T-shirt ærme med lav ærmekuppel

Inde i Facebook gruppen har vi haft en lille snak om ærmer. En af de skønne ladies derinde spurgte, hvordan det kan være, at der er forskel på vinklen i t-shirt ærmer på købe t-shirts og mønstre til sy-selv t-shirts.

Snakken endte med, at jeg lavede en video guide til, hvordan man laver et almindeligt ærme om til et t-shirt ærme. Og det er næsten synd, hvis det kun er en lille lukket gruppe, der får adgang til den viden, så du får den her.

Først får du lige forklaringen på forskellen i ærmerne.

 

Ærmekuppel i t-shirts
Den øverste t-shirt er købt og den anden er syet. Der er stor forskel på, hvordan de er vinklet i forhold til kroppen, og det kan mærkes, når man har dem på.

Kuppelhøjden bestemmer pasformen

Når man konstruerer et ærme, er det kuppelhøjden i kombination med overarmsvidden, der bestemmer, hvor meget bevægelighed, der er i ærmet, og hvordan pasformen i ærmet er.

I skrædderi og konfektion af vævet tøj bruger man en relativt høj kuppel. Det gør man, for at få et ærme, der hænger flot lige ned, og følger armen, når man står med armene ned langs siden. Den høje kuppel sikrer, at ærmet kan nå op over skulderen uden at lave folder ned langs armen.

Fordelen ved høj kuppel: Et flot ærme, der giver et skarpt udtryk og ser professionelt ud.

Ulempen ved høj kuppel: Begrænset bevægelighed, og dermed begrænset komfort.

Hvis man laver kuplen alt for høj, kan det faktisk give noget nær ingen bevægelighed. Jo højere kuplen er, desto mindre afstand kan armen bevæge sig ud fra kroppen, uden at tøjet følger med. Så det er, som med næsten alt andet, en balancegang.

 

Til strik har man en lavere kuppel. Dels fordi stoffet er fleksibelt, og ikke har brug for ekstra længde, for at nå op over skulderen, dels fordi det giver mere bevægelighed, og det vil man typisk gerne have i strikket tøj som t-shirts, som er lavet til at man kan være fysisk aktiv i tøjet.

Fordelen ved lav kuppel: Rigtig god bevægelighed – armene kan strækkes helt op over hovedet uden at blive hindret af tøjet.

Ulempen ved lav kuppel: Der kan komme folder ved ærmegabet, fordi der er mere stof i selve ærmet pga. en større overarmsvidde, og pasformen er i det hele taget ikke så “skarp” at se på.

 

T-shirts er T formede

Forskellen i vinklen på ærmerne, som der blev spurgt til, gætter jeg på skyldes, at industrielt fremstillede t-shirts er syet efter et traditionelt t-shirt mønster. Det hedder en T-shirt, fordi det er en skjorte, der har form som et T. Kroppen er lige, og ærmerne stritter lige ud til hver side. Og selvom t-shirts i dag kan have mange detaljer og se vidt forskellige ud, så er udgangspunktet dog stadig T-formen.

Mønstre er ofte lavet over en almindelig kjolegrundform. Her er ærmet lavet til vævet stof med en høj kuppel, og det bliver ført med over til jersey mønstrene. Der bliver altså ikke taget højde for, at der skal være en anden pasform i en t-shirt end der skal i en kjole eller en bluse, og ærmet bliver blot kortet af i længden. Det giver samme pasform i ærmet som i en kjole, og altså mindre bevægelighed end hvad man typisk forventer sig af en t-shirt.

For at opnå T-formen kan man lave ærmekuplen lavere. Gør man det, skal man også justere overarmsvidden, for ærmet skal stadig passe til det samme ærmegab. Derfor kommer der ekstra stof i selve ærmet, og det kan altså godt sidde og fylde lidt under armen. Men det er prisen, man må betale, for mere bevægelighed.

 

Ærmekuppel i t-shirts

 

Du laver ærmekuplen kortere på denne måde:

1. Mål ærmegabet, så du ved hvad din kuppel skal passe til.

2. Sænk skulderpunktet i ærmet 1-2cm, alt efter hvor høj kuplen er, og hvor meget bevægelighed, du vil have i ærmet. Jo lavere kuppel, desto mere bevægelighed.

3. Tegn en ny kuppel, der passer til det nye sænkede skulderpunkt. Lav overarmsvidden ca. 1cm bredere i hver side, og prøv med det til at starte med.

4. Kontrolmål kuplen, og se om du har ramt målet fra ærmegabet. I jersey og strik behøver der ikke være hold i ærmet, og der skal i hvert fald ikke være for meget. Så kuplen skal enten have samme mål eller være max 1cm større end ærmegabet, hvis du laver et mønster til strikket stof.

5. Hvis den nye kuppel ikke passer helt, så må du omforme linjen, så den bliver enten lidt mere kurvet eller lidt fladere, alt efter om kuplen er for lille eller for stor. Fremgangsmåden er at prøve sig frem med at tegne en ny linje og kontrol måle. Mangler der mere end 0,5cm kan det være svært at “hente” den ekstra længde blot ved at omforme kuppel linjen, og så må du lægge lidt mere vidde til i overarmsvidden.

 

Se hvordan du laver en ærmekuppel kortere i videoen:

 

Hvornår skal man så vælge den lave ærmekuppel?

Den lave kuppel er som sagt god til tøj, man skal bevæge sig frit i. Tænk havearbejde eller sport. Det er ikke så tiltalende at spille en håndboldkamp i en blazerjakke, og det er heller ikke den tætsiddende vævede kjole der kommer på, når dagens mission er at bestige et bjerg. (ok, det har aldrig været min dags-mission, så her digter jeg lidt).

Omvendt, så er den løse t-shirt og jerseynederdelen ikke lige det, man hopper i, når man skal til afdansningsbal eller møde Dronningen. Ikke fordi man skal det så tit. Men du har sikkert været i en situation, hvor du havde brug for at “dresse op”, og der får t-shirten oftest lov til at blive i skabet til fordel for noget mere “fint”. (Jeg har altså ikke mødt Dronningen, så det er også lidt digtning)

 

Så når du skal vælge hvilken kuppelhøjde, du vil have på dine ærmer, så skal du beslutte dig for, hvor meget du gerne vil kunne bevæge dig i tøjet, og hvad du skal bruge tøjet til.

Skal det være pænt og sidde godt sådan i klassisk forstand, så er det den høje kuppel fra kjoleærmet.

Skal du have mest mulig bevægelsesfrihed, så er det den lave kuppel.

Princippet gælder sådan set både for vævet og strikket stof. En alt for høj kuppel i strik kan dog give den bivirkning, at skulderen løfter sig fra kroppen, når man bevæger armene, fordi der er for meget stof ved skulderpunktet i forhold til hvad der er brug for.

I vævet stof finder man den lave kuppel i herreskjorter og fritidsjakker, så det er det udtryk, du opnår, hvis du vælger en lav kuppel til dine vævede kjoler, bluser og jakker.

 

 

Læs også:

2 thoughts on “T-shirt ærme med lav ærmekuppel

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Det kan man godt, hvis man vil have ærmet til at hænge lidt nede ad armen, som på en herre t-shirt. men så vil man som regel lave det hele lidt større og mere firkantet. Det er ikke nødvendigt at ændre skulderen for at lave ærmet mere løst og lavt.

      Kh
      Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap