5 nemme trin: fjern indsnit i en nederdel

Indsnit er ikke altid en god idé.

Indsnit er fantastiske til at give facon til tøjet og sikre en god pasform. De er den absolut største nøgle til at forme det flade stof til vores runde kroppe.

Men nogle gange kan det være bedre at slippe for at sy et indsnit, hvis det kan gøres uden at tøjet får en ringere pasform af den grund.

Det er ofte en fordel at undgå indsnit i blonde og andre sarte materialer.
Og det kan være en fordel i printet stof, der bliver forstyrret af et indsnit, der kommer på tværs og “ødelægger” printet.

 

I det her stof kan det være en idé at undgå indsnit

Blondestof er meget forskelligt, og i tætte blonder kan du fint sy indsnit. Men er blonden meget åben, risikerer du at skulle sy i luft – sådan helt bogstaveligt. Og det holder ikke. Så her kan det være en stor hjælp ikke at skulle have indsnit til at passe ind i stoffet, når du klipper.

sy i blondestof

 

I printet stof er der mere forskel på om indsnittet er forstyrrende eller ej.

Se fx. de her damer. Er de ikke skønne? Et indsnit kan komme til at skjule en halv dame, og det kan hurtigt blive noget rod. (Og nej, damerne skal selvfølgelig ikke vende på hovedet i et stykke færdigt tøj. Men det kom de til her på billedet).

fjern indsnit i nederdel

 

Et andet eksempel er de her meget pæne og ordentlige cirkler. Igen vil et indsnit bryde mønsteret.

Det er ikke altid, indsnittet kan fjernes helt, uden at det har negative konsekvenser for pasformen. Men kan du fjerne noget af indsnittet, så det syede indsnit bliver mindre, vil forstyrrelsen i printet også være mindre. I et print som dette med cirklerne kan det gøre en stor forskel i det færdige udtryk at lave indsnittene mindre efter den metode, du kan se længere nede – eller fjerne dem helt, hvis det er muligt.

 

fjern indsnit i nederdel

 

Indsnit er ikke altid et problem i printet stof

Hvis printet er tilpas rodet eller et mere vildt, grafisk mønster, gør det sjældent den store forskel om der er syet et indsnit eller ej. Det trænede øje kan som regel godt spotte et indsnit, men de fleste vil ikke lægge mærke til de små forstyrrelser i mønstre som dette grafiske print:

fjern indsnit i nederdel

 

Herunder er et mere ordnet print, men det er ordnet på en mere rodet måde, så her vil det heller ikke betyde det helt store om der er syet indsnit eller ej. Og så er det som regel en fordel at sy indsnittet. Udover at indsnittet former stoffet der, hvor kroppen har mest brug for det, så giver indsnit også mulighed for at ændre pasformen med tiden. De fleste tager på med alderen, uanset hvad man gør for at undgå det, og ved at fjerne indsnittene på forstykket kan du ofte forlænge levetiden på en nederdel, der ellers ville være blevet for lille.

fjern indsnit i nederdel

Så meget indsnit kan du fjerne i dit symønster

Du kan ikke bare slette dine indsnit og lade som om de aldrig har eksisteret.

Den korrekte måde at fjerne et indsnit er at flytte det et andet sted hen. Og det kan du kun gøre til en vis grænse. Sætter du bare et stort kryds over dine indsnit, uden at tage højde for dem et andet sted, ødelægger du pasformen i dit symønster. Og det er du næppe interesseret i.

Med teknikken herunder flytter du indsnittet (eller en del af det) til sidesømmen. Du kan bruge teknikken i nederdele og bukser hvor indsnittet slutter i taljen. I kjoler, hvor taljeindsnittet fortsætter op i overdelen, er det en anden teknik, der skal til for at fjerne noget af indsnittet. Det kommer vi ikke ind på i denne artikel.

Der er grænser for, hvor meget af et indsnit, du kan flytte til sidesømmen. Hvis du bare kunne erstatte alle indnsit med en mere kurvet sidesøm, ville der ikke være nogen problemer med pasformen i tøj overhovedet. Men sådan fungerer det desværre ikke.

I kroppens naturlige taljelinje kan du fjerne op til 1,5 cm af indsnittets dybde. Jo længere fra taljelinjen, du kommer, desto mindre kan du fjerne, fordi indsnit automatisk bliver smallere jo længere de kommer fra taljelinjen.

Er dine indsnit 1 cm eller mindre kan du med fordel fjerne hele indsnittet, da et så lille indsnit er vanskeligt at sy.
Er de dybere kan du fjerne op til 1,5 cm i taljelinjen og sy resten af indsnittet. Sørg for at det, der er tilbage til at blive syet, er mindst 1 cm og helst mere.

Det kan IKKE anbefales at fjerne indsnittene i dine grundmønstre til nederdele og bukser, hvis du arbejder med grundmønstre. Indsnittene er der, fordi de giver den bedste pasform. De skal kun fjernes, hvis der er en særlig grund til det, som fx at stoffets struktur eller print ikke egner sig til indsnit.

 

5 trins guide til at fjerne indsnit i dit symønster

Her får du en nem 5-trins guide til at fjerne eller mindske indsnit i dit nederdels- eller buksemønster.

Du bør kun fjerne indsnittet i nederdele og bukser, hvis der er en særlig grund til det.

Designer du fra bunden, fjerner du indsnittet i din designudvikling, før du tegner de færdige mønsterdele af. Hvis du bruger et købemønster, kan det være en god idé at tegne en kopi af mønsteret og lave ændringen på den, så du kan vende tilbage til originalen senere, hvis du vil sy en version med indsnit.

 

Trin 1 – Mål dybden af dit indsnit

Først skal du måle dybden af dit indsnit, for at finde ud af hvor meget af det du kan fjerne. Når du har fundet ud af det, markerer du fra sidesømmen og ind på mønsteret. Hvis dit indsnit fx. er 2 cm dybt kan du fjerne 1 cm, for at have 1 cm tilbage til at sy resten af indsnittet. Så i det tilfælde markerer du 1 cm ind fra sidesømmen i taljelinjen.

fjern indsnit i nederdel

 

Trin 2 – Mål længden af dit indsnit

Derefter måler du længden af indsnittet og markerer det ned langs sidesømmen fra taljelinjen. Mål midten af indsnittet, og gå ikke for højt op i om du afmærker præcis på millimeteren.

fjern indsnit i nederdel

 

Trin 3 – Fjern indsnittet i sidesømmen

Forbind de 2 punkter du har afmærket i sidesømmen, så den nye sidesøm bliver lidt mere buet ind mod taljelinjen. Hvis du ikke kan tegne buen i fri hånd, så er en kurvelineal en rigtig god hjælp her. Find en linje, der er harmonisk og forbinder de nye punkter på en naturlig måde.

fjern indsnit i nederdel

 

Trin 4 – Ret indsnit og taljelinje

Taljelinjen skal rettes til ved indsnittet, så den passer til det nye mindre indsnit.

Hvis du har fjernet indsnittet helt, så skal taljelinjen rettes ud, så den ikke har den lille spids der hvor indsnittet var. Sæt et kryds over indsnittet, så du ved du ikke skal sy det.

Har du kun fjernet en del af indsnittet skal resten af indsnittet justeres. Først formindsker du indsnittet i taljelinjen med det mål, du har fjernet i sidesømmen. Har du fx. fjernet 1 cm skal du fjerne 0,5 cm i hver side af indsnittet, så midterlinjen stadig er midten af indsnittet.

fjern indsnit i nederdel

 

Derefter skal du justere spidsen af indsnittet i taljen. Det gør du ved at folde indsnittet i de nye linjer, så det er lukket som om det var syet, og derefter tegner du den nye taljelinje op.

fjern indsnit i nederdel

 

Til sidst sætter du blyanten ind i folden af indsnittet under taljelinjen, og markerer den nye spids, som du så kan tegne op når du folder indsnittet ud.

fjern indsnit i nederdel

fjern indsnit i nederdel

 

Trin 5 – Juster sømrummet

Hvis der var sømrum på dit symønster, inden du gik i gang med at fjerne indsnit, skal du have justeret sømrummet til at passe til de nye sylinjer. Når du er færdig klipper du det overskydende papir af, så du har et helt færdigt mønster igen, klar til at lægge på stoffet og klippe din nederdel.

Lær mere mønsterkonstruktion i Synoter Studio

I videoen herunder kan du se, hvordan du fjerner indsnittet i sidesømmen. Videoen er fra vores online medlemsklub Synoter Studio, hvor den ligger som en af de basisteknikker, der normalt kun er tilgængelig for vores medlemmer.

Synoter Studio er en onlineklub, hvor vi nørder mønsterkonstruktion. Som medlem får du adgang til et nyt tema om mønsterkonstruktion hver måned, ligesom du har adgang til et voksende bibliotek af bonusmateriale, der omhandler alt fra tilretning til syteknikker og hvilken sytråd, der er den bedste at bruge i dine symaskiner.

Du kan læse mere om Synoter Studio her <<

 

 

Design med indsnit

Den teknik, du har set her, er til særlige tilfælde.

Der er mange andre måder at slippe for at sy indsnit.

Du kan få en meget bedre grundlæggende forståelse for indsnit og hvad de har af betydning for pasformen i vores tøj, i temaet fra Synoter Studio, der handler om indsnit. Du finder temaet her:

Synoter Tema nr. 2: Indsnit

 

Og vil du lege endnu mere med indsnit end blot det mest grundlæggende, kan du dykke ned i temaet Design med indsnit, ligeledes fra Synoter Studio. Du finder temaet her:

Synoter Tema nr. 7: Design med indsnit

 

 

 

 

Opdateret marts 2022

Læs også:

2 thoughts on “5 nemme trin: fjern indsnit i en nederdel

  1. Kirsten Bladsgaard says:

    Som altid en inspirerende og gennemarbejdet artikel.
    Vi ses i Fredericia på søndag
    Mvh. Kirsten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap