Klar Parat Sy! Interview med Louise Bayer Gabriel

Så du første afsnit af Klar Parat Sy? Så har du sikkert en mening om Louise, som blev den deltager, der måtte forlade programmet som den første. Louise er en af mine online kursister, så jeg er naturligvis rigtig ked af at hun blev sendt hjem så tidligt. Især fordi jeg på ingen måder er enig med dommerne i at hendes kreative opgave, som var den hun røg ud på, var den dårligste. Den var super flot syet, OG den løste opgaven.

Hvad Louise selv mener om den sag, og hvad hun ellers har gjort sig af tanker og erfaringer efter at have været med i Klar Parat Sy, det kan du læse i dette interview. Spørgsmålene har medlemmerne i Skaberlysts Facebook gruppe hjulpet mig med at vælge, så jeg håber du er nysgerrig på de samme ting omkring Klar Parat Sy, som de og jeg.

Klar Parat Sy bliver sendt på TV2 Fri hver torsdag frem til d. 14/12 2014. Hvis du ikke har kanalen kan du se med via TV2 Play. Stof2000 leverer metervarer, maskiner, mønstre og andet grej til Klar Parat Sy.

 

Interview med Louise fra Klar Parat Sy

Jeg har stillet Louise 10 spørgsmål, og hun er ikke fedtet med sine svar! Du kan bl.a. læse hvad hun selv mener om sin kreative opgave og dommernes vurdering, og hvordan en veninde skubbede hende ud i at begynde at sy.

Klar Parat Sy - Louise

 

Skaberlyst:

Der er mange, der ikke turde melde sig til Klar Parat Sy, og er fulde af beundring over det mod det kræver, at stille sig frem på tv. Hvor har du dit mod fra – hvad fik dig til at melde dig til Klar Parat Sy?

Louise:

Jeg så opslaget for programtilmelding gennem dig og den aften gik der bare spontanitet igennem mig. Jeg var godt klar over, at der med en tvoptræden følger publicity med i et eller andet omfang, men jeg blev så glad for, at The Great British Sewing Bee kom til Danmark. Det er min hobby at sy, så derfor var programmet mig. Jeg kan ikke bage så godt, som de gør i Den Store Bagedyst, så det ville jeg aldrig melde mig til. Men syning, tænkte jeg, det kan jeg til UG. Jeg tænkte også, at et program om syning umuligt kunne være dramatv, så derfor var jeg ikke bekymret om intriger eller mærkelig presseomtale. Og jeg følte mig stærk nok syteknisk til at turde vise det på tv – også de ups’er, der måtte komme.

Og som I kan se i programmet, så laver selv de deltagere, som I tror, har syet meget, fejl. Det er tidspresset, der gør forskellen. Det var jeg ikke klar over, inden jeg var med i programmet. Jeg blev godt nok spurgt mange gange i casting-fasen, hvordan jeg havde det med tidspres og jeg svarede hver gang, at jeg ikke vidste det, men tænkte, at det ikke var et problem; hvor skulle jeg vide det fra? Jeg har jo altid masser af tid hjemme og kan slutte og fortsætte, som det passer i dagligdagen. Jeg tror, vi alle har prøvet at SKULLE lave en kjole færdig til en begivenhed, men det er ikke det, der præger syning oftest.

 

Skaberlyst:

Hvordan var casting forløbet til Klar Parat Sy? Og har du nogle gode tricks til dem, der overvejer at tilmelde sig en eventuel 2. sæson?

Louise:

Der var over 500, der tilmeldte sig, så jeg føler mig virkelig beæret over at være en af de 10, som husskrædderen og tilrettelæggerne til programmet valgte ud, som en af de bedste. Da jeg tilmeldte mig, var jeg spontan og fortalte, hvad jeg syede og sendte billeder med. Hvis andre vil søge en anden gang, så tænk over at vise kreationer af forskellig karakter, dvs. både brudekjolen, dåbskjolen, festkjolen, børnetøjet, hverdagskjolen, bukserne eller hvis du har en niché som f.eks. kostumer. Men et tvhold leder naturligvis også efter typer, og der er det svært at vide, hvad de leder efter; derfor er du bare nødt til at ansøge og se, om du falder ind i en af deres kategorier.

Jeg blev ringet op en dag af en caster og to timer efter kom hun på besøg for at lave en videocasting. Ud fra denne video blev jeg tre uger efter ringet op, med meddelelsen om, at jeg var en af de ti deltagere. Derfra går hele produktionsmaskinen i gang med kontakt jævnligt med mødetider og alt det praktiske. De kom også hjem til mig en dag i tre timer for at optage de små portrætklip til programmet og det var en oplevelse for min mand og børnene, som var med til at lave sekvenserne og så var drønvarmt at sidde i spotlightet og blive udspurgt om mine følelser ved at sy. Prøv lige at svare på spørgsmålet: Hvad føler du, når du syr? Hvad gør det ved dig at sy? Og så skal du svare på det spørgsmål mange gange i løbet at hele tvprogrammets forløb. Det er jo os som deltagere, der bærer showet, så man skal bare være sig selv.

Og som et p.s.: Jeg er rigtig glad for det de har klippet sammen om mig og vist med mig. Jeg er faktisk ret stolt over at have lavet tv – godt tv, synes jeg (det kan jo ikke være andet – det er jo om syning!)

 

Skaberlyst:

Hvor fedt var det at lave TV? Og har du nogle gode historier fra optagelserne?

Louise:

Det er en kanonsjov oplevelse at lave tv og opleve alt det, som vi ikke ser på tv. For mig var det en tivolitur, som bare ikke måtte stoppe, for det kildede i maven og det var fedt at være med i kampens hede, når opgaverne gik i gang.

Det er nok lidt svært at ryste nogle gode historie ud af ærmet, da jeg jo desværre var med i så kort tid. Og dem jeg kender til kan jeg ikke udtale mig om endnu.

 

Skaberlyst:

I havde rigtig meget stof at vælge imellem til nederdel opgaven, og mange kunne nok blive forvirrede over det store udvalg. Hvordan valgte du det stof, du skulle bruge?

Louise:

Da vi fik opgaven pencilskirt og fik mønstre udleveret, havde vi jo lavet det klip fire gange, inden det var alvor, at vi gik i gang – vi skulle optages fra alle mulige vinkler, før det gik løs. Den kære producer ville gerne have, at vi var vilde og løb hen mod stoffet, og det forvirrede mig nok lidt at stå blandt de andre vilde deltagere, der hev den ene stofrulle frem efter den anden. Jeg prøvede at følge med i tempoet men kunne ikke komme til for dem og se ordentlig på stofferne. Så jeg gjorde det, som mennesker gør i pressede situation: finder det kendte. Og for mig var det farver. Men hvor havde jeg talt alvorligt med mig selv hjemmefra og sagt, at jeg ikke måtte vælge mønster – og hvad gør jeg: vælger svampe på svampe på svampe på linie efter linie.

Normalt har jeg jo alverdens tid til at udvælge stof og det var heller ikke svært at vælge i vores lille ”stofshop”, det var simpelthen bare vildskabet og adrenalinet, der dominerede.

Men jeg synes, det er svært at høre dommernes ord om forkert materialevalg, men det er måske deres skrædderuddannelse der gør, at de er farvede af hvilket stof, man plejer at vælge til en pencilskirt, for jeg mener jo ikke at stoffet kan være forkert, hvis nederdelen bæres af den rigtige person og i mit tilfælde ville jeg have foret den for at give den mere stivhed og fylde, hvis tiden var til det. Og så ville jeg i øvrigt selv gå med nederdelen.

 

Skaberlyst:

Hvorfor gik din usynlige lynlås galt? Jeg ved du kan sy den til perfektion. Var det stofvalget alene, der gjorde udslaget, eller var der noget andet indover? Havde I fx. en trykfod til usynlig lynlås, eller måtte I klare jer uden?

Louise:

Vi havde dagen forinden fået to timer til at lære symaskine, overlocker og strygearrangementet at kende, så det var et spørgsmål om at lære basis på den tid, så som at tråde maskinerne og vælge stingtyper og så prøve trådspændinger. Jeg fik prøvet en usynlig lynlås på prøvedagen og den blev ikke god, men jeg lærte, hvor den medfølgende trykfod ville skabe problemer. Så da jeg på selve opgaven skulle sy lynlåsen i, vidste jeg lidt, hvor jeg kunne komme i en fælde. Den lille lus jeg får lavet forneden, er et resultat af tidspres og en ukendt maskine. Materialet er jeg vant til at lave lynlåse i, så det var ikke det. Men havde jeg bare haft et kvarter mere, så havde jeg sprættet op og ordnet det, for det var virkelig bare en skæv søm, der var problemet. Trykfoden, vi havde til rådighed, var en almindelig lynlåstrykfod, så det var noget med at flytte nålens position og folde så meget af tænderne ud, som jeg kunne.

 

Skaberlyst:
Lærte du noget nyt om syning af at være med i Klar Parat Sy? Hvis ja – hvad lærte du?

Louise:

Jeg lærte, at vi er mange forskellige amatørskrædder, om du vil kalde os det – hobbysyer kalder jeg det. Jeg havde egentlig ikke tænkt over, hvor forskellige vi kan være, i det vi syr og det vi er i vores arbejdsliv. Det var skønt at være sammen med ni andre mennesker, hvis passion også er syning og sikke et nørderi, der kom ud af det backstage.

Jeg lærte teknisk ikke noget, da det ikke er et læringsprogram. Kreativt fik jeg det med mig, at jeg blot blev bekræftet i, at det ikke er min stærke side at være kreativ på den måde med bare at klaske noget sammen.

Ordet kreativ ved syning er for mig et begreb, der omhandler et pænt stykke syet tøj; altså velsyet med teknik og en flot farve-/mønster-sammensætning. Min gamle mormor kommer da ofte og siger til mig, når hun ser en af mine kjoler, at jeg er så kreativ. Derfor er jeg lidt paf over dommernes mening om kreativitet.

 

Skaberlyst:
Hvis du kunne lave sidste opgave om, hvad ville du så lave for at imponere dommerne i Klar Parat Sy og vise at du BÅDE kan sy OG være kreativ?

Louise:

Det har jeg grublet over siden første dag efter hjemsendelsen. Vi var ikke blevet oplyst at vi også måtte sy til børneginer, så derfor tænker jeg, at jeg skal lave noget, der passer til min str. 38 gine. Det er først halvvejs inde i opgaven, at en tilrettelægger med et kamera op i ansigtet siger til mig, at jeg godt måtte lave børnetøj, det var Kirsten i gang med (fordi hun havde spurgt). Okay, måske er det mig, der er for regelrytter-agtig og vil gøre det rigtige og derfor ikke spørger om jeg må bruge en børnegine, men tror, at vi kun må bruge den gine, der står ved siden af os.

Så hvis jeg skulle lave opgaven om, så havde jeg lavet en tunikakjole ud af den ene skjorte og brugt stolpelukningen som lukning på kjolen. Den anden skjorte ville jeg have lavet om til et par mamelukker under tunikaen.

Men set i bakspejlet, så var dommerne ikke interesseret i teknik i den opgave, og vrangsiden lignede jeg ved ikke hvad på alle kreationerne, for kreationerne skulle egentlig bare demonstrere, at skjorterne kunne blive til noget andet. Det er desværre bare ikke mig at lave sjusketøj. Jeg laver ikke noget, der er dårligt syet eller sat sammen med nåle, og derfor valgte jeg at lave en safe-ting, som jeg vidste, jeg ville lave spot-on teknisk og stadig løse opgaven med at bruge en stor del af skjorterne til at lave et nyt stykke brugbart beklædning.

 

Skaberlyst:

Hvem syr du mest til, og hvad er det sidste du har syet (udover opgaverne i Klar Parat Sy!)?

Louise:

Jeg syr mest til mine piger. Jeg er mor og bliver så varm om hjertet af at se mine børn blive lykkelige over en kjole, jeg har syet til dem – en kjole med sving i skørtet og med et stof, de selv har valgt.

Men dagen efter hjemsendelsen skulle jeg have oprejsning og syede en jersey slå-om-kjole – en sort kjole med hvide stjerner på. Altså Jesper Høvring ville nok ikke kunne lide den og synes den var for husmor-agtig og barnlig, men jeg siger til dig, at den klæder mig og rammer lige min personlighed.

 

Skaberlyst:

Hvilken detalje eller teknik benytter du oftest – og hvorfor lige den?

Louise:

Jeg synes, jeg har fået rigtig godt styr på indsnit, så de ikke tutter, og det er altså takket være dig Signe og dit Kom Godt I Gang Med at Sy-kursus. Og som Jette With siger til Henrik om hans indsnit i pencilskirtet, så tutter de for meget, fordi han ikke har rundet dem af. Bingo! – det vidste jeg, for jeg havde haft dig i tankerne, da jeg lige tegnede med kridt, hvordan jeg skulle sy indsnittet. Stingene skal lægges så tæt på folden af stoffet, når der skal afsluttes, det sidste stykke af indsnittet.

Jo Signe, du var i mine tanker, i mange af de ting jeg gjorde; jeg tænkte ofte: Hvad er det nu Signe siger?!

Indsnit er jo næsten essentielt i en kjole eller nederdel – det er jo dem der giver formen. Og derfor har det været vigtig for mig, at de bliver perfekte.

Lynlåse er en teknik, jeg er gået i gang med at blive bedre til, for det skal der til, når kjoler skal sys i vævet stof – og det skal de, når det er til mig. Børnetøj er jersey, blødt og strækbart, men kjoler til mig skal have en usynlig lynlås i siden, men så skal den også være skjult, basta.

 

Skaberlyst:

Hvor har du lært at sy, og hvad gør du for at udvikle dig og lære nyt?

Louise:

Det er syv år siden jeg startede med at sy. Min datter, Sophie på 2 ½ år dengang, ville til fastelavn være Pippi, da det var hendes helt store fascination på det tidspunkt. Men jeg brød mig helt ærlig ikke om legetøjsbutikkernes udgave af Pippi, så jeg googlede efter mønster og spurgte min veninde Julie og hun ikke kunne sy det for mig. Julie havde syet meget (hobbysyet) og havde været hjælpe-ungdoms-lærer på en Ungdomsskole i København NV. Jaaaa, Julie ville gerne hjælpe mig, troede jeg. Da jeg kom, kiggede hun på mønstret og klippede stoffet og så lige pludselig sagde hun : ”sit”. Hun pegede på stolen ved symaskinen og ville have, jeg skulle sy. Jeg grinede højt og sagde, at jeg ikke kunne sy, det var jo derfor, hun skulle hjælpe. Ja, sagde hun, jeg hjælper dig ved at lære dig det. Og dermed var min interesse for syning grundlagt. Jeg gik hurtigt i gang med det sværeste man kan, synes jeg: at sy i strækstoffer. Jeg ville jo sy til Sophie. Men det var jo svært at lære at mestre jersey med en almindelig symaskine, når der ingen sytekniske forudsætninger er. Så det hed bøger på biblioteket og learning by doing.

I dag er maskinparken udvidet med en fantastisk symaskine, en overlocker og en coversticth.

Jeg tror, jeg lærer ved, at jeg finder et mønster, jeg gerne vil sy, og når der opstår spørgsmål, opsøger jeg løsningen. Og derved har jeg lært endnu en syteknik.

Jeg læser Sysiden og følger med i bloggen hos Skaberlyst plus videoer på Youtube. Der er bare noget over det med video, der kan forklare tingene bedre end stil-billeder og tekst. Jeg har efterhånden opbygget en god liste med faste youtube-kanaler.

 

Her til sidst kan jeg fortælle, at har man lyst til at møde mig til en snak om syning eller programmet, så er jeg i Stof2000 i Helsingør søndag den 26. oktober fra kl. 11-14. Det er et arrangement som Stof2000 afholder i flere af deres butikker landet over med alle os deltagere.

 

 

Klar Parat Sy

 

Klar Parat Sy sendes på TV2 Fri torsdag aften kl. 20.40. Det genudsendes flere gange, både på Fri og TV2. Du må selv lige tjekke på TV2’s hjemmeside hvornår det ellers bliver sendt.

Det officielle hashtag er #klarparatsy, så her kan du “snakke med” online, og fx. poste dine egne versioner af opgaverne i programmet på Instagram eller Facebook.

 

Læs også:

4 thoughts on “Klar Parat Sy! Interview med Louise Bayer Gabriel

 1. Rita Birkholm Larsen says:

  I det 6. afsnit har Karin én god måde at sy bærestykket på skjorten.
  Men da det går lidt hurtigt fik jeg ikke hel fat i ideen.
  Hun nævnte noget om at det var noget hun havde set på youtube?
  glæder mig til et evt. svar-.
  Mvh Rita

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap