Vælg symønster efter BH størrelse – Interview med Maria Denmark

Når man vælger størrelse til et symønster, så er det mest normale at vælge efter brystvidden. Det er blandt andet det, jeg selv anbefaler. Grunden til at jeg anbefaler det er, at det er nemmere at rette til i talje og hofte end i brystvidden.

Desværre kan det for ret mange give det problem, at området omkring nakke og skuldre bliver for stort, når man vælger symønster efter brystvidden. Det sker, hvis man har en barm, der er C skål eller større (hvilket vi er ret mange, der har).

Der er 3 oplagte løsninger på det problem:

1: Få lavet et personligt grundmønster, som man bruger til at designe sit eget tøj ud fra.

2: Vælg en mindre størrelse symønster og lav tilretninger, så der bliver plads til barmen.

3: Køb et symønster, der er lavet til en større barm – dvs. en større BH størrelse.

 

Vælg symønster efter størrelsen på din barm

Den danske symønster designer Maria Moesby, som har udgivet sine egne pdf mønstre på sin engelske side www.mariadenmark.com siden 2012, har oversat en række af de mest populære mønstre til dansk. De kan købes på hendes danske side www.mariadenmark.dk.

Et af mønstrene – Audrey kjolen, som du kan købe her,  har Maria lavet i både B-skål og C-skål. Det er super genialt, fordi man får et symønster, der sidder meget bedre, når det er tilpasset ens faktiske størrelse.

 

Symønster - Audrey Kjole
Symønster til Audrey Kjole fra MariaDenmark

 

Det er ikke noget vi ser så meget her i Danmark, så jeg synes det var oplagt at interviewe Maria omkring fænomenet “at vælge symønster efter sin BH størrelse”, og lade hende give svar på, hvorfor det er så smart, og hvordan man vælger den rigtige størrelse.

 

 

Symønster - Maria Denmark
Maria Fabæch Moesby står bag symønster mærket MariaDenmark

 

Skaberlyst: Først og fremmest super meget tillykke med at nogle af dine skønne pdf mønstre nu er oversat til dansk! Det bliver spændende at se dine modeller poppe op på de sociale medier i sy grupperne den næste tid.

MariaDenmark: Jo tak – jeg er simpelthen så glad for at jeg endelig kom så langt. Det har stået på to-do listen længe. Og nu er jeg jo super spændt på at se om de danske syere bliver lige så begejstrede som de engelsktalende. Og jeg glæder mig rigtig meget til at se billeder!!!

 

 

Skaberlyst: Din Audrey kjole kan bestilles i enten B eller C skål. Hvorfor har du valgt at konstruere mønsteret til 2 forskellige BH skål størrelser?

MariaDenmark: Det kom, som altid med den slags ting, af at jeg oplevede at mange kunder og kursister var frustrerede over at de aldrig kunne få overdele til at passe.

Da jeg kiggede nærmere på problemet viste det sig, at det næsten altid skyldtes at de valgte den forkerte størrelse, fordi de har valgt størrelse efter deres fulde brystvidde (hvilket vi alle sammen har lært at man skal gøre) men simpelthen havde en større barm end den mønstret var tegnet til – og derfor passede overdelen ikke over skuldre osv.

Problemet er jo at langt, langt de fleste symønstre (og i øvrigt det meste tøj i forretningerne) er konstrueret til en barm, hvor den fulde overvidde er max 4 cm større end den høje overvidde – hvilket nogenlunde svarer til, at der kan være en B-skål. Og at en B-skål faktisk ikke er så almindelig mere.

Den bedste løsning er jo så at man tilretter mønstret. Men det kræver at man lærer hvordan og øver sig lidt. Og for mange – især nye syere – virker det alt for uoverskueligt.

Derfor besluttede jeg mig for at lave et mønster der var konstrueret til en C-skål også – (det er den mest almindelige barm-størrelse nu) så dem der ikke vil eller kan tilrette, også kan få noget tøj der passer.

 

 

Skaberlyst: Hvis man er i tvivl om, hvilken skål str. Man skal vælge, hvordan finder man så ud af det?

MariaDenmark: Faktisk skal man ikke gå ud fra sin BH størrelse, for den afhænger også af andre ting end hvor meget ekstra plads man skal bruge.

Man skal i stedet måle sin høje overvidde og sin fulde overvidde og finde ud af hvad forskellen er på de to mål.

Hvis forskellen er under 4,5 cm er der ingen problemer, og man kan bare bruge et hvilket som helst mønster der er tegnet til en standard B-skål. Hvis den er mellem 4,5 og 8,5 cm, skal man vælge en C-skåls varianten.

 

Symønster
Sådan måler du de 2 overvidder, for at finde forskellen og dermed størrelsen på dit symønster.

 

 

Skaberlyst: Hvorfor er der ikke bare begge skål str. på samme mønsterark?

MariaDenmark: Det er simpelthen fordi det rent layout-mæssigt ville blive for rodet og for svært at finde rundt i.

Men hvis man har købt den forkerte størrelse, er man altid velkommen til at skrive til mig og få det byttet.

 

 

Skaberlyst: Hvis man ikke passer ind i nogle af de 2 skål str., er det så ikke et mønster man kan bruge, eller hvordan anbefaler du man retter det til?

MariaDenmark: Hvis forskellen på den høje overvidde og den fulde overvidde er større end 8,5 cm, er der ingen vej udenom.

Man må lære at lave en bryst-tilretning (og det kommer jeg snart med et blog-indlæg på dansk om på www.mariadenmark.dk. Foreløbig har jeg en – lidt hurtig – vejledning på min engelske blog her: (http://www.mariadenmark.com/2012/08/fitting-to-a-tee-the-fba/ )

 

 

 

Så nu ved du det!

Tusind tak til Maria for at tage sig til til at svare på spørgsmålene omkring BH størrelse i et symønster. Og ikke mindst for at svare så enkelt og tydeligt!

Vil du se hvad Maria ellers har at byde på af symønstre? Så kig et smut ind på hendes hjemmeside, hvor du både kan se udvalget af mønstre og følge med på hendes blog.

Besøg Marias hjemmeside her: www.mariadenmark.dk

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *