Måltagning – sådan tager du dine egne mål

Det er altid tøjet, der skal passe til kroppen. Aldrig omvendt.

Sådan lyder de første ord, der står i min bog Sy yndlingstøj. Jeg ved ikke, hvor den lille huske-sætning oprindeligt stammer fra, men jeg har valgt den som det første i bogen, fordi det er noget af det vigtigste at huske på, når det kommer til tøj. Det kan aldrig være din krop, der er forkert. Det vil altid være tøjet, der er noget galt med, når tøj og krop ikke passer sammen.

Der er flere måder, du kan få tøj og krop til at passe bedre sammen. En af dem er at lave dine egne symønstre fra bunden efter mål. Og det er præcis, hvad du lærer i min bog Sy yndlingstøj.

Sy Ybdlingstøj forside

 

Symønstre, der passer din krop

En af de absolut vigtigste faktorer for at vi bruger vores tøj, er at det sidder godt og føles behageligt at have på. Derfor har jeg altid været meget optaget af pasform. Tøj er nemlig til for at blive brugt – ikke for at ligge forladt i bunden af et skab. Når du kan sy selv, har du de bedste muligheder for netop at sy tøj, der passer din krop. Du gør det ved at tegne og tilrette et grundmønster og derefter bruge det grundmønster som udgangspunkt for nye symønstre. Så ved du, at pasformen er god fra starten, og tilretninger bliver reduceret til et minimum i det færdige tøj.

I Sy yndlingstøj er alle bogens design bygget op om symønstre, du selv tegner fra bunden efter dine egne mål. Du bliver guidet igennem både måltagning, mønsterkonstruktion, design og syteknik.

Denne måde at arbejde med symønstre på tager lidt længere tid i starten, fordi du skal tage mål, konstruere, sy og tilrette en prøvemodel til dit grundmønster, før du kan komme i gang med at designe. Men den ekstra tid får du igen mange gange, når du designer nyt tøj ud fra dit tilrettede og velsiddende grundmønster, og hurtigt kommer i mål med velsiddende tøj. Alene følelsen af at iklæde sig tøj, der passer kroppen, er den ekstra tid værd, og den får du glæde af hver eneste gang, du tager dit tøj på. Er det en følelse, du endnu har tilgode at opleve, kan du godt begynde at glæde dig.

I videoen her kan du se, hvordan du tager mål på dig selv. Under videoen kan ud læse afsnittet om mønsterkonstruktion fra bogen Sy yndlingstøj.

Vises videoen ikke på skærmen kan du se den på Youtube kanalen her: https://youtu.be/VJOH5br32XU

 

 

Sådan tager du dine egne mål

En god pasform starter med en grundig måltagning. Du kan enten få en ven til at hjælpe, eller du kan gøre det selv. Tag et par tætsiddende strømpebukser eller gamacher på evt. løbe- eller yogabukser. De må ikke være så stramme, at de forandrer din krop og fx laver en bule på maven. Hav også din bedste BH på og en tætsiddende T-shirt eller undertrøje. Det tætsiddende tøj sikrer, at du ikke tager målene for stramt, og at de heller ikke bliver for store pga. for meget tøj mellem krop og målebånd. Stå ret, og lad kroppen være, som den er. Hvis du trækker maven ind eller bøjer dig frem eller til siden, mens du tager målene, får du ikke korrekte mål, og så kommer tøjet ikke til at passe.

Du skal bruge:
• Et fuldfigur spejl, hvor du kan se hele dig selv.
• Et målebånd.
• En elastik, der er 0,5-1 cm bred og kan nå rundt om din talje.
• En sikkerhedsnål, der er bred nok til, at målebåndet kan være i den.
• Pen og papir til at notere dine mål.

Tag elastikken rundt om kroppen i taljen, og hold den samlet med sikkerhedsnålen, der skal sidde vandret. Elastikken er udgangspunkt for de forskellige længdemål. Den skal sidde til, men ikke stramme så meget, at den laver ekstra buler. Tjek undervejs, at elastikken sidder rigtigt i taljen – den kan godt glide lidt op, når du bruger armene til fx at tage målene på ryggen.

Stil dig foran spejlet, hvor du kan se hele din krop. Målene rundt om kroppen skal du tage så tæt, at målebåndet ikke glider ned, men ikke tættere, end at du lige akkurat kan have en finger mellem målebåndet og kroppen. Målebåndet skal være vandret hele vejen rundt om kroppen. Det tjekker du nemmest ved at stå med siden til spejlet, mens du måler, så du kan se i spejlet, om målebåndet ligger rigtigt.

Længdemålene tages med udgangspunkt i taljen. Vælg, om du bruger toppen, bunden eller midten af elastikken som taljelinje, og sørg for at måle til den samme linje på elastikken hver gang.

Skriv ALLE målene ned, før du går videre med selve mønsterkonstruktionen.

Du skal tage følgende mål:

Brystvidde (BV) måles hele vejen rundt om kroppen, hvor brystet er størst, typisk ved brystvorterne.

Taljevidde (TV) måles hele vejen rundt om kroppen, hvor du er smallest. Den naturlige talje er typisk placeret 3-4 cm over navlen. Elastikken vil af sig selv sætte sig i kroppens naturlige talje, hvis du ikke tvinger den til at være et andet sted. Er du i tvivl, så bevæg kroppen lidt, når elastikken er lukket, så flytter den sig selv op i taljen, som sidder højere, end de fleste tror. Du behøver ikke have dit færdige tøj (fx nederdele og bukser) placeret i din naturlige talje, men det er vigtigt for pasformen i tøjet, at du måler taljen det rigtige sted.

Hoftevidde (HV) måles hele vejen rundt om kroppen, der hvor du er bredest omkring numsen/hofterne. Det kan være hofterne i siden, numsen bagpå eller lårene foran, der fylder mest, så kig i spejlet og få en fornemmelse for hele kroppen, før du vælger, hvor du tager målet. Hoftevidden er typisk 19-24 cm under taljen.

Har du en mave, du ikke er interesseret i at vise for meget frem, kan du tage hoftemålet, så der er plads til maven. Det gør du med ”karton-metoden”: Sæt et stykke karton under elastikken i taljen, så det går ned forbi hoftelinjen. Når du tager hoftemålet, lader du målebåndet gå omkring kartonen. Det giver et større hoftemål, end du reelt har, hvilket får kjoler og nederdele til at falde lige ned fra toppen af maven frem for at smyge sig ind under mavens runding. Du kan bruge karton-metoden, når du tager mål til kjoler og nederdele, men til overdele og bukser bør du tage dit rigtige hoftemål tæt til kroppen. Tag evt. begge mål.

Hoftelængde (HL) er afstanden fra taljen til hoften. Mål fra der, hvor du har taget dit hoftemål op til elastikken i taljen. Mål på siden af kroppen, nogenlunde der hvor sidesømmen i tøjet kommer til at være. NB! Dette mål kaldes i videoen længere oppe for livhøjde.

Sidehøjde (SIH) måler du fra taljen (elastikken) til under armen, der hvor du vil have ærmegabet til at starte. Målet skal være langt nok til at dække din BH under armen, men ikke så langt at du kommer helt op i armhulen. Sidehøjden går til der, hvor du normalt vil have ærmet i en tætsiddende T-shirt til at være under armen. Det er typisk 14-19 cm fra taljen, alt afhængig af hvor høj du er, og hvor lang din overkrop er.

Rygbredden (RB) er ikke det nemmeste mål at tage selv, men det er muligt. Giv dig selv et kram, så du kan trykke på det yderste af skulderbladenes knogler ca. midt i ærmegabet på ryggen. Målet går fra knogle til knogle tværs over ryggen. Hold målebåndet med den ene ende ved det ene skulderblads yderkant, og hold fast i målebåndet der, hvor det rammer det andet skulderblads yderkant. Slip enden af målebåndet, så du kan aflæse rygbredden, der hvor det ramte den anden yderkant. Kan du ikke selv nå det yderste af skulderbladene med målebåndet mellem fingrene, så få en hjælper til at tage målet.

Ryglængden (RL) går fra den fremtrædende ryghvirvel i nakken til taljen. Træk målebåndet op gennem sikkerhedsnålen nedefra, og drej elastikken, så sikkerhedsnålen er midt på ryggen i taljen. Træk enden af målebåndet op til nakken, og tag fat om målebåndet lige under sikkerhedsnålen. Træk målebåndet ud igen uden at slippe punktet ved sikkerhedsnålen, og aflæs målet. Ryglængden er typisk 38-42 cm, afhængig af din højde og hvor lang din overkrop er.

Skulderbredde (SKB) og ærmelængde (ÆL) tages i samme mål. Målet starter ved halsen (men ikke op ad halsen), går ud til det yderste af skulderen og derfra ned til albuen og videre til håndleddet. Notér skulderbredden fra halsen til det yderste punkt på skulderen. Ærmelængden er det totale mål minus skulderbredden. Til vævet stof er skulderpunktet placeret yderligt på skulderen, men til strikket stof er det ofte placeret ca. 1 cm længere inde mod halsen. Når du noterer skulderbredden, skal det være til det punkt, du vil have ærmet i en klassisk T-shirt til at gå til.

Benlængde (BL) måles fra taljen til knæet og fra taljen til gulvet. Det er vigtigt, du ikke bøjer dig frem for at tage målet, da det så bliver for kort. Stå foran spejlet og lad den ene ende af målebåndet hænge ned. Hold fast i målebåndet i taljen, og afpas længden, så den løse ende er ved dine knæ. Aflæs længden ved taljen. Mål den fulde gulvlængde ved at lade enden af målebåndet gå helt ned til gulvet og aflæse ved taljen. NB! Dette mål kaldes i videoen længere oppe for nederdelslængde.

Indvendig benlængde (IBL) måles fra skridtet til gulvet på indersiden af benet. Stå med strakte ben, hold enden af målebåndet ved skridtet og sæt foden på målebåndet ved gulvet, hvor du kan aflæse længden. Ikke vist i videoen herover – se oversigt herunder.

Overarmsvidden (OA) måler du hele vejen rundt om armen, der hvor den er størst. Overarmen er ofte blød, så vær opmærksom på ikke at tage målet for stramt. OA er et kontrolmål. Du skal ikke bruge det i selve konstruktionen. Ikke vist i videoen herover – se oversigt herunder.

Håndledsvidden (HLV) måler du rundt om håndleddet med 1 finger mellem målebåndet og kroppen. I strikket stof kan håndledsvidden være tæt, fordi stoffet kan give sig, så du kan få hænderne igennem ærmerne. Syr du i stof, der ikke kan give sig, skal du sikre dig at dit håndledsmål er stort nok til, at du kan få hånden igennem målebåndet, når det er lukket i en cirkel om håndleddet. Ikke vist i videoen herover – se oversigt herunder.

 

 

Måltagningen er første skridt på vejen til symønstre, der er lavet helt fra bunden til lige netop din krop.

Derefter kommer selve konstruktionen af symønstrene, tilretning af pasformen og design af de modeller, du vil sy. Alt det bliver du guidet igennem i bogen Sy yndlingstøj, som du kan købe i webshoppen her:

 

Sy Yndlingstøj – FORUDBESTIL

 

De symønstre, du lærer at lave i Sy yndlingstøj, er kjoler, toppe og bluser til strikket stof og nederdele og bukser til vævet stof. Der er 21 forskellige design i bogen, du bliver guidet igennem at lave ud fra de grundmønstre, du tegner efter dine mål. De 21 design består af forskellige detaljer, du kan variere og blande på kryds og tværs, så din mulighed for at lave nye symønstre og design er meget større end blot det, der er vist i bogen.

Billederne herunder er blot nogle af de design, du bliver guidet igennem at lave symønstre til og sy i bogen. Ved bl.a. at variere længder, vidder, halsudskæringer, kraver og ærmer kan du skabe næsten 1000 nye symønstre. Og hvor pasformen er en af de helt store grunde til at sy sit eget tøj, så er en af de andre muligheden for selv at kunne bestemmer, hvoran tøjet skal se ud. Med de rigtige mål og gode vejledninger til at lave dine egne symønstre, har du et rigtig godt udgangspunkt for at kunne sy lige præcis det tøj, du drømmer om at  have på og kommer til at elske at bruge igen og igen. Sy Yndlingstøj collage

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

«
Share via
Copy link
Powered by Social Snap