Grundmønster til kjoler og overdele

Lav selv symønstre til vævet stof

Oplev en bedre pasform i det tøj, du syr til dig selv med et personligt grundmønster til kjoler og overdele. På dette kursus får du tilrettet et grundmønster i vævet stof, så det kommer til at passe til din figur. Dit grundmønster kan du bruge som udgangspunkt for nye symønstre til kjoler og overdele i vævet stof.

Kurset består af 2 dele: en live dag i Aarhus, hvor du får tilrettet dit grundmønster af dameskrædder Signe Eriksen og et onlinemodul, du gennemfører på egen hånd. Når først tilretningerne er lavet i dit grundmønster, er der nogle faste principper og arbejdsrækkefølger, du skal følge, hver gang du vil designe et nyt symønster. Alt det lærer du i onlinemodulet, som du kan vende tilbage til så mange gange, du har brug for det.

Med det tilrettede grundmønster og de teknikker og processer, du lærer i onlinemodulet, er du godt klædt på til at designe symønstre på egen hånd. Med dine egne symønstre kan du for alvor styre hvilket tøj, der får lov at flytte ind i din garderobe. Det er den ultimative genvej til at sy dit eget yndlingstøj – med god pasform og godt design.

 

På kursets LIVE dag kommer vi igennem:

 • Du får tilrettet et grundmønster, så det passer til lige netop dig. Et grundmønster, du efterfølgende kan bruge som udgangspunkt til at udvikle dine egne designs, så du kun behøver tilrette småting i dit tøj fremover.
 •  Viden om, hvad en god pasform er og hvordan du spotter den. Og ikke mindst hvad du skal ændre i dine symønstre, for at opnå en god pasform i dit tøj.
 • Du får undervisning i de tilretninger, du har brug for at lave i dit grundmønster.
 • En masse ny viden og A-Ha oplevelser omkring tøj og pasformer.

Du vil i løbet af livedagen se, hvordan du finder balancen i tøjet og hvad du skal gøre, for at forbedre den, og dermed forbedre pasformen. Du lærer også hvilken betydning dine skuldre har for en god pasform, og hvorfor de er meget vigtigere end både hoftevidde og topmave.

 

På kursets ONLINE modul kommer vi igennem:

 • Trin for trin vejledning til hvordan du bruger dit grundmønster i praksis, så du gør det nemmest muligt for dig selv at designe  nye symønstre med god pasform.
 • De vigtigste elementer i en god pasform. Du får en god baggrundsviden for, hvorfor det kan være svært at købe og sy tøj, der sidder godt.
 • Designændringer, du med fordel kan starte ud med, når du skal lave dine egne symønstre. Du lærer at ændre halsudskæringen, længden og vidden i dit mønster.
 • Kompendie med tilretninger, du kan bruge til at finjustere pasformen hvis din krop ændrer sig eller hvis forskellige designs kræver yderligere justeringer.
 • Links til nyttige websteder, hvor du kan blive klogere på din egen stil og til blogindlæg, hvor du kan lære endnu flere designændringer, du kan bruge i dine symønstre.
 • Viden om forskellige kropstyper og pasformer.

Få en god pasform i det tøj, du selv syr

Har du lært at leve med (men er godt træt af):

*  Folder på ryggen i dine kjoler
* Ærmer, der strammer
* Skjorter, der ikke kan knappes over barmen
* Eller noget helt fjerde eller femte?

Eller har du bare givet op på pasform, og går nu kun i oversize modeller eller jersey og andet strik?

Sådan behøver det ikke være!

Du kan komme til at føle dig hjemme i både kjoler, bluser og skjorter i vævet stof. Det er blot et spørgsmål om at få tilrettet tøjet, så det kommer til at passe til din facon, og det er netop hvad vi arbejder med på dette kursus.

Uanset om du er lidt større eller mindre end gennemsnittet, eller om du er så meget ved siden af standard størrelserne, at du faktisk ikke kan købe tøj, du har det godt i, er der hjælp at hente. Det er nemlig ikke dig, der skal passe til tøjet men tøjet, der skal passe til dig.

Der er også hjælp at hente til dig, der passer almindelige standardstørrelser, men gerne vil have helt styr på detaljerne, og ikke mindst have et godt fundament at designe dine egne symønstre ud fra.

 

Uanset hvilken figur din krop har, så er det muligt at sy tøj med en god pasform. Tøj, der er behageligt at have på hele dagen, og som passer med din personlige stil.

 

Med et personligt grundmønster får du et professionelt fundament at arbejde ud fra, når du selv vil bestemme, hvordan dit tøj skal føles og se ud.

Derfor skal du have et grundmønster

Et personligt grundmønster til kjoler og overdele er ideelt til dig, der:

* Gerne vil have en bedre pasform i dine kjoler og overdele.

* Drømmer om at lave dine egne symønstre fra bunden, og vil have et solidt fundament.

* Ikke gider bruge de næste mange år af din sytid på at tilrette pasformer, men hellere vil skyde genvej og få glæde af de mere end 15 års erfaring, der er bygget ind i grundmønstrene fra Skaberlyst.

* Er træt af at bruge timevis på at sy tøj, der alligevel ikke sidder bedre end det, du kan købe. (Eller i værste fald faktisk sidder værre)!

* Har syet noget tid, og har styr på hvordan almindelige købe mønstre fungerer. Du skal have prøvet at sy tøj til dig selv, for at få det optimale ud af dette kursus.

 

Er du klar til et personligt grundmønster? Se de næste ledige datoer i bunden af siden.

Personlige grundmønstre og tilretninger som dem, vi kommer til at lave på kurset, er ikke for begyndere. Har du aldrig syet før, skal du starte med dette online kursus <<

 

Derfor passer tøjet ikke som det skal – og sådan får du det til at passe

Vidste du, at det tøj og de snitmønstre, du kan købe i butikkerne, er lavet ud fra et system, der er baseret på at lave tøj, der ser godt ud på fotomodeller frem for på almindelige kvinder?

På kurset finder du ud af, hvordan:

 • Langt de fleste kvinder adskiller sig fra fotomodeller, og hvorfor det har så stor indflydelse på det tøj og de symønstre, du kan købe i butikkerne.
 • Du lærer også hvordan du alligevel får udviklet symønstre, der giver dig velsiddende tøj – selvom du er en af de mange, der ikke har modelmål.

Hvis du vil undgå de problemer, du lige nu har med pasformen i dit tøj, så er et personligt tilrettet grundmønster den sikre vej. Et tilrettet grundmønster tager nemlig højde for, hvordan du adskiller dig fra de standarder, der bruges i købetøj og standard symønstre.

Hos Skaberlyst har vi udviklet vores egne grundmønstre til vævet stof. Vi har kombineret vores viden fra de forskellige uddannelser, vi har taget, med vores erfaringer fra sykurser og tilretninger gennem flere år. 15 års arbejde med tøj indenfor både skrædderi og industriel tøjproduktion er blevet analyseret og vendt på hovedet, og vi har set på grundmønstrene med nye øjne.

Resultatet er blevet et kjolegrundmønster, der tager højde for rigtig mange af de problemer, der er i traditionelle symønstre. Kurset er din mulighed for at skyde genvej til den gode pasform med udgangspunkt i vores grundmønster.

 

Vi har opdateret grundmønsteret, så det passer til moderne nordiske kvinder. Vi har bygget form og facon ind i mønsteret på en ny måde, som tager højde for at du får maksimal bevægelighed, selvom tøjet er figursyet og tætsiddende.

 

Det betyder en meget bedre pasform allerede i udgangspunktet. Og dermed færre tilretninger inden dit grundmønster sidder, som det skal.

Men selvom vi har opdateret og markant forbedret grundmønsteret, så er det stadig standardstørrelser. Der er derfor stadig brug for tilretninger for at få den helt rigtige personlige pasform. Og det er netop de tilretninger, vi arbejder med på dette kursus.

Sådan foregår kurset

Et grundmønster er et mønster uden design. Det er en tæt figursyet model, der tager højde for kroppens skævheder og finurligheder, og giver en overordnet god pasform uden unødvendige folder og trækninger i stoffet. Tænk på en klassisk figursyet kjole, der går til  knæene, har lange ærmer og en tæt halsudskæring – så har du et grundmønster.

Det tilrettede grundmønster er dit lærred, som garanterer dig den gode pasform. Det giver dig de bedste muligheder for at bygge det rigtige design ind i dine kjoler og overdele, så du får skabt lige det tøj, du drømmer om.

Designet skal du først arbejde ind i mønsteret bagefter.

 

LIVE dagen i Aarhus

På kursets live dag tilretter vi pasformen i en prøvemodel. Du lærer hvad der skal til, for at tøjet har en god pasform. Og hvad der ofte går galt, når det ikke er tilfældet.

Prøvemodellerne er opsyet på forhånd efter vores standardstørrelser. Du får udleveret den størrelse, der er tættest på dine mål, og det er den, vi tager udgangspunkt i på kurset. I første omgang identificerer I problemerne med pasformen parvis. Den endelige tilretning foretager underviseren, hvorefter du får vist, hvordan du overfører tilretningerne fra prøvemodellen til dit mønster.

Inden livedagen skal du tage dine mål og sende dem på mail til signe@skaberlyst.dk. Så sørger vi for at der er en opsyet prøvemodel til dig i din størrelse.

Under første tilretning finder vi de ændringer, du skal have lavet, og du får vist hvordan du skal lave dem. Derefter skal du selv i gang med dit grundmønster, hvor du laver ændringerne i mønsterpapiret.

For at optimere pasformen mest muligt, skal du sy endnu en prøvemodel efter dit tilrettede grundmønster. Prøvemodellen syes i staut (ubleget lærred), som med sin stivhed afslører selv det mindste problem med pasformen – præcis det, vi gerne vil finde og fjerne.

Sidst på dagen konstruerer vi ærmer fra bunden, så de kommer til at passe til dit tilrettede grundmønster.

Den første prøvemodel tilhører Skaberlyst, og den må du ikke tage med hjem fra kurset. Den prøvemodel, du selv syr med dine ændringer, må du derimod gerne tage med hjem. Det er prøvemodellen på dit personlige grundmønster, og den kan være god at gemme.

 

Onlinemodul

Efter livedagen får du adgang til et onlinemodul. Her kan du se, hvordan du bruger dit grundmønster i praksis. Du lærer en række designudviklinger, der er gode at starte med, så du dels kommer blidt fra start med dine egne symønstre og får testet dit grundmønster i praksis.

Du lærer bl.a. at:

 • Flytte dit brystindsnit til en ny placering
 • Lave en løsere pasform i dine kjoler og bluser
 • Ændre halsudskæringen
 • Tilføje vidde til underdelen i din kjole
 • Ændre dit kjolegrundmønster til en bluse.

 

Onlinemodulet bevarer du adgang til, så du kan se materialet igen og igen. Det kan være godt at vende tilbage flere gange, så den viden du får i kurset kommer helt ind i fingrene, og gavner dig hver gang, du går i gang med et nyt symønster.

Det får du IKKE på denne workshop:

* Du får IKKE undervisning i syteknikker. Det er pasformerne og tilskærings teknikkerne, der er fokus på.

* Du får IKKE undervisning i grundlæggende elementer som trådretning, sømrum, hvordan man tråder en symaskine osv. Hvis du ikke kender til disse ting, skal du starte et andet sted, nemlig med online kurset  Kom Godt I Gang Med At Sy, som du finder ved at klikke her <<

* Du får IKKE færdigsyet tøj med hjem. Vi syr i staut, og der er stor sandsynlighed for at jeg klipper i dine prøvemodeller, for at få lavet de rigtige tilretninger.

* Du får IKKE et grundmønster til jerseykjoler og tætsiddende t-shirts. Du kommer hjem med et grundmønster til vævet stof. Vil du hellere have et grundmønster til strikket stof, kan du lave det selv ud fra denne vejledning<<

* Du får IKKE et grundmønster til nederdele. Den nederste del af kjolen kan ikke umiddelbart bruges som nederdel.

 

TIL GENGÆLD

>> Bliver du i løbet af kursets 2 dele klogere på, hvordan kroppen og mønstrene hænger sammen.

>> Du går hjem fra livedagen med et grundmønster, der passer lige præcis til dig.

>> Du lærer i onlinemodulet, hvordan du bruger dit grundmønster som fundamentet for nye designs.

Din underviser

Signe Eriksen SkaberlystPå workshoppen bliver du undervist af dameskrædder og mønsterkonstruktør Signe Eriksen.

Signe er uddannet dameskrædder fra Århus Skrædderskole i 2004 og mønsterkonstruktør fra Teko Center Danmark (nu VIA) i 2006.
I 2011 grundlagde Signe Eriksen Skaberlyst, hvor hun begyndte at blogge og undervise i syning og mønsterkonstruktion både live og online.
Signes filosofi indenfor syning er, at der som udgangspunkt ikke er ret meget, der er rigtigt og forkert. Hun har til gengæld nogle klare holdninger til, hvad der i de enkelte tilfælde er de bedste løsninger. De holdninger deler hun med dig i undervisningen, hvor hun hjælper dig med at finde de løsninger, der er de rigtige for dig og dit syprojekt.
Før Skaberlyst har Signe arbejdet både med eget skrædderi, eget tøjmærke og som mønsterkonstruktør i den danske modebranche.

Tilmelding og praktisk info

Forplejning: Der er frugt/kaffe/te/snacks i løbet af dagen. Du skal selv sørge for frokost.

Mønster til prøvemodel: Vi arbejder ud fra Skaberlysts grundmønstre og opsyede prøvemodeller. Du skal ikke forberede noget inden workshoppen, andet end at sende dine mål til underviseren. På workshoppen tegner du Skaberlyst grundmønster af i din størrelse, og syr selv endnu en prøvemodel i staut.

Antal deltagere: max. 4

Pris: 3500.-

Sted: Live dagen foregår i Skaberlyst syværksted, Nørrebrogade 18B, 8000 Århus C. Sylokalet ligger på 2. sal.

I vores hyggelige sylokale er der klippeborde til alle. Symaskiner kan lånes – du behøver ikke give besked på forhånd hvis du vil låne en symaskine til livedagen.

Vi har en lille butik i sylokalet, hvor du bl.a. kan købe linealer, tape, mønsterpapir, staut, knappenåle og andet sygrej i god kvalitet til gode priser.

HUSK: almindeligt sygrej og grej til mønsterkonstruktion.
Du får en mail ved tilmelding med alle vigtige informationer samt materialeliste.

Tilmelding: Du er sikret en plads på en workshop, når du har tilmeldt dig via linket herunder ud for den dato, der passer dig bedst. Du får en mail med praktiske informationer, når du har tilmeldt dig.

Aktuelle kurser

Grundmønster til kjoler og overdele

Grundmønster til kjoler og overdele

Dato: 26/05-2023
TILMELD
Grundmønster til kjoler og overdele

Grundmønster til kjoler og overdele

Dato: 02/06-2023
TILMELD
Grundmønster til kjoler og overdele

Grundmønster til kjoler og overdele

Dato: 18/08-2023
TILMELD
Grundmønster til kjoler og overdele

Grundmønster til kjoler og overdele

Dato: 06/10-2023
TILMELD
Grundmønster til kjoler og overdele

Grundmønster til kjoler og overdele

Dato: 10/11-2023
TILMELD

Anmeldelser

Jeg ville aldrig selv kunne lave de rettelser

“Jeg vil helt klart anbefale dig at tage på et kursus hos Signe og få lavet dit eget grundmønster. Det er et fantastisk, intenst og udbytterigt kursus. Jeg nyder godt af et velfungerende grundmønster. Og – det er helt sikkert at jeg aldrig selv ville kunne lave de rettelser, der blev foretaget med tæt vejledning fra Signe”.

Tove Bjerrum

Andre kurser

Symaskine

Syhold med Josephine

Alle
LÆS MERE
Grundmønster bukser

Grundmønster til bukser

Øvet
LÆS MERE
Skaberlyst Synoter nr 6 - nr 3

Sy det selv – Bukser

Øvet
LÆS MERE
symaskine

Grundmønster til kjoler og overdele

Øvet
LÆS MERE

Passer datoerne dig ikke?

Tilmeld dig ventelisten.

Dine personlige data vil blive anvendt til at gennemføre din bestilling, understøtte din brugeroplevelse på webshoppen, og til andre formål, som er beskrevet i vores cookies- & privatlivspolitik.

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap