Hvad skal man gøre med sit brugte tøj?

hm_header

Med jævne mellemrum er der gang i snakken “hvad skal man gøre ved sit brugte tøj?” enten på Facebook eller ude i virkeligheden.

Hvis man afleverer sit tøj til genbrug, så står der på de nødhjælps containere, man kan smide tøjet i, at de kun vil have brugbart tøj. Altså noget, der er godt nok, til at blive solgt som genbrugstøj herhjemme eller sendt ud i verden som nødhjælp.

Graver man lidt i miljø hjemmesider, og søger på genanvendelse af tøj, så kan man læse, at fibre kan genanvendes. Og at det derfor er en god ide, også at aflevere slidt tøj til genbrug.

Men hvor skal man så aflevere det slidte tøj, for at få det genanvendt?

Og hvad kan det bruges til?

Det har jeg prøvet at få et klart og entydigt svar på i flere år, men indtil nu er det ikke lykkedes. Nok fordi der ikke har været et klart og entydigt svar.

Efter at have læst en af de grønne foldere, H&M har stående ved deres kasser for tiden, har jeg undersøgt “sagen” lidt igen. Folderen hedder “Don’t let fashion go to waste”, og er en info-folder omkring deres nye initiativ, hvor man kan aflevere brugt tøj i alle landets H&M butikker.

hm_1 hm_2

Tøjet bliver indsamlet og genanvendt på forskellige måder, og som tak for sit brugte (og gerne slidte og ubrugelige) tøj, får man en rabatkupon, som man kan bruge næste gang man køber noget i H&M.

Nysgerrig som jeg er, fik jeg lyst til at vide, hvad H&M gør med alt det tøj?

Ikke helt overraskende er det ikke H&M, der er de nye helgener i modebranchen. Det er derimod et firma, der hedder I:CO. Det står for “I Collect”.

Konceptet er super simpelt:

I:CO samarbejder med store tekstil og sko firmer i verden om at indsamle tøj og sko i deres butikker. Det er kunderne (altså os forbrugere), der kommer med tøjet, og afleverer det i butikken. For at få os til at indlevere vores brugte tøj, i stedet for at smide det i skraldespanden (hvilket sker for 95% af tøjet i dag), så får vi en rabatkupon til butikken. Det er godt for kunden, som sparer penge, og godt for butikken, som sælger noget nyt tøj. Det er også godt for planeten, og dermed os alle sammen, fordi tøjet bliver genanvendt og dermed ikke belaster miljøet i nær så høj grad som, hvis det blev brændt, og nyt skulle laves fra bunden.

I:CO drømmer om en verden, hvor de kan splitte tøj og sko fra hinanden helt ned på fiber niveau, og genbruge fibrene til at lave nye produkter. Så jeans fx. er lavet af gamle jeans, der er trævlet op og spundet til nye garner, i stedet for altid at være lavet af ny bomuld fra markerne.

Det kan ikke lade sig gøre i stor skala. Endnu.

For hvis det skal lade sig gøre, skal tøjet være designet til at blive skilt ad igen. Og det er det ikke i dag. Teknologien er heller ikke helt med endnu.

Hvad de kan gøre – og allerede gør – er at lave fx. karklude, fyld til bamser osv. af gammelt slidt tøj.

En stor forskel for verden i fremtiden

Det siger sig selv, at jo mere gang der kommer i forretningen hos I:CO, desto større muligheder får de for at udvikle og udbygge, og på sigt kommer de forhåbentlig til at kunne genanvende tøj helt ned på fiber niveau. Taget i betragtning at tekstil industrien er blandt de aller mest svinende (jeg har hørt den ligger nr. 2) i verden, vil det gøre en kollo-enorm forskel, hvis nyt tøj kan laves af gamle fibre.

Jeg forestiller mig:

* Bomuldsmarker i fattige lande, der bliver omdannet til landbrug, så lokalbefolkningen kan få grøntsager at spise.

* At det kommer til at kunne betale sig at dyrke økologisk bomuld, fordi der ikke er brug for nær så mange rå fibre (økologisk drift giver ikke så stort udbytte), hvilket vil betyde færre sprøjtemidler i jorden og i de mennesker, der arbejder med produktionen.

* Helt nye arbejdspladser i tekstil industrien, som er meget mere tekniske, kræver en uddannelse og dermed giver en højere løn til arbejderne. Hvilket vil mindske niveauet af fattige på verdensplan.

Muligvis vil du skulle betale en 50’er mere for dine billige jeans, men det klarer du nok. Det er jo trods alt kun en latte mindre lige den uge, du køber nye jeans.

 

Hvad synes du? Er I:CO ikke bare det sejeste firma i tekstilbranchen ever? Jeg er lidt forelsket i dem. Du kan læse mere om dem på deres hjemmeside her: www.ico-spirit.com

 

Og næste gang, du rydder op i garderoben, eller bander over et par hullede strømper, så saml det hele i en plasticpose og smut ned i H&M med det. Ikke noget med at smide det i skraldespanden. Her er et reelt alternativ, der oven i købet giver dig en rabatkupon til nye strømer uden hul, så der er ikke nogen undskyldninger.

 

Læs mere her:

H&M Charity Star

I:CO Hjemmeside

I:CO på facebook

Læs også:

4 thoughts on “Hvad skal man gøre med sit brugte tøj?

  1. Lene Helming says:

    Garnudsalg.dk har også et garn, som er lavet af gamle jeans. Det er lækkert og blødt at røre ved 🙂 Det er da i hvert fald genanvendelse af den gode slags 🙂

  2. Søs says:

    JA! Mere af det tak – og vi skal huske at det allerstørste ansvar ligger hos os som forbrugere, da vi bestemmer efterspørgsel. Hvis der er en industri der kunne bruge at blive rusket op i, så er det mode industrien. Jeg ville ønske at flere bloggere indenfor mode og design lagde mere vægt på at bruge deres stemme på at fortælle om de gode samfundsforbedrende initiativer der er derude, i stedet for at fokusere på forbrug, forbrug, forbrug. Tak for det, Signe 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap