Skab nye modeller uden at starte forfra hver gang

Symønstre er ikke engangs-modeller.

De skal ikke (nødvendigvis) syes præcis som de er gang på gang.

De symønstre, du får med eller får vejledninger på, når du køber et online kursus fra Skaberlyst, er først og fremmest tænkt som teknikker og værktøjer, du kan arbejde videre med, så du kan skabe dit helt eget.

De er ikke tænkt som et endeligt facit.

Du må godt sy mønstrene dem som de er, hvis du er vild med dem.

Men du må også rigtig gerne lave om på dem, så de kommer til at passe til lige præcis dine tøjdrømme, hvis de ikke lever helt op til hvad du gerne vil klæde din krop i.

Som i rigtig gerne!

For det er først der – når du selv tager styringen og bestemmer, hvordan tøjet skal se ud, at du for alvor kan få tøjet til at være præcis som du drømmer om.

Og hele meningen med at sy selv er, at du skal have endnu mere tøj i din garderobe, som du rent faktisk gider at bruge, fordi det passer dig både i forhold til pasform og design.

Og så er der også en anden fordel.

Nemlig at du får mange flere muligheder for spændende designs, hvis du kombinerer og laver om på symønstrene.

Det gør vi for eksempel selv, når vi gerne vil lidt hurtigt og nemt til en ny model. Det får du et eksempel på i det her blogindlæg, hvor vi ser nærmere på hvordan denne kjole er blevet til ved at kombinere forskellige mønstre fra vores mønsterbibliotek.

 

 

Den nemme måde at designe på

Når du starter ud med at sy, er der ikke rigtig noget der sådan for alvor er nemt.

Og når du senere starter med at lave dine egne symønstre, er du igen på bar bund.

Men når du er igennem den første læring begynder du at få styr på hvordan symønstrene hænger sammen og er bygget op. Det får du faktisk styr på allerede i vores grundkursus Kom Godt I Gang Med At Sy.

Når du har styr på det, kan du vælge 2 måder at arbejde videre på:

A)
Du kan køre videre på samme måde og lave et symønster ad gangen og hele tiden starte forfra.

B)
Du kan begynde at bygge et bibliotek af gode symønstre, du kan vælge fra og kombinere på kryds og tværs.

Gør du det sidste og bygger et symønster bibliotek, er der nogle ting, du skal være opmærksom på.

Det fungerer nemlig kun, hvis de forskellige dele rent faktisk passer sammen. På den måde er det ikke alle dine symønstre, du kan kombinere på kryds og tværs uden at lave lidt justeringer.

Får du bygget dit bibliotek rigtigt op, bliver det til gengæld nemmere at lave nye modeller uden at have alt for meget arbejde med mønsterkonstruktion. Det er ret praktisk i en travl hverdag, hvor syningen ofte skal passes ind mellem alle mulige andre gøremål.

Kjolen her er et eksempel på hvordan du kan genbruge detaljer og pasformer fra tidligere symønstre og med ganske få justeringer få helt nye modeller ud af det.

 

 

Kjolens forskellige mønsterdele

Omdrejningspunktet i kjolen er detaljen i ryggen, som går igen i en modereret version i ærmet.

Detaljen er fra design nr. 2 i online kurset 12 Bluser Og Kjoler Til Levende Stof. I online kurset kan du se i en videoguide, hvordan vi har overført detaljen i ryggen til dette kjolemønster og hvordan vi har lavet mønsterdelene til ærmet.

Forstykket i overdelen lavet ud fra mit grundmønster. Det har fået franske indsnit, som en detalje jeg tidligere har arbejdet med, hvor bryst- og taljeindsnit i forstykket er lagt sammen i den skrå linje fra brystpunkt til talje. Du kan se i dette blogindlæg hvordan du kan lægge indsnittene sammen (dog ikke til et fransk indsnit).

Ryggen har et bærestykke øverst. Det er lavet for at komme af med skulderindsnittet fra mit grundmønster og for at kunne styre bådhalsen nemt og præcist. Bærestykker har jeg bl.a. tidligere arbejdet med i denne kjole.

Bådhalsen er en af mine favorit halsudskæringer. Den har jeg brugt i mange modeller, og den er snuppet fra et af de tidligere symønstre med bådhals ved hjælp af denne metode. Jeg har et par forskellige versioner der går mere eller mindre ud på skuldrene, som jeg skifter lidt mellem. Den her går ikke helt så langt ud på skuldrene.

Taljen er sænket på overdelen, så kjolens overskæring kommer til at være længere nede end min naturlige talje. I videoen længere nede siger jeg at den er sænket 2 cm. Men jeg tjekkede på mønsteret bagefter – og den er faktisk sænket 4½ cm. Om du sænker taljen og hvor meget du i så fald sænker den, bestemmer du selv. Det vigtige er, at overskæringen er placeret et sted, hvor du føler dig tilpas med det. Hvordan du sænker taljen i dine kjoler kan du se i dette blogindlæg.

Ærmerne er designet, så de har en detalje, der minder om den i ryggen. Hvordan vi har lavet mønsteret til ærmerne kan du se i online kurset 12 Bluser Og Kjoler Til Levende Stof, som er opdateret med en bonus video med mønsterkonstruktion til ærmets detaljer.

 

Nye kjoler med andre underdele

Underdelen i kjolen er lavet som en halv sol, der passer til overdelen.

Den er lavet til den sænkede talje, men efter samme principper som du altid bruger til at lave rundskårne underdele.

Når underdelen er rundskåret som her giver den vidde og fylde.

Men det er ikke sikkert, du vil have det i alle dine kjoler.

Og her bliver det en rigtig smart genvej at have bygget et bibliotek af mønsterdele op, for så kan du have forskellige underdele, der passer til dine forskellige overdele. Og så kan du nemt bygge en ny kjole af eksisterende mønsterdele og få et helt andet udtryk – uden reelt at lave ret meget nyt.

I et godt mønster ved du altid hvor din talje er. Derfra kan du finde frem til, hvor din overskæring er (hvis den ikke er i den naturlige talje), og så kan du lave nye underdele, der passer til overskæringen. Det giver dig mulighed for at variere din kjole markant ved blot at skifte underdelen ud.

Du skal blot sikre dig, at overdele og underdele passer sammen i overskæringen. Du kan for eksempel ikke bruge underdele, der er lavet til en overskæring i den naturlige talje til overdele, der har en sænket talje. De vil ikke passe sammen i syningen i taljen (sænket eller ej), og du vil komme til at forstyrre pasformen på en uheldig måde.

Men har du et bibliotek af overdele og underdele med samme overskæring kan du nemt kombinere dem. I videoen herunder kan du se, hvordan du blandt andet kan vælge at gøre det. Vi tager udgangspunkt i kjolen fra blogindlægget her, så overdelen er den samme med detaljen på ryggen og de franske indsnit. Men underdelen bliver en anden, og det giver helt andre udtryk til kjolen.

Du kan også variere ærmerne. Har du 3-4 forskellige ærmer liggende, der passer til dine overdele i ærmegab og ærmekuppel, så kan du nemt vælge fra gang til gang hvilket ærme, du vil bruge.

Vil du have tilføjet ekstra detaljer er det næsten det eneste mønsterkonstruktion, du behøver at lave. Når altså først dit mønsterbibliotek er bygget godt op.

I kjolen her er detaljen i ryggen og ærmerne det eneste, vi reelt har arbejdet med. Alt det andet lå klar i mønsterbiblioteket og blev overført til det nye kjolemønster meget hurtigt.

Se i videoen hvordan du blandt andet kan variere denne kjole:
Hvis videoen ikke vises herunder, kan du se den på vores Youtubekanal HER.

 

 

Sådan bygger du dit mønsterbibliotek – og bruger det på en smart måde!

For at du kan bruge denne genvej og bygge et mønsterbibliotek som du kan bruge som vist i videoen, kræver det at din kjole har en overskæring.

Men selv i kjoler uden overskæring (og i bluser) kan du bruge princippet med et mønsterbibliotek. Du kan nemlig stadig bruge ærmerne på kryds og tværs, ligesom du kan have forskellige halsudskæringer, du varierer imellem.

For at kunne bruge ærmerne til flere mønstre, kræver det at ærmegab og ærmekuppel ikke ændres. Men det er der absolut heller ingen grund til at gøre, når du først har fået dem tilrettet, så de passer til din krop.

Når du kan bevæge dine arme frit i dit tøj, skal du endelig ikke pille mere ved hverken ærmegab eller ærmekuppel (undtagen lige til pufærmer, hvor du er nødt til at pille ved kuplen). Når det først passer sammen kan du bruge de samme ærmer til alle dine kjoler og overdele.

Nemt, ikke?

Underdelene du kan se i videoen er lavet efter samme principper som nederdele. Men i stedet for at taljen er din talje fra dit nederdelsmønster, er det taljen fra overdelen af dit kjolemønster. Der kan godt være flere centimeters forskel på de 2 typer mønstre, og derfor kan du ikke bruge dine nederdele som underdele til kjoler.

Hvad du til gengæld kan bruge fra dine nederdele er teknikkerne til at designe vidden i underdelen.

Du finder flere af de foreslåede underdele i online kurset Symønstre til Nederdele, hvor både A-form og pencilskirt bliver gennemgået. Og når du først har lært teknikken  – ja, så kan du altså bruge den både til underdele i kjoler og til dine nederdele.

De mere fyldige underdele med rynk eller læg lærer du at lave i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy.

Og så er der naturligvis de forskellige variationer af rundskårne underdele, som du kan finde formler til her på bloggen.

 

 

Essensen i dit mønsterbibliotek

Det vigtige i dit mønsterbibliotek er, at alle mønsterdelene er bygget op omkring de gode pasformer, du har testet og tilrettet dig frem til.

Mønsterbiblioteket – hvis du laver det rigtigt – giver dig mulighed for at skrue på designet uden at lave om på fundamentet og pasformen, som er det komplicerede.

I videoen ser du en overdel kombineret med 5 forskellige underdele og 4 forskellige ærmer. Til en enkelt overdel giver de 9 ekstra mønsterdele dig mulighed for at kombinere op til 20 forskellige kjoler. Med i alt kun 12 mønsterdele (overdelen i denne kjole består af 3 mønsterdele).

Tager du overdelen med og laver yderligere 3 forskellige variationer af forstykket (fx. med andre indsnit eller halsudskæringer) så får du pludselig 80 forskellige kombinationsmuligheder. Med 15 mønsterdele. Og kobler du ryggen uden detaljer på (altså bare et helt almindeligt bagstykke), så er du oppe på 160 forskellige kjoler. Med 16 mønsterdele.

 

 

Begynder du at se fidusen i et mønsterbibliotek?

Og i at kunne en god håndfuld teknikker til mønsterkonstruktion og tilretning, så du får det bedste udgangspunkt for at bygge dit bibliotek op?

Det tager naturligvis noget tid at bygge sådan et mønsterbibliotek op. Men den tid, du lægger i det, får du igen hundredvis af gange, når du begynder at kunne plukke mønsterdele ud og kombinere på nye måder uden først at skulle teste i det uendelige for at finde ud af, om det virker.

Det ved du, at det gør.

For du har syet det hele før i andre kombinationer.

Du henter teknikkerne i online kurserne og kombinerer dem på din egen måde så du får de designs, du drømmer om, og som passer lige præcis til dig.

 

Du finder dit næste online kursus her <<

 

 

 

Stofinfo: Kjolen er syet i 100% bomuld double gauze fra Metermeter.
Mønsterinfo: Detaljen i ryggen og ærmerne er lavet efter online kurset 12 Bluser Og Kjoler Til Levende Stof.
Foto: Billeder af mig i  kjolen er taget af Bibi Berge.

Læs også:

2 thoughts on “Skab nye modeller uden at starte forfra hver gang

  1. jytte duus says:

    hej jeg vil gerne lave en hals på min kjole som du har lavet dine ærmer, hvordan gør jeg vh jytte duus

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Jytte
      Jeg er ikke helt sikker på, jeg forstår. Er det bindebånd, du gerne vil have i halsen? Og en slids? Eller vil du have forstykket til at være en slags omvendt slå-om?

      Venlig hilsen
      Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap