Tilretning af sidesømme i nederdel

nederdel forfra

Hvis du ind imellem bevæger dig lidt ud på dybt vand, og prøver at lave dine egne mønstre, så har du måske stået i samme situation som Vivi har fundet sig selv i. Jeg har selv været der et par gange.

Vivi syr for tiden nederdele, og hun har besluttet sig for, at de skal sidde ordentligt. Ikke noget sjusk – det skal gøres rigtigt! (En kvinde efter mit skrædder hjerte, kan du nok høre).

Jeg har mailet med Vivi, og hun har faktisk allerede fået den video, du kan se i bunden af dette indæg. Så hun har allerede syet sin nederdel, hvilket er mega fedt for dig, for så kan du nemlig se resultatet – det er den færdige nederdel på billedet.

Problem med sidesømme i nederdel

Nå, men Vivi skrev til mig, fordi hun havde et problem med sine sidesømme.

De var ikke ens efter en række tilretninger og modeludviklinger, og hvad pokker gør man så?

De fleste går bare i gang med at sy, og så klipper de til i bunden. Ikke så meget pis.

Men sådan er Vivi ikke.

Hun er noget nær en drømme kursist (dem har jeg i øvrigt nogle stykker af, hvilket jeg er dybt taknemmelig for), der har forstået, at hvis man bare syr og klipper af, så piller man for meget ved trådretningen og balancen i tøjet. Det kan være det går, men det kan absolut også gå helt galt – afhængig af stoffet og modellen og kroppen osv.

Men hvad hulan gør man så, når man godt kan se, at noget er galt, men ikke kan gennemskue, hvad den bedste løsning er?

Hoftelinjen er nøglen

Når vi snakker sidesømme i nederdel, så er nøglen i mønsteret hoftelinjen. Den løber hele vejen rundt om kroppen, og den skal være helt vandret. Hele vejen rundt.

Derfor tager man udgangspunkt i hoftelinjen, når man skal have rettet sidesømmene til i længden. Sidesømmene skal være lige lange over hoftelinjen og lige lange under hoftelinjen. I nogle tilfælde passer de fint det ene sted og skal rettes til det andet, mens de i andre tilfælde skal rettes til både over og under hoftelinjen.

Det eksempel, jeg viser dig i videoen, er fiktivt. Det er altså ikke Vivi’s nederdel. Men fremgangsmåden er den samme, uanset hvordan din nederdel ser ud (muligvis er der nogle få undtagelser, jeg ikke har tænkt på i skrivende stund).

Tilretning af sidesømme i nederdel – sådan gør du

Trin 1
Læg for- og bagstykke oven på hinanden ret mod ret, så sidesømmene flugter. Få dem til at passe sammen i hoftelinjen.

Trin 2
Mål forskellen på for- og bagstykke hhv. over og under hoftelinjen. Alternativt kan du bare sætte et mærke på den længste del, der hvor den korteste del går til.

Trin 3
Hvis du ikke satte mærket før, så gør det nu (som jeg viser i videoen).

Trin 4
Læg for- og bagstykke sammen ved sidesømmene, så de støder op til hinanden i taljen. Sidesømmene skal støde sammen de første 1-2cm, eller hvor langt de nu kan for hoftebuen. Det korteste stykke skal ramme det længste, der hvor dit mærke er.

Trin 5
Tegn nu den nye taljelinje, så den bliver harmonisk og får et naturligt forløb. Det er ikke sikkert du skal holde et af yderpunkterne i sidesømmen, men det kan godt være. Oftest vil en mellemting mellem den korte og den lange del være godt. Lad være med at pille ved midt for/midt bag, og lad endelig også indsnittene være. Der vil sjældent være brug for så stor en ændring på dette tidspunkt i processen.

Trin 6
Gentag trin 4 og 5 i bunden af nederdelen, hvis der er behov for det. Her er det bundlinjen, du skal se på som helhed, og lave til en harmonisk linje. Sørg for at den ikke “drypper” ned i en spids ved sidesømmen, men har en let buet linjeføring. Ellers kan den godt komme til at hænge lidt med mundvigene i siden, og det er sjældent særlig flatterende at se på.

Tilretning af sidesøm i nederdel
Hoftelinjen er nøglen. Ret længden af sidesømmen over og under hoftelinjen, men lad hoftelinjen passe sammen på for- og bagstykke.

Det var faktisk det. Brug metoden til at rette uligheder eller bare til at tjekke op på din linjeføring inden du klipper dit mønster ud.

Og er du mere til det visuelle end sådan en kort lille skriftlig guide, så se det hele i videoen:

Det er absolut nemmest at håndtere denne fremgangsmåde til tilretning af sidesømme i nederdel i et mønster UDEN sømrum. Hvis der er sømrum på dit mønster, når du opdager at det ikke passer sammen, så tegn sømlinjerne op, så du kan rette til efter dem. Eller klip sømrummet fri i toppen og bunden og tape det fast igen bagefter. Hvis du retter til efter sømrummets yderkant, vil dine sømlinjer ikke passe sammen, og så er du lige vidt.

Husk: det er altid SØMLINJEN, der er interessant. Det er den, der skal passe sammen. Ikke kanten af sømrummet.

God fornøjelse med tilretning af dine sidesømme i nederdel.

Vil du gerne have en nederdel, der passer 100% til dig? Så tjek denne side, og se om der er en workshop dato, der passer dig.

Og hey – “like” gerne indlægget her. Du må også rigtig gerne dele det på sociale medier, hvis du kender andre, der ville have glæde af det.

 

 

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Copy link
Powered by Social Snap