Slids i nederdel – Sådan undgår du at den strutter.

Slids i nederdel
Slidser, der strutter som denne, er trælse. Læs i artiklen, hvordan du undgår det.

En slids kan være noget så genstridig, og insistere meget kraftigt på at strutte ud i verden, når du gerne vil have den til at ligge glat ind til resten af stoffet i din nederdel, jakke, ærme, kjole eller hvad du nu har syet.

Sådan en slids har Tove været udsat for, og den har fået hende til at skrive til min sy-brevkasse og spørge efter et godt råd mod en struttende slids i nederdel.

Jeg har et par stykker, og dem får du serveret, hvis du læser videre.

For det første så er en af de mest afgørende faktorer for, at ting lykkes, noget så simpelt som…tadaaa…øvelse.

Det er nok det mest irriterende råd, når man er i starten af en proces, men det er altså bare sådan, det er.

Det vil sige, at du er nødt til at sy en masse slidser, før du kan forvente af dig selv, at de bliver noget nær perfekte. (Jeg har dig kraftigt mistænkt for at gemme lidt på en indre perfektionist med høje forventninger til dig selv).

Og det er fint at stræbe efter det bedste, men der er en vej dertil, og den er man nødt til at gå. Man er også nødt til at være tilfreds med resultaterne undervejs, eller i hvert fald slutte fred med dem, ellers bliver det alt for ukærligt at lære og forbedre sig.

Vil du gerne have øvelsen hurtigt, så klip en stak syprøver i forskellige metervarer, og gå i gang med at øve dig i at sy slidser. Så vil du både få rutine med teknikkerne og lære de forskellige metervarer at kende på ret kort tid. Det kan faktisk godt være et par timer godt givet ud, selvom det ikke i første omgang giver færdigt tøj på bøjlerne.

 

3 tips til at undgå at en slids i nederdel strutter

Jeg synes ikke du skal øve dig sådan “ud i den blå luft”. Du skal have nogle retningslinjer og værktøjer, du kan øve dig efter. Derfor har jeg samlet mine egne 3 favorit tips, når det kommer til slids i nederdel, og hvordan man får den presset og syet på en blid måde, så den ikke hævner sig med at strutte.

Slids i nederdel – Tip nr. 1

Slids i nederdel
Stryg vlieseline på slidsen, men vær opmærksom på at det passer til stoffets tyngde.

Når stoffet er klippet, så klipper du vlieselinen og stryger den på i slidsen med det samme. Skal der være vliseline andre steder (fx. i belægninger, bag lynåsen eller lignende), så stryg også det på med det samme.

Begynder du først at sy i stoffet og ordne sømrum osv, så får du meget nemt trukket det ud af facon, og selvom du er forsigtig, kan du få trukket slidsen en lille smule skæv allerede her. Så inden du gør noget som helst andet (heller ikke hænge stofstykkerne på en bøjle!!!), så stryger du vlieseline bag slidsen.

 

Slids i nederdel – Tip nr. 2

Vælg en vlieseline, der passer til stoffet.

Hvis du får strøget en for stiv eller kraftig vlieseline på slidsen, så vil den tage magten fra stoffet, og det vil ikke kunne falde naturligt. Vlieselinen skal være lige så blød som, eller blødere end, stoffet for at give den rigtige stabilisering og fixering af stoffet uden at tage magten fra det.

Vlieseline kan bruges på mange måder, bl.a. til at give stoffet et bestemt udtryk, det ikke naturligt har – fx. til at stå lige op i luften i en krave. Men i en slids er det ikke meningen, at stoffet skal forarbejdes til at modstå tyngdekraften. Tværtimod skal det helst være helt usynligt, at der er gjort noget ved stoffet overhovedet, så det er en helt anden funktion, vlieselinen har i en slids, end det fx. er i en skjortekrave.

Tager du ikke hensyn til denne forskel i måden at bruge vlieseline på, så kan du ende med at kæmpe ret meget, og jeg tør godt satse ret meget på, at det bliver dig der taber den kamp. Fru Vlieseline er en stædig madamme.

 

Slids i nederdel – Tip nr. 3

Damp meget forsigtigt på stoffet.

Slidser skal behandles ret mildt. Bliver du for hård ved stoffet, så er det, at det tit begynder at strutte. Du må hellere gøre for lidt end for meget, for det er svært at redde, hvis først stoffet er presset ind i en strut-facon. Er der uld i stoffet kan det nogle gange reddes, men syntetiske fibre vil smelte i facon…og hvis det er strut-faconen du får dem smeltet ind i, så er der altså ikke noget at gøre ved det. Man kan ikke smelte dem tilbage igen, desværre.

Faktisk skyldes mange af de problemer, man oplever omkring finish, som dette spørgsmål går ind under, at man får gjort for meget i forsøget på at gøre det godt nok. Man får presset slidsen for meget, og derfor begynder den at strutte.

For at undgå det, er det næsten bedre at gøre for lidt til at starte med, og så ganske langsomt forme stoffet med damp og varme. Er der uld i stoffet, som der er i Toves nederdel, så kan man forme det med damp og med hænderne. Når ulden bliver fugtig af dampen bliver den lidt filt-agtig, og kan formes en hel del. Når stoffet så tørrer igen, sidder det i den nye position.

Stoffet er sådan set ligeglad med, om det skal strutte eller hænge lige ned. Det gør bare hvad du beder det om. Så vær virkelig varsom med ikke at få det trukket og dampet ud i en strutfacon.

Slids i nederdel

Der er mange forskellige måder, at sy en slids på, men de kan alle sammen komme til at strutte, hvis du ikke er varsom.

 

Men hvis man nu har fået sin slids til at strutte, er der så slet ikke noget at gøre?

Jo, det er der heldigvis. Især hvis der er uld eller andre naturfibre i stoffet.

Tricket er at dampe rigtig meget på stoffet fra retten, uden at strygejernet rører stoffet. Når det har fået et ordentligt skud damp, kan man forsigtigt forme det lidt tilbage hvor man vil have det, og så ellers hænge det på en bøjle, og vente til det er helt tørt, før man evt. giver det en omgang mere.

I denne process er det faktisk primært tyngdekraften, der hjælper dig af med dine struttende slidser. Når du hænger den fugtige nederdel eller kjole op, så vil tyngdekraften trække stoffet nedad (jo tungere stof, desto mere trækker den…det er ligesom med kvinders bagdele), og når stoffet så tørrer, så vil noget af strutten være forsvundet igen (det gælder vist desværre ikke for bagdelene).

Du kan gentage denne process nogle gange, hvis det ikke er nok med en gang, men det er ikke sikkert at du kan slippe helt for strut. Det kommer an på hvor slemt det er fra starten, og hvad det er for noget stof, du arbejder med. Jo mere uld der er i stoffet, desto lettere er det at manipulere med damp.

Se hvordan du gør i ugens fredags video:

Har du en slids, der strutter og trækker og bare ikke er for køn, så skal du naturligvis også huske at tjekke, om det er sømmene eller evt. foret, der trækker i slidsen. Hvis det er det, kan dit problem være løst ved at løsne et par sting eller en søm, og sy det igen.

Syr du fx. foret til i hånden, så pas på ikke at stramme stingene for meget. Stoffet skal have lidt plads at bevæge sig på, ellers bliver det meget synligt, at der er en syning, og det er ikke meningen – slet ikke med håndsyning.

 

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap