Når Sømrummet Driller: Husk sømhjørner!

Måske har du slet ikke lagt mærke til, at dine oplægninger nogle gange ikke er helt glatte og ensartede.

Måske har du lagt mærke til det, men været lidt ligeglad og tænkt “nå, sådan er det nok bare”.

Eller måske har du lagt mærke til det, og tænkt “hm, det var da sært”.

Det har Lisbeth. Altså tænkt at det var underligt, og der måtte være noget galt.

Hun har tænkt så meget over det, at hun har skrevet til mig og spurgt “hvordan hulan hænger det her sammen?” (Ej, det skrev hun ikke. Men det var det, hun mente).

Det, der vækkede Lisbeths undren, er oplægninger, der ender med at se sådan her ud, når de er syet:

sømhjørner

Problemet opstår, når man skal sy en oplægning i tøj med stor vidde – fx. en nederdel eller frakke (jo større vidde, desto større problem) ELLER et stykke tøj, der bliver smallere ned mod oplægningen – fx. bukser eller ærmer.

Vidden i oplægningen passer ikke, når man folder oplægningen ind i tøjet, og så får man en masse buler og måske endda små læg og folder.

Det kan se nogenlunde sådan her ud:

På de første 2 billeder er vidden bredere i bunden, og der er ikke plads til oplægningen. Det giver læg på indersiden og buler/folder på ydersiden, der ikke kan stryges ud.

oplaegning2oplaegning1

 

På de næste 2 billeder er vidden smallere i bunden, hvilket betyder at oplægningen ikke kan fylde vidden ud. Det giver en meget stram søm, en bulet foldekant og læg på ydersiden af stoffet.

oplaegning3

oplaegning4

Hvis du er lidt ligesom Lisbeth, så er det bare overhovedet ikke godt nok til dig.

Men hvad gør du så, for at undgå, at oplægningen enten fylder for meget eller for lidt?

Du bruger en simpel tilskærings teknik, og laver sømhjørner i dit mønster, inden du klipper stoffet ud.

Har du først klippet og syet, så er det i de fleste tilfælde for sent at gøre noget ved det, men hvis du tager fat i dit mønster, så kan du rette det til, og undgå problemer med oplægningen.

Sømhjørner i oplægninger – Sådan gør du

Sømhjørner – Trin 1.

Start med at folde mønsterpapiret i oplægningen, som om det var stoffet og du skulle til at lægge det op. Fold papiret om mod bagsiden. Sørg for at foldelinjen i bunden af oplægningen bliver overholdt. Hvis den runder en smule ud mod sømmene, skal du også folde papiret rundet, så godt du kan.

Sømhjørner – Trin 2.

Kig på sømrummet ude i kanten af mønsteret. Tegn sømrums linjen fra selve mønsteret igennem til oplægningen, så linjen i oplægningen kommer til at blive en kopi af det stykke linje, der ligger lige over oplægningen.

Sømhjørner – Trin 3.

Fold oplægningen ned igen, og klip dit mønster efter den nye linje, du har kopieret fra den del af mønsteret, der ligger lige over oplægningen.

Se de 3 trin til sømhjørner i oplægninger her i videoen:

Jeg håber du kunne bruge mit svar. Du må meget gerne dele dine egne erfaringer  i en kommentar herunder.

Læs også:

5 thoughts on “Når Sømrummet Driller: Husk sømhjørner!

 1. Lisbeth says:

  Kære Line

  1000 tak for din forklaring – ja, det giver mening. Jeg havde efterhånden regnet det ud, når det gælder oplægning af f.eks. bukseben, som bliver smallere nedadtil. Men jeg synes stadig det er vanskelig med f.eks. en frakke, der har A-facon…! Hvis hele ryggen er klippet i ét stykke – så bliver der altså noget bøvl, når den lægges op… i hvert fald de gange, jeg har forsøgt. Men – det var måske en idé, at jeg melder mig på din sy work-shop, når du kommer til København, så jeg kan få løst problemet 🙂 Det vil jeg overveje. kh Lisbeth

 2. Signe Eriksen says:

  Kære Lisbeth

  Dejligt at det giver mening 🙂 Du er hjertens velkommen på workshoppen! Vi skal nu mest arbejde med tilretninger og pasformer, men lur mig om ikke der bliver tid til at vise et trick eller 2 undervejs også – især hvis nogen har noget meget konkret at spørge om.

  Kh
  Signe / Skaberlyst

 3. Lizzie Holm says:

  Skønt med dine tips, jeg bliver rigtig glad for at følge med og kan bruge dine råd. Tak ???? Signe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap