Tilretnings tip: Sådan bliver (de fleste) skandinaviske kvinder lidt smukkere

Der er ikke ret meget, der klæder en kvinde bedre end velsiddende tøj.

Du ved, tøj med en god pasform.

Og den hurtigste og sikreste vej til en god pasform i dit tøj, er tilretninger undervejs i processen når du syr, både i tøjet og ikke mindst i dine symønstre. Det har du nok fanget, i hvert fald hvis du er fast læser her på bloggen og på mit nyhedsbrev.

Men det er ikke alle tilretninger, der passer til alle, og udfordringen er at finde ud af, hvilke tilretninger, du har brug for.

Og hvordan du laver dem i dit symønster.

Noget jeg ofte ser hos mine kursister, er at de læser om en fantastisk vidunder-tilretning et sted på nettet eller i en sybog, og straks begiver sig ud i at prøve den af i deres egne symønstre, for at få en endnu bedre pasform, end der allerede er i det mønster. Vidunder-tilretningen viser sig så ikke at være helt så vidunderlig og revolutionerende for pasformen som lovet. For nogen er den faktisk forværrende.

Det giver 2 typer reaktioner:

Reaktionstype 1: “Det er da en elendig tilretning, den virker ikke! Hvad er det dog for en klovn, der har lavet den guide? De fatter da hat af det der syning!” (eller en mere moderat udgave af tanker i den retning – altså “det er tilretningens skyld”)

Reaktionstype 2: “Det kunne jeg da godt nok ikke finde ud af. Jeg er også bare så dum og dårlig til at sy. Jeg må nok hellere købe 3 begynderkurser mere, for jeg fatter da hat af det der syning!” (det er desværre ikke ret overdrevet…jeg hører alt for ofte kvinder sige “det er også bare mig, der er dum”. Men det er det altså ikke! Essensen af denne tanke er “det er min egen skyld”)

I virkeligheden er begge tanke-typer ofte meget forkerte.

Der er ikke noget galt med langt de fleste guides til tilretninger, som kan findes på nettet og i sybøger. Bevares, nogen er da mere effektive og gennemtænkte end andre, men de fleste virker, og giver de resultater, de skal. Hvis man altså har brug for den tilretning!

Der er heller ikke noget galt med evnerne hos 99,9 % af alle der syr. Og nej, du er højst sandsynligt IKKE en del af den sidste 0,1 %, der aldrig lærer det og har brug for 10 begynderkurser før de har fanget det mest basale.

Kunsten at vælge den rigtige tilretning

Men hvis det hverken er dig eller tilretningen, den er gal med, hvad er det så galt, når du følger vejledningerne slavisk, og resultatet bliver….langt fra godt?

Højst sandsynligt har du bare valgt den forkerte tilretning.

Og det har du højst sandsynligt, fordi du endnu ikke har lært de tilretninger, du rent faktisk har brug for.

Hvis du fx. kender til 4 forskellige tilretninger, men har brug for nr. 5 og 6 på “den universelle liste over tilretninger” (som vist ikke eksisterer endnu) så er du jo lidt lost. Og det er lige meget, hvor mange forskellige versioner af “tilretning nr. 3” du lærer – det kommer aldrig til at virke.

Der ikke andet for end at lære nogle flere tilretninger, og dykke endnu mere ned i, hvor den dårlige pasform i lige præcis dit tøj kommer fra. Det er nemlig helt individuelt hvilken kombination af tilretninger, vi har brug for.

Det er sådan noget, vi dykker ned i på mine live kurser og live workshops. Her får du personlig vejledning i lige præcis de tilretninger, du har brug for. Så du kun behøver lære de teknikker, du rent faktisk har brug for at kende, og kan lade resten ligge og hygge sig selv ude på det store internet.

Få hjælp til tilretning – ONLINE!

Der er faktisk også hjælp at hente online. Udover at der er en masse dygtige damer, der gladeligt kommer med kvalificeret hjælp og vejledning inde i Skaberlysts Facebook gruppe, så er tilretning også en del af flere af mine online kurser.

Det store online kursus Kom Godt I Gang Med At Sy, er fx. bygget op om de mest grundlæggende syteknikker og tilretninger. Tilretningerne i kurset er meget basale, og løser bestemt ikke alle problemer, men de løser overraskende mange problemer, og i mange tilfælde kan de helt overflødiggøre yderligere indgriben i symønsteret.

Den tilretning, du skal lære i dette blogindlæg, er et lægge vidde til på hoften. Det har ca. 85% af os skandinaviske kvinder brug for – vi er nemlig “pæreformede”, og har større hofter end standard størrelserne. Derfor skal vi have lavet vores symønstre større, for at få plads til vores hofter og bagdele.

Der er flere forskellige måder, man kan gøre mønsteret større over hofterne på, og om det er denne eller en af de andre metoder, du har brug for, må du teste dig frem til. Den teknik, jeg viser dig i dette blogindlæg, er den simpleste udgave af den gruppe af tilretninger, jeg på mine live kurser plejer at kalde “go’ røv tilretning”.

 

Tilretning til brede hofter

Hvor stor effekt det kan give, at lave selv den simpleste tilretning, når bare det er den rigtige, det oplevede Stine for noget tid siden. Faktisk troede hun det var noget helt andet, der var problemet.

Stine skrev en mail til mig, hvor hun spurgte om online kurset “Kom Godt I Gang Med At Sy” ville kunne løse hendes problem med kjoler, der krøller i taljen. Stines talje sidder lidt højere end gennemsnittet, og hun mente det var derfor kjolerne krøllede – fordi der ligesom var for meget stof i taljen, i forhold til hvor lang hendes overkrop er.

Der er ikke noget i online kurset om at flytte taljen i symønstre, for det er virkelig sjældent, at det er det, der er problemet. Der skal gerne være så meget rørlig vidde i tøjet, at man kan bevæge sig ubesværet, og når der er det i en kjole, så vil man ikke kunne se, hvor kroppens talje helt præcis sidder.

Problemet er et helt andet sted. Stine har nemlig – som langt de fleste skandinaviske kvinder – bredere hofter end standard symønstre er lavet til. Og så sker der det, at stoffet ikke kan falde ned over hofterne. Det bliver derimod liggende over dem. Og giver “krøller” eller “buler” eller hvad du nu vælger at kalde det, i taljen eller lige under.

Løsningen er simpel:

Lav plads nok i kjolen over hofterne, til at den kan falde ned på plads. Så retter bulerne sig ud helt af sig selv, og der er ikke en sjæl, der kan se om din talje sidder 2-3 cm højere eller lavere end taljelinjen i symønsteret.

Det er den eneste tilretning, Stine har lavet i kjolen fra online kurset. Og se lige hvor smukt den sidder på hende:

tilretning i kjole tilretning i kjole

Som en sidegevinst har Stine også fundet en helt fornyet lyst til at sy. Efter et jeg havde guidet hende til at bruge tilretningerne i online kurset, skrev hun sådan her til mig:

“…jeg så dit super gode materiale… og syede … sprættede op og syede, også lige en gang til (suk)… men til sidst kom der en kjole ud af hele projektet!!!! – og hvor er jeg glad!.. jeg tog dog tulipan effekten ud, da det ikke lige matcher mig… Men du havde helt ret, jeg lagde den blot ud og ind, som du har beskrevet i materialet og vupti – nu har jeg en super sød og flot kjole der bare sidder SÅ FLOT!! Tak Signe.. jeg er SÅ glad for at du har lavet alt dette. Jeg var ellers begyndt at opgive at lave forskelligt arbejde i stof, da det lige som ikke lykkedes for mig, men nu har jeg købt en bunke stof igen, og en let brugt fin overlocker. Det her har virkelig givet mig SÅ meget.

Stort Smile og knus Stine”

Ret fedt, ikke?

Stine er ikke den eneste, der oplever en fornyet lyst til at sy, når tilretningerne falder på plads. Hun er bestemt heller ikke den eneste, der har været lige ved at gi op, og så finder ud af at der skal sættes ind et helt andet sted, end hun troede, for at få løst gåden om den perfekte pasform.

Du kan se videoen fra online kurset, som Stine har brugt til at tilrette sin kjole, her:

 

Det er da ret ligetil, ikke? Hvis du også har brede hofter og problemer med stof der “krøller sammen” i taljen, så test denne tilretning i en prøvemodel. Måske lykkes det ikke lige i første forsøg, men i løbet af en aften eller en dag, så har du altså højst sandsynligt en markant bedre pasform i dine kjoler.

Og virker det ikke efter hensigten…ja, så er det en anden tilretning du har brug for. Måske i kombination med denne. Det kan vi finde ud af på et live kursus.

Når du nu har styr på at få syet velsiddende tøj, så mangler du bare et stort velfortjent stolt smil, så bliver du faktisk ikke meget smukkere. Eller hvad? Hvad er dit hemmelige trick til “prikken over i’et” skønhed, når tøjet ikke kan forbedres mere? DEL med os andre i en kommentar.

Læs også:

3 thoughts on “Tilretnings tip: Sådan bliver (de fleste) skandinaviske kvinder lidt smukkere

  1. Tina Degn Christiansen says:

    Hej Signe,

    Det er er rigtig svært at se, hvad det er du viser, fordi at stoffet er sort .

    Mange hilsner
    Tina

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Tina

      Ja, de nye skærme viser “desværre” meget mere detaljeret end de skærme der var fremme da jeg lavede videoerne. Så især på ipad er det bare sort i sort. Da jeg lavede videoerne var det mere gråt. Jeg skal have hele kurset opdateret, men en ting ad gangen og sådan…. 😉

      Kh
      Signe

  2. ingelise says:

    Ej Signe. Du er intet mindre end en engel.Nu har jeg haft en kjole liggende, som har givet mig grå hår. Jeg var ved at opgive. Jeg har syet mange efter samme mønster, uden problemer, men stoffer er forskellige. Jeg syntes ikke den var for stram over hoften, men alligevel prøvede jeg at lægge lidt til,og vupti, så sad den som den skulle. Der var så lidt der skulle til, mindre en 0,5 cm. Tusind tak. Du har reddet min aften.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap