Sy i uldjersey – 5 tips til at sy i fin uldstrik

Strikket stof er mange forskellige ting. Og går man lidt mere i detaljer og snakker om strikket stof i uld, så er der stadig mange udgaver indenfor den kategori. De flest vil nok tænke på kraftige uldsweatre, der er varme nok til at erstatte en jakke i foråret og starten af efteråret, men strikket uld kan også være en helt fint, let og gennemsigtig uldjersey.

De hænger godt nok ikke på træerne, de helt fine uldjersey stoffer, så når der dukker en lækker kvalitet op i en flot farve, så gælder det om at få sikret sig et par meter inden det er for sent.

Det gjorde jeg for ca. 1½ år siden i Silkehuset i København, og nu har jeg endelig fået syet mig en langærmet t-shirt i den englebløde uldjersey. Og det er jo en skøn anledning til at dele et par tips med dig, så du er godt rustet til selv at kaste dig over en flor-let uldjersey.

T-shirt i let uldjersey

5 tips til at sy i uldjersey og andre fine stik kvaliteter

Uanset om dit fine strikstof er uld eller et andet materiale, så er der nogle ting du skal være ekstra opmærksom på, når stoffet bliver så let og luftigt som den jersey jeg har syet af til dette indlæg. Her får du de 5 bedste tips fra min egen sy-værktøjskasse.

Tip nr. 1: Tålmodighed

Jeg deler mit syværksted med designeren Sabine Petri, og hun syr rigtig meget i de helt fine uldjerseyer, som hun er ekspert i at opstøve i almindelige stofbutikker. Så da jeg gik i gang med min t-shirt spurgte jeg selvfølgelig til hendes bedste trick. Og svaret lød: tid og tålmodighed.

For sådan er det. Lette uldjerseyer er drilske, og det kræver at man giver sig tid til at løse opgaven og væbner sig med tålmodighed.

T-shirt i let uldjersey

 

Tip nr. 2: Test

Det er næsten umuligt at sprætte op i den her type stof, så tag dig god tid til at teste de forskellige indstillinger på både overlocker og symaskine, og teste de forskellige syteknikker, du har planer om at bruge.

I den her t-shirt har jeg testet:
* Differentiale indstilling (den endte på ca. 1).
* Stingbredde (den endte på det bredeste til det hele).
* Om det gav noget godt at skifte til venstre nål i stedet for højre (det gjorde det ikke).
* Rullesøm med hhv. højre og venstre nål (højre vandt).
* Typen af skulderbånd (den let gennemsigtige sorte udgave vandt).
* Hvor meget stoffet skulle strækkes eller holdes til i påsyning af blondekanten (det skulle hverken holdes til eller strækkes).
* Hvor nålen på symaskinen skulle placeres, for at give bedst støtte til sømmen under syningen (den endte i midten).

T-shirt i let uldjersey

 

Tip nr. 3: Hæft sømmene

Det lyder lidt tosset, for det skal man jo altid. Men når du syr på overlockeren plejer det at være nok at sy hen over trådenderne, når man alligevel syr på tværs af en søm.  Men det turde jeg ikke satse på her, for der er usandsynligt meget stræk i stoffet, og sømmene strakte sig nærmest ubegrænset, selv efter de var syede. Så jeg turde ikke andet end at binde knude på alle de overlockede trådender, selvom jeg bagefter syede på tværs af dem. Til det formål valgte jeg at starte og slutte med ekstra lange trådkæder, så jeg havde noget at binde knuder af.

Fordi stoffet er så fint og elastisk ville jeg ikke have for fyldig en søm. Derfor har jeg valgt en 3-trådet overlocksøm. Normalt syr jeg jersey sammen med 4-trådet overlock (det er nærmest en regel), men i de her helt fine kvaliteter kommer den 4. tråd til at trække for meget i sømmen, så her vil jeg hellere undvære den. Det giver en mere sart søm, men materialet er jo også sart, så man skal være forsigtig alligevel.

T-shirt i let uldjersey

 

Tip nr. 4: Hav sund hud og pæne negle

Hvis det ikke var sort snak før, så blive det da nu. Hvad har hud og negle nu med syning at gøre? Jo altså, de helt lette metervarer er så sarte, at selv tør hud på hænderne og små neglerødder eller en enkelt negl, der er lidt flosset, kan trække en tråd ud i strikken, og skade stoffet inden man har syet færdig.

Og nej, mine hænder er bestemt ikke perfekte på det punkt. Faktisk er de så tørre her om vinteren, at jeg overvejede at vente med at sy i stoffet til et godt stykke ind i foråret. Men så er pointen i uld bare gået lidt fløjten. Heldigvis fik jeg ikke ødelagt noget, men det var mere held end noget andet.

T-shirt i let uldjersey

Tip nr. 5: Brug det rigtige grej

Når du syr i strikket stof skal du altid vælge en jersey nål til både symaskine og overlocker. Det er ekstra vigtigt i de helt fine strik kvaliteter, og her er det også vigtigt at du skifter nålen inden du starter, så det er en frisk nål du syr med. Selv den mindste skade på nålen virker som en flækket negl, og ødelægger garnerne i stoffet mens du syr.

Har du mulighed for at sy med en tyndere tråd en normalt, så kan det være en rigtig god idé til de helt fine strikvarer. Her kan den almindelige 120 polyester sytråd faktisk være tykkere end det enkelte garn i stoffets konstruktion, og så bliver sømmene unødvendigt klumpede. Sabine og jeg syr de helt fine uldstrik med trådtykkelse 160 eller 180. Det er fx. den type, der hedder “Serafil” tråd, der har denne tykkelse. Serafil er en trådserie fra Amann (som også laver Saba serien, som er den jeg anbefaler til almindelig sytråd), og i den serie har de helt tynde tykkelser på tråden. Der findes også andre trådserier med tynde sytråde, bl.a. fra Güttermann, så hold i første omgang øje med det tal der står på rullen. Jo højere nummer, desto tyndere tråd. Der er meget mere i sytråd end blot nummeret og navnet på rullen, men mere nørderi i den afdeling må vente til en anden dag.

Klip stoffet med en skarp saks. Det er levende og flytter sig let og hurtigt, så jo bedre din saks klipper desto større chance har du for at få klippet alle dele ud uden fejl.

Brug ekstra fine knappenåle. Jeg har testet en del nåle efterhånden, og min favorit er stadig de tynde fra Prym, men Merchant & Mills har også nogle fine let bøjelige knappenåle, der er ret gode til fine stoffer. Prym nålene køber jeg hos Guldager Symaskiner og Merchant & Mills nålene kan du købe hos mig på kurser og messer, og ellers sælges de i Danmark hos Metermeter.

T-shirt i let uldjersey

Afslutninger i fin uldjersey

Det sværeste ved at sy i de fine kvaliteter er at ordne kanterne. De levende materialer stikker nemt af, og man skal være meget varsom for ikke at strække en kant ud af facon eller få den holdt så meget til, at den bliver holdt ud af facon.

Generelt bør du bruge denne type stof til designs med så få sømme og kanter som muligt, for at undgå at gøre det mere vanskeligt for dig selv end nødvendigt. Og så bør du som sagt teste de forskellige afslutninger i en stofrest.

Til min t-shirt har jeg valgt at kante halsen med en helt fin blonde. Det giver en god afslutning, som i letheden passer godt til stoffet, mens båndet fra blonden giver stabilitet til stoffet, og sikrer at halsudskæringen ikke vokser ud af facon med tiden.

T-shirt i let uldjersey

Udfordringen i syningen var at finde balancen mellem at strække stoffet for meget, så halsen blev for stor, og holde det til, så halsen blev for lille. Det lykkedes, men ikke i første forsøg, tør jeg godt afsløre. Men når man bare har nok af både stof og blonde til at teste, så gør det ikke så meget at det kræver et enkelt test-forsøg eller 2 at finde den rigtige balance i det enkelte stykke stof.

De andre kanter har jeg rullesømmet med 3-trådet rullesøm. Her har jeg igen været igennem en række test af de forskellige muligheder for stinglængde, stingbredde og jeg har endda testet om nålen skulle sidde i venstre eller højre side. Den pæneste rullesøm blev i dette tilfælde en bred stingbredde/sømbredde med nålen i højre side og en stinglænde på 1. I et andet stykke stof vil det være en anden kombination, der giver den flotteste rullesøm.

T-shirt i let uldjersey

I online kurset “Syteknikker No. 3 – Overlocker” kan du se en masse forskellige syteknikker til syning på overlockeren. Der er teknikker til både strikket og vævet stof, og alle teknikker jeg har brugt til denne t-shirt er en del af online kurset.

Halsafslutningen med blonden er jeg særligt vild med, og den vil jeg gerne dele med dig. Gå efter en strækblonde, hvis du kan finde det, til strikket stof, eller test dig ud af det som jeg har gjort, hvis din blonde er vævet.

Se i videoen her, hvordan du syr en blondekant i halsen på en strikbluse (hvis videoen ikke vises på skærmen herunder, kan du se den på vores Youtubekanal HER):

 

 

Vil du lære endnu flere syteknikker til syning i strikket stof, så er overlocker kurset et perfekt sted at lede. Du kan læse mere om online kurset i syning på overlocker HER<<

Læs også:

2 thoughts on “Sy i uldjersey – 5 tips til at sy i fin uldstrik

  1. Lisbeth says:

    Hej Signe
    Jeg kan ikke finde videoen som du refererer til, hvor du syr en blondekant i halsen på en strikbluse. Er den slettet eller overser jeg den?
    Mvh. Lisbeth

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap