler og overdele er fundamentet skuldrene og nakken. Det er her, stoffet hviler, og herfra det falder ned over kroppen. Hvis fundamentet ikke er tilpasset den enkelte, så kan der komme alle mulige problemer med tøjet ned over kroppen, både i form af for meget og for lidt stof. Det kan fx. være det strammer over barmen, at der er for meget stof midt for, der sidder og  bølger og fylder, at der er ekstra stof ved ærmegabet, der ligner at det skal fjernes i et ekstra indsnit.

Meget ofte kan mange af de problemer afhjælpes ved at få fundamentet tilrettet, så tøjet sidder som det skal omkring skuldre og nakke.

Nederdele sidder derimod i taljen, eller lidt lavere. Og har intet at gøre med skuldre og nakke. Så hvis du tager det nederste af et kjolemønster, og bruger som udgangspunkt for dit grundmønster til nederdel, så får du et stykke tøj, der er afbalanceret et helt andet sted, end der hvor det sidder.

Taljen er fundamentet i dit grundmønster til nederdel

I nederdelen har du et helt andet fundament end i kjoler. Den bedste pasform kommer, når mønsteret er konstrueret ud fra dette fundament, som er taljen. Stoffet skal falde herfra, og altså ikke hænge sammen med de udfordringer, der måtte være over taljelinjen.

En anden rigtig vigtig detalje er, at kjoler og overdele sjældent er helt tætte i taljen. Der er noget ekstra rørlig vidde, for at man kan bevæge sig i tøjet, og i det hele taget holde ud at have det på. Og selvom kjole grundformen er tæt, så er den ikke så stram i taljen, som en nederdel skal være.

Hvis man bare kopierer taljevidden fra kjolen over til nederdelen, så vil den blive for stor. Nederdelen vil ikke sidde hvor du har tænkt, men falde lidt længere ned. Måske er det ok i forhold til at have en sænket talje, men hvis den sænkede talje ikke er lavet ud fra det rigtige mønster, men er opstået ved at nederdelen falder ned, så er det ikke kun taljen, der bliver sænket, men også hoftelinjen og indsnittene. Og afhængig af din figur kan det have stor indflydelse på pasformen og det færdige udtryk.

Se hvad det kan have af konsekvenser ikke at følge sin grundform til nederdel i denne video:
(Og ja, jeg er lidt tykkere end normalt…men det er altså en baby der vokser inde i maven, nå!)

 

Sådan fungerer indsnit i grundmønster til nederdel

Indsnit skal slutte der, hvor kroppen er størst. Deres funktion er at forme tøjet rundt om kroppens kurver, og spidsen af et indsnit peger altid mod toppen af en kurve. Tænk fx. på brystindsnittet, der peger mod toppen af brystet.

grundmønster til nederdel - tilpas indsnit
Indsnit skal tilpasses individuelt, for at bidrage til en god pasform.

Det samme gør sig gældende for indsnit i nederdele. På bagstykket peger de mod det punkt på bagdelen, der stritter længst ud i verden, og foran peger de mod hoftebenet. Har man ikke markante hofteben (ofte fordi maven fylder lidt mere), er det ikke sikkert, man har brug for indsnit foran i sine nederdele. Det har jeg for eksempel ikke selv.

Tager man ikke højde for dette i sit grundmønster til nederdel, så vil indsnittene ikke passe med kroppens former. De vil starte og slutte for lavt, og det vil give forskellige udgaver af folder og “tutter” i stoffet. Øverst vil nederdelen være for stram, fordi der er fjernet for meget stof, i forhold til hvad kroppen kræver på det punkt (fordi taljen er det smalleste sted). Nederst vil der være for meget stof, og det vil se ud som om, indsnittet skal syes længere.

Man kan ikke sy de her små ujævnheder væk, fordi de stammer fra, at hele fundamentet er forkert. Det eneste man kan gøre, for at komme af med de små irriterende skønhedsfejl, er at ændre hele konstruktionen af nederdelen, så den passer til kroppen.

Når man så har fået lavet sit grundmønster til nederdel, hvad kan man så med det?

Faktisk alt. Ud fra et grundmønster til nederdel kan du lave dine egne modeludviklinger. Du kan tilføje vidde og lave alt fra en A-formet nederdel til en stor klokkeform eller ballon nederdele. Du kan lave pencil skirts, der passer perfekt, og tilføje overskæringer, rynk, læg og detaljer som du synes. Taljen kan du sænke eller endda forhøje. Og alt sammen uden at miste pasformen eller overhovedet være i nærheden af at risikere noget i den retning.

Det kræver naturligvis at du enten allerede kan nogle tilskærings teknikker, eller lærer dig at model udvikle hen ad vejen. Der er flere gode bøger omkring udvikling af snitmønstre, som du kan støtte dig til, hvis du vil i gang med at designe og tegne mønstre på egen hånd. En af de bedre på dansk er Ny Mønsterkonstruktion for Kvinder, som har nogle rimelig let forståelige vejledninger og tegninger.

Ulempen ved de fleste bøger på markedet (også Ny Mønsterkonstruktion) er dog, at deres grundmønstre sjældent har en god pasform som de er. De er lavet som standard mønstre, og ikke til at passe lige præcis din krop, og derfor vil du opleve samme problemer i dem, som du oplever i almindelige færdige købemønstre.

Løsningen er et personligt tilrettet grundmønster til nederdel.

Mine kursister melder tilbage, at når man først har arbejdet selv med at lave sit grundmønster til nederdel, som vi gør på disse workshops, så er det væsentlig nemmere at forstå vejledningerne i konstrukstionsbøgerne, fordi man har lært grundprincipperne i tilskæringen, og kan se og forstå både tegnede og skrevne vejledninger på en helt anden måde.

Så for lige at samle op her til sidst:

* Få lavet et personligt grundmønster til nederdel.

* Lær tilskæring hen ad vejen, efterhånden som du får lyst til og brug for at udvikle nye modeller.

* Sy alle de nederdele du overhovedet har fantasi til at forestille dig – og oplev en god pasform i dem alle sammen.

Køb Ny Mønsterkonstruktion for Kvinder via Saxo her

(NB! Links til Ny Mønsterkonstruktion for Kvinder er affiliate links. Det betyder, at hvis du køber bogen via de links, får jeg en lille procentdel af salgsprisen. Indtægten giver mig mulighed for at blive ved med at bruge meget tid på at skrive gode blogindlæg til dig – som er ganske gratis for dig. Jeg anbefaler aldrig noget, jeg ikke kan stå inde for, og er der noget produkterne fx. er mindre gode til, selvom jeg anbefaler dem til noget andet, så skriver jeg det i teksten, så du har så godt et udgangspunkt som jeg kan give dig for at beslutte om det er noget, du bare må eje. Hvis du vælger at købe via mit link, siger jeg mange tak!)

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Copy link
Powered by Social Snap