Sy nederdel med elastik i taljen og rynk i den ene side

Et nemt projekt til dig og din overlocker, er at sy nederdel med elastik i taljen. Det er så nemt, at du med fordel kan bruge lidt af dit sy- krudt på at tegne dit eget mønster til nederdelen, efter dine egne kropsmål. Så får du i de fleste tilfælde en væsentlig bedre pasform, end du ville få med købemønstre.

Du kan finde en guide til hvordan du laver mønster til – og ikke mindst hvordan du kan sy nederdel med elastik i taljen – i online kurset “Syteknikker No.3 – Overlocker”.

Og når du har fået lavet dig en helt almindelig glat jerseynederdel med elastik i taljen, og er forstrolig med at sy nederdelen på din overlocker, så vil jeg udfordre dig til at lege med mønsteret og videreudvikle det til nye designs. Her vil jeg vise dig en nem ændring, hvor du rynker den ene sidesøm op, så du får en asymmetrisk bundlinje i nederdelen.

Der er 2 grunde, til at jeg har valgt at rynke den ene sidesøm i lige præcis denne nederdel.

Den ene grund er, at jeg er ved at have ret mange helt lige jerseynederdele med elastik i taljen. Det bliver lidt kedeligt i længden. Men de er noget så praktiske, når man har små børn, der lider af den vrangforestilling at voksnes tøj er til for at tørre fedtede fingre og snotnæser af i. Det giver en hel del tøjvask, som slider en hel del på tøjet. Og så er det rart med tøj, der ikke er for dyrt og ikke tager for lang tid at sy.

Men den vigtigste grund til at det blev lige netop den her nederdel, der vandt konkurrencen om at få tildelt en ekstra detalje, skyldes stoffet.

Det er en ret lækker viscosejersey fra et af de store modehuse (jeg har som sædvanligt glemt hvilket), købt i Silkehuset i København. Problemet med den er, at den er rundstrikket af en enkelt farve, og printet med et hanefjeds mønster, der i sin opbygning minder om tern, og derfor skal være lige både lodret og vandret.

Det er et problem, fordi rundstrikket stof kun har én trådretning, og det er den lodrette. Uden ellers at gå i detaljer med hvordan strikkemaskiner fungerer (det er et område, jeg endnu har til gode at dykke ned i), så sker der det med print på rundstrikket jersey, at det kommer til at sidde skævt i forhold til trådretningen på tværs, som vi så gerne vil have til at være der, men som ikke rigtig eksisterer, når stoffet er rundstrikket.

Det betyder, at hanefjedsmønsteret i nederdelen her, bevæger sig skråt opad. Printet er ganske enkelt skævt i forhold til den vandrette retning i stoffet, når det passer med den lodrette trådretning. Og trådretningen vinder altid, så det er ikke en løsning at dreje snitmønsteret lidt, så printet bliver mindre skævt.

sy nederdel med elastik i talje
Se hvor skævt printet er i bunden af nederdelen og i taljen, mens de lodrette linjer er helt som de skal være.

En god løsning er at camouflere skævheden i printet, ved at bruge læg, draperinger eller rynker. Og her er det altså rynkerne, vi skal have fat i.

Du kan bruge flere forskellige syteknikker til at rynke dit stof. Den jeg har valgt til dig denne gang, består af en tråd på hver side af sømmen, der rynker stoffet. Det giver en lidt mere “solid” rynkning, og det giver mulighed for at styre rynkerne mere, end hvis det blot var en enkelt rynketråd. Jeg kan bedst lide de syteknikker, der giver mig mulighed for at justere og ændre undervejs, og ved at rynke stoffet i hånden får jeg den kontrol over designet, jeg gerne vil have.

Her får du først et billede af den færdige nederdel, og derefter kommer guiden til at sy rynke-detaljen. I bunden af dette indlæg kan du se en video, hvor jeg viser problemet med printet på den rundstrikkede jersey, og viser hvordan dy syr den rynkede detalje i sidesømmen.

sy nederdel med elastik i talje
Når nederdelen er rynket i den ene side, og bundlinjen er klippet til, så ser man ikke skævheden i printet.

 Rynk i siden af nederdel – sådan gør du:

Først skal du have fundet ud af, hvor meget rynk du vil have i stoffet, og hvor langt op på nederdelen, rynken skal være. Det gør du nemmest ved at ri en sytråd i siden af nederdelen som en rynketråd, og så prøve foran spejlet, til du har en længde og mængde rynk, som passer til dig og nederdelen.

sy nederdel med elastik i talje

 

Bunden af nederdelen kommer til at hænge lidt som et gammelt gardin, og det er ikke så fedt. Så du skal have klippet lidt af bunden, for at få den til at se mere lige ud. Du skal klippe i en let buet linje fra bunden af rynket til bunden af den anden sidesøm. Linjen på det her billede er første afklip. Efterfølgende klippede jeg yderligere 2cm af længden.

sy nederdel med elastik i talje

sy nederdel med elastik i talje

 

Så skal du i gang med at rynke rigtigt. Start med at markere toppen af rynken med et lille sting i hånden, og mål hvor langt det rynkede stykke skal være, når det er færdigt. Herefter tager du en lidt kraftig tråd, fx. en broderitråd eller en jeanstråd, der passer i farven med nederdelen. Den syr du hen over med zigzag sting, så den bliver holdt ned til stoffet. Sy først fra bunden og op til dit mærke, derefter på tværs hen over sømmen med almindelige stikkesting, og så zigzag igen ned langs den anden side af sømmen. Det er vigtigt at du ikke syr i tråden, men at den ligger midt i zigzag stingene. Du kan se i videoen til sidst, hvordan du gør.

sy nederdel med elastik i talje

 

sy nederdel med elastik i talje

 

Når tråden er syet på stoffet, kan du trække i enderne i bunden, og skubbe stoffet op mod mærket du lavede tidligere. Pil ritråden/mærketråden ud inden du rynker stoffet.  Du skal rynke indtil du har den længde på det rynkede stykke, du har bestemt dig for. Og så bør du fæstne trådenderne med en knappenål, så du kan prøve nederdelen og se om det stadig er den længde rynk, du vil have. Denne metode giver et lidt andet udtryk i rynken end den metode du brugte, da du testede til at starte med, så det kan godt være der er brug for lidt justeringer.

jersey nederdel 8

 

Når du er tilfreds med det rynkede stykke, så tråder du de kraftige trådenderne i en synål, syr dem om på vrangen og hæfter dem i sømrummet fra sidesømmen.

jersey nederdel 9

Og så er du klar til at sy oplægningen i nederdelen. Jeg har valgt at sy en 3-trådet rullesøm, for ikke at skulle have en foldet kant ved rynken. Og for at kunne holde længden på nederdelen, som passer meget godt som den er. Men der er mange muligheder for oplægning i Jersey, og dem kan du se i online kurset “Syteknikker No. 3 – Overlocker”, som du kan læse om HER<<

Syr du rullesøm som jeg har gjort, så husk at teste indstillingerne i en stofrester, inden du syr i selve nederdelen. Det kan godt kræve et par sømme, inden du finder den perfekte indstilling af stinglængde, stingbredde og differentiale til stoffet. I det her stof drillede printet lidt, fordi stoffets overflade er anderledes i de hvide områder, hvor printet er. Det krævede 5 forsøg, før jeg havde en rullesøm der var nem at styre og så pæn ud. Alt det kan du også læse om i online kurset.

jersey nederdel 10

 

Og så er der bare tilbage at se videoen, inden du selv går i gang med at rynke sidesømmen i kjoler og nederdele:

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *