Mode. Helt ærligt.

UPDATE 2018: Honest By er desværre lukket. Se denne meddelelse fra Bruno Pieters på deres Facebook side.

I denne uge har jeg opdaget et mærke, der opfylder et af mine store ønsker til modebranchen.

Den belgiske designer Bruno Pieters har startet mærket Honest by. Det adskiller sig fra alle andre mærker, ved at fortælle, hvor tøjet er lavet. Og af hvad. Sådan helt ned i detaljerne, ikke bare hvad størstedelen af stoffet er lavet af.

Under hver style, kan man gå ind og se, hvilke fabrikker der har vævet, farvet og syet. Man kan se prisudregninger og forklaringer på, hvorfor tøjet koster det, det koster. Selv sikkerhedsnålen, der hæfter prismærket til tøjet er med. Og man kan se hvor meget arbejde, der er lagt i hver style.

Nogen vil nok argumentere for, at man som forbruger ikke gider læse alle de detaljer. Men at man nu rent faktisk har en mulighed for, som almindelig forbruger, at få et indblik i, hvor mange elementer der indgår i tøjprouktion, synes jeg er fantastisk.

Gennemsigtigheden, håber jeg, baner vej for mere ærlighed. Når alt er sat til offentligt skue, er det ikke nemt at ”snyde”.  Når alt er offentligt, er man nødt til at overholde det man lover. Det er en motivation til, at gøre sit yderste.

Det er også en mulighed for forbrugerne at opnå mere forståelse for tøjets pris. Udover materialepriserne, står der også hvor mange arbejdstimer, der er lagt i hver style. Og hvad men ellers bruger penge på, fx administration, uddannelse osv.

Det bliver spændende at se, hvilke ringe Honest by spreder i modebranchen. Forhåbentlig er der flere mærker der følger trop, og gør det hele mere gennemsigtigt og ærligt. Så vi kan se, hvad vi køber, og træffe vores valg af tøj på et reelt fagligt grundlag.

Nysgerrig?

www.honestby.com
UPDATE 2018: Honest By har desværre lukket deres hjemmeside.

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Copy link
Powered by Social Snap