Sådan syr du rullesøm på din symaskine

Sponsoreret indlæg

Du kender sikkert til rullesøm på overlocker. Og måske har du også hørt om at man kan sy rullesøm i hånden. Men det er ikke det vi skal i dag. I dag skal vi sy rullesøm på symaskinen.

Nogen kalder det også bare en smal oplægning. Det plejer jeg for eksempel selv at gøre, for det bliver på ingen måder en “rund” søm, som de andre typer rullesømme. Den bliver helt flad som en almindelig oplægning, men når man skal købe trykfoden, som er dagens helt, så hedder det en trykfod til rullesøm. Eller en rullesømsfod. Eller noget i den dur. Og det er lige meget om du køber den på dansk, engelsk eller tysk.

trykfod til rullesøm

Det trykfoden gør, er at den folder kanten af stoffet 2 gange rundt, så man kan sy en oplægning hvor trævlekanterne er gemt helt væk.

Det kan du også selv gøre med strygejernet – altså folde kanten 2 gange rundt. Men det er rigtig svært at komme til at presse kanterne pænt og ensartet rundt, når den færdige oplægning skal være smallere end 0,8 cm bred.

Og det er her, dagens helt springer ind på scenen.

For med en trykfod til at hjælpe med opgaven er det faktisk ingen sag at sy oplægninger, der er fuldt på højde med det industrielt syede tøj, du går og sammenligner dine sy-evner med. Helt ned til 3-4 mm kan du få en pæn smal oplægning, når du bruger din trykfod til rullesøm.

En trykfod til rullesøm har en lille “spiral” foran, hvor man fører stoffet igennem. Spiralen snor stofkanten, så den komme til at ligge ind i stoffolden og man slipper for trævlekanter. De bliver ganske enkelt lukket inde i oplægningen.

trykfod til rullesøm trykfod til rullesøm

Til den her type søm skal du endelig ikke kante stoffet før du syr. Rullesømmen (eller den smalle oplægning, om man vil) ER kantningen. Så ikke noget med at zigzagge eller overlocke kanten inden du går i gang med at sy oplægningen. Det vil bare komme til at fylde for meget inde i sømmen, og vil gøre det vanskeligt at sy.

Trin for trin guide til trykfod til rullesøm

Som med så meget andet skal man lige lære trykfoden at kende, før det går helt som en leg, som de ellers siger i brugsanvisningen at det gør. Det vanskeligste er at få startet på sømmen, og få stoffet ind i trykfoden. Du skal sy med vrangen af stoffet opad, for kanten bliver foldet om mod vrangen. På retten får du altså blot en stikning 3-4mm fra kanten.

trykfod til rullesøm

Det er vigtigt at du tester sømmen og trykfoden i noget prøvestof inden du går i gang med at sy et rigtigt projekt. Du skal bl.a. tjekke hvor nålen skal være placeret, for at du får den bedste søm, der både er flot og nogenlunde nem at sy. Ikke alle symaskiner har samme muligheder for at justeret nålens placering, så du må se hvad der er bedst på lige præcis din maskine.

Trykfod til rullesøm – Trin 1
Start med at lægge stoffet ind under trykfoden, så der er 1,5cm stof bag nålen. Sænk trykfoden og bak ud til kanten.

Trykfod til rullesøm – Trin 2
Løft trykfoden og træk stoffet skråt bagud indtil du har ca. 20 cm tråd. Fold tråden dobbelt, så du har noget at styre stoffet med i næste trin.

Trykfod til rullesøm – Trin 3
Før tråden igennem spiralen i trykfoden, og træk forsigtigt bagud, så stoffet følger med. Det er her brugsanvisningen stopper, og undlader at fortælle hvad man skal stille op, når stoffet vælger ikke at følge med gennem spiralen.

Trykfod til rullesøm – Trin 4
Du kan hjælpe stoffet lidt på vej, ved at “lirke” med tråden og hjørnet af stoffet. Prøv evt. med en pincet eller en knappenål, om du kan få styret stoffet rigtigt ind i spiralen. Når den første del af stoffet er igennem så det er under nålen, kan du sænke trykfoden og dreje nålen ned med hjulet på siden af symaskinen, og du er klar til at sy.

Trykfod til rullesøm – Trin 5
Når du syr selve sømmen, så vær meget påpasselig med at stoffet folder korrekt. Der er en lille smule “elastik” i hvor præcis du skal være, men det er ikke meget. Du kan se i videoen, hvordan stoffet skal føres ind gennem trykfoden. Når du når slutningen af stoffet hæfter du som normalt ved at sy ca. 1,5cm baglæns.

 

Se i videoen hvordan du syr rullesøm på symaskinen:
(Hvis videoen ikke vises på siden herunder kan du se den på vores Youtube kanal: https://youtu.be/DOfsvcBTcyY?si=pnIqV55D6mO3LreO)

 

 

 

Når du har øvet dig

Start med at øve dig i rester af vævet bomuld i let-/mellemvægt klassen, fx. poplin eller lawn (altså helt almindeligt “bomuldsstof”).

Det er nemmest at styre i starten, hvis du syr fra kant til kant. Dvs. at du skal sy oplægningerne inden du syr fx. sidesømmene sammen, så du ikke skal sy over en søm.

trykfod til rullesøm

Når du har lidt mere styr på trykfoden kan du lade den ene søm stå åben indtil du har syet oplægningen, så du kan nøjes med at have en enkelt samling ned over oplægningen.

Og når du bliver super sej kan du eksperimentere med at sy en hel cirkel, hvor du starter midt på stoffet i stedet for ved en ende, og hvor du skal slutte samme sted, uden at der kommer alt for meget “hul” i sømmen, som skal syes uden trykfoden bagefter.

Når du har styr på at sy rullesøm i bomuld, så kan du begynde at lege med de mere specielle materialer som silkesatin eller gauze. Det er bare vigtigt at stoffet passer til trykfoden.

trykfod til rullesøm

Trykfod til rullesøm findes i flere forskellige bredder, og jo smallere en oplægning den syr, desto mere velegnet er den i fine og lette stoffer som voile eller chiffon. Måske kan du klare dig med en enkelt trykfod, hvis du syr meget i de samme materialer. Men jeg kan godt mærke efter at have leget med min trykfod en måneds tid at jeg nok bliver nødt til at have en eller 2 mere…

Og ja, den her trykfod er helt ny for mig. Det er den første jeg har. Og nej, jeg fatter heller ikke selv at jeg har syet i mere end 10 år før jeg fik anskaffet mig sådan en fidus. Det er ikke fordi jeg sådan har gået og været frustreret over ikke at kunne sy helt mikro-smalle oplægninger, men det er en god teknik at have mulighed for at variere med. Jeg har fx. brugt den i den her skjortebluse, som er syet til at skulle være inde i nederdelen. Derfor vil jeg ikke have en særlig markant oplægning, og rullesømmen er perfekt.

trykfod til rullesøm

Her kan du købe trykfødder til din symaskine

Du kan købe trykfødder til din symaskine mange forskellige steder. Prøv fx. at søge efter de forskellige trykfødder i google, eller søg på din symaskine model og se hvad der er af trykfødder til den.

Din lokale symaskine forretning kan sikkert også hjælpe, hvis google ikke er så meddelsom som du kunne ønske dig.

Jeg går altid til Guldager&Sønner i Århus. De ved helt enormt meget om mange forskellige symaskiner, og de er hurtige til at få tilbehør hjem hvis det ikke er noget de allerede har i butikken. Du kan starte din søgen efter trykfødder på deres hjemmeside <<

trykfod til rullesøm

Dette indlæg er et reklame indlæg. Jeg har nemlig fået min trykfod til rullesøm forærende, og lovede til gengæld at skrive om den her på bloggen. Den koster normalt 165 kr, så det er ikke en særlig god timeløn for mig. Til gengæld havde jeg skrevet om den på bloggen selvom jeg havde betalt for den, for bloggen her er til for din skyld – for at du kan se videoguides til syning og blive klogere på de forskellige syteknikker.

 

Læs også:

19 thoughts on “Sådan syr du rullesøm på din symaskine

  1. Marianne says:

    Super med en seriøs gennemgang af en form for trykfod, i hvert fald jeg ikke anede fandtes. Og som synes yderst nyttig, så den kommer på ønskeseddelen til jul.
    Jeg synes ikke, man kan kalde dit indlæg reklame – det må være en anmeldelse (og anmeldere får også også produkterne gratis). Det er en glimrende og god en af slagsen – meget gerne flere af den type. Hvis du mangler ideer, så gad jeg godt høre om en ‘walking foot’. Jeg bruger altid selv en, men ved faktisk ikke helt, om det er nødvendigt.

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Dejligt du kan lide indlægget, Marianne 😀 Og fedt det ikke virker som en reklame – det er også skrevet helt som jeg plejer at skrive. Men ifølge forbrugerrådet er det reklame hvis man har fået noget (produkt eller penge) mod at skrive om det på sin blog – og så skal man skrive at det er sådan det forholder sig. Det er helt fint med mig – jeg skriver hvad jeg mener lige meget hvad.
      Det er noteret med walking foot. Så vidt jeg har forstået er den indbygget i de nye maskiner, men der er faktisk en “løs” en med til min egen maskine, som er 10 år gammel. Jeg skriver det på listen og dykker ned i det en dag 🙂
      Kh
      Signe / Skaberlyst

  2. Rika says:

    Jeg kan simpelthen ikke få foldet stoffet helt hen til nålen, uden at det kun ligger foldet en enkelt gang, og kanten ikke er skjult. Jeg har prøvet i en time, og min mor har også forsøgt. Hvordan gør du det?

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Rika
      Det er også ret svært… men det gælder om at få trådene drejet godt ind, og så holde det helt stramt indtil trykfoden er nede og kan holde stoffet. Hvis stoffet ellers er foldet som det skal gennem trykfoden, så begynder den som regel at folde stoffet og sy rigtigt med det samme, så det kun lige er de yderste 3 cm der kun er foldet en enkelt gang. Dem kan man evt. folde op og sy til i hånden til sidst.

      Kh
      Signe

  3. Charlotte says:

    Hvor er det skønt med en udførlig gennemgang på din lille video.
    Jeg har haft trykfoden i årevis, men har ikke fået brugt den. Til gengæld har jeg møjsommeligt lavet rullesøm i hånden et par gange. Med større og mindre held.
    Nu MÅ jeg altså igang, din fine video har giver blod på tanden..
    Og så er det altså super inspirerende at følge BÅDE din blog og de små videoer du oploader. Meget inspirerende.. Tak for det..!! :o)

    • Charlotte says:

      Et lille ps!
      Jeg har en skråbånds trykfod, og det ville være skønt hvis du kunne få tid til demonstration af sådan en?
      At sy skråbånd er dog ikke noget jeg har problemer med, det har jeg gjort MANGE gange, og som regel med skråbånd jeg selv laver.
      Jeg bilder mig dog ind, at det må være lettere med en trykfod med skråbånds folder..?? Eller hvad mener du??

      • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

        Hej Charlotte

        God idé med en guide til skråbåndstrykfod. Jeg har ikke selv en endnu, men det må jeg vist hellere få anskaffet, så vi kan få testet 😉

        Kh
        Signe / Skaberlyst

  4. Trine Suhr-Jessen says:

    Jeg har samme problem med at sømmen folder mere en en gang, ikke kun I begyndelsen af stoffet. Jeg syntes det hjalp lidt at vippe stoffet lodret, men passe på at bredden stadig passer til “kræmmerhuset”, som Signe beskriver. Jeg har en Husqvarna Viking, de anbefaler at holde stofkanten lodret, så jeg ved ikke om tricket duer til andre maskiner. På min maskine behøver jeg ikke flytte nålen.
    Jeg har endnu kun lavet syprøver I bomuld (patchworkstof, som er dejligt fast), og selvom det ikke er perfekt endnu, bliver selv en dobbeltfold syet fast, og den ser rimelig ud fra vrangen og pæn fra retten.

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Der kan helt sikkert godt være små forskelle fra maskine til maskine – tusind tak for tippet, Trine 🙂 Det kan komme andre med en Husqvarna Viking til gode. På min maskine skulle man heller ikke flytte nålen i følge vejledningen der fulgte med trykfoden, men jeg prøvede alligevel, og det gjorde en verden til forskel.
      Kh
      Signe / Skaberlyst

  5. Tove says:

    Først vil jeg takke for din gode vejledning i rullesøm.
    Jeg har lige et spørgsmål, jeg skal lægge en kjole op, nederdelen er en sol, hvordan starter jeg?

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Tove
      Der er 2 metoder, du kan prøve af. Den ene er at starte i den ene søm, før den er syet helt ned. Og så sy sømmen færdig til sidst, når du har syet rullesømmen. Den anden metode er at vælge et sted lidt væk fra en søm, og få startet der. Når du er næsten hele vejen rundt skal du stoppe et lille stykke før du når til startpunktet, og sy det sidste med den almindelige trykfod. Det er ret nemt at styre at få stoffet foldet, når der blot er 4-5cm tilbage, men det kan være lidt drilsk at få startet midt på en søm i stedet for ved en ende. Prøv dig frem, og se hvad der er nemmest for dig 🙂
      Kh
      Signe / Skaberlyst.

  6. Tanja says:

    Hej Signe. Jeg har forsøgt mig nogle gange med at bruge rullesømfoden på en volant. Men er der fordi det er en kurve det bare ikke virker ?? Jeg har syet ligeud uden problemer rigtig mange gange, det er ikke en udfordring. Det ville være så fedt hvis jeg kunne takle det problem 🙂
    Hilsen Tanja

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Tanja
      Ja, det er helt klart sværere at sy når stoffet er rundt som en volant. Der er jo en masse skrå trådretninger, der spiller ind i sådan en. Jeg vil tro at man med øvelse kan få det til at fungere, men det er blandt andet i sådanne tilfælde, jeg bare hopper over og syr i hånden 😉 Det kan man altid styre. Måske det vil være nemmere at sy en stikning tæt på kanten, presse om med strygejernet, og så sy det fast derefter. Men afhængig af stoffet kan sømmen godt blive lidt hård af 2 stikninger på den måde. Du må teste dig lidt frem til den bedste løsning.
      Kh
      Signe / Skaberlyst

  7. Karen Pedersen says:

    Hej Signe. Så tilfældigt denne video – købte straks 2 trykfødder og er ved at prøve dem nu.
    Åh hvor er det dejligt.

    Forslag: Tag en trykfod op engang imellem på samme måde som her. Det lærer man virkelig noget af.

    Jeg har før købt trykfødder og aldrig brugt dem, da jeg ikke vidste hvordan.

    Mange tak.

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Karen
      Dejlig feedback 🙂 Det vil jeg straks skrive på ønskelisten. Tusind tak for ideen.
      Venlig hilsen
      Signe / Skaberlyst

  8. Majbritt Christiansen says:

    Hej Signe.
    Der fulgte åbenbart en rullesømsfod med til min maskine, men jeg har aldrig prøvet den. Tak for en god video.
    Mit spørgsmål er om man kan sy hjørner med den? Mit yndlingstørklæde er blevet lidty flossent i kanten, og jeg ville bare give det en ny søm.
    Venlig hilsen Majbritt

    • Signe says:

      Hej Majbritt
      Sikke en dejlig overraskelse med en rulleøsmsfod 🙂
      Måske hvis det er afrundede hjørner, kan du snige dig rundt om det. Men ellers syr man ud over kanten og starter igen til den nye kant. Hvis det kun er en kort del af sømmen, der er flosset, kan du måske bedre komme til at reparere den med en rullesøm i hånden. Den kan du se en guide til her: https://skaberlyst.dk/haandsyet-rullesoem/

      Venlig hilsen
      Signe / Synoter

  9. Louise says:

    Hej Signe, tak for meget fin gennemgang. Det ser ikke ud som om linket til videoen er aktivt længere. Findes videoen mon stadig?
    På forhånd tak 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap