Symønstre – Sådan bruger du dem, hvis du er snu

Symønstre kan være noget af en udfordring. Faktisk er en hyppig grund til at mange ikke tør hoppe ud i at sy til sig selv, at de har prøvet et par gange, men ikke synes de kunne finde symønstre, der passede. Og så har de besluttet at det nok også bare er deres krop, der er mærkelig, og har opgivet at sy tøj til sig selv.

Men sådan behøver det ikke være. Hvis du er lige så snu som Annelise, så kan du nemlig sagtens få symønstre til at arte sig, så de passer til din krop. Som i øvrigt ikke på nogen måde er mærkelig, men til gengæld ret sikkert er helt unik.

Brug symønstre på samme måde som Annelise

For noget tid siden, da jeg tjekkede Facebook gruppen,  havde Annelise lagt et billede op af en ny kjole, hun havde syet. OG hun var så sød at dele processen med os.

Det, Annelise havde gjort, og som du bør efterligne, var at kombinere et symønster med 3 forskellige teknikker fundet forskellige steder på nettet. Og det er LIGE PRÆCIS det man skal med symønstre!! Finde frem til de ændringer, man skal lave i et mønster, for at det passer til kroppen og bliver som man vil have det. I dette tilfælde blev resultatet denne kjole, som sidder flot på Annelise:

symønstre tilrettetSymønstre

Det er ikke nødvendigvis de samme ændringer du skal lave i dine symønstre hver gang. Stof og mønster reagerer forskelliget på hinanden, så bare ved at vælge noget andet stof kan du have brug for andre ændringer i dit symønster.

Det er heller ikke sikkert, du vil have den samme pasform i alt dit tøj. Noget vil du have til at sidde tæt, og andet vil du have til at sidde løst. Det kan du fint opnå med de samme symønstre, hvis bare du ved hvilke teknikker, du skal have arbejdet ind i dem, og hvordan du gør det.

Pointen er, at symønstre som du køber ikke er facit på hvordan dit tøj skal være.

De er udgangspunktet. Du skal selv rette dem til og lave om på dem, så de kommer til at blive, som du vil have dem.

 

Derfor passer symønstre ikke til alle

Det er helt umuligt for mønsterdesignere at tage højde for alle kropstyper og størrelser, når de laver deres symønstre. Nogle få er heldige at passe standard størrelserne som de er, men langt de fleste af os har brug for at lave om og rette til i almindelige symønstre.

Og det er det, der er meningen med symønstre i standard størrelser!

Selvom man nogle gange kan fristes til at tro noget andet, når man via markedsføring og snak rundt omkring på syhold og på Facebook får indtryk af, at symønstre er som de skal være, og det nok er ens egen krop, den er gal med. Det er det IKKE.

Symønstre er lavet ud fra opmålinger af tusindvis af kvinder, som man har udregnet nogle forskellige størrelsesgrupper og gennemsnit ud fra. Det er ikke engang sikkert at de kvinder, der oprindeligt blev målt, passer ind i de endelige standard størrelser. De fleste af dem gør i hvert fald ikke.

Og det behøver du altså heller ikke. Meningen med standardstørrelser i symønstre er nemlig, at man finder den størrelse, der er tættest på ens kropsmål, og så retter man til, så man får mønsteret til at passe til kroppen.

 

Sykursus

 

Få hjælp til at lave de rigtige tilretninger i dine symønstre

Hvis du har nogle yndlingsmodeller, du syr meget, og gerne vil have i forskellige stoffer og farver, så kan det være en rigtig god idé at få hjælp til at tilrette netop de symønstre. Når du får tjekket et mønster igennem og laver de tilretninger, der er brug for, så vil du opleve en meget større komfort i tøjet, og du vil derfor blive meget mere glad for det og bruge det mere.

Er du begynder, så er der hjælp at hente i dette online kursus.

Har du allerede erfaring både med at sy og med lidt tilretning, så kan du rykke dig til endnu et niveau af kunnen og viden, hvis du deltager på et af mine weekendkurser.

Og vil du gå “all in” og lave dine egne symønstre, så er online kurset Symønstre til nederdel måske lige det, du har siddet og ventet på.

 

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap