Lille barm tilretning i symønstre – sådan gør du

Forbered dig på et langt indlæg og en lang video! Det her er en af de mere komplicerede teknikker, jeg normalt underviser i på mine live kurser. Men mange har spurgt efter denne guide, så nu får I den her!

Det kan være mindst lige så irriterende at være lille og spinkel som det kan være at være rigeligt rund. Når man syr kan det faktisk være mere irriterende, for der er masser af guides til hvordan man får alle mulige steder på et symønster til at passe bedre til en større krop, men ikke helt så mange guides til at få symønstre til at passe til en mindre krop.

Et eksempel, som er lidt ømtåleligt for mange, er størrelsen på barmen.

Der er meget snak på nettet om “stor barm tilretning” (også kendt som FBA – full bust adjustment – hvis man googler på engelsk). Og der er en god grund til at mange søger efter teknikker til at få mere plads omkring barmen i deres kjoler, bluser og jakker.

Næsten alle symønstre er nemlig lavet til B-skål, men vi ved jo godt alle sammen, at det ikke helt matcher virkeligheden. Der er temmelig mange kvinder, der har større bryster end en B-skål. Og det der med at man kan justere brystvidden i sidesømmen er altså lidt en skrøne. Det er meget sjældent optimalt, uanset om det er til det større eller til det mindre. Den bedste pasform kommer af at lægge vidden ind i mønsteret, der hvor der er brug for den. Der skal være plads i tøjet, der hvor kroppen fylder. Og det er altså sjældent i siden.

Men hvad så hvis kroppen ingenting fylder?

Og det faktisk er det, der er problemet? For nok er der mange kvinder der bruger C, D, E, F og G skål. Men der er faktisk også flere end et par stykker, der bruger A skål. Og dem glemmer vi lidt. Men det skal være slut nu! Så her får du en guide til at lave en “lille barm tilretning” i dine symønstre.

Hvornår skal symønstre ændres til lille barm?

Hvis du er mindre end dit symønster, og HAR prøvet at tage en mindre størrelse, uden at det gør nogen forskel andet end at tøjet så bliver for stramt over ryggen, så har du ret sikkert brug for at lave en lille barm tilretning i dit symønster.

Som udgangspunkt skal du have lavet en tilretning til lille barm hvis du bruger A-skål i dine BH’er. Det er vigtigt at tøjet passer dig hen over ryggen og skuldrene, så hvis det kræver en større størrelse end hvad dit brystmål siger, så må du i gang med saks og tape.

I nogle tilfælde kan man være meget i tvivl om man har brug for en tilretning til lille barm, eller om man bare skal have syet sin kjole eller bluse lidt ind i sidesømmen. Det kan godt give en positiv effekt af at lave en lille barm tilretning helt ned til en ændring på 0,5 cm. Så små ændringer kan være svære at se på egen hånd, og det kan sagtens være man kan leve med pasformen som den er uden, men på mine live kurser kan jeg sagtens finde på at lave tilretninger til lille barm (eller stor barm) helt ned til en ændring på 0,5 cm.

Et andet tilfælde, hvor det kan være aktuelt med en tilretning til lille barm, er hvis man har tabt sig og er træt af man ikke længere kan passe sine gode symønstre. Her kan man gå “baglæns” i konstruktionen, og lave tilretninger til en mindre krop, selvom man nok oprindeligt har lavet tilretningerne til en større krop.

Det er noget nemmere at lave en tilretning til lille barm og evt. kombinere med en tilretning til smal ryg, end det er at starte forfra med grundmønster og nye design udviklinger, især hvis man har fået konstrueret sig en lille håndfuld yndlingsmønstre. Metoden er brugt med succes hos en kursist, der havde tabt 13 kg. efter hun fik tilrettet sit grundmønster.

GUIDE – sådan laver du en lille barm tilretning i dine symønstre

Guiden her er til et mønster med taljeindsnit og brystindsnit. Det er der i de fleste mønstre til vævet stof, hvor der kan være brug for en tilretning omkring barmen. Ser du andre metoder til stor barm tilretninger, fx. til symønstre uden indsnit, så kan du følge principperne fra de guides, men bevæge mønsterdelene modsat, så der bliver fjernet vidde i stedet for at det bliver tilføjet – efter samme principper som i denne guide.

Til at starte med arbejder du kun med mønsteret fra taljen og op. Til sidst sætter vi det sammen med underdelen af mønsteret igen, men det er nemmere at styre, når det er et mindre stykke papir, man arbejder med. Så start med at klippe mønsteret over i taljen.

Du skal bruge brystpunktet i tilretningen. Hvis det ikke er tegnet ind på dit mønster og markeret meget tydeligt, så du ikke er i tvivl om, hvor det er, så skal du selv finde det. Se i videoen til sidst i guiden hvordan du finder brystpunktet.

Tilretning til lille barm – Trin 1

Først skal du have tegnet hjælpe linjer ind på mønsteret. Du skal bruge en linje, der går gennem midten af taljeindsnittet til brystpunktet og derfra ud til ærmegabet (linje 1). Og så skal du bruge en linje der går ind gennem midten af brystindsnittet til brystpunktet (linje 2), og en linje, der skærer “midt for” delen over ca. 4-5 cm over taljen (linje 3).

Så langt er det faktisk det samme som til en stor barm tilretning. Men når det er en lille barm, vi tilretter til, skal vi bruge en linje mere. Tegn en linje parallel med den del af linje 1, der går midt i taljeindsnittet. Afstanden mellem de 2 linjer skal være den vidde, du skal have fjernet i dit symønster. Så hvis du skal have lavet en lille barm tilretning på 1 cm, så skal der være 1 cm mellem de 2 linjer.

Når alle linjerne er tegnet, klipper du først op ad linje 1 fra taljen gennem brystpunktet og ud til ærmegabet. I ærmegabet skal der være et hægtepunkt, hvor mønsterpapiret kun lige hænger sammen i sømlinjen. Hvis du har sømrum i mønsteret skal du klippe ind gennem kanten af sømrummet, så du får et hægtepunkt.

Derefter klipper du ind ad linje 2 fra sidesømmen ind gennem midten af brystindsnittet til brystpunktet. her skal der igen være et hægtepunkt, så du må altså ikke klippe helt igennem. Der skal lige være 2 mm mønsterpapir tilbage ved brystpunktet, der ikke er klippet i. Skulle det gå galt, så sæt et stykke tape på og klip igen.

Til sidst klipper du langs linje 3, og her klipper du den lille stump i bunden helt af. Læg den til side, for du skal bruge den igen bagefter. Du skal vide hvad der er op og ned på den, så det kan være en god idé at skrive “talje” på den nederste linje, inden du klipper.

lille barm tilretning

 

Tilretning til lille barm – Trin 2

Nu kan du bevæge de forskellige dele som du kan se herunder. Læg mærke til hægtepunkterne ved brystpunktet og i ærmegabet. Det er vigtigt du kan bevæge mønsteret som her, ellers kan du ikke lave tilretningen. Tjek at du har klippet rigtigt, og skulle du have klippet forkert et sted, så tape mønsteret sammen igen og klip på ny.

Sæt den store del med midt for fast på et nyt stykke mønsterpapir, så det ikke flytter sig for meget rundt, når du går i gang med at lave selve tilretningen. Du kan evt. også tape den fast på bordet, hvis du vil være helt sikker på det ikke rykker sig.

lille barm tilretning

 

Tilretning til lille barm – Trin 3

Når du har sikret dig, at du har klippet rigtigt, så skal du til at lappe mønsterdelene ind over hinanden. Til at starte med skal du være lidt ligeglad med den “trekant” der er mellem brystindsnittet og linjen ved ærmegabet. Det interessante i første omgang er nemlig linjen i taljeindsnittet. Den skal du have skubbet over mod midt for, så den kommer til at ligge oven i den ekstra linje du tegnede i trin 1. De 2 linjer skal ligge oven i hinanden hele vejen, men de kan ikke starte og stoppe i samme punkt. Brystpunktet bliver forskubbet, og det samme gør bundlinjen, og det er som det skal være.

Inden du taper mønsterdelen sammen igen, skal du sikre dig at det trekantede stykke ligger rigtigt. Det skal ligge helt fladt. Brystindsnittet bliver mindre fordi delene lapper ind over hinanden. Linjerne og delene flytter sig i forhold til hinanden, og det kan godt være lidt besværligt de første par gange man prøver at lave tilretningen, men øvelse gør mester. Se hvordan jeg gør i videoen til sidst i guiden.

lille barm tilretning

 

Tilretning til lille barm – Trin 4

Nu er dit mønster blevet mindre, og du skal have genoprettet linjerne. Dit nye brystpunkt er midt mellem de 2 dele, det gamle punkt er blevet splittet op i. Du skal måle afstanden fra det ene hjørne ved brystpunktet til det andet, der hvor de 2 dele er lappet ind over hinanden, og placere brystpunktet midt på denne linje.

Dit nye brystindsnit er blevet mindre. Du skal ignorere overlappet af mønsterpapir, og i stedet finde de oprindelige yderlinjer på brystindsnittet. De er stadig yderlinjerne, så det nye brystindsnit er mellem dem og det nye brystpunkt. Tegn den nye midterlinje ind fra midt mellem yderlinjerne og ind til brystpunktet.

Den del, du har klippet helt af i trin 1, skal nu sættes på igen. Den skal placeres så  midt for og taljelinjen passer sammen, så den kommer til at lappe ind over resten af mønsteret.

lille barm tilretning

 

Tilretning til lille barm – Trin 5

Nu er overdelen færdig, og du har formindsket dit mønster omkring barmen. Det er blevet tid til at samle over- og underdel til et helt mønster igen.

Underdelen skal passe i taljen og midt for. I sidesømmen vil den være for stor, og stritte ud forbi overdelen. Det skal den gøre.

Sæt de 2 dele sammen i taljen med tape.

Fold brystindsnittet og tegn den nye sidesøm. Punktet i ærmegabet er det samme som før, men i taljen skal den nye sidesøm være midt mellem overdelens og underdelens sidesøm.  Det er vigtigt du husker at folde indsnittet, inden du tegner sidesømmen, for at få den rigtige retning på sømmen og den nye spids på indsnittet. Se hvordan i videoen.

Taljeindsnittet skal også rettes op. Det skal være parallelt med midt for, og starte ved brystpunktet. Længden skal være som før, så slutpunktet på indsnittet på underdelen har den rigtige højde. Tegn først midterlinjen, som er den der er parallel med midt for, og mål derefter ud i taljen til dybden af indsnittet, som skal være det samme som før. Tegn det nye indsnit op, og så er dit mønster færdigt.

lille barm tilretning

 

Så, det var jo ikke så svært. Måske skal du lige øve dig et par gange, inden det er helt i skabet. Jeg ville i hvert fald teste tilretningen i en prøvemodel til at starte med, inden jeg gav mig til at klippe det nye mønster i en dyr silke eller noget andet lækkert og kostbart stof (her tæller det der fede print, du fik den sidste meter af, også med, selvom det måske kun kostede en 20’er i penge).

Se videoen et par gange, hvis du synes det hele er lidt kryptisk:

Det kraftige mønsterpapir, jeg bruger i videoen, er nemmere at lave den her type tilretninger i, end det normale tynde mønsterpapir. Jeg køber mit mønsterpapir hos Mika Emballage, men flere af mine kursister har fundet noget lignende i forskellige kontor forsynings forretninger – så hedder det indpakningspapir i stedet for mønsterpapir. Det de har hos Mika er det man bruger på designskolerne. Det findes i ruller på 100 eller 200 meter, hvilket lyder af meget, men hvis du syr meget og laver mange mønstre, så skal du nok få det brugt.

Jeg håber rigtig meget du har fanget pointen i at lave tilretningerne “omvendt” når du skal have lavet en tilretning til en mindre krop. For så kan du bruge rigtig mange af vejledningerne til “større-dit-og-dat” og behøver ikke sidde frustreret tilbage og føle dig overset.

OPDATERING: Mika er desværre lukket. Vi køber nu vores mønsterpapir i ruller a 250 meter hos Karl Lund
https://www.karllund.dk/da/ensfarvet-blomsterpapir-i-rulle/hvid-kraft-moensterpapir-70cmx250m-45g

Læs også:

7 thoughts on “Lille barm tilretning i symønstre – sådan gør du

 1. Margit says:

  Hej Signe
  Tak for vejledningen til “Lille Barm Tillretningen”. Det har jeg søgt en del efter og kun fundet hvordan man laver større barm.

  Jeg har tidligere forsøgt, men jeg kan se der er nogle ting jeg skal prøve at gøre anderledes.

  Vh. Margit

 2. Beke Grüner says:

  Hej Signe.
  Sikke en fin og udførlig tilretning og video.
  Jeg har et færdigmønster, jeg gerne vil lave mindre barm på, men på mønstret er der ikke taljeindsnit (kun markering af taljehøjde), så hvordan finder jeg så brystpunktet?
  Med venlige hilsner Beke

  • Signe says:

   Hej Beke
   Du kan forlænge midterlinjen af brystindsnittet 2 cm og tegne en linje vinkelret på taljelinjen, der går på tværs af den forlængede linje. Der hvor de krydser hinanden er brystpunktet. Det er ikke sikkert det giver dig det præcise brystpunkt, for selvom brystindsnit teoretisk er kortet 2 cm af fra brystpunktet kan det godt være noget andet i praksis i forskellige mønstre. Men det er i hvert fald et godt udgangspunkt, og så kan du tilrette en prøvemodel derfra.
   Venlig hilsen
   Signe / Skaberlyst

 3. Stinne says:

  Hej Signe

  Hvornår ved jeg om jeg skal lave en lille barm tilretning?
  Jeg oplever at stoffet er for “stort” mellem brystet og halsudskæringen, så jeg næsten skal lave et læg i halsudskæringen, for at stoffet sidder helt ind til kroppen oppe ved halsudskæringen. Er det så en lille barm tilretning jeg skal lave for at undgå lægget? Omkring selve brystet sidder det fint og længden foran passer også super.

  Mvh. Stinne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap