Denne billedguide til at sy en jerseykjole er ikke lavet af mig, men af Josefine, som jeg har mødt i denne facebookgruppe. Selvom Josefine ikke er professionel syerske, så skulle man altså tro det, når man ser de billeder, hun har taget af sy processen. Så den MÅTTE jeg bare dele med jer. Heldigvis var Josefine helt med på den idé.
Josefine har syet siden hun var helt lille, men mest det sidste 1½ år. Hun syr mest nederdele, kjoler og børnetøj, og er især fascineret af jerseykjoler, der, som hun skriver ”er fantastiske, fordi de kan være så feminine og alligevel behagelige at have på”.
Hun har syet flere udgaver af den jerseykjole, du kan se i guiden her. Valg af stof og detaljer betyder rigtig meget for resultatet, og derfor er det på ingen måder kedeligt at have flere udgaver af den samme jerseykjole.
Josefine begyndte at sy til sig selv, fordi hun mente hun kunne gøre det bedre og billigere end mange af de designere, hvis kjoler hun godt kunne lide. Og hånden på hjertet – mon ikke det har været, eller er, en drivkraft for mange af os, der syr selv? Jeg er i hvert fald selv startet ud med nogenlunde samme tanker, da jeg i sin tid besluttede mig for at uddanne mig til skrædder.
Men HUSK NU at man ikke må kopiere!! Man må gerne lade sig inspirere, men direkte kopi af andres design er i strid med ophavsretten, så…don’t go there.
Om man kan spare penge på at sy til sig selv, kommer naturligvis an på, hvilke materialer man køber, og hvad man syr. Hvis man vælger at sy en jerseykjole, kan det lade sig gøre, fordi man tit kan få fingrene i præcis de samme metervarer, som de mindre designere også kan få fat i. Og når man syr til sig selv, har man den fordel, at man ikke skal tænke på løn, moms, skat og husleje, så det er der, besparelsen ligger. Tiden man bruger er jo ren fornøjelse, når man ikke syr professionelt.
Jerseykjole DIY guide
Det er en meget udførlig guide med 34 billeder af processen, Josefine har lavet. Teknikkerne, der er brugt, er forholdsvist simple, og egner sig rigtig godt til let øvede syersker. Man kan opnå bedre finish i ærmerne ved at bruge nogle mere avancerede teknikker, men du kan roligt følge Josefines guide til punkt og prikke, den giver en rigtig flot kjole med flot finish på bagsiden, hvor de fleste sømrum er lukket inde bag skråbånd.
Mønsteret, der er brugt til kjolen, er Onion 2035, og så har Josefine selv ændret lidt på forstykket.
Trin 1: Stryg vliseline på krave, bælte og ærmeombuk.
Trin 2: Klip vliselinen til. Her er der 8 ærmeombuk og 8 kravedele. (til 1 kjole)
Trin 3: Sy skråbånd på bæltet både foroven og forneden.
Trin 4: Sy pipingbånd på retsiden af kravedelen. Gør det samme med ærmeombuk.
Signes note: Piping hedder tittekant på dansk, og hvis du ikke kan finde færdigt bånd, der passer til din kjole, så lav det selv af skråbånd. Du kan se en guide til det HER.
Trin 5: Læg nu den spejlvendte del ovenpå ret mod ret og sy i den syning du lavede før.
Trin 6: Vend delene rundt og pres med strygejern.
Trin 7: Sy skråbånd i nakken fra retsiden.
Trin 8: Pres skråbåndet om på vrangsiden.
Trin 9: Sy det fast fra vrangsiden af. Så er bagstykket færdigt.
Trin 10: Læg kravedelene på forstykkerne.
Trin 11: Læg herefter skråbånd på med nål.
Trin 12: HUSK at måle og afstanden er den samme på begge forstykker, det her kan drille rigtig meget.
Signes note: Hvis du klipper sømrummet i halsen på kjolen og kravedelene ned til 0,5cm, så det passer med skråbåndet ind til den første fold, så kan du lægge skråbåndet ud til kanten og sy det fast i den første fold. Så slipper du for at måle, og det vil ikke drille helt så meget.
Trin 13: Når du har målt og det passer syes kraven på forstykkerne fra retsiden.
Trin 14: Åben kraven og fold skråbåndet om på vrangsiden.
Trin 16: Pres kravedelene om på retsiden igen så skråbåndet kun er på vrangsiden.
Trin 17: Så er de klar til at blive sat sammen.
Trin 18: Læg forstykkerne over hinanden så underkanten flugter, sørg for at måle fra ærmegab til ærmegab, der skal målet være som i det oprindelige mønster (Onion 2035)
Trin 19: Sæt nåle i og løft den ene kravedel op.
Trin 20: Sy forstykkerne sammen.
Trin 21: Så ser den sådan ud. lad 2 nåle sidde i så har du styr på stoffet når det nederste forstykke skal syes på.
Trin 22: Sy det nederste forstykke på ret mod ret.
Trin 23: Pres sømmen nedad i kjolen, sæt bæltet på med nåle så indersiden af det øverste skråbånd flugter med sammensyningen af forstykkerne.
Trin 24: Sy bæltet på fra midten ved spændet og ud.
Trin 25: Så er forstykket færdigt. Her ses det fra vrangsiden.
Trin 26: Så skal ærmerne laves, fold ærmet ud så det ligger med retsiden opad. find midten og sæt en nål i. ud fra nålen måles 3 cm til hver side, det er der ombukket skal overlappe hinanden.
Trin 27: På samme måde som ved kraven, husk at måle da de ellers bliver skæve.
Trin 28: Sy ombukket fast, sørg for at sy igennem alle lag.
Trin 29: Fold skråbåndet om på vrangsiden og pres.
Trin 31: Pres ombukket om på retsiden igen, sådan at man kun kan se skråbåndet fra vrangsiden. Fold ærmet ret mod ret, sørg for at ombukket flugter hinanden foroven og forneden for at få det flotteste resultat.
Trin 34: Så er ærmerne klar til at samle med for og bagstykke.
Er det ikke en fantastisk flot guide? Jeg er i hvert fald imponeret, og super glad for, at jeg må dele den her på bloggen. I sukker så tit efter DIY guides – her fik I en god en!
Hvis du er enig så LIKE på Facebook, for pokker, så andre også opdager den. Den har taget lang tid at lave, men for hvert like ved jeg, Josefine vil blive mega stolt og endnu mere glad for, at hun brugte tid på at lave den.
Fantastisk jerseykjole som Josefine har syet
hej og tak for en super god diy. Skal man have en speciel symaskine for at kunne sy lige-sting i sådan noget stof? Min kan kun sy med tredobbelt eller zigzag-agtige sting. Håber du kan hjælpe 🙂 hilsen Maibritt
Hej Maibritt
Det er den tre-dobbelte der er lige-sting når du syr i jersey. Det er en stræksøm, der netop kan sy så det ligner en almindelig stikning, men så sømmen kan give sig sammen med stoffet. Prøv det af i nogle stofrester, for at se hvordan det virker. Du kan lege lidt med stinglængden – den skal ikke være for kort. Normalt vil en stinglængde omkring 3 eller 3,5 til stræksøm være passende.
Kh
Signe / Skaberlyst
Jeg ville så gerne have et billede ag skulderne syet sammen og hvordan det ser ud ved ærmet. For synes man må kunne se enderne flappe både fitneden på ærme og ved skulder ind mod halsen. De er jo ikke lugesom gemt.
Sådan et billeder er der desværre ikke med. Det er ikke mig selv, der har lavet denne guide, så jeg kan desværre ikke tilføje et billede. Men der er flere forskellige teknikker, der kan bruges, hvor man får skjult enderne ved halsen på den ene eller anden måde.
Kh
Signe / Skaberlyst
Fantastisk syguide – kan blot ikke forstå, at der henvises til Onion 2035. Er det ikke et andet mønster, for i givet fald er der mere end “ændret lidt på forstykket” jeg vil meget gerne have en henvisning til mønster på den kjole, som er illustreret. På forhånd tusind tak
Hej Marianne, dette er et gæsteindlæg, og ikke en kjole jeg selv har lavet. Men der er mange der syr den her type kjole, og de fleste bruger Onion mønsteret som udgangspunkt. Kravedelene er lavet fra bunden, da de ikke er en del af mønsteret. Kh Signe/Skaberlyst.
Kraven minder meget om den på model K251 fra Line2line. Håber det hjælper ????.
Er det bare bomulds-pipingbånd der er brugt, eller skal man selv udi og lave det af jersey?
Hej Maria
Du kan købe jersey bånd i ret mange stofbutikker efterhånden, og ellers kan du lave det selv i stoffet, hvis det skal have en bestemt farve.
Kh
Signe