Genveje til syning for begyndere #3 – Syteknikker

Syteknikker er koden til at kunne sy lækkert tøj.

Ja, syteknikker er faktisk koden til at kunne sy i det hele taget – om resultatet så bliver lækkert eller ej. Stoffet samler sig ganske enkelt ikke uden brug af syteknikker.

Når man snakker om at “knække koden” indenfor syning, så betyder det blandt andet, at du ved, hvilke syteknikker, du skal vælge, når du syr dit stof sammen til tøj.

Og der er MANGE syteknikker at vælge imellem. Mange af dem er forskellige og kan forskellige ting, men ret mange er også variationer af hinanden, og kan i princippet det samme. Og så er det, at koden bliver en anelse svær at knække. For hvordan ved du så, hvilke syteknikker, der er de rigtige at bruge?

 Sådan vælger du de rigtige syteknikker

En mulighed er at følge syvejledningen i mønsteret, og bruge de syteknikker, der er anbefalet der.

Det kan være en god idé, hvis du ikke er helt så rutineret, at du har fået opbygget dig en værktøjskasse af foretrukne syteknikker.

Det kan også være noget af en udfordring, netop hvis du ikke er så rutineret udi syteknikker.

For ret ofte er der ikke spalteplads nok i mønster pakkerne til at skrive udførlige vejledninger af alle de syteknikker, der skal bruges. Så må dem, der laver mønstrene, vælge hvilke syteknikker de vil beskrive med tegninger, og hvilke de ikke vil beskrive overhovedet. Det er derfor, du kan opleve at læse en syvejledning igennem, og støde ind i et punkt der hedder “sy lynlåsen i”, uden nogen som helst andre forklaringer.

Kan du bare 1 eller 2 af de mange syteknikker, der kan bruges til at sy lynlåse i tøjet, så er det ikke et problem.

Men… (og her er problemet).

Har du aldrig prøvet det før, eller har du prøvet at sy en almindelig lynlås i, men ikke en usynlig lynlås, som den du nu har købt for første gang (og som du lige havde glædet dig helt vildt til at lære at sy i), så er du altså lidt på bar bund.

Så skal du først til at lære syteknikken et andet sted, inden du kan komme videre med din syning. Du skal måske have fat i din sybog og finde teknikken i den. Måske skal du hele vejen til boghandleren eller på biblioteket efter en sybog først.

Eller du er snedig og spørger Google til råds. Og ender med at skulle navigere mellem 10 forskellige blogindlæg, der alle har hver deres helt unikke måde at sy en lynlås i, som de alle hævder er bedre end alle de andres.

Derfor bliver det i starten et større projekt at sy en enkel model, end det vil være senere, når du kender de forskellige syteknikker og har dine egne favoritter.

 

Forskellige syteknikker kan noget forskelligt

Noget af det, jeg sætter aller mest pris på ved mine forskellige uddannelser og tidligere jobs i både skrædderiet og modebranchen, er, at jeg netop har lært en masse forskellige syteknikker.

Som helt nyuddannet kan man godt være bundet af at “det her er den rigtige måde at gøre det på”. Og der er rigtig mange, der netop gerne vil kende “den rigtige” syteknik. Det er bare svært, for der er ikke kun en enkelt metode eller syteknik, som er rigtig til at løse en given syteknisk udfordring. Der kan være flere forskellige løsninger på de samme problematikker.

Fordelen ved at kunne flere forskellige syteknikker er, at du kan vælge hvad du synes passer bedst til modellen, stoffet og den tid, du har til rådighed. Og  naturligvis også til din egen faglige kunnen. Her et eksempel på en slids syet på 2 forskellige måder. Den grå nederdel er syet med en gåslids mens den sorte er syet med en åben slids.

 

Syteknikker - Valg af syteknikker

Syteknikker - Valg af syteknikker

I starten ser jeg det som en fordel at vælge simple syteknikker, og så lære de mere avancerede variationer hen ad vejen, når du bliver mere fortrolig med syningen. Det vigtigste i starten er succesoplevelser, så det bliver ved med at være sjovt at sy.

Der er naturligvis forskel på, hvor lækkert og gennemarbejdet tøjet er, alt efter hvilke syteknikker, du vælger.

Nogle gange kan det give mening at vælge de lækre og smukke teknikker, som ofte også tager lidt længere tid og kræver lidt mere øvelse.

Andre gange giver det fint mening at vælge de mere enkle og hurtige syteknikker. Det kommer ofte an på, hvad tøjet skal bruges til, hvilken syteknik der giver mest mening.

Når jeg syr hverdagstøj til mig selv, som skal holde til små børn i huset og mange ture i vaskemaskinen, sidder jeg ikke og bruger timevis på at lægge det op i hånden. Det gør jeg til gengæld gerne med jakker, jeg gerne vil have glæde af i mange år. Som så ikke er dem, der bliver brugt på legepladsen.

 

Syteknikker og design hænger sammen

Alt efter hvilke syteknikker, du vælger, får du forskellige udtryk i tøjet, og forskellig holdbarhed af det.

Designet og syteknikkerne hænger sammen, og det samme gør symønstrene. Du kan fx. sy slidser på flere forskellige måder, og du kan sy læg på flere forskellige måder. Hver måde kræver noget bestemt af symønsteret og af måden du syr på, og hver måde giver et bestemt udtryk og udseende i det endelige tøj.

Hvilke syteknikker, du vælger, afhænger altså i høj grad af designet og valg af stof. Det kommer an på, hvordan du vil have tøjet til at se ud, om du skal vælge den ene syteknik frem for den anden.

Allerede når du kender et par variationer af de forskellige syteknikker, kan du begynde at sætte dit eget præg på tøjet. Og når du får øvet dig lidt, kan du ændre de symønstre, du køber, blot ved at vælge nogle andre syteknikker end dem, der står beskrevet i mønsteret. På den  måde får du tøjet til at blive mere personligt, og ikke blot endnu en af samme model.

De 2 nederdele her er syet efter samme mønster, men med forskellige valg af syteknikker har det givet 2 helt forskellige nederdele. Du kan se hvilke syteknikker, der er syet med, i videoen længere nede.

Syteknikker - Valg af syteknikker

Syteknikker - Valg af syteknikker

 

Det vigtigste du kan gøre som begynder, er derfor at lære en lille håndfuld syteknikker, så du forholdsvist hurtigt har noget at vælge imellem, og kan begynde at sætte dit eget præg på tøjet.

Så du kan vælge, om du vil bruge en usynlig lynlås eller en almindelig lynlås.

Om du vil sy wienerlæg eller almindelige glatte læg.

Om du vil sy et indsnit eller lave det om til rynk for at få din egen personlige design detalje i modellen.

Det er ikke svært, hvis du bare lærer de forskellige syteknikker fra bunden, og lærer hvad de egner sig til og hvilket udtryk de giver til tøjet. Og hvis du så ellers husker at øve dig og tage små skridt, så er du godt på vej til at knække koden til syteknikker.

 

Fredags video om syteknikker

Jeg har fundet et par nederdele frem, som er lavet efter samme mønster, men hvor der er brugt forskellige syteknikker. Dem viser jeg dig i denne uges fredags video, som du kan se herunder.

UPDATE 2018: online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy, som jeg fortæller lidt om i videoen, er opdateret siden videoen blev udgivet. Derfor er denne nederdel ikke længere en del af kurset. Det er til gengæld 8 andre syprojekter, som du bliver guidet igennem. Du kan se de nye designs i online kurset her<<

 

 

Det er blandt andet de forskellige valg af syteknikker i de 2 nederdele, der er afgørende for, at de ser helt forskellige ud. Og afgørende for at jeg bruger den ene hver uge og aldrig har haft den anden på. Det er nemlig i høj grad også et spørgsmål om stil. Den ene nederdel er rigtig meget min stil – den anden er overhovedet ikke. Og det er bl.a. valget af syteknikker, der er afgørende for, hvordan stilen i det færdige tøj bliver.

 

Er du klar til at lære flere syteknikker?

Så tag et kig på  mit online kursus Kom Godt I Gang Med At Sy, som netop er udviklet til at give dig en grundig og alsidig basisviden om syning og en basis værktøjskasse af forskellige syteknikker. Syteknikker, der kan frigøre dig fra rigtig mange syvejledninger, og sætte dig i stand til at træffe dine egne valg omkring hvilke syteknikker, du vil bruge.

Klik her for at læse mere om online sykurset og tilmelde dig.

https://skaberlyst.dk/butik/sykursus-kom-godt-i-gang-med-at-sy-grundkursus-i-syning/

 

Dette indlæg er sidste del i en serie på 3 dele om genveje til syning for begyndere.

Læs de første 2 dele her:

Genveje til syning for begyndere #1 – Sømrum

Genveje til syning for begyndere #2 – Syrækkefølge.

 

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap