Genveje til syning for begyndere #1 – Sømrum

Det er super vigtigt at få en god start på sin syning, så det er sjovt lige fra starten. For at hjælpe dig godt på vej, har jeg lyst til at dele 3 genveje til at få en god start på din syning med dig. Så de næste par uger er det det, der er fokus på, her på bloggen.

Har du syet nogle år, så læs bare med alligevel. Min erfaring er, at mange (især selvlærte) syere har godt af ind imellem at få genopfrisket nogle af de grundlæggende principper. Og den er god nok –  jo flere gange vi hører ting, desto bedre sidder de fast.

Har du styr på dit sømrum?

Syning for begyndere - Sømrum
Der er forskel på, hvor meget sømrum, man skal sy med.

Syning for begyndere kan være en uoverskuelig affære, med en hel masse nye begreber og principper, man skal lære at kende. Og det er ikke det hele, der giver lige meget mening i starten.

De tips, jeg vil dele med dig i denne lille mini-serie, er helt grundlæggende. Det er nogle af de der ting, du bare SKAL have styr på, når du går i gang med at sy. Det er også  nogle af de ting, der driller rigtig mange.

Tip nr. 2 kan du læse HER.
Tip nr. 3 kan du læse HER.

I dag skal det handle om sømrum.

Og om hvor meget sømrum, du skal klippe og sy med.

(NB! hvis du er helt grøn indenfor det her syning, så er sømrum den del af stoffet, der er fra kanten af stoffet til der hvor sømmen er – altså fra der hvor du har klippet til der hvor du syr).

Så meget sømrum skal du sy med

Som udgangspunkt skal du følge dit mønster. Det står altid et eller andet sted i mønster pakken, hvor meget sømrum, der er lagt til mønsteret, eller hvor meget de anbefaler, du selv lægger til. Det er en rigtig god tidsinvestering, at finde den information, så du ved helt nøjagtig, hvor du skal sy de forskellige dele sammen.

Rigtig mange mønstre (mange – ikke alle!) er lavet med 1,5cm sømrum. Det betyder, at du skal klippe delene ud i stoffet, så de har samme størrelse som de forskellige dele af mønsteret, og så have 1,5cm fra synålen til kanten af stoffet, når du syr stoffet sammen.

Konsekvensen, hvis du ikke følger det sømrum, du har klippet med, er at tøjet enten bliver for stort eller for småt.
Det er sådan set logisk nok, men det kan alligevel godt forvirre, når man står der med mønstre og stof og knappenåle og skal have skidtet til at passe sammen.

Det hænger sådan her sammen:

 • Syr du med større sømrum, end du har klippet med (altså større afstand fra synålen til kanten af stoffet, end der står i dit mønster), så bliver tøjet for småt. Det gør det, fordi du fjerner for meget stof i sømmene. Jo flere sømme du har, som du syr med for stort et sømrum, desto mere for småt vil tøjet blive.
 • Syr du med mindre sømrum end du har klippet med (mindre afstand fra synålen til kanten af stoffet), så bliver tøjet for stort. Igen afhænger det af hvor mange sømme der er i modellen, hvor meget for stort, tøjet bliver. Det bliver for stort, fordi du ikke får fjernet nok stof i sømmene i forhold til hvad man har regnet med i mønsteret.

 

Syning for begyndere - Sømrum

 

Jeg forklarer det i videoen her:

Nogle mønstre har 1,5cm sømrum, andre har 1cm og andre igen slet ikke noget – der skal du selv tilføje det, inden du klipper stoffet ud. Det kan altså på ingen måde betale sig at gætte sig frem til sømrummet. Det er noget du skal tjekke, hver gang du arbejder med et nyt mønster. De enkelte mønster mærker plejer dog at have samme sømrum i alle deres mønstre, men tjek det lige for en sikkerheds skyld.

Du kan lære endnu mere om sømrum, og om alle de andre vigtige ting, du skal have styr på, når du vil sy tøj (og have gode resultater med det) i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy.

Det er et grundkursus i syning, der giver dig en solid grundlæggende viden og kunnen indenfor syning af tøj.

Klik her, og læs om kurset, der giver dig succes med din syning <<

 

Du kan se de næste 2 tips i denne lille miniserie med gode sytips til begyndere her:

Genveje til syning for begyndere #2 – Syrækkefølge.

 

og her:

Genveje til syning for begyndere #3 – Syteknikker

 

Læs også:

4 thoughts on “Genveje til syning for begyndere #1 – Sømrum

 1. Nina says:

  Du, Signe, er simpelthen som sendt fra himlen. Jeg har fået en symaskine i julegave (Tak Svigermor………), og jeg har knap holdt en synål før i mit liv. Men lære det vil jeg sgu, når den nu ikke kan returneres! ……… TAK! 🙂

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Det lyder godt, Nina 🙂 Sikke en dejlig svigermor! Bliv hængende her hos Skaberlyst, så skal du nok få lært at sy 😀
   Signe / Skaberlyst

 2. Pingback: Sy dit gamle tøj til babybukser - NeoHippie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap