Nem metode til isyning af ærmer i strækstof

Har du nogensinde spekuleret på, om ærmer skal syes i tøjet på samme måde i strikket og vævet stof?

Det skal de ikke nødvendigvis.

I den her artikel kan du blive klogere på hvorfor – og se en nem metode til at sy ærmer i tøjet i strækstof, som strikket stof også ofte kaldes. Metoden, du kan se i videoen længere nede, er en super god genvej, snuppet direkte fra modeindustrien, hvor syningen skal gå hurtigt men stadig være holdbar.

Hvis du ikke har syet ærmer i tøj før, så kan det være svært at forholde sig til forskellen på syteknikkerne. Men har du prøvet at sy ærmer i dit tøj, har du sikkert også bandet over at ærmet ikke passer i ærmegabet, og at det er hulens svær at holde det ekstra stof til, så du kan få syet ærmerne fast uden en masse små folder af stof (såkaldte “lus”) i sømmen.

Faktisk er er også et trick, der gør det nemmere at sy ærmer i vævet stof. Det er fra skrædderiet, og det kan du finde en guide til HER.

Nu til det strikkede stof.

Forskellen på strikket og vævet stof er, at det vævede stof ikke giver sig (strækker sig) nævneværdigt. For at få nok plads til at bevæge armene ved skulderen, er der derfor nødt til at være lidt ekstra stof øverst i ærmekuplen. Det stof kaldes holdning, og det skal syes i på en ganske særlig måde, for at fungere optimalt (se linket lidt længere oppe).

Modsat det vævede stof, så kan strikket stof strække sig. Deraf navnet strækstof.

Når stoffet strækker sig, har du meget bedre bevægelighed i meget mere tætsiddende designs. Og derfor har ærmer i strikket stof ikke brug for den ekstra plads i toppen, holdningen kan give.

Når ærmet ikke behøver være større end ærmegabet, er det ingen sag at sy det i tøjet. Og du kan sagtens følge den mest almindelige arbejdsgang, hvor du først syr skuldersømme, sidesømme og ærmesømme for til sidst at sy ærmerne i ærmegabene.

Men du kan også gøre noget andet.

Noget, der måske vil være nemmere for dig at styre.

Her får du i hvert fald en alternativ metode til at sy ærmer i dit tøj når du syr i strikket stof som fx jersey.

 

 

3 trin til at sy ærmer i strikket stof

Denne metode til at sy ærmer i strikket stof består af 3 trin. I industrien vil der være en ny syerske der syr hvert trin, fordi alt skal passe ind i fabriksrækker, hvor den enkelte syerske syr det samme igen og igen dagen lang (på den måde bliver hun lynhurtig til netop det), og hvor tøjet bevæger sig mellem rækkerne i takt med at det bliver syet mere færdigt.

Hjemme hos dig selv må du klare alle 3 trin selv. Men det er heldigvis ikke svært, så det klarer du fint.

De 3 trin er:

1. Først syr du skuldersømmene sammen ret mod ret.

 

2. Derefter syr du ærmet i ærmegabet fra sidesøm til sidesøm. Det er nemmest at holde styr på, hvis du har en markering ud for skulderpunktet, så du kan sikre at skulderpunktet rammer ærmegabet ud for skuldersømmen.

 

 

3.Til sidst syr du sidesøm og ærmesøm ret mod ret i en arbejdsgang. Og så er din bluse (eller kjole) samlet. Sørg for at sømmene fra ærmegabet mødes præcist i overgangen mellem sidesøm og ærmesøm. Det gør du nemmest ved at folde det ene sømrum til den ene side og det andet sømrum til den anden side, når du syr på tværs af sømmen. Se hvordan i videoen længere nede.

 

 

Det kræver måske at du øver dig et par gange, men så kan du med teknikken fra videoen få sømmene til at mødes helt perfekt under armen.

 

 

Mere er der ikke i det.

Nu er ærmet syet i ærmegabet og du kan gå videre med at afslutte kanterne i halsen og oplægningen.

Se hele processen i videoen herunder. Kan du ikke se videoen her på skærmen, så kan du se den på vores Youtube kanal via dette link: https://youtu.be/063fUfeqF3k

 

 

 

For at få denne teknik til at virke, er det vigtigt at:

Du syr efter et symønster, der er beregnet til strækstof. Det vil sige et mønster uden nævneværdig holdning i ærmekuplen.

Du syr på overlockeren med 4 tråde (dvs. begge nåle), så sømmen bliver solid og strækbar. Har du ikke en overlocker, så sy på symaskine med en stræksøm.

Du ikke strækker unødvendigt meget i stoffet mens du syr. Du er nødt til at holde i det for at få det til at forme sig rundt i ærmegabet, men lad være med at overstrække dit stof. Det vil kun give dig problemer med pasformen i det færdige tøj.

 

TIP:
Det er ikke altid snedigt at klippe hak i jersey, men du kan markere skulderpunktet ved at klippe en lille trekant ud fra stoffet, når du klipper ærmet. Den lille trekant bliver skåret af med overlockerens kniv, når du syr på tværs. Har du ikke en overlocker må du selv klippe trekanten af, inden du kanter sømrummet. Et hak i sømrummet kan få stoffet til at trævle og gå i stykker, men det risikerer du ikke med den lille trekant. Jeg markerer også forærmet med en lille trekant ud fra sømrummet, så jeg nemt kan kende forskel på for og bag. Markeringen på forærmet er ikke et bestemt sted, det er udelukkende for at kende forskel på for og bag. Jeg har ikke en tilsvarende markering i ærmegabet.

 

 

Her kan du også bruge denne teknik

Metoden her er rigtig god til at sy ærmer i jersey og andet strækstof. Men du kan faktisk også bruge den i nogle modeller i vævet stof. Hvis ærmekuplen er meget lav, hvilket den kan være i oversize designs, i modeller med dropshoulder og i løse herreskjorter, så kan du fint bruge denne metode selvom stoffet er vævet. Når ærmekuplen er lav er der sjældent holdning i ærmet, og det gør det muligt at bruge denne metode i syningen.

I det meste dametøj i vævet stof vil du dog få et bedre resultat med den mere almindelige metode til at sy ærmer med holdning i tøjet, som du kan se HER.

 

 

Stofinfo: Stoffet er en rest modal jersey fra Metermeter, som har ligget i mine gemmer i et par år.
Mønsterinfo: Mønsteret er lavet efter mit grundmønster til strikket stof fra Synoter Studio. Du kan lære at lave et grundmønster til strikket stof i dette Synoter Studio tema: https://skaberlyst.dk/vare/synoter-tema-nr-9-grundmoenster-til-strikket-stof/

 

 

 

Oprindeligt blogindlæg fra 2013.
Opdateret og genudgivet 2022.

Læs også:

6 thoughts on “Nem metode til isyning af ærmer i strækstof

  1. Birte says:

    At se dig præsentere denne metode anser jeg som et kæmpe cadeau.
    Jeg har brugt metoden i hvert fald i 20 år, både i vævet og strikket stof ;-))
    Som du bemærker, er det meget nemt i strikket stof. I vævet stof gjorde jeg det i begyndelsen, at jeg klippede ekstra stof til holdningen, men med erfaringen er dette ikke mere nødvendigt for mig..
    Endnu en gang: tak for skulderklappet!!

    VH Birte

    • Signe says:

      Hej Birte
      Det er en helt gængs metode, der bruges i industrien 😉 Jeg synes nu ikke den egner sig til vævet stof. Holdningen er vigtig for ærmets udseenede, og jeg synes det bliver lidt fladt at se på ærmer uden holdning, medmindre de har en meget lav kuppel, som beskrevet i artiklen. Så selvom det kan lade sig gøre at sy ærmer uden holdning, er det ikke noget, jeg er fortaler for.

      Venlig hilsen
      Signe Eriksen

  2. Kirsten Ellegaard says:

    Meget fin instruktion, som virker. Det er smart med den lille trekant. jeg har ofte problemer med at se kridtet, hvis jeg skriver F.
    Ang. din halsafslutning, laver du så en et lille rør, for at få den til at ligge lidt ujævnt. Det ser pænt ud!
    Venlig hilsen
    Kirsten

    • Signe says:

      Hej Kirsten
      Mange tak 🙂 Jeg skriver sjældent på stoffet med kridt, for det forsviner ofte alt for hurtigt. Ritråd eller små hak i sømrummet er mere holdbare markeringer – men lige i strikket stof er trekanten ofte den smarte måde.
      Ja, halsudskæringen er et lille rør. Jeg har taget billeder af processen og laver en lille hurtig guide, som kommer ind i vores online medlemsklub Synoter Studio under “syteknik” 🙂

      Venlig hilsen
      Signe / Skaberlyst

    • Signe says:

      Hej Kirsten
      Det er et lille rør, ja 🙂 Der kommer en guide i Synoter Studio til hvordan jeg har lavet det.

      Venlig hilsen
      Signe Eriksen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap