Nødløsning til dumme oplægninger

header_oplaegning

Så du videoen i sidste fredags brevkasse svar til Lisbet? Ellers kan du se den ved at klikke her.

Lisbet ville gerne vide, hvordan man fikser sømrummet i modeller med vidde, så det ikke sidder og buler indvendigt. I mit brevkasse svar viser jeg, hvordan man fikser det problem med en nem lille tilskærings teknik.

Men er man nu kommet så langt, at tøjet er klippet og syet, og alt bare er for sent, ja så er der faktisk en nødløsning, man kan ty til. Jeg bruger den selv fra tid til anden, når det hele lige går liidt for stærkt, og jeg glemmer at tænke mig om i god tid. Sidst jeg fik brug for den, var til den grønne kjole, jeg syede til dette foto projekt. Og jeg var snu nok, til at tage billeder af det, så du kan få denne lille nød-guide.

Sådan gør du, hvis oplægningen er for stor i omkredsen:

Problem: Der er for meget stof i oplægningen.
Problem: Der er for meget stof i oplægningen.

 

Trin 1: Find ud af, hvor meget er er for meget, ved at "knibe" sømrummet ind ved sømmene. Fordel det så godt du kan, så der er lige meget ekstra i hver søm.
Trin 1: Find ud af, hvor meget er er for meget, ved at “knibe” sømrummet ind ved sømmene. Fordel det så godt du kan, så der er lige meget ekstra i hver søm.

 

Trin 3: Sæt en nål i ved hver søm, der viser hvor det overskydende stof er.
Trin 2: Sæt en nål i ved hver søm, der viser hvor det overskydende stof er.

 

 

Trin 3: Sy en stikning, der går fra oplægningsfolden og ud i sømrummet. Stikningen skal følge nålens linje, så de syr det overskydende stof væk. Spræt den gamle syning op i oplægningen.
Trin 3: Sy en stikning, der går fra oplægnings folden og ud i sømrummet. Stikningen skal følge nålens linje, så den syr det overskydende stof væk. Spræt den gamle syning op i oplægningen.

 

Strug sømrummet fra hinanden i den nye søm, og klip evt. det overskydende sømrum af. Så passer omkredsen bedre, og du kan sy din oplægning normalt uden buler eller læg.
Trin 4: Stryg sømrummet i den nye søm, og klip evt. det overskydende sømrum af. Så passer omkredsen bedre, og du kan sy din oplægning normalt uden buler eller læg.

 

Jeg håber dette trick kan hjælpe dig, hvis du sidder og er gået helt kold og næsten ikke magter at skulle tilbage til mønsteret og lave ændringer, når du nu lige troede du var færdig. Som sagt bruger jeg også selv denne type nødløsninger ind imellem, når jeg har siddet lidt for længe ved symaskinen og begynder at klumre.

 

Når først du har lært, hvordan du skal lave tingene “rigtigt”, så er den type fejl, der gør at man har brug for den her type nødløsninger, et tegn på at du skal tage en pause. Så vær sød ved dig selv – ikke noget med at sige “jeg er godt nok dum” eller hvad man ellers kan finde på i et svagt øjeblik. Du er bare træt . Tag et hvil. Og brug en nødløsning med god samvittighed.

 

Kender du flere smarte nødløsninger? Eller hvad plejer du at gøre, når oplægningen pludselig ikke passer, og du bare ikke magter mere bøvl? Del gerne i en kommentar.

 

Læs også:

2 thoughts on “Nødløsning til dumme oplægninger

 1. Anne says:

  Hvis jeg laver en nederdel med vidde, kører jeg nederste kant igennem på overlockeren, hvor jeg har sat differentialet til at rynke det en lille bitte smule. Så passer omkredsen, når jeg lægger den op.

  • Signe Eriksen says:

   Det var et smart trick Anne – TAK for det 🙂

   Jeg tænker at der nok er en grænse for, hvor meget vidde man kan holde til på denne måde, men til mindre omkredse er det fikst.

   Nogle gange kan det faktisk være svært at få den metode, jeg har vist, til at være nok, hvis det er en stor omkreds, uden at der kommer “kanter” i oplægnings forløbet, så en kombi af de 2 teknikker kunne måske være en løsning til meget store vidder. Eller til meget brede oplægninger. Det vil jeg prøve af en dag.

   kh
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap