Foer i jakke – Sådan syr du foer i et jakkeærme

Rigtig mange, der syr til sig selv, får på et tidspunkt lyst til at sy jakker. Og så kommer det helt store mysterie på banen: hvordan syr man foer i en jakke? Og ikke mindst i ærmerne i bunden!

Hvis man kigger på industrisyede jakker, kan man se at de er syet i bunden af ærmet på symaskine hele vejen rundt. Men det kan være svært at lure, hvordan det er gjort, for hvordan kommer man derind og får syet det rigtigt sammen?

Det er et spørgsmål, jeg møder ret ofte, og Ingrid har været snu nok til at skrive til min brevkasse med netop et spørgsmål om at sy foer i jakke. Så her kommer svaret.

 

foer i jakke

 

Foer i jakke – sådan syr man ærmerne i industrien

Den metode, de fleste efterlyser til at sy foer i en jakke, er industri metoden. Mange fortæller at de har prøvet, men ikke kunne finde ud af det, og så endte de med “bare” at sy foret til i hånden. Det er det, man gør i skrædderiet, så med de rigtige teknikker til at sy i hånden, så er der altså intet galt i det. Men det er helt fint både at kende industriteknikker og skrædderteknikker, for i nogle stoffer eller modeller kan det ene være mere oplagt end det andet.

Når man i industrien syr foer i en jakke, så vender man indersiden af jakken ud gennem en åbning i det ene ærme, som man så lukker bagefter, når alt foer er syet fast og indersiden er helt færdig. Hvis du har en industrisyet jakke, så tjek inde i ærmerne om ikke der er en synlig stikning på ca. 20cm i det ene ærme – typisk det venstre.

Selve teknikken går ud på at man trækker ærme og foerærme ud gennem en åbning i foret (enten i ærmet eller i bunden af jakken), og syr foret fast hele vejen rundt i bunden af ærmet. Derefter syr man sømrummet fra oplægningen fast til sømrummet længere oppe ad ærmet, så oplægningen folder præcis hvor den skal, og ikke falder ned. Når man så vender ærmet ud på plads igen, er foret syet til, og har præcis det nedfald, man har regnet sig frem til.

 

foer i jakke

Først skal foret syes til i kanten af oplægningen hele vejen rundt i bunden af ærmet.

 

foer i jakke

Derefter skal sømrummet fra oplægningen syes fast, så oplægningen ikke falder ned i brug.

 

For at kunne bruge denne metode til foer i jakke, skal længden på foerærmet være regnet ud ret præcist. Ellers vil det enten blive så kort, at det går i stykker når man bevæger sig, eller det vil blive så langt, at det falder ned i bunden og bliver synligt. Og det er simpelthen så sjusket at se på.

 

Se hvordan du syr foer i jakke ærme i videoen her:


Jeg synes det er lidt bøvlet at vende hele jakken ud igennem et hul i ærmet, og eftersom jeg ikke behøver effektivisere min syning efter fabriksforhold, så plejer jeg at lade en åbning være i bunden af jakken, hvor jeg trækker ærmerne ud igennem. Den åbning lukker jeg til sidst i hånden.

Ret ofte vil jeg dog vælge at sy foer til i hånden, fordi det er nemmere at styre, og ikke kræver så meget udregning og planlægning på forhånd. Så hvis du, som jeg, er mere til at designe hen ad vejen, og ikke synes det er super sjovt at regne, så kan det være en fordel at lære skrædderteknikker, og sy foer i jakke til i hånden.

Det kan jeg bl.a. lære dig på nogle af de kurser jeg holder “ude i virkeligheden”. Fx. de her weekendkurser.

Læs også:

7 thoughts on “Foer i jakke – Sådan syr du foer i et jakkeærme

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Maria

   Det kan jeg faktisk ikke huske… men der er desværre langt i mellem foer med fede prints. Jeg plejer at købe en ordentlig bunke, når jeg finder noget, og så kan det godt ligge i mange år, inden det bliver brugt. Du kan prøve at kigge efter silke i stedet for foer, det er oftere printet, og egner sig mindst lige så glimrende som foer end acetat og polyester udgaverne.
   Kh
   Signe / Skaberlyst

 1. Randi Ringtved says:

  Sidder med en skindfrakke og kan ikke se hvad der menes med at sy sømrummet fast til sømrummet.
  Jeg har været ude i noget lappearbejde og måtte tage skind af lidt lange ærmer til lap, nu kan jeg ikke få opslaget til at blive ordentligt på plads, kan du hjælpe mig ? ????

 2. Connie Sørig says:

  Jeg kan simpelthen ikke forstå at du laver så dårlig en video, det er nærmest at se noget i sort/mørkt stof.

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Connie
   Videoen er mere end 2 år gammel. Da den udkom var der flere, der skrev nogle meget venlige mails til mig, om at det var svært at se detaljerne på videoen. Derfor er jeg stoppet med at bruge mørkt stof i mine videoer. Men jeg har valgt at fokusere på at lave nyt indhold til bloggen, og generelt forbedre kvaliteten fremadrettet, frem for at lave nye udgaver af gamle videoer. Når der en dag bliver overskud og flere ansatte, så skal vi da klart have set på kvaliteten af de gamle videoer og billeder også. Men hvis du ikke kan lide kvaliteten af mine gratis videoer, er du da velkommen til at slukke for dem igen.

   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap