Kan man tæmme levende stoffer?

header_teko-design

Levende stoffer er berygtede for at være noget nær umulige at sy i. Men det er designere som regel flintrende ligeglade med, for de skal ikke selv sy det tøj, de tegner.

Det har jeg fået lov at mærke på “egen krop” i denne uge. Jeg har nemlig sagt ja til at hjælpe en designstuderende på TEKO i Århus med at sy hans mens wear kollektion.

Projektet går ud på at designe en kollektion, og sy 2 eller 3 hele outfits op i det rigtige stof. I går gik vi for alvor i gang med syningen.

Tyrefægter jakker

“Min” designer, Jens Friborg, har tegnet en smuk kollektion, der er inspireret af tyrefægtere. Så det er sådan noget med små jakker og en masse print og fine detaljer. Det passer super fint til mine skrædder teknikker, og heldigvis deler Jens og jeg samme opfattelse af, hvad der er lækre materialer: det er primært uld og silke, vi skal sy i.

MEN Jens er jo altså først og fremmest designer. Så han tænker først og fremmest på, hvordan tøjet ser ud. Og ikke så meget på hvor svært det er at sy.

Heldigvis, for så får kreativiteten frit spil, og det e-l-s-k-e-r jeg!

Den første jakke, vi har kastet os over, er en blanding af en jaquard vævet, fed (jeg ville ønske jeg kunne skrive silke) polyester, som er så glat og sart som den sarteste satin. Og så en helt kort-luvet velour. Velouren er så levende, at den næsten selv kravler hen ad bordet, bare man kigger på den!

Not kidding – den er hele tiden væk!

Hvad siger du? Er det fordi vi roder? Arrrj, den må du længere ud på landet med….

Nå, back to business…se her hvor smukke stofferne er. Man skulle ikke tro, det var en polyester, vel?

stof_satin-velour

Kan man mon tæmme de 2 stoffer,tænkte jeg? Hmm, jeg må hellere gøre mit bedste. Nu har jeg jo lovet at hjælpe.

Og det kan man. Næsten.

De højteknologiske hjælpemidler det kræver er…

Tadaaaa….

Knappenåle, opsprætter og OCEANER af tålmodighed.

teko_design1

Sæt nålene tæt – måske endda tættere end jeg har gjort her.

 

skraedders_bedste_ven

Og sørg for at have en god opsprætter lige ved hånden.

 

Ingen hurtige genveje

Desværre kære læser, der er ingen vej udenom. Det mest effektive, når man syr i levende stoffer, er at tage det stiiiiilleee og rooooligt, sætte en hulens masse nåle i, sy lige så forsigtigt og bruge opsprætteren undervejs til at holde stoffet på plads (kender du den teknik? Jeg har delt den et sted…tror det er i mit online kursus Kom Godt I Gang Med At Sy…jeg tager et par billeder af teknikken efter påske – der skal vi sy et par shorts i samme materialer).

Og når så stoffet alligevel glider fra hinanden nogle steder,  så må man sprætte op og sy igen.

Resultatet er en temmelig grim søm på indersiden, fordi der kommer forholdsvist mange “start/stop” steder, når man lapper sømmen. Men på ydersiden bliver det så fint. Og de 2 stoffer klæder hinanden helt fantastisk.

Fortsættelse følger

Den kvikke læser har opdaget, at jeg skrev lidt længere oppe at man næsten kan tæmme stoffet. Man kan faktisk godt tæmme det helt. Eller, altså, man kan slå det ihjel. Så er det nemt at have med at gøre. Det ser så også bare mere…well…dødt…ud.  Og der er en væsentlig forskel i det færdige resultat.

Den historie deler jeg efter påske, så hold øje med bloggen, hvis du er nysgerrig efter hvordan man næsten tæmmer 2 stykker mega levende stof.

Læs også:

6 thoughts on “Kan man tæmme levende stoffer?

 1. Sanne says:

  Kære Signe
  Hvor blev videoen lige af? – synes du skrev på fb at det var video 2 – men jeg kan ikke finde den. Ville meget gerne se hvordan du gør. På et tidspunkt, når jeg lige får filmet/fotograferet lidt, har jeg nemlig et spørgsmål til dig om syning i tynde, levende stoffer, til din brevkasse.

  Kh
  Sanne

  • Signe Eriksen says:

   Hej Sanne

   Jeg har filmet videoen – men ikke fået redigeret og lagt op endnu. Det gør jeg i aften, og så skal jeg nok linke til det på fb. Jeg vil glæde mig til dit spørgsmål til brevkassen:)

 2. Rita Vinther says:

  Hej 😉
  Jeg har syet en del i Levene stoffer, og derfor også klippet dem 😉 da det er rigtig dejligt at ha et glat bord til mange af de andre stoffer, har jeg det! Men det er bestemt ikke en fordel til de her Levene stykker, så jeg trækker et facon syede lang over bordet, så bliver det i det mindste på bordet 😀
  Rita Vinther

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Sikke et godt tip, Rita, det vil jeg teste næste gang jeg skal klippe levende stof 🙂

   Kh
   Signe /Skaberlyst

 3. Peter says:

  Hej Signe

  Det er meget god læsning her på din side, også lige her om levende stoffer. Jeg har prøvet at finde noget om silkestoffer her på dit websted, men har ikke kunnet finde noget.
  Er det mon fordi du ikke kan lide silke, eller hvad kunne grunden være. Måske kan man ikke få moderigtige silkestoffer, eller det er bare svært at finde.

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Peter
   Jeg kan godt lide silke, og skriver bl.a. om silke i online kurset “12 Bluser Og Kjoler Til Levende Stof”. Der er grænser for hvad jeg kan nå at producere af gratis indhold til bloggen, og silke som materiale har ikke været prioriteret endnu. Måske det kommer på et tidspunkt.
   Kh
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap