Skru tempoet ned og kom hurtigere i mål

hongkong_header

Jeg har netop indset (endnu) en genvej til at blive hurtigere færdig med mine syprojekter.

Det er en genveje jeg, for at være helt ærlig, faktisk er lidt flov over, at jeg først har fattet nu. Men ikke mere flov, end at jeg godt tør dele den med dig. Så kan du grine lidt ad mig, eller tænke “hov, hun er vist ikke den eneste” (det ved jeg heldigvis, at jeg ikke er).

En af mine “sy-laster” er at sy med pedalen i bund.

H-E-L-T i bund.

Fordi jeg er en anelse utålmodig, når jeg syr (ok, det var en underdrivelse af dimensioner. Jeg er MEGA utålmodig!) Jeg vil helst bare have lavet en masse i en fart. Måske er det sådan noget industri-halløj, der sidder i mig. Det skal bare gå hurtigt! Ellers er jeg ikke god nok.

Men i virkeligheden er det jo helt omvendt.

I virkeligheden ved jeg jo godt, at:

Højt tempo = Mindre kontrol med stoffet = Sjusk og fejl = Opsprætning = Det tager m-e-g-e-t længere tid, end det kunne gøre.

Og det helt geniale og meget banale trick, jeg i dag endelig har indset er…tadaaa:

Skru ned for tempoet på symaskinen, hvis du har tendens til at sy med pedalen helt i bund, og skal lave præcisionsarbejde, hvor du ikke skal sy for hurtigt.

skru ned for tempoet når du syr
skru ned for tempoet når du syr

Det er lige før det er for banalt at blogge om.

Men altså, når en skrædder, der har syet i 15 år, har brug for at høre det, mon så ikke der er andre, der heller ikke ville tage skade af at skrue lidt ned for tempoet? Det gætter jeg på….

Det, der fik mig til endelig at indse, at tempo-knappen er et fantastisk og alt for overset værktøj, var en jakke, jeg er ved at sy.

Mere præcist var det den hongkong søm, der udgør kanterne af sømrummet og belægningerne.

En hongkong søm skal se sådan her ud fra retsiden – over det hele – uden nogen synlige stikninger:

Flot Hongkong søm
Flot Hongkong søm

Men min ser sådan her ud – med pletvise synlige stikninger:

Knap så flot Hongkong søm
Knap så flot Hongkong søm

Bummer!

Hvis det havde været til en kunde, ville jeg uden betænkninger pille skidtet op, og sy det igen. Nu er det (heldigvis eller desværre – det ved jeg ikke helt) til mig selv, og jeg undskylder mig med at det er en god anledning til at vise dig, hvordan du ikke skal gøre. Men i virkeligheden ærgrer jeg mig over det.

Så måske bider jeg i det sure æble, og syr det om.

Hvis jeg lige keder mig en times tid i weekenden.

As if.

Nå men altså, hvis du skruer lidt ned for tempoet, når du skal sy noget, der kræver lidt mere koncentration end en lige søm i en stautmodel, så slipper du for at lave frustrerende fejl og bruge timer på enten at pille op og sy om eller ærgre dig.

Det var bare det.

 

Har du også indset et eller andet helt vildt genialt men meget simpelt trick, der har gjort din syning nemmere? Del det gerne i en kommentar. Der er helt sikkert både andre der har prøvet det samme, og nogen der stadig har lige præcis den a-ha oplevelse til gode. Du er en heltinde, hvis du deler din viden!

 

Læs også:

4 thoughts on “Skru tempoet ned og kom hurtigere i mål

 1. Morten says:

  Jeg synes faktisk også det kan være et problem at sy FOR langsomt, da jeg da har en tendens til at overkorrigere i stedet for at lade maskinen trække stoffer ret i gennem. Det giver nogle frygteligt ujævne sømme. Så: Ikke for hurtigt og ikke for langsomt giver for mig de pæneste sømme.

  • Signe Eriksen says:

   Det har du fuldstændig ret i – det er en balancegang (som alt andet i livet ;). Hvis det bliver alt for langsomt, så kan maskinen ikke få lov at arbejde og trække stoffet til sig som den er indstillet til, og det kan også give nogle frygtelig skæve sømme. Hvis man har en maskine med en god motor, så er det faktisk bedst ikke at korrigere stoffet for meget, men bare lade maskinen gøre arbejdet.

 2. Janne says:

  Jeg har to tips her

  1. Når jeg skal sy 2 lag stof sammen, som kræver netop langsomhed( ærmer, kraver og andre buede sømme ) har jeg langt om længe lært at det nederste stoflag hele tiden skal tjekkes om det ligger glat og at stoffet hele tiden ligger vinkelret på trykfoden, så der ikke kommer mærkelige folder eller rynk.

  2. Når jeg derfor syr et ret kort stykke og tjekker lagene, sørger jeg for at nålen er nede i stoffet, så hele molevitten ikke rykker sig når jeg skal glatte og får brug for at løfte trykfoden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap