Få din skræddersaks til at holde i mange år

Sponsoreret indlæg

En god skræddersaks er guld værd, når du klipper i stof. Og  ofte er de også noget dyrere end almindelige sakse. For en rutineret syer eller skrædder er det ikke underligt, at en god skræddersaks koster mere end almindelige universal sakse. Vi har nemlig fundet ud af, hvor meget lettere det er at være præcis, når saksen klipper godt. Og det er altså værd at betale for.

Men for begyndere og ikke sy-kyndige (min mand, for eksempel), kan det godt virke lidt vildt at give i omegnen af 1000 kr for en saks. For er der nu forskel? Det har jeg set nærmere på, og kan efter megen research og snak med sakseslibere, forhandlere og smede forsikre dig om, at der er forskel på din dyre skræddersaks og på de sakse, du kan købe i supermarkedet til en 50’er.

Det bliver lidt nørdet det her. Men jeg har været helt opslugt af at researche og skrive om sakse, og jeg håber du også synes det er spændende at vide lidt mere om et af de redskaber, vi bruger aller mest, når vi syr.

skræddersaks

Sådan laver man en god skræddersaks

Der findes flere forskellige typer stofsakse, men det er ikke det, denne artikel handler om. Her går vi i stedet endnu mere i dybden med skræddersakse, og ser på hvor de adskiller sig fra de andre sakse.

Der er 3 dele, der indgår i fremstillingen af en saks. Først er der stålet, som er selve råmaterialet. Det skal hærdes (bearbejdes), og til sidst skal skærene på saksen slibes og saksen skal samles.

Stålet skal have den rette hårdhed, for at være godt til en skræddersaks. Er din skræddersaks fremstillet af High Carbon (HC) stål, skal du være glad. Det er ikke rustfrit, men kan slibes meget skarpt, fordi det har den rette hårdhed til netop det. Man kan tilsætte forskellige stoffer til stålet, bla. chrom for at gøre det rustfrit. Men hver gang der tilsættes noget, ændrer kvaliteten sig. De kilder, jeg har talt med, foretrækker så rent stål som muligt. Så rustfrit er altså ikke nødvendigvis en kvalitet. Det kan i øvrigt godt ruste, hvis du ikke passer godt på det – trods navnet.

Stålet skal hærdes på den rigtige måde, og det kræver fagfolk. Rammer man forkert med temperaturerne, mens man hærder, kan man risikere at ødelægge stålet. Alt efter hvordan stålet er lavet, kan saksen have en skarphed, der holder fra 6 måneder for de dårligste sakse til 36 måneder for det bedste stål, hvis man ser på frisørsakse. Det har ikke været muligt at finde tilsvarende oplysninger for skræddersakse. Men eftersom sliberierne nævner både skræddersakse og frisørsakse som værende ”særlige”, antager jeg her at frisørsakse og skræddersakse minder om hinanden i den måde, stålet er lavet på. Så stålet og hærdningen har altså meget at sige, i forhold til hvor længe du kan forvente, din skræddersaks er god.

Til sids skal saksen slibes og sættes sammen. Her er fokus især på skærene, som er dem der klipper/skærer gennem stoffet.

Skærene på en skræddersaks er slebet som vinklede skær. Nogle sakse har et ”hul” mellem skærene, når saksen er lukket, og det er altså helt meningen. Det kaldes saksens “set” eller “set kurve”, og sikrer at saksen bliver ved med at være helt skarp ude i spidsen i lang tid, fordi skærene går imod hinanden helt ud i spidsen, når du klipper.

Skæret kan også have små ”sav-takker” i det ene blad. De små takker kaldes mikro riller, og de sikrer at stoffet ikke bliver skubbet ud af saksen, når du klipper. Derfor er en saks med mikro riller ekstra god til levende og tynde materialer, der ellers let forsvinder, mens du klipper.

skræddersaks

Rillerne gør det vanskeligt at slibe skæret, da det kræver special udstyr, for ikke at slibe rillerne af. Bliver rillerne slebet af, mister saksen sin egenskab til at holde på stoffet. Derfor skal du bruge din saks med mikroriller med omhu, så den ikke bliver unødigt slidt. Når den på et tidspunkt ikke kan undgå at skulle slibes, skal du gå til en professionel sakse sliber.

Det er ikke alle sakse med vinklede skær, der har mikro riller. Du kan se alle 3 typer skær (konveks og vinklede med og uden riller) i videoen længere nede.
UPDATE! Alle skræddersakse har vinklede skær – også dem jeg i videoen siger har konveks skær. Forskellen på saksene ligger i saksens “Set kurve”.

Så godt klipper en skræddersaks

Vinklen på skæret har også  noget at sige for, hvor godt en saks klipper. Vinklen skal passe til det materiale, saksen skal klippe i. De fladeste vinkler bruger man til papirsakse, fordi de flade skær holder skarpheden længe. Eftersom papir sløver saksen meget, så er det en god kombination at have et skær, der i sig selv holder skarpheden godt.

Skal du klippe i grovere og mere komplekse materialer end papir, som fx. stof eller hår, skal du have en stejlere vinkel på saksen. Der er stor forskel på stof og hår, og derfor er en frisørsaks og en skræddersaks to forskellige redskaber. Men det er alligevel samme teori, der ligger til grund for udformningen af skærene til begge typer saks – nemlig at jo stejlere vinklen er, desto skarpere bliver saksen.

Når skæret i saksen bliver stejlere, bliver det også mere følsomt. Det bliver hurtigere sløvt, og skal oftere skærpes eller ligefrem slibes. Hvis du får din saks slebet, er det vigtigt at vinklen på skæret bliver den samme, som den var oprindeligt. Ellers bliver saksen ikke ved med at klippe optimalt.

Du kan ikke klippe i hår med en skræddersaks (i hvert fald ikke, hvis du vil styre hvad du laver), og det er heller ikke en god idé at klippe i stof med en frisør saks. Medmindre du er ude på at ødelægge saksen, altså. Og jeg behøver ikke fortælle dig, at papir er absolut forbudt at klippe i med noget som helst andet end en papirsaks, vel?

Hvis du synes en god skræddersaks er dyr, når den koster omkring 1000 kr, så vær glad for at du ikke er frisør. Jeg spurgte en kursist, der er tidligere konkurrencefrisør, hvad hun gav for sin frisørsaks. Og der skal skræddersaksens pris altså ganges med 10.

Sørg for at din skræddersaks er justeret rigtigt

Når du har investeret i en god skræddersaks, så sørg for at vedligeholde den rigtigt. Brug den kun til det, den er beregnet til – nemlig stof. Undgå at klippe i nåle og papir, da det meget hurtigt bliver saksens endeligt. Det er vanskeligt – og ofte umuligt – at slibe en skræddersaks god igen, hvis den først er været i papir eller nåle.

Vlieseline er opbygget på nogenlunde samme måde som papir, og der er mange der oplever, at deres stofsaks bliver sløv af at klippe i vlieseline. Det er en rigtig god idé at have en særlig saks til at klippe i vlieseline, og skåne din stofsaks for dette materiale også. En papirsaks, der ikke er alt for slidt, plejer at være en glimrende løsning til at klippe i vlieseline.

Nu har vi snakket lidt om stål og slibning og sådan noget ret nørdet noget. Men det er faktisk ikke til at se på en saks, om stålet er godt eller ej. Hvad du til gengæld kan se efter er, hvordan saksen er sat sammen. Er den nittet eller skruet sammen?

De billige sakse er som regel nittet sammen. Så kan du ikke rigtig gøre noget ved saksen – den er som den er. Hvis den er god, holder den så længe stålet nu engang har kvalitet til. Er den dårlig, så bliver den aldrig bedre.

Er saksen derimod sat sammen med en skrue, så kan du justere den. Og det er godt. Du kan også skille den helt ad, hvis den skal have den helt store rengøring, eller hvis den skal slibes.

En af ulemperne ved at have en saks, du kan justere i skruen, er at nogle sakse kan finde på at løsne eller stramme sig selv, når du klipper. Om den gør det ene eller det andet kommer an på saksen, og det er ikke noget der betyder noget, andet end at du skal være opmærksom på det, og justere din saks, når det er nødvendigt.

Min egen Kai saks løsner sig lidt, når jeg klipper i kraftigt stof som denim og tæt uld. Så skal jeg justere den flere gange undervejs, mens jeg klipper. Det bliver hurtigt en vane, men det er vigtigt at gøre det undervejs, for ikke at skade saksen.

Saksen må ikke være så løs, at den begynder at sløre og ”vippe”, når du klipper. Men den må heller ikke være så stram, at du skal bruge ekstra mange kræfter for at klippe. Du skal finde den balance i saksen, hvor skærene går sammen, når du klipper, men hvor det stadig er ubesværet for din hånd at bruge saksen.

Skruerne kan se ud på forskellige måder. Her er de 2 typer, vi har i saksene på syværkstedet. Den ene type kræver en skruetrækker for at justere, mens den anden kan justeres ved at dreje med fingrene. Det kræver lidt kræfter, men er meget smart når man står og klipper, så man ikke skal have en skruetrækker liggende ved siden af, hvis man har en af de sakse, der løsner sig undervejs i klipningen.

skræddersaks

Det skal du også gøre for din skræddersaks

Det er meget vigtigt at justeringen af din skræddersaks er korrekt, men der er mere du skal gøre.

Begynder saksen at blive stram, uden at det er justeringen, den er gal med, skal du give den en dråbe symaskineolie. Dryp olien på skæret så langt inde ved skruen, du kan komme til, og klip i luften, til olien har fordelt sig. Tør saksen af med en tør klud, inden du klipper i stof, så der ikke er overskydende olie, der sætter sig i stoffet. Hvor ofte du skal smøre din saks, kommer an på hvor meget du bruger den, og hvad du bruger den til.

Hver eneste gang du er færdig med at klippe, skal du tørre din saks af. Fjern stofrester og støv fra den, så den altid er ren. Fedt fra støv og fnuller kan sætte sig i saksen, og gøre den træg at klippe med, og det er virkelig nemt at undgå, hvis du bare gør det til en vane at tørre saksen af, inden du lægger den på plads. På billedet af skruerne herover er det lidt afslørende, for der kan du se at saksene er lidt for fulde af fnuller. Men de var sådan set også i brug, da jeg snuppede dem for at filme videoen til dig.

Du kan se i ugens video, hvordan du justerer din saks og giver den olie.

En del af denne artikel er blevet til på baggrund af et interview med Finn Guldager fra Guldager Symaskiner. Vi spurgte Finn, hvor meget man skal sy, for at det kan betale sig at købe en af de dyre Kai Professional sakse. Hans svar var: ”Hvor meget skal du køre for at købe en Ferrari”? Og ja…det ved vi ikke helt. Men vi ved at Kai saksen er saksenes Ferrari, og at Finn har helt ret, når han efterfølgende siger at det kommer helt an på, hvor god du vil være ved dig selv.

Er du rigtig god ved dig selv, så bør du købe en almindelig Kai Professional 7000 series saks OG en der står ”S” på, for den er med mikro riller. Udgaven med mikro riller bruger du til sarte og levende stoffer, som ikke må bevæge sig under klipningen, og den almindelige udgave bruger du til alt andet.

Når du skal ud og købe en ny skræddersaks, så husk at prøve den først. Der findes forskellige størrelser af de forskellige sakse, og det er vigtigt du får en saks, der passer til din hånd. De populære Kai sakse har 3 forskellige numre, og det er ikke sådan at en 7250 er bedre eller dårligere end en 7230.Nummeret refererer til længden på skæret. Håndtaget skifter også størrelse, så derfor er det vigtigt at du prøver saksene, før du vælger størrelse.

Din skræddersaks skal passe til din hånd, og længden og vægten af saksen skal også passe til dig. Har du ikke mulighed for at prøve saksen, inden du køber, så gå efter hvilken størrelse du plejer at bruge i handsker. Handsker laves typisk i str. small, medium og large, og det kan du nogenlunde pejle efter, når du vælger størrelse på din skræddersaks. Jeg er sådan rimelig medium-agtig, og har den mellemste længde Kai skræddersaks. Den er helt perfekt til mig.

skræddersaks

Jeg plejer at købe mine sakse hos Guldager Symaskiner i Århus. Er du ikke på de kanter, kan du også finde gode sakse online. Det behøver ikke engang være i symaskine eller stofbutikker – garnbutikker eller læderhandler har også ofte gode skræddersakse.

Du kan for eksempel få de professionelle Kai sakse hos Rito Garn, hvor du finder dem her<<

(NB. linket er et sponsoreret link, hvor jeg modtager en lille del af beløbet, hvis du køber en saks via linket).

 

Kilder:
Til denne artikel har vi snakket med Guldager Symaskiner (www.guldagersymaskiner.dk), Århus Værktøjssliberi (www.aavs.dk) og en hobby knivmager i vores netværk.

UPDATE 15/3 2017: Vi har fået en mail fra Morten, der står bag Frisørsaks.dk, som har rettet en misforståelse ang. saksens skær. Teksten er opdateret – se længere oppe. Videoen er ikke opdateret – men alle skræddersakse har vinklede skær. Konveks skær anvendes kun til frisørsakse. TAK til Morten for rettelsen.

Vi har også kigget en del på de her hjemmesider:

https://frisorsaks.dk/behandling-af-sakse

http://www.precisionsharpening.net/proper_care__adjustment_of_scissors

http://www.germanysolingen.com/germany-solingen-scissors/tailor-scissors.php

https://frisorsaks.dk/index.php?route=information/information&information_id=9

https://frisorsaks.dk/index.php?route=information/information&information_id=10

 

 

12 thoughts on “Få din skræddersaks til at holde i mange år

 1. Dine link er guld værd, da jeg selv har brugt megen tid til at surfe og søge
  De her meget brugbare TAK
  OG GOD WEEKEND
  FRA kate

  1. Selv tak, Kate 🙂 Ja, man kan hurtigt bruge lang tid på at researche og lede efter svar på sine spørgsmål 😉 Jeg har også brugt rigtig lang tid på at skrive denne artikel, og den i Sysiden også. Heldigvis havde jeg nogle fagfolk i mit netværk, der viste en masse om stål. De kunne guide mig de rigtige steder hen og rette mig, indtil jeg havde forstået sammenhængen. Meget lærerig proces.
   Dejligt det er brugbart for andre også 🙂
   Kh
   Signe / Skaberlyst

 2. Jeg har syet meget, men lysten er forsvundet. Jeg håber stadig den vender tilbage. I mellemtiden henslæber min fornuftige Fiskars saks, der måske ikke er den allerbedste saks, men som jeg tjent mig godt, tiden. For ingen i husstanden er i tvivl om at den ikke må bruges til andet end stof.
  Til gengæld har jeg en kæreste der kan slibe både knive og sakse – og sådan en er altså også ret god at have. Selv min lille bitte arvede broderisaks, er stadig helt skarp. Og skulle den den blive en anelse sløv, er der hurtig hjælp at hente 🙂

  1. Hej Kian
   Det tror jeg umiddelbart godt. Men man skal nok passe på, når man hænger den op, så den ikke bliver slået skæv – lige som med kokkeknive. Men det er ikke noget jeg har undersøgt, så hvis du vil være helt sikker skal du spørge hos en forhandler, evt. et symaskine værksted.

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 3. Hej Signe.

  Jeg er nødt til at spørge: hvor får du slebet/skærpet din(e) skræddersaks(e)?

  Jeg har selv en Robust Solingen, som efterhånden godt kunne trænge til en slibning/skærpning, selvom jeg kun bruger den sparsomt i fritiden. Jeg aner bare ikke, hvor man får det gjort – andet end at det i hvert tilfælde ikke er hos fx Imerco.

  Jeg har købt min skræddersaks i Stof & Stil for flere år siden, men de kan ikke svare på, hvem der kan hjælpe. Saksen er så gammel, at silikonen på grebet er “gået i opløsning”.

  Mvh.

  Tina

  1. Det er ikke så tit, jeg får slebet mine sakse, så jeg har ikke et fast sted. Sidst fik jeg slebet dem hos Guldager Symaskiner i Århus, og den slibning holder stadig, så det er jeg fint tilfreds med. Jeg har hørt meget godt om Elitesliberiet (de er vist flyttet – prøv at google dem, det er i nærheden af Århus), og har også kontakt til Frisørsaks.dk, som også kan slibe skræddersakse. Ham vil jeg besøge næste gang mine sakse skal slibes, for at prøve det. Hvis han er en anbefaling værd skal jeg naturligvis nok skrive om det på Facebook siden og formentlig også her på bloggen 🙂

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 4. Hej Signe
  hvor er det en rigtig god og oplysende artikel (som alle de andre) du skriver. Jeg kunne godt tænke mig at vide hvor man bruger de forskellige længde sakse. Jeg skal investere i en ny og tænker jeg kan starte med en længde.
  hilsen Bente

  1. Hej Bente
   Du kan nøjes med en længde. Længden hænger sammen med størrelsen på håndtaget – og altså størrelsen på din hånd. Så du skal prøve de forskellige og se hvad der passer dig bedst.
   Kh
   Signe / Skaberlyst

 5. Hej Signe
  har lige meldt mig til dit begynderkursus og altså nu begyndt at læse om det hele. Når jeg nu skal ud at købe en god saks, har jeg lige et spørgsmål: Er det rarere at klippe med en saks, der har et håndtag af kunststof end med en, der har metalhåndtag?
  Mange hilsner, Helle

  1. Hej Helle
   Det tror jeg er en meget individuel sag. Jeg har begge dele og tænker ikke over det. Jeg er mere interesseret i hvor godt saksen går igennem stoffet. Hvis en saks klipper dårligt er det lige meget hvor lækkert håndtaget er at holde ved – så bliver den ikke brugt hos mig 😉
   Venlig hilsen
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *