Hvorfor klæber foret ind til kroppen? 1:3

for_header

Elektrisk stof er noget af det værste jeg ved. Og jeg er ikke den eneste, der simpelthen hader, når stoffet klistrer og klæber sig ind til kroppen, fordi det er lavet af hyper elektrisk stof.

Her til morgen faldt jeg over en tråd på Facebook, der netop handlede om, hvilket for skal man bruge i tøjet, hvis man gerne vil undgå, at det klistrer og slasker og bare er irriterende elektrisk.

Det inspirerede mig til at skrive en lille mini serie af blogindlæg om netop den udfordring. Dette indlæg er del 1 af 3 om hvordan du undgår elektrisk stof.

Undgå elektrisk stof

Som så ofte før, ville jeg ønske at svaret var helt enkelt, og jeg bare kunne skrive “vælg silkefor, så undgår du altid elektrisk stof”.
Sådan er det naturligvis ikke. Der er flere faktorer, der har indflydelse på, hvor meget stoffet “klistrer” til kroppen. Nogle af dem kan du gøre noget ved, og andre må du affinde dig med.

Lad os starte med en ting, du ikke kan gøre en hujende fis ved. Nemlig om stoffet har fået en “anti statisk” behandling.

Da jeg arbejdede som konstruktør i modebranchen, havde jeg ofte problemer med elektrisk stof. Et stort problem var, at foret i kjoler og nederdele var umådelig syntetisk og klistrede til alt. Det ødelagde udseendet på tøjet, og var mega irriterende. Hvis du har prøvet at gå en dag i en kjole af elektrisk stof, så ved du præcis hvor irriterende det er.

Jeg brokkede mig igen og igen til leverandørerne, og sagde at det skulle de altså få gjort noget ved.

Der skete næsten aldrig noget.

Det var meget frustrerende!

Men så en dag, var der en leverandør, der tog sig tid til at forklare mig, hvad problemet med elektrisk stof i virkeligheden går ud på.

Anti statisk behandling mod elektrisk stof

Stoffet skal behandles med “anti static treatment” inden det bliver klippet og syet, for at man kan være sikker på at det ikke bliver elektrisk. Det er metervarerne, der skal en tur igennem et par kemi-bade, og det er ikke noget man kan gøre med færdigt tøj.

Problemet er, at det koster.

Både penge og tid.

Og at leverandøren skal vide, at de skal lave anti static treatment på stoffet inden metervaren forlader stof fabrikken.

Når det først er ankommet til systuen, så er det for sent. Hvis stoffet er elektrisk, så bliver det ved med at være det.

Der er bare lige den hage ved det, at jeg jo først opdagede problemet med elektrisk stof, når jeg havde de første prøver i hænderne. Og de kom fra systuen. Hvor alt stoffet så allerede lå. Og det var altså alt for sent at gøre noget ved det.

 

Så kan man jo godt komme til at sidde og tænke: jamen, kan de så ikke bare give alt syntetisk stof anti static treatment? Alle vil vel gerne have det?

 

Jo, det kunne de jo godt. Men så stiger prisen. Og leveringstiden bliver en anelse længere, fordi der kommer et par ekstra arbejdsgange ind i rutinen. Og det er altså ikke alle, der vil betale for det. Hvis man nu fx. gerne vil sælge helt nye kjoler i butikkerne til 3-400 kr. så er der ikke mange 10-ører at rutte med i produktionen, kan jeg hilse og sige. Derfor bliver behandlingen ofte sparet væk, og konsekvensen er altså elektrisk stof.

 

Det kan være svært at se på stoffet, om det er "anti statisk" behandlet. Bedste trick er at krølle det sammen, og se hvordan det reagerer på kropsvarmen fra din hånd.
Det kan være svært at se på stoffet, om det er “anti statisk” behandlet. Bedste trick er at krølle det sammen, og se hvordan det reagerer på kropsvarmen fra din hånd.

 

Det kan du selv gøre, for at modvirke elektrisk stof

Som udgangspunkt er der desværre ikke ret meget at gøre. Stoffet er, som det er, elektrisk eller ej.

Du kan spørge i stofbutikken efter foer, der er “anti statisk” behandlet. Hvis du er heldig, ved personalet, om de har noget eller ej. Hvis du er uheldig siger de bare at det er, uden at vide det, og så er du lige vidt.

En nem lille test, du selv kan lave i stofbutikken, er at krølle en lille håndfuld for sammen i hånden, og se hvordan det opfører sig. Begynder det at knitre, så kan du forvente syntetisk “klisteri” for alle pengene!

 

Redningen må i stedet findes i “hus-råd”. Mine favoritter er de her:

 

*  Tilsæt skyllemiddel til næstsidste hold skyllevand, når du vasker, for at fjerne elektriciteten.

Skyllemiddel er faktisk designet til lige netop at forhindre elektrisk stof, så hvis tøjet ellers kan tåle en tur i maskinen, så vask det og tilsæt skyllemiddel. (Det er i øvrigt det absolut eneste, du bør bruge skyllemiddel til. Men den kan vi tage en anden dag).

Der er nogen der mener at eddike har samme effekt, men det passer ikke. Eddike kan blødgøre tøjet ligesom skyllemiddel, men det fjerner ikke elektriciteten.

 

*  Sørg for at din hud ikke er tør.

Det virker rigtig godt for mig. En ordentlig omgang bodylotion, så huden er lige rigeligt fugtig, tager det værste klisteri ud af elektrisk stof. Hvis du har nylonstrømper på under kjolen, så kan det også være en ide at give dem en gang bodylotion (lyder klamt, ja!), så de ikke er så syntetiske. 2 gange kunststof giver nemlig endnu mere elektricitet.

 

Som sagt er der flere faktorer, der har indflydelse på, om stoffet klæber ind til kroppen. Dem fortæller jeg om i de næste 2 dele i denne lille serie af blogindlæg. Så “stay tuned” for fortsættelsen. Du kan jo evt. følge bloggen her på Bloglovin, ved at klikke på Bloglovin billedet ude i højre side. Hvis du så sætter din bloglovin konto til at sende dig daglige eller ugentlige updates på de blogs du følger, så får det det hele lige ind i din inbox.

 

Jeg håber denne forklaring om ikke andet giver dig en forståelse for, hvorfor noget stof klæber mere til kroppen end andet. Og jeg lover dig at de næste 2 indlæg i serien giver dig redskaber, du kan bruge mere aktivt!

 

UPDATE: Silkehuset i København har anti statisk for, og Christina plejer at være sød til at sende stofprøver + sende stof med posten, hvis man ikke bor i København. Se hvad hun ellers har at byde på, på www.silkehuset.dk.

UPDATE: Fabric Minds og Metermeter har også det antistatiske cupro foer / Bemberg foer. Tjek deres hjemmesider for et se mere.

UPDATE:
Del 2 af denne serie kan du læse HER<<
Del 3 af denne serie kan du læse HER<<

 

Læs også:

8 thoughts on “Hvorfor klæber foret ind til kroppen? 1:3

 1. Per Pedersen says:

  Jeg vil så gerne vide om ikke der er forskel på statisk elektrisitet i pure silke og kunststoffer.
  Silke er som bekendt stærkt vanedannende. Men det er vel skønheden og følelsen.
  Venlig hilsen Per Pedersen

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Per
   Hmm, statisk elektricitet er vel det samme uanset hvor det kommer fra? Jeg tænker at kunststoffer “knitrer” mere end silken, men begge dele kan klistre helt irriterende til kroppen. Det er dog ikke alle der har problemer, er det vigtigt at understrege. Og der er garanteret forskel på hvordan man oplever silke og kunststoffer opføre sig.

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 2. Ida says:

  Hej Signe,
  Jeg har en silkekjole som klistrer helt vildt til kroppen. Kan silke tåle skyllemiddel hvis man skyller det op i hånden? Eller har du andre gode råd?
  Mvh
  Ida

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Jeg har selv samme problem med en silkebluse og et silke foer i en kjole. Og når jeg spørger fiber-eksperterne er svaret “så er det ikke silke”.
   Skyllemiddel virker kun på syntetiske stoffer, så umiddelbart er svaret at nej, silke kan ikke tåle skyllemiddel. Men når det er sagt, synes jeg du skal prøve at vaske din kjole med skyllemiddel, for der er syntetiske fibre i den, når den er elektrisk. Husk at skyllemidlet skal være helt opløst i vandet, før du putter kjolen i. Og vær stadig forsigtig med den, der er sikkert også silke i den. Men ren silke, det er det næppe.
   Kh
   Signe / Skaberlyst

 3. Dorthe Matthiasen says:

  Hej.
  Hos renserier kan man købe en spray, som gør tøjet antistatisk. Hvis man f.eks. Har en nederdel, hvor foeret klister, sprayer man på den side af foeret, som vender mod benene. Det er en mirakelkur! Duer på alle stoffer! En veninde “fik sin kjole igen” – den havde klisteret, så hun ikke kunne gå med den. Behandlingen gentages efter behov -som regel efter hver vask.
  Hilsen Dorthe

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Dorthe

   Super tip – tusind tak for det! Det skal jeg prøve 🙂
   Kh
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap