Tips til nemmere at overlocke sømrum

Jeg er stor fortaler for, at du syr dine stofdele sammen inden du overlocker sømrummet. Især hvis du har klippet med et ret præcist sømrum, og planlægger at sy efter linealen på symaskinens sting plade (hvor kanten af stoffet følger en af stregerne i sting pladen, mens du syr, så sømrummet bliver lige bredt hele vejen).

Men jeg vil gerne indrømme, at det kan være svært at få overlocket kanterne pænt, hvis du syr med 1cm sømrum (som jeg ret ofte også anbefaler). Jo smallere sømrum, desto sværere er det at styre overlocken ude i kanten af sømrummet.

Derfor vil jeg dele 3 alternative løsninger med dig. Løsninger, som gør det nemmere at overlocke sømrummet, efter det er syet sammen, fordi du ikke skal passe helt så meget på ikke at sy ind i selve stoffet med overlockeren.

 

Løsning nr. 1.

Klip med et bredere sømrum – fx. 1,5cm eller 2cm.

Det kan du roligt gøre i forholdsvist lige sømme, og i sidesømme er det også helt ok. Det kan være et problem i meget kurvede sømme som fx. prinsesse sømme, fordi sømrummet så vil fylde for meget inde i tøjet, og lave buler og måske endda pressemærker, når du stryger sømmene flade. Men i de tilfælde kan du med fordel bruge løsning nr. 2.

 

Løsning nr. 2.

Overlock sømrummet samlet.

I stedet for at splitte sømmene og overlocke sømrummet hver for sig, kan du overlocke sømrummet samlet. Bagefter stryger du det til den ene side. Det er meget nemmere at styre på denne måde, fordi du ikke skal være nær så påpasselig for at undgå at sy ind i selve stoffet. Teknikken duer ikke i meget tykke stoffer, fordi de kommer til at fylde for meget, når de ligger dobbelt. Men i mellem og lette stoffer kan det fint gå  med denne metode.

 

 

Løsning nr. 3.

Drop overlocken.

Hvis du vil slippe helt for overlocken, så kan du kante sømrummet på andre måder. Fx. med skråbånd i en Hong Kong søm eller du kan sy franske sømme. Det er nogle lidt finere løsninger, der tager længere tid at sy, men til gengæld ser helt fantastisk ud, når de er syet rigtigt. Franske sømme er gode til sarte og lette stoffer, mens Hong Kong søm er god i mellem og kraftige stoffer.

Fransk søm:

Hong Kong søm:

Drop overlocken og brug finere teknikker som fx. fransk søm eller som her: Hong Kong søm.

Det var 3 hurtige fif, hvis du er træt af at kæmpe med overlocken i de smalle sømrum.

Har du nogle gode tricks til at overlocke uden at det hele kokser? Så del dem gerne i en kommentar. Det gælder ikke at skrive “overlock det hele før du begynder at sy”, for det er det, vi prøver at undgå. Grunden til vi helst vil undgå det er, at overlocken altid gør kanten en anelse upræcis. Man klipper lidt af nogle steder, trådene går lidt ud over kanterne andre steder, hjørner bliver rundet lidt af osv.

Og så kan man komme til at overlocke kanter, der ikke skulle have været overlockede. Overlocken fylder, så den skal helst ikke være steder, der ikke er brug for den. Inde i linninger for eksempel. Eller i et ærmegab, inden ærmet er syet fast.

Du kan læse mere om at ordne kanter på stoffet på forskellige måder HER<<

Og vil du lære endnu mere om at bruge din overlocker, så er online kurset “Syteknikker No.3 – Overlocker” måske noget for dig. Der lærer du alt hvad du skal vide, for at vedligeholde din overlocker og sy tøj på den de næste 20-30 år. Du kan læse om overlocker kurset HER<<

Læs også:

4 thoughts on “Tips til nemmere at overlocke sømrum

 1. Lillian says:

  Hej Signe “Skaberlyst”. Jeg holder meget af at sy, men har ikke før hørt om Hongkong-søm. Er det hver af “trevlekanterne”, som lukkes med skråbånd eller skråbånd om f. eks en ærmesøm -de sammensyede “trevlekanter” i ét skråbånd, eller vil du forklare hvordan den laves? Mvh. Lillian

  • Signe Eriksen says:

   Hej Lilian

   Det er hver af trevlekanterne, der lukkes inde i skråbåndet i en Hong Kong søm. Det specielle ved den er, at man syr skråbåndet på sømrummet ret mod ret, stryger skråbåndet rundt om sømmen, så den største del af det er på vrangen, og så syr man det fast i “grøften”. På bagsiden af sømrummet er der en rå kant af skråbåndet. Fidusen er, at sømrummet ser godt ud, og at det er forholdsvist tyndt, fordi skråbåndet kun ligger i et lag på bagsiden, og ikke i 2 som det ville gøre, hvis man havde syet skråbåndet på “normalt”.

   Til november (regner jeg med) har jeg premiere på en spritny online medlemsklub, og der er første tema skråbånd, hvor Hong Kong søm er en af teknikkerne, jeg gennemgår. Hvis du er med på maillisten får du automatisk besked, når klubben åbner – og er du ikke med, kan du skrive dig op øverst på hjemmesiden 😉

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 2. Birgit Johansen says:

  Hej Signe

  Forbavsende banalt spørgsmål fra mig. Jeg syr en pigekjole i fløjl på symaskine og ordner sømrum med tretrådet, smal overlock. En buet søm ( i mit tilfælde på en lomme) som skal klippes ud i takker for at få plads til sømrummet – hvordan ordner jeg bedst trævlekanten??

  Er det her man undlader at overlocke/zigzagge og så takker løs, eller ordner jeg sømrummet og derefter klipper mine sting i stykker med de små takker?

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Ofte virker det fint at klippe hakkene først og overlocke bagefter. Overlocken er fleksibel nok til at stoffet kan bevæge sig i hakkene i de fleste tilfælde. Du kan evt. teste med kurven i et stykke prøvestof først, for at få en fornemmelse af hvordan det bliver.
   Kh
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap