Tjekliste til syhold – Sådan vælger du det rigtige syhold

Tjekliste til syhold - Sådan finder du det rigtige syhold

Hvis du har besluttet at lære at sy, er du måske gået i gang med at lede efter et syhold.

Men hvordan hulan vælger man et syhold? Beskrivelserne af hvad man kan lære er ofte ret ens, så hvordan kan du vide, om det er det rigtige syhold til lige netop dig?

Det kan du strengt taget ikke, før du har prøvet det. Men der er alligevel nogle ting, du kan kigge efter, inden du  vælger dit syhold.

Helt oplagt er der naturligvis tid og sted. Det er smartest med et syhold i nærheden. Og det skal naturligvis heller ikke være på samme tidspunkt som salsa timerne eller lige når ungerne skal hentes og bringes det halve af landet rundt.

Her er 5 tips, du kan tjekke ud, inden du vælger syhold:

Hvis du bor lidt ude i provinsen er der måske kun et enkelt eller 2 syhold at vælge imellem, og så er det jo rimelig nemt. Medmindre du er frisk på et online kursus, så kan du nemlig smide det her online sykursus i bunken af muligheder.

Men bor du et sted, hvor der er flere muligheder, så skal du til at satse. Tjek så mange punkter, du kan, fra tjeklisten. De fleste kan du klare ved computeren.

Syhold tip nr. 1: Tidspunktet.

Er det sent om aftenen eller lige efter arbejde? Eller måske om formiddagen? Er det sandsynligt, at du vil få noget ud af den sidste time af syningen, eller er du så træt på det tidspunkt, at du ikke er i stand til at lære nyt?

Syhold tip nr. 2: Hvor mange kursister er der?

Jo færre kursister på et syhold, desto mere tid er der til den enkelte. Men det kan godt betale sig at se på, hvorfor der fx. ikke er ret mange på et hold. Er det et bevidst valg? Er det fordi, der bare ikke er ret mange, der syr i området? Eller er det fordi ingen gider gå på netop det syhold, men gerne på et andet, og hvorfor er det så sådan? Spørg i lokalområdet eller online fx. i sygrupper på Facebook.

Syhold tip nr 3: Lokalet.

Er det et rigtig sylokale med klippeborde og dampanlæg, eller er der kun lave borde og dårlige stole? Det optimale er naturligvis et godt indrettet sylokale med separate sypladser, store klippeborde og de redskaber, man har brug for. Men virkeligheden er ofte, at det er skole lokaler, hvor borde og stole passer til børn, og ikke til voksne, og hvor der sjældent er klippeborde og professionelt sygrej til rådighed. Det kan sagtens lade sig gøre at sy og lære noget i de mindre fede lokaler, men hvis du kan vælge, så gå efter de gode forhold. Det gør syningen til en noget større fornøjelse.

Syhold tip nr. 4: Underviseren.

Prøv at google underviseren, og se hvad han/hun selv syr og tidligere har lavet. Tjek hans/hendes uddannelse, og se om du kan finde nogle udtalelser eller referencer. Hvis underviseren har en hjemmeside eller en facebook side, så tjek den, og se om du kan lide tonen og føler dig talt til. Hvis du kan lide stemningen online er der god chance for, at du også kan lide den offline.

Syhold tip nr. 5: Kursisterne.

Den bedste måde at se, hvad man lærer på et sykursus, er at se hvad andre kursister har syet. For selvom en underviser selv er super dygtig, er det jo ikke det samme som at vedkommende kan lære fra sig. Så hvis du kan tjekke det, så se hvad tidligere eller nuværende kursister har syet, og se om der er en udvikling. Det er klart at begyndere ikke er lige så dygtige som en, der har syet i mange år, så vurder tøjet på det stadie, det er lavet.

Hvis du ikke kan finde noget på nettet, kan det være du kender en, der går eller har gået på syholdet. Spørg om du må se noget, vedkommende har syet. Og spørg ind til holdet og underviseren. Husk at vi alle oplever tingene forskelligt, så lyt til det, der bliver fortalt, og vurder selv om det er godt eller skidt for dig. Det kan godt være at nogen ville fravælge et bestemt hold fordi underviseren griner mærkeligt eller lokalet er lidt småt, men hvis det ikke betyder noget for dig, så lad være med at fravælge det af den grund.

 

Mit eget syhold i Århus

Jeg har selv et enkelt syhold, hvor vi mødes en gang om ugen og syr på livet løs. Sådan helt klassisk, og alligevel ikke helt.

Da jeg kom tilbage fra barsel med mit første barn, Magne, troede jeg, at jeg havde et aftenskole hold at vende tilbage til. Det havde jeg bare ikke. Hvis jeg stadig ville undervise på aftenskolen, måtte jeg starte forfra med at bygge et hold op.

Det gad jeg ærlig talt ikke, for jeg havde testet et par sæsoner, og fundet ud af, at når jeg selv gjorde en indsats, så blev holdene fyldte, og ellers blev de bare aflyst. Så i stedet for at indrette mig efter andres regler og vilkår ville jeg hellere indrette mig efter mine egne, når jeg nu alligevel skulle lave alt arbejdet selv.

Derfor besluttede jeg at leje lokaler selv, og starte et syhold udenom alt hvad der er af aftenskoler og foreninger osv.

Og hvordan går det så med det? Vi kan jo lige tage mit syhold en tur igennem tjeklisten:

1. Tidspunktet.

Jeg underviser kun 1 gang om ugen, og har valgt at det er kl. 18-21. Bliver det senere, er jeg selv for træt, og det er de fleste kursister også. Hvis jeg skal åbne endnu et syhold en dag bliver det et daghold, for jeg prioriterer min familie, og vil ikke være hjemmefra mere end 1 aften om ugen. Jeg er jo også væk en del weekender til workshops.

2. Hvor mange kursister er der?

Der er 7 kursister på mit syhold, og det er pt. “fuldt hus”. Flere er begyndere, og erfaringen siger mig, at især begyndere lærer meget langsomt, når der er 12-14 kursister på et syhold. Jeg har stor respekt for, at man vælger at bruge sin fritid og sine sparepenge på at sy, så når jeg underviser, så skal man dælme også have noget for sine penge og sin tid.

3. Lokalet.

Den første sæson var der 3 piger på holdet, og vi var hjemme i stuen hos en af dem. Det var smadder hyggeligt! Meeen ikke helt holdbart i længden.

Fra 2. sæson lykkedes det at finde et lokale på Trøjborg i Århus med plads til 7 kursister. Det er ikke et sylokale, og på ingen måder optimalt, men det fungerer for os, så vi lever med de mangler, der er, mens vi drømmer om den dag Skaberlyst bliver så stort, at jeg kan investere i et dejligt stort og lyst lokale og indrette det til et professionelt sylokale.

Når man vælger at gå på mit syhold, er det bestemt ikke pga. lokalet lige pt.

4. Underviseren.

Nu har du jo fundet min hjemmeside, så kig dig endelig omkring. På bloggen kan du få en idé om, hvordan jeg underviser, og hvis du klikker her, kan du læse mere om mig. Prøv også at google “Signe Eriksen syning”, der kommer ret meget frem. Heldigvis ikke noget “snavs”, så vidt jeg selv kan se 😉

5. Kursisterne.

Det er jo sådan set dem, der er mest interessante. Lærer de noget? Og er de glade og tilfredse? For at gøre det nemt for dig at vurdere, har jeg åbnet et virtuelt showroom, hvor du kan se hvad nogle af mine kursister har syet. Der er tøj både fra mit Århus syhold og fra online kursister.

Og så har jeg fået lov at tage et par billeder af pigerne fra mit Århus syhold i nogle af deres, i skrivende stund, seneste kreationer. Jeg er ret stolt af mine skønne kursister. Om du er imponeret, kan du jo fortælle mig i kommentarerne under billederne.

 

Kursisterne på mit syhold

NINA

Nina har syet i en del år, og hun er virkelig ambitiøs. Denne jakke har først været syet op i staut, hvor vi har finpudset pasformen, og derefter har Nina konstrueret nakkebelægning, fordi hun gerne ville have et mere professionelt udseende end det, der var lagt op til i mønsteret.

Tjek lige detaljen – belægningen er kantet med et skråbånd klippet i selve stoffet, så striberne vender på skrå i forhold til stoffet. Super flot detalje.

Tjekliste til syhold - Sådan finder du det rigtige syholdTjekliste til syhold - Sådan finder du det rigtige syhold

 

TINA

Kjolen er syet i jersey efter et Onion mønster. Det er Tina’s debut med tittekanter – ret flot, ikke? De er både i kraven og i manchetterne. Og så i jersey – det er ikke en nem opgave, men den er løst super godt. (Lyset på billedet er ikke helt fair ved stoffet – farverne er meget mere klare i virkeligheden). Til kraven brugte Tina denne teknik til at komme rundt i hjørnerne.

Jerseykjole syet af Tina.Tjekliste til syhold - Sådan finder du det rigtige syhold

LEA

Da Lea startede på mit syhold havde hun aldrig syet før. Nu, 2½ år efter, er hun ikke bleg for at kaste sig ud i svære materialer som fx. denne stræk blonde, som både kjolen og cardiganen er syet i. Cardiganen er syet efter et mønster, men kjolen er en kopi af en af Leas kjoler hjemme fra skabet, som vi har kopieret og tilrettet til et snitmønster, der sidder som det skal på Lea.

Tjekliste til syhold - Sådan finder du det rigtige syhold

Ok, jeg vil godt indrømme at det her indlæg mest er skrevet, for at jeg kunne få lov til at blære mig med mine kursister. Men jeg er altså virkelig imponeret over, hvor meget man kan lære på 3 timer en gang om ugen, hvis man ellers bare er interesseret i at lære.

Kender du til nogle gode syhold rundt om i landet? Så del det gerne i en kommentar. Skriv et par ord om, hvor du kender holdet fra (måske går du der selv?) og hvorfor du gerne vil anbefale det til andre.

Læs også:

4 thoughts on “Tjekliste til syhold – Sådan vælger du det rigtige syhold

 1. Helena says:

  Jeg vidste slet ikke at du havde et syhold, er der helt booket op på dit hold. Kunne vildt godt tænke mig at være med.

  • Signe Eriksen says:

   Ja, det er helt booket op Helena, men hvis jeg starter et mere en dag eller får en ledig plads, så skriver jeg det både på Facebook, Google+ og i nyhedsbrevet, så der er chance for at opdage det 😉

 2. Hanne says:

  Argh det lyder så let, Signe! Og det ville det også være, hvis alle sylærere havde samme tilgang til verden som dig – og måske ellers var skruet sammen som dig, men der går ikke så mange Signer rundt (jeg har i hvert fald ikke mødt dem endnu).
  Problemet med sykurserne i aftenskoler og slige steder er, at det i et område ofte er de samme få undervisere, der står for alle hold, som oftest foregår i misserable lokaliteter. Og beskrivelsen af lærer og hold måske ikke helt matcher virkeligheden.
  Mit seneste forsøg (vinter 2012) i det regi var på en folkeskole, i ret elendige lokaler Dog var der et rum for ‘tavleundervisning’ – og der var et supersejt hævesænkeklippebord – og tåleligt strygegrej, så tog man selv løsdele og maskine med, så kunne det lade sig gøre.
  Men der var lige det, at var alt for mange på holdet (langt flere end i kursusbeskrivelsen). Kursusbeskrivelsen var lille hold med plads til både begynder og den øvede – den gav helt igennem indtryk af, at alle ville kunne få udbytte uanset om der skulle syes den første grydelap eller laves eget grundmønster til et eller andet.
  Det jeg kunne læse om underviseren var, at hun havde sit faglige bagland i orden – det var der mit fokus var. Jeg er ikke i tvivl om, at hun kunne en masse – det kunne man høre, når hun fortalte om dette og hint. Hun havde bare det lille menneskelige men, at hun vidste alt, kunne alt og det var hendes måde, der var den indiskutabelt rigtige. Og med den indstilling er der ingen interesse i, at kursisterne brugte hinanden og sparrede med hinanden – så ja der var ingen, der småsludrede, der var ingen hygge og oftest virkede varmen heller ikke ordentligt i lokalet, så det var ret koldt det hele.
  Jeg overlevede 5 lektioner, hvorefter jeg opgav og konkluderede, at alt det besvær med at slæbe udstyr frem og tilbage var spild af tid. Tid som kunne bruges til at sy i.
  Der kan fortælles mange varianter af ovenstående – også selv om man checker op og undersøger (syns man selv) grundigt.
  Jeg har ikke forsøgt mig med Skaberlysts grundkursus, men jeg har grundbogen og jeg har været i Signes fantastisk syunivers et par gange, så det jeg vil med alle mine ord er, at anbefale, at kaste sig over de muligheder Skaberlyst byder på, for Signe har skabt et fantastisk ufordømmende univers, hvor man virkelig lærer noget. Og nej, jeg får ikke procenter for mit skriv 🙂
  Hanne

  • Signe Eriksen says:

   Kære søde Hanne,
   Du er desværre ikke den eneste, der har sådan en oplevelse, det er en historie jeg efterhånden har hørt en del gange i forskellige variationer. Lokalerne kan man overleve, som du skriver (og guderne ved at det lokale jeg underviser i pt også lader en del at ønske!), men stemningen og fleksibiliteten i brug af teknikker og metoder, den er altså svær at gå på kompromis med. Og antallet af kursister! Oh my! Det er så vildt stressende at have 14 på et hold, hvor der ikke er nogen der er på samme niveau. Udover at det er ringe vilkår for kursisterne så er det altså også for underviseren, og det er den absolut mest afgørende grund til, at jeg har valgt at køre solo med små hold.
   Jeg har selv været der, hvor jeg mente at der kun var en måde at gøre tingene på, hvis det skulle være “rigtigt”. Det er faktisk noget jeg har lært på mine uddannelser – at det jeg lærte var det eneste rigtige, og alle andre tager fejl. Det sjove er så, når man tager flere forskellige uddannelser og oven i købet får taget en af dem på 2 forskellige skoler (1.år i Kbh og 2. år i Herning), at man lærer forskellige metoder, der alle sammen virker i forskellige sammenhænge, men stadig bliver belært om at “denne metode er den eneste rigtige til alt”. Så knækker filmen altså. Og det var nok deromkring jeg begyndte at indse at det snobberi, jeg havde lært, ikke er holdbart. Det er simpelthen løgn, at der kun er en måde at gøre noget som helst på. Der er altid et alternativ, og der er altid noget, der er mere eller mindre hensigtsmæssigt, alt efter hvilket resultat, man gerne vil have, og hvilket niveau man er på. Mener jeg.
   Heldigvis skal vi jo ikke alle være enige, og man må gå ud fra at nogen er glade for de syhold, hvor der kun er et facit, ellers ville de forhåbentlig ikke blive ved med at komme der.
   Og ja, det er hamrende svært at tjekke op på et syhold på forhånd. Men jeg håber min tjekliste kan hjælpe nogen til i hvert fald at gøre sig nogle overvejelser om, hvad man vil bruge tid og penge på, så man i det mindste ikke sidder fast i et irriterende syhold for evigt, fordi man tror det bare er sådan det er. Faktisk er der rigtig mange der falder fra aftenskole holdene, så den sidste halvdel af sæsonen er som regel mere til at have med at gøre end den første, fordi halvdelen har valgt at droppe det igen. Men det er en unfair forretning i mine øjne, for man har jo betalt for det hele, men får næsten ingenting for sine penge.

   Og TUSIND TAK for de søde ord og anbefalingen og alle dine skønne input til mit univers <3
   Signe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap