I Synoter Magasin nr. 13 syr vi vinterfrakker, der er designet til at blive brugt flittigt i mange år.
Vinterfrakker har ry for at være komplicerede, men at sy en vinterfrakke er syteknisk ikke mere kompliceret end mange andre syprojekter. I dette Synoter magasin guider vi dig igennem hele processen, så du kan sy vinterfrakker i virkelig god kvalitet. En frakke er bl.a. kendetegnet ved længden. Den går typisk til knæet eller er længere, men ved at afkorte længden kan du også bruge magasinets vejledninger til at lave vinterjakker.
Design din frakke til at holde i mange år, både funktionelt og ved at give den et udseende, du ikke bliver træt af lige foreløbig. I magasinet har vi både designet klassiske vinterfrakker og leget med detaljer og faconer, så du ikke er tvunget til at sy en klassisk frakke med revers, hvis det ikke er din stil. Lad dig inspirere og bland designdetaljerne, så din frakke kommer til at passe perfekt til lige netop dig.
Du kommer formentlig ikke til at sy mange vinterfrakker i dit liv. En godt syet vinterfrakke kan nemlig holde i årevis. Måske endda i årtier. Og det kan godt betale sig at sy din vinterfrakke godt, netop for at få den til at holde længe. Det kan også betale sig at sy mere end en enkelt vinterfrakke. Du kan nemlig variere, hvor varm din frakke bliver, ved at tilføje eller udelade mellemfoer. Det kan være en fordel at have en ekstra varm frakke med mellemfoer til de vintre eller måneder, hvor temperaturerne er godt under frysepunktet og en frakke uden mellemfoer til de vintre eller måneder, hvor det ikke er helt så koldt.
Frakker og jakker kalder på skrædderdetaljer. Du finder flere skrædderdetaljer i magasinet, der er med til at give frakkerne en flot holdning og en lang holdbarhed. Men fordi en frakke er et stort projekt, har vi gjort, hvad vi kan for at gøre det overskueligt. Derfor er vejledningerne i magasinet ikke 100% skrædderi, men en blanding af det bedste fra industrien og det mest overskuelige fra skrædderiet. Du kan læse mere om hvad der skal til, for at man kan kalde tøjet for skræddersyet, i interviewet med herreskrædder Karina Mott, som du kan læse i magasinet. Og skulle du have mod på det, er der intet i vejen for at du tilføjer flere skrædderdetaljer til dine egne frakker.
Vi har syet 4 vinterfrakker til magasinet. To af dem i uld og to i andre materialer. Ved at vælge uld til din vinterfrakke sikrer du, at den bliver dejlig varm. Vil du bruge magasinets design og symønstre til frakker eller jakker, der ikke nødvendigvis er til vinterbrug, skal der ofte ikke andet til end at vælge noget andet stof, der ikke er isolerende som uld.
Udover en masse mønsterkonstruktion byder magasinet også på syteknikker og små sytips, du både kan bruge i projekterne med vinterfrakkerne og i andre syprojekter. Lad dig inspirere af magasinets forslag og design din egen frakke eller jakke, så den kommer til at passe perfekt ind i din garderobe.
I magasinet får du:
* PDF symønster til en klassisk frakke med revers og 2-søms ærmer i str. 32-60.
* Guides til at ændre mønsteret til yderligere 12 vinterfrakker med forskellige designdetaljer og pasformer. Se alle frakkerne i designoversigten herunder.
* En meget udførlig syvejledning med billeder til at sy basisfrakken med mellemfoer.
* Artikler, intervies og masser af syteknikker.
* Vejledninger og tips til mønsterkonstruktion.
Derudover får du adgang til en video, der viser dig hvordan du laver symønsteret til basisfrakken ud fra dit eget frakkegrundmønster til vævet stof, hvis du har et. Det er ikke et krav at have et grundmønster for at kunne bruge magasinet, da du kan lave alle designs ud fra det medfølgende symønster.
Konstruktions teknikker, du lærer i dette magasin:
* Forlænge og forkorte frakke
* Tilføj slids/gålæg midt bag
* Afkorte revers
* Belægninger til frakker
* Foer til frakker
* Sidepaneler i frakke
* Sjalskrave
* Ændre skuldre til uden skulderpuder
* Dobbeltradet revers
* Dobbeltradet sjalskrave
* Taljeoverskæring med rundskåret underdel og åbning midt for
* Rundskåret underdel til dobbeltradet frakke
* Rundskåret underdel med sidepaneler
* Lommer på højkant
* Mindre vidde i frakken
* Boxy pasform
* Dropshoulder
* Slet revers og krave
* Lige krave
* Asymetriske detaljer med ovale indsatser
* Cocoon silhuet
Syteknikker, du lærer i dette magasin:
* Paspolerede lommer med klap
* Indsnit i tykt stof
* Revers
* Gålæg med foer
* Krave
* 2-sømsærmer
* Kuverthjørner
* Skulderpuder og ærmefisk
* Bevægelæg i foer
* Isyning af knapper med perler bagved
* Syning med mellemfoer
* Kapsømme
* Afslutning med skråbånd og håndsyning
* Få tern og striber til at passe sammen
* Lommer skjult i søm
* Knaphuller skjult i søm
* Skjult knaplukning
* Isyning af ovale indsatser
* Paspolerede knaphuller
* Lav selv knapper
Se de 13 vinterfrakker, du lærer at lave symønstre til i magasinet, i designoversigten her:
Basismodel nr. 13: Klassisk frakke med revers.
Sammen med onlinemagasinet får du et pdf symønster til en basisfrakke, som de andre designs laves ud fra.
Basisfrakken har god vidde, så der er plads til at være klædt på efter vejret indenunder, og silhuetten er figursyet uden på nogen måde at være tætsiddende. Frakken får sin flotte, figursyede facon fra brystindsnit i forstykket og taljeindsnit både for og bag. Længden går til midt på læggen, og frakken får ikke ekstra vidde i bunden, selvom den er lang. Derfor har den en høj slids midt bag, der sikrer at du kan gå ubesværet. Basisfrakken har et klassisk revers, også kaldet et ”notch lapel”, som er kendetegnet ved et lille trekantet indhak, der hvor krave og revers mødes. Reversets bruktlinje slutter i taljen, hvor frakken har et overfald på 3 cm og lukkes med 3 knapper, der er placeret med god afstand mellem hinanden fra taljen og ned. Basisfrakken har håndsyede knaphuller, men du kan også sy knaphuller på symaskinen eller sy paspolerede knaphuller, hvis du hellere vil det.
I forstykket har basisfrakken paspolerede lommer med klap. Lommerne er placeret vandret og er syet på en måde, så klappen enten kan være synlig udvendig eller gemt inde i lommen. Ærmerne er 2-sømsærmer, der har en høj kuppel og et klassisk, pænt fald. Der er god bevægelighed i ærmerne, selvom de ser slanke ud. Ærmerne understøttes i kuplen og ved skulderen ved hjælp af ærmefisk og skulderpuder.
Ud fra basismønsteret lærer du at lave symønstre til alle de andre designs. Til magasinet har vi syet de designs, du kan se på billederne herunder. Det er: design 1 (basisfrakken), design 4, design 8 og design 11.
Har du et grundmønster til frakke med 2-sømsærme, kan du bruge det som udgangspunkt i stedet for at tilrette basismodellen fra magasinet. Har du ikke, så starter du med at sy en prøvemodel af det medfølgende digitale symønster og tilrette den. Alle design i magasinet er lavet ud fra basismønsteret. Sammen med din adgang til magasinet får du også en videoguide, der viser, hvordan du laver basismodellen ud fra dit eget grundmønster til frakker.
Sådan får du adgang til onlinemagasinet
Når du bestiller onlinemagasinet Synoter Magasin nr. 13 – Vinterfrakker, får du adgang til den side i vores online medlemsklub Synoter Studio, der indeholder magasinet. Du får adgang via Synoter Studios onlineportal.
Alt fra Synoter Studio, du har købt adgang til, er samlet samme sted. Du skal logge ind i Synoter Studio, for at få adgang til dine køb, uanset om du er medlem af onlineklubben eller ej. Hvis du køber flere magasiner eller temaer, vil de også være tilgængelige, når du logger ind.
Er du medlem af onlineklubben Synoter Studio, får du automatisk adgang til nye magasiner, så længe du er medlem. Magasiner, der er udkommet før, du blev medlem, kan du købe adgang til enkeltvis her i webshoppen. Medlemmer har adgang til en masse ekstra undervisning om tilskæring, tilretning, design og syning, som kun er tilgængeligt for medlemmer. Du kan blive medlem af Synoter Studio og få adgang til det seneste tema her <<