Foer – Hvorfor klæber foret ind til kroppen? 3:3

Foer er super smart at have i rigtig meget tøj. Det er der flere grunde til.

For det første skjuler det indersiden af tøjet, hvor der, udover sømrummet, ofte er lynlåse, lommeposer, vlieseline og andre indlægsmaterialer og ting i den dur, der ikke er super kønne at se på.

For det andet giver det en bedre komfort, fordi tøjet bliver nemmere at tage på, og ikke hænger fast i det, man evt. har på indenunder. Simpelthen fordi foret er en glat overflade, modsat alt det, foret skjuler, som kan hænge rigtig godt fast i alt.

Men hvis foret ikke passer til tøjet…

Så kan det virkelig være irriterende!

Det kan føles som om foret er elektrisk og klæber til kroppen. Måske er det også sådan det er. Det har jeg skrevet om i del 1 og del 2 i denne lille serie om hvorfor foer nogle gange forringer tøjets kvalitet i stedet for at øge den.

 

Foer - foret skjoler indersiden af tøjet

 

 

Men det kan også være, at det er noget andet, der gør, at dit foer ikke føles rart. Det kan nemlig være pasformen og mønsteret til dit foer, den er gal med.

Foer laves efter et andet mønster end stoffet

Foer som materiale er ikke nær så slidstærkt og fleksibelt som det meste stof. Derfor har det brug for lidt hjælp, for at kunne udfylde sin opgave, og give bedre komfort til tøjet.

Man kan derfor ikke bare kopiere sit mønster, og sy foer der er magen til tøjet.

Gør man det, så bliver det foret, der bestemmer pasformen, og ikke stoffet. Simpelthen fordi foer er mindre fleksibelt end langt det meste yderstof.

Med andre ord bliver tøjet for småt. Og så begynder det at kravle rundt på kroppen, for at finde et sted, hvor der er plads til det. Det er derfor, det kan føles som om, foret klistrer ind til kroppen. Det gør det sådan set også, men det kan altså både skyldes at det er statisk elektrisk, som vi var inde på i del 1, og at det ganske enkelt er for småt i forhold til yderstoffet.

Løsningen på foer, der er for småt, er at lave et separat mønster til foer, som er en anelse større end selve tøjet.

Det lyder helt omvendt for de fleste at det, der skal indvendigt, skal være større end det udvendige, men den er altså god nok. Det skyldes, at foer er så fast i vævningen, at det ikke har den fleksibilitet, man har brug for, for at kunne bevæge sig i sit tøj. Og for at kompensere for det, må man have lidt ekstra vidde i foret at give af, så sømmene ikke går i stykker, og så tøjet bliver siddende hvor det skal.

Hvordan du skal lave dit foermønster kommer an på, hvordan din model er. Der er forskel på foer i jakker, kjoler og nederdele, og der er forskel på hver enkelt model.

Det har noget at sige om der er skulderpuder, puffærmer eller 2-søms ærmer. Der er forskel på, om der er slids i en nederdel eller ej, om der er meget eller kun lidt rørlig vidde i kjolen osv.

 

Foer mønster – generelle retningslinjer

Hvordan man udvikler foer mønstre til forskellige modeller er et helt kursus i sig selv, som det sagtens kan være jeg laver en dag. Men  her vil jeg nøjes med at give dig nogle grundlæggende retningslinjer, så du slipper for det værste hyr med dit foer.

Hvis det er mønsteret, der er skyld i, at du oplever foer der sidder dårligt, så vil du opleve en stor forskel i pasformen af tøjet, hvis du følger disse retningslinjer. Den sidste finjustering af detaljerne kan du fylde på senere.

Foer mønster til kjoler og nederdele

Lav mønsteret 2-3mm større i sidesømmene og midt bag. Dvs. at du får en mer vidde på 12-18mm på en hel omkreds. Det lyder ikke af meget, men det er nok til at der er lidt mere bevægelighed i foret, uden at det kommer til at sidde og bule under tøjet. For det er vi altså heller ikke interesserede i!

Indsnit i taljen i nederdele syes ikke som indsnit, men foldes som et læg i taljen. Resten af indsnittet får lov at give bevægelighed til foret, så det ikke kommer til at trække i sømmene. Der er altså yderligere bevægelighed lagt ind her, lige under taljen.

 

Foer - Mønster til foer i nederdel

 

Det samme gør sig gældende for brystindsnit i foer. Det foldes som et læg, så det passer med sidesømmen hvor det bliver syet sammen med bagstykket, men syes ikke som et indsnit.

Taljeindsnit i kjoler bør man som regel sy, men det kan være en idé at sy dem lidt mindre, end de er i stoffet, så der også her kommer lidt ekstra bevægelighed. Prøv dig lidt frem, til du finder en dybde, der passer til din krop og modellen. Igen skal der være plads nok i foret til at tøjet kan falde frit ned om kroppen, men ikke så meget plads, at foret kommer til at bule inde under stoffet.

 

Foer - Mønster til foer i kjole

 

Foer mønster til jakker og frakker

I jakker og frakker er det mest kritiske punkt på ryggen, midt mellem skulderbladende. Det er her, der er ekstra træk på stoffet, når vi rækker armene fremad, og det gør vi jo unægtelig mange gange i løbet af en dag.

Derfor er det absolut vigtigste i foer i jakker og frakker at have et bevægelæg i ryggen på foret. Her er det ikke nok bare at lægge et par millimeter til – der skal 2cm til bagsømmen foroven ved halsen, som bliver udlignet ned til taljen.

Du kan se i videoen længere nede, hvordan du laver dit foer mønster om, så det får et bevægelæg i ryggen.

Foer - Bevægelæg i jakker

Derudover bør du også lægge 2-3mm til i sidesømmene, for at få lidt mere bevægelighed fordelt rundt om kroppen, og er der indsnit, skal de foldes som læg, og ikke syes som indsnit, helt som i kjoler og nederdele.

Læg 2mm til over skuldersømmen, så der kommer lidt mere højde over skulderen, og 1cm til skulderlængden ud mod ærmegabet.

Foermønster til ærme

Foer til ærmet skal have lidt ekstra højde under armen, for at have plads til at man kan bevæge armene ubesværet, uden at sømmene går i stykker i foret. Tilføj 2,5cm til højden af ærmet i sømmen under armen. I toppen (skulderpunktet) skal du ikke tilføje ekstra til foer mønsteret, for det har du allerede taget højde for ved at forlænge skuldersømmen.

Video guide: Sådan laver du bevægelæg i mønster til foer i jakker.

 

Dette er som sagt overordnede retningslinjer. Der er en masse forskellige variationer og små ændringer, man kan lave, så foer mønsteret passer bedre til lige netop den model med de overskæringer og detaljer, man arbejder med, men det er der ikke plads til at belyse her. Start med at følge disse anvisninger, næste gang du skal sy noget med foer, og se hvor stor en forskel det gør i pasformen og komforten, bare ved hjælp af disse få tricks.

Læs også:

16 thoughts on “Foer – Hvorfor klæber foret ind til kroppen? 3:3

  1. Kirsten utzon says:

    Hej Signe, jeg startede på en vinterfrakke engang sidste efterår, som dog aldrig blev færdig… Mht. foer kan jeg godt se at du har en kæmpe pointe, men hvad med f.ex mellemfoer som f.ex. Thinsulate (den helt tynde? Skal den følge foerets mål eller yderstoffets (som er med let stræk)? Hvad med læg (hvor der normalt er indsnit, laver du læg. Hvor meget overskydende thinsulate skal klippes af og skal kanterne generelt klippes helt ind til syningerne, for at få mindst muligt fyld?
    Jeg ved godt at det er sommer, selvom termometeret siger forår, men lige pludselig er det jo vinter igen, så jeg vil gerne have frakken syet.
    Kh kirsten

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Kirsten

      Faktisk foretrækker jeg en tyndere udgave af mellemfor, som hedder Fransk Mellemfor. Jeg synes Thinsulaten kommer til at fylde for meget, selv den helt tynde. Men uanset hvad, så plejer jeg at sy det som yderstoffet, og sy de 2 dele sammen i kanten, så mellemforet er hæftet på stoffet inden jeg begynder at sy. Det synes jeg er den nemmeste måde at håndtere det på.

      Kh
      Signe / Skaberlyst

  2. Helle Pfeiffer says:

    Hej Sine jeg er ved at sy en vinter jakke i uld med fransk mellemfoer, jeg har tænkt at staffere foret i uld jakken og lave et seperat silke foer. Mit spørgsmål er : skal mellem foert dække søm rum i jakken ? Og hvor tæt skal det stafferes i jakken ? Tak på forhånd Helle Pfeiffer

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Helle

      Jeg plejer at klippe mellemfoer og foer efter samme mønster og sy det sammen i sømrummet i de enkelte dele, så de bliver til et foer. Og først derefter sy foret sammen og sy det i jakken.

      Kh
      Signe / Skaberlyst

  3. Anne says:

    Hej Signe

    Jeg er helt blank efter sætningen:

    “Foer til ærmet skal have lidt ekstra højde under armen, for at have plads til at man kan bevæge armene ubesværet, uden at sømmene går i stykker i foret. Tilføj 2,5cm til højden af ærmet i sømmen under armen. I toppen (skulderpunktet) skal du ikke tilføje ekstra til foer mønsteret, for det har du allerede taget højde for ved at forlænge skuldersømmen.”

    Kan du vise det på en tegning?

    Mvh Anne

      • Anne says:

        Tusind tak, det var også sådan jeg måske troede det skulle forstås, men tegningen giver lige det billede jeg har brug for ????

  4. Chalotte says:

    Kære Signe
    Jeg vil sy en vinterfrakke i uld med fransk mellemfoer:
    Skal mellemfoeret ikke syes med ind i indsnittene på forstykkerne og bagefter klippes ‘ned’ i indsnit og sømrum så det ikke buler ?
    Ifølge vejledning syes indsnit først. Derefter syes øverste
    og nederste rygstykke sammen som så syes sammen med forstykket.
    Så syes de paspolerede lommer -Men det bliver jo noget tykt med mellemfoeret…?
    Hvis jeg vælger at klippe mellemfoeret efter det almindelige foer -ville du sy mellemfoeret med et stort indsnit, som er på forstykket ?
    Og skal det franske mellemfoer med ind i forstykkets belægning ?
    Ved godt det er mange spørgsmål.
    Hej fra Charlotte

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Chalotte
      Vejledninger til konkrete syprojekter gør sig bedst på kurser, hvor jeg kan vurdere sammen med dig, hvad der giver mening i et givent projekt. Det afhænger af stof, design, pasform og hvad du gerne vil med din frakke.

      Men skal jeg være lidt generel ville jeg undlade at sy indsnit i foret, og i stedet bruge dem til at give ekstra rørlig vidde. Det skader sjældent i foer. Men igen – det kommer helt an på dit konkrete projekt, som jeg gerne vejleder mere detaljeret omkring på et weekendkursus.

      Kh
      Signe / Skaberlyst

  5. Sabine says:

    dejligt med dine instruktioner 🙂
    Jeg skal til at sy en kjole i jerseystof og der skal også være foer i. Men hvilken type foer er bedst? Viskose eller kunststof? Hvilke fordele/ulemper har de? Kjolestoffet er bomuldsjersey med elastan.

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Sabine
      Der skal være en meget god grund til at sætte foer i en jerseykjole – normalt ville jeg ikke gøre det. Hvis du vil have det, så er det ofte bedst med en tynd viscosejersey. Du kan ikke bruge almindeligt vævet foer til jerseykjoler, da foret er vævet og jerseyen strikket, så det er 2 helt forskellige materialer. De vil ganske enkelt modarbejde hinanden, fordi konstruktionerne er meget forskellige. Er der ikke en ganske særlig årsag til, at du vil have foer i din jerseykjole, så ville jeg droppe det.
      Kh
      Signe / Skaberlyst.

  6. Christina says:

    Hej Signe

    Hvad gør mellemfoer i forhold til str. ? Skal jeg lave en størrelse større end ellers hvis jeg gerne vil have mellemfoer i min vinter uldfrakke (hvis mønsteret ikke tager højde for mellemfoer)?

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Christina
      Det fylder naturligvis noget ekstra med mellemfoer, men det burde ikke være nødvendigt med en hel størrelse større. Det kan give nogle helt andre problemer omkring pasform, som ikke er helt hensigtsmæssige.
      Mellemfoer er som regel noget man bruge i vinterfrakker og andet overtøj, hvor der generelt er lagt godt med rørlig vidde ind. Og derfor er der som regel plads til mellemforet uden at gøre yderligere. Mellemfoer i små tætte jakker giver ikke helt mening, da de ikke egner sig som vinter overtøj, og der vil det kunne være et problem i forhold til størrelsen og pasformen. Men det kommer også lidt an på hvad for noget mellemfoer du bruger. De strikkede franske mellemfoer varianter fylder fx ikke helt så meget inde i tøjet som det thinsulate termo-halløj man også kan få.

      Venlig hilsen
      Signe / Skaberlyst

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Margit
      Der er ikke forskel på konstruktionen af foret i forhold til kvaliteten af stoffet. Det er mere noget med at vælge det rigtige foer, der passer til stoffet. Vi er i gang med at online kursus om foer, der udkommer senere i år (2020), der vil du kunne finde vejledninger både til valg af stof til foer, til mønsterkonstruktion og syning af foer.

      Venlig hilsen
      Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap